Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

03 juni 2015

Vad kostar det att åka på en övervintringsresa till Spanien ?

Ni som har följt oss under vår övervintringsresa 2014-2015 kommer kanske ihåg att vi lämnade Sverige den 2/9 2014 och att vi var hemma i Sverige igen den 30/4 2015.
Under denna övervintringsresa har varit på resande fot i 8 månader och 6 månader av denna tid tillbringade vi i Benidorm i Spanien. Vi tog gott om tid på oss för att resa till och från Spanien - 1 månad på nerresan och detsamma under hemresan.
Att övervintra i t.ex. Spanien är ju förenat med en del kostnader och du som har för avsikt att göra som vi - byta den svenska vintern mot en skön tillvaro i Spanien - får här lite tips på vad de fasta kostnaderna uppgår till.
Att en övervintring är guld värd för både själen och hälsan förstår du bättre om vi avslöjar att bilden här ovan på oss två är tagen med utsikt över badorten Albir, som ligger 4 km norr om Benidorm, den 6/12 2014 - full sommarvärme mitt i vintern !

Sammanställning över fasta kostnader under vår övervintringsresa:

Antal mil:
- totalt reste vi 869 mil från bostaden och ner till Benidorm och åter till bostaden,
- 449 mil från bostaden ner till Benidorm,
- 420 mil från Benidorm och åter till bostaden,

Dieselförbrukning:
Totalt gjorde vi av med 905,27 liter diesel, d.v.s. en snittförbrukning på endast 1,0417 liter per mil !!!
En mycket imponerande förbrukningssiffra tycker vi - husbilen har en totalvikt på 5 ton och under i stort sett hela resan har vikten legat på just 5 ton.
Vi stannade till i Nyköping och vägde bilen på den våg som är öppen för allmänheten strax intill E4an och då hade vi 300 kg tillgodo på totalvikten. Men inköp av öl i norra Tyskland och vita viner i Moseldalen ökade på vikten en del...
Vid hemresan stannande vi till vid samma våg i Nyköping och då hade vi en blygsam övervikt på knappt 100 kg.
Total kostnad för diesel = 11.833 kronor.

Broavgifter:
Öresundsbron = 388 x 2 = 776 kronor.
Stora Bältbron = 900 x 2 = 1.800 kronor.

Motorvägsavgifter i Frankrike:
Total kostnad t/r = 2.066 kronor.

Motorvägsavgifter i Spanien:
Total kostnad t/r = 1.449 kronor.

OBS !  Om du väljer vanliga vägar i Frankrike och i Spanien i stället för motorvägar, så sparar du genast 3.500 kronor.

El Raco Camping i Benidorm:
Om man står längre än 3 månader på denna camping, så betalar man 14 Euro per dygn för en husbil och två personer.
Total kostnad per månad (beroende på Eurokurs) = 4.000 kronor.

Kostnad för el på El Raco:
På denna camping ingår det 2 kw el per dygn = 60 kw per månad.
Det är lätt att komma upp i näst intill astronomiska summor om man värmer upp husbilen med el (om du har ALDE-värme i husbilen), men de allra flesta gäster värmer upp husbilen/husvagnen med gasol.
Vi själva driver vårt kylskåp med el och dessutom använder vi en elektrisk platta för matlagning, samt bruk av kaffebryggare och espressomaskin.
Månadskostnaden för detta uppgår - utan undantag - till cirka 295 kronor och det är kostnaden efter det att 60 kw el är avdragen från den totala förbrukningen.
(här går det naturligtvis att spara ett antal kronor om man även kör kylskåpet på gasol)

Kostnad för gasol på El Raco:
På campingens livsmedelsaffär byter man sin spanska 11 kg flaska med Propan för 19 Euro. Gör man sig besväret att byta flaskan på gasoldepån (ligger några km från El Raco), så kommer man undan med 15,40 Euro per flaska. Vi är bekväma av oss och byter den i campingens livsmedelsaffär.

Under september och oktober samt april går det knappt åt någon gasol för uppvärmning av husbilen, men från november och till början/mitten av december, samt från mitten av februari och till slutet av mars går det inte åt speciellt mycket gasol heller - räkna med att en 11 kg flaska räcker i 2 veckor.
Denna förbrukning innefattar både uppvärmning av husbilen samt förbrukning i samband med t.ex. matlagning.

Under perioden från början/mitten av december och fram till mitten av februari, så får du räkna med en förbrukning av 1 flaska per vecka - nätterna är ganska svala och stundtals även kalla med temperaturer på endast 2 - 6 plusgrader.
Kostnad under den billigare perioden per månad: cirka 360 kronor.
Kostnad under den dyrare perioden per månad: cirka 720 kronor.
(kostnaden under september, oktober och april är försumbar)
OBS !  Vi båda är frusna av oss och "eldar" ganska mycket i pannan, så här går det att få ner kostnaden om man vill ha det lite svalare under nätterna.

Kostnad för internet på El Raco:
Vi och många med oss "måste" bara ha tillgång till internet och det tillhandahåller El Raco varje gäst mot en fast månadskostnad. Tillgången till nätet är då obegränsad.
Månadskostnaden för denna service är 285 kronor.
(om du inte har behov av att bruka internet, så bortser du naturligtvis från  denna kostnad)

Kostnad för övernattningar på ställplatser och campingar mellan Sverige och Spanien:
Generellt är det mycket billigt att övernatta på ställplatser i Tyskland, Frankrike och Spanien.
Räkna med en kostnad på mellan 50 kronor och 150 kronor per övernattning (i både Tyskland och Frankrike finner man då och då ställplatser som är avgiftsfria.
Kostnaden för campingplatser är naturligtvis högre, men man betalar sällan mer än 150-200 kronor per övernattning - med ACSI-kortet blir kostnaden ännu lägre.

Kostnad för mat och andra nöjen lämnar vi därhän - det är ju så individuellt betingat, men generellt vågar vi nog påstå att prisnivån är betydligt lägre mot vad den är i Sverige och kvalitén är betydligt högre - tycker vi !

Vi hoppas att ovanstående information kommer att vara till glädje när du planerar din kommande övervintring i Spanien - gör som vi och 1000-tals andra svenskar - lämna Sverige under vintern och njut maten, solen och värmen nere i södra Spanien !

18 kommentarer:

 1. Perfekt redovisat av er övervintring i värmen!
  Vi har redan börjat spara för kommande resor :-)

  Ha det gott o njut i Sverige nu.....Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ser fram emot att få välkomna er båda på El Raco i Benidorm när ni jobbat klart - tiden går ju så fort så snart är ni där !!!
   Kramar från oss

   Radera
 2. Jättebra redovisning, men hur lyckades ni spara alla kvitton eller rekommenderar ni att föra bok? Förra året när vi var i Kroatien sparade jag alla kvitton. Tyvärr vid min sammanställning visste jag inte vad som var restaurangkostnader eller andra matinköp. Det var flera kostnader som blandades huller om buller. Det enda jag fick ut var hur mycket diesel vi köpt. Jag vet därför hur mycket jobb man får lägga ner för att få en bra sammanställning. Ni är fantastiska!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varmt tack för ert beröm !
   Vi använder oss av ett vanligt mindre kollegieblock och gör våra noteringar där under resans gång - annars är det ju omöjligt att hålla reda på allt...!

   Radera
 3. Platsen att skriva på tog tydligen slut! Men vi hoppas nu att vi får en härlig sommar på hemmaplan. Kanske ses vi i Spanien/Portugal till vintern.
  Bengt o Ingela

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bengt o Ingela.
   Vi önskar er både detsamma - hittills och dessvärre tror man ju att det redan är slutet av september/början av oktober... kallt är det ju så det förslår !
   Det vore mycket trevligt att få träffa er i Spanien i höst/vinter/vår !!!
   Vi kommer att övervintra på El Raco i Benidorm även kommande vinter, så välkomna dit !

   Radera
 4. Bra jobbat Bosse Gerd stämmer bra från Frillesåsarna hoppas vi träffas i Midsommar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessvärre har vi inte fått någon inbjudan till detta midsommarfirande, men vi ses - om inte förr - i höst på El Raco !!!
   Vi hoppas verkligen att ni kommer ner i höst/vinter igen - vi hade ju så kul tillsammans för 2 år sedan där nere !!!
   Kramar från oss två

   Radera
  2. Ni är välkomna till Stampens Kvarn om känner för det Jag har hört att det kommer fler som har camp på El Raco i vinter ring mig om du känner för det Sven

   Radera
  3. Hej Sven,
   Tack för ditt erbjudande, men nu är det tyvärr för sent - vi är upptagna i midsommar - åker husbil tillsammans med 3 par från Stockholmstrakten.

   Radera
 5. Vilket bra och informativt inlägg! Vi har inte riktigt lika bra koll... Ibland blir vissa saker dyrare för oss eftersom vi byter ställen hela tiden och då får vi inga stanna-länge-rabatter... Men vi försöker spara in på lite annat ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, dessvärre är det ju så att om man flyttar på sig hela tiden (vilket ju är mycket givande), så missar man ju stanna-länge-rabatterna.
   Det enda man kan spara in på är ju egentligen bara på campingavgifter och restaurangbesök.
   Kramar från oss två
   PS. Vilken fantastisk resa ni är ute på !!!

   Radera
 6. Härlig läsning och stämmer så bra att det är bra för hälsan att åka iväg så där! Här har vi 20 år kvar till pensionen men njuter så ofta vi kan av bobilen. I vintras gjorde vi en resa till Benidorm, 10 dagar i solen plus restid - fantastiskt! I sommar väntar en långresa ner till Europa igen, längtar så! Men än så länge njuter vi av lediga helger och kortturer här hemma. Kram till er

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi önskar er en riktigt fin tur ner i Europa nu i sommar !
   Vi vet precis hur det känns att gå och vänta på att få "dra iväg" på riktigt, d.v.s. kunna vara borta en hel vinter... Nu är vi där sedan 2 år tillbaka och i mitten på augusti åker vi ner till Spanien igen för ännu en övervintring.
   MEN, det känns väl skönt att kunna åka på en Europatur på sommaren och fram till dess kunna åka ut över helgerna !
   Kram på er

   Radera
 7. Tack för en bra översikt av kostnader i samband med eran resa. I september ska vi göra våran första övervintringsresa till Spanien. Detta ska bli spännande.
  Hälsningar
  Jan och Marita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för berömmet - det värmer och motiverar oss att fortsätta skriva på vår blogg !
   Dessutom fick vi en extra bonus idag när vi hittade er fina blogg - den har vi missat tidigare. Det ska bli intressant att få följa er i fortsättningen !
   Om ni passerar Benidorm i höst-vinter- vår, så vore det trevligt om ni tittar in och hälsar på.
   Vi kommer att bo på tomt 611 även kommande vinter - välkomna !

   Radera
 8. Roligt att ni tycker om våran blogg. Om vi passerar Benidorm i höst kommer vi och hälsar på!

  SvaraRadera
 9. Lena Winther4 mars 2018 23:57

  1000 tack för all info Ni delar med Er av. Vi är ev. på G att övervintra i Spanien och tar till oss Era erfarenheter. Ha det jättebra.

  SvaraRadera