Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

14 mars 2014

Tips på campingar, ställplatser och fricamping mellan Calpe i norr och La Manga i söder - del 1 av 7

Som du säkert märkt har det inte blivit mycket bloggande på senare tid och det beror på att vi blivit med hyrbil.

Här står vår hyrbil parkerad efter leverans av Centauro biluthyrning. 
Bilen är en Hyundai I 20 och det blev en trevlig bekantskap. Det märks att utvecklingen av småbilar verkligen gått framåt för bilen är mycket tyst att åka i och även skön att köra !
Det har blivit en bra bit över 100 mil med den och det trots att vi inte kört längre än upp till Calpe i norr och ner till La Manga i söder.
Syftet med turerna i hyrbilen har varit att se oss omkring och köra både små och stora vägar och det både efter kusten och uppe i bergen.

Då vi tror oss veta att intresset är stort eller t.o.m. mycket stort bland er läsare att få information inför en kommande resa hit ner, så har vi rest runt mellan just Calpe och La Manga för att själva bilda oss en uppfattning om de campingar, ställplatser och fricampingsmöjligheter som står till buds utefter denna kuststräcka - dels i eget intresse och dels för att kunna förmedla våra intryck vidare till just dig som kanske står i startgroparna för att planera en övervintringsresa hit ner till trakterna av Benidorm.

Del 1 av 7

Du har säkert sett bilder av den fantastiska Calpe klippan som vi och andra bloggare publicerat. Vi har aldrig tidigare besökt Calpe men verkligen blivit rekommenderade att åka upp de få milen från Benidorm till denna ort, som ligger direkt vid havet och intill klippan.
Vi har dessutom läst en del om den ställplats som finns i Calpe och framför allt har vi, som båda är galna i både grillad fisk och skaldjur, blivit tipsade om att ta tåget från Benidorm upp till Calpe för att botanisera bland krogarna intill hamnen.
Det lustiga är att när man närmar sig klippan och fotar den från hamnen i Calpe så ser den nästan lite ynkligt liten ut. Fotar man den från grannbyarna Albir och Altea, så ser den gigantisk ut.
En liten del av småbåtshamnen i Calpe.
Små och små... och ändå är inte denna den största av motorbåtarna. Det fanns en som var 3 gånger så lång, men inte på fotoavstånd med vår lilla pocketkamera.
Utsikt över en del av Calpe från småbåtshamnen.
Alldeles intill småbåtshamnen ligger fiskarnas hamn och här jobbas det med stora nät under mornar och eftermiddagar/kvällar.
Båda ovanstående bilder visar "skaldjursgatan" nere vid hamnen i Calpe.
Skaldjuren väljer man själv genom att helt enkelt bara peka på de läckerheter man önskar beställa.
Samtliga restauranger har mindre eller större kyldiskar med de go´saker man erbjuder - detta är en av de mindre kyldiskarna. Det är förvånansvärt billigt att äta lunch eller middag här. Man erbjuder i allmänhet 2 olika typer av menyer - en för 11 Euro och den dyrare för 16 Euro. Då ingår div. skaldjur till förrätt och någon form av grillad fisk till varmrätt - oftast sjötunga modell större. 
Mycket prisvärt är det att beställa någon av dessa 2 menyer, men vill man komponera sin egen skaldjurstallrik modell större (ett stort fat) så kostar det naturligtvis betydligt mer.
Om man nu inte är så förtjust i skaldjur eller grillad fisk, så ligger ett stort antal "vanliga" restauranger på gatan ovanför hamnen och här serveras t.ex. div. tapas, grillad kyckling, kotletter och en och annan firre med sallad eller potatis till.

Koordinaterna till skaldjursrestaurangerna vid hamnen i Calpe är:
N 38 38 24.1
W 000 04 14.1
ODISSEA CAMPER PARK - när man kör in på ställplatsen så kan man, i mån av plats, välja att parkera i någon av de 3 rader som syns på denna bild.

I Calpe finns det dels en camping och dels en ställplats. Eftersom vi redan bestämt oss för att stå på El Raco Camping i Benidorm även  kommande vintersäsong, så kände vi inte för att ta oss bort till campingen i Calpe. MEN, om du har för avsikt att övernatta där kan det vara bra att veta att det är skyltat ner till campingen som ligger nära ställplatsen. När du kommer uppefrån berget och ner mot hamnen, så ta sikte på Calpe klippan och fortsätt ner mot den. Då ligger campingen på vänster sida i färdriktningen bara nån kilometer från hamnen !

Ställplatsen med dess reception på bilden ovan tilltalar verkligen oss båda. Inte för att vi skulle kunna tänka oss att stå där en hel vinter (ett flertal vi talade med när vi var där hade dock gjort det och trivdes ypperligt), men nån månad kan vi gott tänka oss att bo där.
Vid infarten till ställplatsen ligger stationen för vatten in och ut samt tömning av toa - mycket välordnat och dessutom är det tillåtet att tvätta sin husbil här.
På ett flertal ställen runt ställplatsen finns det dessutom små tömningsstationer för toatanken och för spillvatten. Dessutom helt luktfria då man monterat ett lock över anläggningen.
När man lämnar ställplatsen så är det obligatoriskt att köra direkt till vänster från sin plats och det eliminerar ju verkligen risken att bli påbackad.
För dig som har en husbil som är 9 meter lång eller längre kan det vara bra att veta att man har reserverat 8 tomter som är betydligt större mot en standardtomt. Att man endast tillåter just bilar som är längre än just 9 meter på dessa 8 tomter fick vi klart för oss när det kom en husbil på ca 7 meter som ville övernatta här. Tyvärr sa mannen i receptionen - ställplatsen är fullbokad och de platser som är lediga är endast avsedda för längre bilar och det håller man hårt på !
Här ser du ett exempel på en tomt där endast husbilar som är 9 meter eller längre får stå. Man har helt sonika tagit bort tomterna i mellanraden och på så sätt gjort plats för 2 långa husbilar. Här kan ekipage på upp till 13 meter parkera utan problem !

Prislistan för 2014 ser ut som följer och varierar beroende på hur länge du stannar:
1-3 dagar = 12 Euro
4-15 dagar = 10 Euro
16-30 dagar = 9 Euro
Längre än 30 dagar = 8 Euro
OBS! Tillägget för en större tomt (om du har en husbil som är 9 meter eller längre) är 2 Euro per dygn och då ingår el med 10 Amp säkring.

Priserna är per dygn och husbil oavsett antal personer i husbilen.

WC, duschar och tvättmaskiner finns att tillgå på ställplatsen mot avgift.
Wifi köper man i receptionen.

Vi vill avslutningsvis varmt rekommendera denna ställplats och koordinaterna hit är:
N 38 38 57.0
W 000 03 58.6

Vi återkommer om ett par dagar med  Del 2 av 76 kommentarer:

 1. Trevlig läsning !! Ni är duktiga på att ge upplysningar
  till oss andra,både foto o skrift!!
  Ett stort Tack för det,hoppas ni har det gott !!!

  Snart längar ni väl hemåt förstås/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska ni ha !
   För några dagar sedan hade ni ju 15-15 grader varmt i skuggan hemma i Sverige och då kunde vi faktiskt känna viss hemlängtan. Men nu när vädret återgått till det mer normala för årstiden med endast 2-4 plusgrader så känner vi inte för att börja åka norrut !

   Radera
 2. En gedigen redogörelse. Vi har inte använt den ställplatsen. Vi stod några dagar förra säsongen på en trevlig plats nära vattnet mellan Altea och Albir. Men om det blåste hårt kan jag tänka mig att bilarna kan bli blöta. Var bara vägen som skiljde ställplatsen från havet. Kul att träffa er. Vi var så inriktade på bussen och Benidorm, att vi inte kom oss för att stanna och prata, för att sen ta nästa buss. Ser fram emot nästa möte. Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ställplatsen mellan Altea och Albir har vi också varit och tittat på och läget är ju mycket bra - nära både till Alteas och Albirs centrum.
   Men när höststormarna drar förbi så är ju läget inte det bästa med tanke på de vattenkaskader som kommer in i vart fall på de bilar som står parkerade närmast vägen och havet.
   Vi blev också lite ställda för vi kom ju på direkt efter det att ni klivit på bussen att ni naturligtvis skulle ha liftat med oss i vår hyrbil ner till centrum !
   Hoppas att vi kan ses någon annan gång !

   Radera
 3. Härliga bilder från härliga miljöer! Vi har inte varit på de här platserna, men hoppas att vi kommer dit när vi ger oss av på vår långresa senare i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli spännande att se vart ni ställer kosan !
   Vi lämnar Benidorm i början av april och räknar med att vara hemma igen i slutet av månaden.
   I mitten/slutet av augusti är vi på rull igen och vi har bestämt oss för att tillbringa ytterligare en vinter här i Benidorm. På väg hit tänkte vi ta vägen via franska och portugisiska atlantkusten ner till Algarvekusten för 3-4 veckors vistelse där innan vi landar här i Benidorm igen i början av november !

   Radera