Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

06 augusti 2012

Torsdag 2/8

Idag är det rätt dag - nu ska ut på sjön eller i vart fall på floden Mosel. En heldagstur som startar vid den lilla bryggan 200 meter från ställplatsen i Minheim. På en stor skylt strax intill bryggan framgår det klart vilka tider och dagar som gäller om du vill åka ut på en tur över dagen. Endast på torsdagar kan du åka till Trier, men samtliga övriga dagar  i veckan kan du åka ut på tur till t.ex. Bernkaste-Kues eller någon annan vinby. I vårt fall så avgår fartyget kl. 10.15 från Minheim med ankomst Trier 3 timmar och 15 minuter senare. Du har sedan 2 timmar på dig att utforska staden Trier för att sedan återvända till Minheim med hemkomst kl. 18.40. Vi tycker att uppehållet borde vara 3 timmar i stället för två - tiden är väl knapp om man vill få tid för en lunch i staden. Vi skippar lunchen och promenerar runt på gågatorna i centrum, men har inte tid över för att utforska lämningarna från romartiden.
Staden har ett trevligt innercentrum med åtskilliga uteserveringar och affärer - det är som vi tycker - det är för kort tid att bara få vara här i 2 timmar... Fartyget har 3 däck - de 2 nedre och det övre är fartygets stora soldäck. Vi har 25 grader i skuggan med växlande molnighet på förmiddan, så valet av däck är ju självklart. Om du har lust att äta ombord, så serveras enklare maträtter som olika soppor och  kokt korv med brunt bröd och senap. Smakar förträffligt med en kall pils till ! På väg mellan Minheim och Trier så passeras en sluss vilket är ett spännande avbrott på resan och det då närmast med tanke på denna sluss storlek. Floden Mosel trafikeras ju av 110 meter långa pråmar - bara det är ju ett skådespel för sig att vila ögonen på när man ligger utanför husbilen och slöar. Här kommer några bilder från denna trevliga utflykt !
-
Ett av fartygen som passerar Minheim på väg till Bernkastel-Kues.
Vårt fartyg på väg in till bryggan i Minheim intill ställplatsen. Betala gör man ombord och resan kostar 25 Euro per person.
Trevligt när man bygger nytt och låter det påminna om svunna tider...
Ett av våra måsten när vi är i Minheim - en cykeltur söderut efter Mosel till byn Neumagen-Dhron och restaurangen Captn Cook. Här sitter man "mitt i smeten" - nedanför restaurangen ligger ställplatsen, campingen och byns fina marina.
En av de många pråmar som trafikerar Mosel varje dag året runt.
Både Mosel och Rhen trafikeras av åtskilliga kryssningsfartyg som under resans 7 dagar ankrar upp vid ett större antal små hamnar utefter floderna. Notera ställplatsen bakom fartyget, som gör ett stopp i denna by under några timmar. 
Vårt utflyktsfartyg ankar upp och ligger vid kaj fram till returresan som sker kl. 15.30. Från hamnen till centrum av Trier tar det cirka 10 minuter med bussen. Resan ingår i de 25 Euro du betalar för resan.

En av de byggnader som vittnar om ett tragiskt förflutet !
Ett av åtskilliga vattenhål inne i Triers centrum - trots alla vinstånd och barer och restauranger så såg vi, som vanligt här nere, inte en enda berusad person.
Är det nån som känner Joe Labero och kan vara bussig och fråga hur detta går till. Vi kontrollerade allt runt omkring, under och över denne man. Han håller, som synes, i käppen och det är allt... Hur går detta till - är det starka magnetplattor under filten och i byxorna på rumpan ???
    Det är som skylten meddelar - glasklar(t) att du som inte varit här ska åka hit till Moseldalen. Vi som varit här ofta återvänder gång på gång och tänk - det är lika trevligt varje gång...

2 kommentarer:

  1. Kan bara hålla med, Moseldalen är en pärla. Ställplatsen i Trier är också bra med promenadavstånd till centrum.

    SvaraRadera
  2. Anders och Birgitta !
    Tack för tipset - på den ställplatsen har vi aldrig stått. I år hinner vi inte med ett besök där igen, men nästa år drar vi också ner för övervintring i Spanien och Portugal med start hemifrån i mitten/slutet av augusti och då ska vi absolut åka in på den ställplatsen. Trier "smakar" mera, så efter vinfesten i byn Minheim i mitten av september (den måste vi bara delta i) så kör vi den vägen söderut sedan.

    SvaraRadera