Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

28 april 2015

Från Moseldalen upp till norra Tyskland

I lördags den 25/4 lämnade vi ställplatsen i byn Graach i Moseldalen och vårt mål denna dag är att ta oss upp till ställplatsen i GREVEN, som ligger strax norr om staden Münster och söder om Osnabrück.
Denna fina ställplats har vi besökt åtskilliga gånger och här trivs vi alltid lika bra.
Den stora Dortmunder-Ems kanalen flyter förbi ställplatsen till vänster i bild och den högra "tarmen" är ställplatsens stora och välordnade Marina. Mellan dessa båda vattendrag ligger ställplatsen som framgår av denna bild - detta är verkligen en mycket trevlig ställplats !
Kanalen trafikeras dels av fritidsbåtar och dels av stora pråmar, som denna, och trafiken är mycket tät på denna kanal.
Inne på ställplatsområdet och direkt intill småbåtshamnen finns det en mycket populär restaurang med både inomhus- och utomhusservering.
Ställplatsens servicehus är modernt och är indelat i en dam- och en herravdelning med duschar och WC. Att använda sig av toaletterna ingår i ställplatsavgiften, men för att utnyttja duscharna får man betala 1 Euro för 6 minuter och det i en myntbox i duschutrymmet.
Priset för att övernatta på denna ställplats är 11 Euro per dygn och tillägget för el är 2,50 per dygn.
Koordinaterna hit är:
N 52 02 42
E 07 41 06

Ännu en ny ställplats vi inte besökt tidigare !
I Greven stannade vi en natt och körde vidare i söndags den 26/4 upp till en helt ny bekantskap och det är till ställplatsen i byn DRAGE, som ligger något sydost om Hamburg och alldeles intill floden Elbe. Denna ställplats vann den tyska husbilstidningen Promobils omröstning bland sina läsare av Tysklands bästa ställplatser i kategorin över 80 platser. Den i Minheim kom på 2:a plats och den i Klüsserath (samma ägare som till ställplatsen i Minheim) kom på 3:e plats.
När man ankommer till denna stora anläggning är det väl skyltat och här finns dels en stor camping, en stor avdelning för husbilsklubbar som hyr ett större antal platser för sin sammankomst och dels en mycket stor avdelning på den ordinarie ställplatsen.
Campingavdelningen med tömningsstationen, det stora servicehuset med WC och duschar, restaurangen och livsmedelsaffären.
Restaurangen i förgrunden och livsmedelsaffären och servicehuset bakom restaurangen.
Detta är den stora avdelningen som hyrs ut till grupper - både till husbils- och husvagnsklubbar.
Marinan skymtar här till vänster.
Detta är ställplatsavdelningen och den är stor och här välkomnar man både husbilar och husvagnar.
Som framgår av denna bild, så finns det ett större antal tomter som ligger direkt intill floden Elbe...
...men vi föredrar att stå en bit ifrån floden - detsamma gör vi alltid även i Mosel och i Greven - de stora lastpråmarna för ett herrans liv eller snarare deras stora motorer, så det kan bli lite si och så med sömnen om man ställer sig för nära !
Om man vill duscha, så får man bege sig ett par hundra meter bort till de stora servicehuset intill campingen men i denna lilla byggnad finns det toaletter - en avdelning för damer och en för herrar och i tillägg plats för att diska och det alldeles intill ställplatsen.
Direkt intill ställplatsavdelningen finns det ett par mindre stränder där det går alldeles utmärkt att hoppa i floden för ett svalkande dopp - under vår vistelse här var det dock inte tänkbart då vattentempen endast visade på 14 grader.
Priset för att övernatta på ställplatsen är 13 Euro per natt och kostnaden för el är 0,50 Euro per kilowatt. Wifi finns på hela anläggningen men kostar extra.
Koordinaterna hit är:
N 53 25 29
E 10 17 43

Ännu en ny ställplats vi inte besökt tidigare !
Igår, måndag den 27/4, lämnade vi ställplatsen i Drage för att ta oss upp till Schleswig (40 km söder om Flensburg) och dess fina ställplats alldeles intill Marinan i denna lilla stad.
På väg upp till Schleswig passade vi på att köra en liten omväg för att tippa närmare på ställplatsen i byn DAMP, som ligger rakt norr om Kiel och norr om Eckernförde och något nordost om Schleswig.
När man anländer till denna fina ställplats, som ligger strax utanför byn Damp, så möts man av...
...av denna informativa skylt...
...och även av denna som överskådligt beskriver ställplatsen och dess omgivning !
Ställplatsen rymmer 70 husbilar och samtliga tomter är indelade på ett föredömligt sätt - husbilen parkerar du på grus och direkt utanför har du sedan en egen tomt att ställa ut möbler, stolar och dessutom finns det gott om plats att veva ut hela markisen. Så här borde det se ut på alla ställplatser och gör det numera i stor utsträckning i Tyskland !
Servicehuset är modernt, rent och snyggt - det är det röda huset och inte där jag har parkerat...
Anmälan och betalning sker i detta hus som även inrymmer en restaurang...
...och ett par hundra meter bort finns det en enklare restaurang som serverar smårätter...
...och intill denna lilla restaurang finns den anläggning som...
...erbjuder dig möjligheten att åka vattenskidor utan båt - under sommaren är det säkert många husbilsresenärer som besöker denna plats, men nu under lågsäsong i april så händer det inte mycket här.
Mellan den stora restaurangen och vattenskidanläggningen finns det även en minigolfbana.
På det hela taget så tycker vi att detta verkar vara en trevlig plats att vistas på några dagar, men det ska kanske tilläggas att den ligger mitt ute i ingenstans bortsett då från byn Damp, som ligger intill.
Priset för att övernatta här är 12 Euro per dygn inkl. utnyttjande av toaletter - att duscha i servicehuset kostar 1 Euro för 4 minuter och el kostar 0,60 Euro per kilowatt.
Koordinaterna hit är:
N 54 34 39
E 10 00 56

Vid 15-tiden igår, måndag den 27/4, ankom vi till ställplatsen i SCHLESWIG (ligger 40 km söder om Flensburg) och hade tur att få en fin plats intill vattnet - platsen ligger ju direkt intill en stor Marina.
Anmälan sker hos hamnkaptenen i bottenvåningen på detta hus och i det höga vita huset ligger en av de 2 restauranger som finns direkt intill ställplatsen.
Om man har tur så får man en plats på första parkett, d.v.s. direkt intill vattnet och Marinan...
...i annat fall blir det till att ställa sig lite längre bak, men även från dessa platser ser man vattnet.
I detta lilla röda hus köper man nybakat gott frukostbröd varje morgon...
...och i detta långsmala hus köper man färsk och även rökt fisk samt små räkor - antingen för att ta med sig till husbilen eller för att njuta av detta på deras uteservering.
I den andra änden av detta hus ligger den ena av de 2 restauranger som finns vid denna fina ställplats i Schleswig. Detta är den mindre och lite enklare restaurangen, som bl.a. serverar härlig Wienerschnitzel "Wiener Art" och i denna restaurang har vi ätit middag ett stort antal gånger.
Igår kväll kände vi dock för att äta middag i den andra restaurangen och den finns i detta hus på den första resp. andra våningen och direkt ovanför hamnkaptenens kontor där man anmäler sig vid ankomst till ställplatsen.
Inredningen i restaurangen går i maritim stil med ett flertal mindre och större fartyg hängandes utefter väggarna.
Fram och back och "gasreglage" i ett - måste ha varit praktiskt vid tiden före det att datorerna tog över i fartygen...
Denna utsmyckning hade vi intill vårt bord i restaurangen och även en stor modell av ett mycket vackert segelfartyg från förr.
Denna tavla pryder väggen intill vårt bord och så här ser det ut än idag i den gamla stadsdelen här i Schleswig - pittoreskt så det förslår.
 Till middag beställer vi en underbart krämig sparrissoppa till förrätt och till varmrätt en härlig panna med 3 olika sorters grillade fiskar med stekt potatis och små tärningar av stekt fläsk - väldigt tyskt och mycket gott och dessutom serverades en helt underbar mild senapssås och var sin stor sallad med härlig dressing. Detta "sköljde vi ned" med en god Pinot Gris. En kväll att minnas i härligt solsken !
Idag, tisdag den 28/4, har vi varit ute på en riktig långpromenad runt hela Schleswig och då stötte vi på detta underbart vackra träd...
...håll med om att det är vackert !
Vi avslutar detta inlägg om Schleswig och dess fina ställplats med att berätta vad som står här ovan - den stora tyska husbilstidningen Promobils läsare har röstat fram denna ställplats till den allra bästa i sin kategori, d.v.s. en ställplats med plats för 31-50 husbilar. Vi säger grattis och lovar att återkomma hit igen i slutet av augusti eller senaste i början av september till hösten !

Priset för att övernatta här ligger på 16  Euro och då ingår "allt", d.v.s. el, duschar+WC samt fri Wifi, som är bra på denna ställplats och vi rekommenderar dig verkligen att åka hit när du har vägarna förbi !
Koordinaterna hit är:
N 54 30 42
E 09 34 11

I morgon, onsdag den 29/4, rullar vi först upp till det stora varuhuset Citti Grossmarkt i Flensburg, som ligger 40 km norrut, för lite shopping och därefter fortsätter vi över Stora Bält bron och Öresundsbron norrut - i skrivande stund vet vi inte vart vi kommer att övernatta utan vi kör så länge vi orkar. Hur som helst, så har vi bestämt oss för att vara hemma i bostaden igen på torsdag den 30/4 för att ta del av vår majbrasa hemmavid !

Vi hörs, till dess - må så gott !

15 kommentarer:

 1. Vilka fina ställplatser och fint beskrivet med ord och bild! Man blir riktigt sugen att dra ditöver.. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du gillar vårt val av ställplatser och våra bilder, men till hösten hoppas vi att bilderna kommer att bli bättre - det är dags för en ny kamera för den vi har nu har hängt med lite för länge...!

   Radera
 2. Usch ni kommer hem till riktigt ruggväder, ha vinterkläderna beredda. Kram från Ljusterö

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej alla 4,
   Ja, det vill vi lova för just nu, onsdag 29/4 kl. 18.05, står vi på ställplatsen hos Bengt i Örkelljunga och bara promenaden från ställplatsen och in i deras anläggning var i längsta laget...
   Vi längtar redan tillbaka till Spanien !!!
   Kramar från oss 2

   Radera
 3. mange fine nye stelplasser ni har besøkt ..Bengt i ørkeljunga er ju en plass vi alltid stopper på en fin plass ..ni er velkommen hem kram fån oss frank & Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för det Frank och Karin !!!
   Nu väntar - hoppas vi - en varm och solig sommar här i Sverige och i höst (om vi får behålla hälsan), så drar vi söderut igen i slutet av augusti.
   Vi hoppas att vi ses då !
   Kram fra oss to

   Radera
 4. Vad roligt det har varit att följa er och tusen tack för alla fina tips om ställplatser m.m.
  Nu är vi på väg söderut mot Normandie.
  Ann-Sofie och Lennart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ann-Sofie och Lennart,
   Det glädjer oss att läsa att ni haft behållning av våra berättelser under denna vinter !
   Mycket trevligt att läsa att ni är på väg söderut - när ni nu reser till Normandie, så glöm inte att besöka några av invasionsstränderna och helst då Omaha Beach och den amerikanska krigskyrkogården där !
   Vi önskar er en riktigt fin resa !!!

   Radera
 5. Birgitta Kärreman1 maj 2015 00:00

  Välkomna till Sverige ! Det har varit en fröjd att få vara med er under vår gråa sverigevinter ! Ni har verkligen inspirerat oss och som jag tidigare skrivit så ses vi på El Raco till vintern !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Birgitta,
   Det har varit trevligt att "ha er med" under vår 8 månader långa resa !
   Välkomna ner till El Raco till vintern - vi kommer att anlända dit senast i mitten av september, det ska bli skoj att få träffa er !

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Hej Birgitta,
  Det har varit trevligt att "ha dig med" under vår 8 månader långa resa !
  Välkomna ner till El Raco till vintern - vi kommer att anlända dit senast i mitten av september, det ska bli skoj att få träffa er !

  SvaraRadera
 8. Birgitta Kärreman2 maj 2015 00:14

  Vi kommer nog inte förrän okt/nov , det finns väl platser kvar då tror du inte ? vi börjar köra i början september men tänker ta det långsamt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Birgitta,
   Det gör det alldeles säkert för det gjorde det både 2013 och 2014 under samma period !
   Nån eller några veckor innan ni kommer, så kan du ju höra av dig via en kommentar på det senaste inlägget vi har på vår blogg vid den tidpunkten så kollar vi läget åt er !

   Radera
  2. Tack ! Du är såå hjälpsam !

   Radera