Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

24 april 2015

Från norra Frankrike till södra Tyskland...

...eller från en vinby till en annan...

I måndags den 20/4 lämnade vi Ribeauvillé i Alsace i norra Frankrike och styrde mot Minheim i Moseldalen och det är en resa på endast 280 km. Eftersom vi åkt utefter mindre vägar vid ett flertal tillfällen tidigare, så valde vi motorväg idag hela vägen upp till avfarten vid byn Klausen norr om Trier.
En av anledningarna till varför vi väljer att köra av motorväg A1 just vid Klausen är denna fantastiska utsikt över floden Mosel och vinbyn Piesport - några kilometer längre bort på vänster sida floden ligger vår favoritställplats i vinbyn Minheim.
Här skymtar Panoramaweg som leder ner till just Piesport och i den byn passar det bra att stanna till och handla på den stora livsmedelsaffären Edeka. I byn finns även en mindre bank med uttagsautomat.
Vid ankomsten till ställplatsen i Minheim möts man av 2 informationstavlor som berättar lite om Minheim och Moseldalen. Ställplatsen är medlem i ställplatskatalogen "Top Platz", vilket framgår av skylten till vänster på bild. Sammanlagt 95 ställplatser är medlemmar i denna publikation. Denna ställplats är för övrigt en av Tyskland allra bästa ställplatser i sin kategori - med fler än 80 tomter.
Under denna tid på året är det inga som helst problem att få plats här i Minheim, men i augusti/september är det ofta fullt på denna ställplats så ett råd är att ankomma hit senast kl. 14 under den tiden på året.
Om det skulle vara fullt här, så driver Manfred Hero som ägaren heter även den betydligt större ställplatsen i Klüsserath - där finns det plats för uppåt 400 husbilar medan det här i Minheim finns plats för 90 husbilar. Även denna ställplats i Klüsserath är en av de allra bästa ställplatserna i Tyskland.
När du kommer till Minheim, så är ett besök hos vinodlaren Herbert Thielen-Feilen ett absolut måste... När du kommer gående från ställplatsen och in i byn utefter bygatan Moselweinstrasse, så ta sikte på en stor träfigur på den vänstra sidan gatan föreställande Herbert i yngre dar - gå in genom porten och genom en mindre restaurangdel och vips så kommer du ut genom dörren i mitten på bild.
Här slår man sig gärna ner och njuter av en flaska torr Riesling från "Alte Reben" (gamla vinstockar) och det vinet smakar verkligen mycket gott !
Dessutom rekommenderar vi dig att beställa maträtten "Hackbraten Zigeuner Art" - en underbart god stor köttfärsbiff med paprikasås. Beställ gärna stekt potatis till - den potatisen är inte att leka med...
Under de dagar vi nu varit i Minheim, så har vi cyklat en hel del i omgivningarna - bl.a. till byn Wintrich på andra sidan floder och till byn Kesten som ligger 4 km norr om Minheim.
Igår tog vi oss en tur söderut bort till byn Neumagen-Dhron och dit är det 6 km från just Minheim. Byn Piesport ligger mellan dessa båda byar.
När man cyklar från Minheim, via Piesport, så kan man välja att cykla genom vinfälten på Mosels östra sida eller på den västra - väljer man den västra sidan cyklar man över bron i Piesport som leder upp till Panoramaweg och mot Kesten och svänger vänster direkt efter bron.
När vi passerar kapellet på bild här ovan, så stannar vi alltid till och tänder ett ljus till minne av nära och kära som inte längre är med oss - en tradition vi alltid hållit fast vid.
Då och då händer det att Mosel svämmar över och denna bild är tagen under en av dessa översvämningar - det är samma kapell som på bilden ovan.
Här kan du läsa om historien kring just detta kapell !
Vårt mål för dagen är Restaurang Käpt´n Cook, som ligger strategiskt intill floden Mosel...
...Marinan avsedd för små och medelstora båtar...
...Campingplatsen längst bort i bild...
...och ställplatsen, som även den ligger direkt intill Mosel. Nu är det lågsäsong, vilken ju framgår av denna bild, men i august/september är det ofta svårt att få plats här och då gäller det att ankomma platsen senast vid 12-tiden på dagen.
Servicehuset ser ju inte ut att vara av högsta standard, men ack vad man kan bedra sig - det håller allra högsta klass !
 När man beställer en varmrätt på denna restaurang, så ingår det alltid en stor sallad i priset för varmrätten och just denna sallad med dess härliga dressing ger mersmak.
Snacka om dasslock... en underbart god Wienerschnitzel "Wiener Art" och till det en kall god Bitburger Pils - bitte ein bit...
På väg tillbaka till Minheim passerade vi detta vackra träd - här nere blommar det för fullt och det sedan lång tid enligt de bybor vi talat med. Syrenerna är på väg att blomma ut redan nu...
Igår kväll var vi på besök hos vinodlaren Schmitt-Breit, som huserar i det första huset på höger sida när du promenerar in utefter Moselweinstrasse, och då började vi tala om de oväder som kan dyka upp här i Moseldalen i samband med åskoväder - kall luft möter varm luft - och på dessa bilder kan du ser vilka omfattande skador som uppstår när haglen är stora som tennisbollar. Dessbättre är det relativt sällen haglen är så här stora, men när det inträffar vill man naturligtvis inte vara här då skadorna på en husbil blir mycket stora.
Ett flertal helikoptrar förstördes i detta omfattande oväder i slutet av augusti 2011 - dessa helikoptrar används för besprutning av vinstockarna och det framför allt i maj-juni och i augusti.
Ett par hundra meter från ställplatsen här i Minheim ligger byns "hamn". Här ställer man sig och vinkar till kaptenen på de fartyg som trafikerar Bernkastel-Kues dagligen och även till fartyget som trafikerar staden Trier i södra Moseldalen på torsdagar. När man återvänder till Minheim med dessa fartyg, så kliver man av vid samma hållplats.

Idag, fredag den 24/4, lämnade vi ställplatsen i Minheim och körde de 17 km upp till vinbyn Graach, som ligger endast 2 km norr om den mer kända och större orten Bernkastel-Kues. Dit cyklar man på en separat cykelbana på ca 10 minuter och utbudet av affärer, caféer och restauranger är mycket stort i denna ort och vi tog oss en tur per cykel direkt efter ankomsten hit till Graach.
Vi saknar våra vänner Einar och Annvor fra Sandnes i Norge - vi har varit här tillsammans under rätt många år och vi hoppas att vi ses här igen i månadsskiftet augusti-september i år !!!
Utflyktsbåtarna som trafikerar Mosel är redan i trafik mellan Bernkastel-Kues och Traben-Trarbach medan trafiken från Bernkastel-Kues och söderut inte kommer igång förrän den 1/5.
Ställplatsen här i Graach är stor och tomterna är avgränsade med hjälp av staket i trä och är mycket stora - husbilar upp till 12 meter långa har inga problem att få plats här.
Till skillnad från ställplatsen i Minheim finns här en reception (det blå huset) samt duschar och WC i de gula byggnaderna. Internet finns ej på denna plats, men däremot el och en större anläggning för spillvatten och färskvatten.
För en stund sedan var vi på vinprovning vid Vinotheket här i Graach och vi passade naturligtvis på att köpa med oss några kartonger torrt Rieslingvin.
Alldeles intill infarten till ställplatsen ligger detta fina Vinothek och därifrån startar även bygatan som leder upp till "centrum" av denna lilla by.
Och denna gata leder upp till en restaurang du inte bör missa när du kommer hit...
...Weinhaus & Hotel Zum Josefshof...
Detta är hotellet med dess lilla uteservering, där vi sitter just nu, kl. 15.00, och njuter av ett glas Riesling och till ikväll kl. 19 har vi beställt ett bord inne i restaurangen - maten här är nåt alldels i "hästväg" god - ett erkänt bra kök i denna region !
Här får du även tillgång till ett mycket snabbt internet och för det behöver du inte betala - det räcker med att beställa in något att dricka på t.ex. uteserveringen !

I morgon, lördag den 25/4, åker vi förmodligen vidare norrut - beslutsprocessen är svår denna dag och varför det undrar du säkert ?! Jo, vi har haft ett alldeles underbart väder hela vägen från Benidorm och hit upp med blå himmel utan moln och 20-25 grader i skuggan. MEN, väderrapporten säger att vi kommer att få regn i morgon - vi har svårt att förstå det med tanke på att himlen fortfarande är 100% blå och klockan är 15 !?!?
Om vädret är fint även i morgon, så stannar vi nog ytterligare en natt - om ej så rullar vi norrut !

Vi hörs - till dess, må så gott !

11 kommentarer:

 1. Kul att läsa om bekanta ställplatser. Ha det bra på er fortsatta resa norrut. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju så att när vi nu är på väg norrut och hemåt, så längtar man redan söderut igen...
   Kramar från oss 2

   Radera
 2. Intressant att följa er resa! Det verkar finnas otroligt många bra och stora ställplatser i Tyskland. Vi har inte varit i Tyskland så mycket som många andra, mest åkt igenom...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyskland är nog, jämte Frankrike, de mest husbilsvänliga länderna i Europa och i dessa länder finns också de allra bästa ställplatserna !
   Om det vore lika varmt i Tyskland som i Spanien under vinterhalvåret, så skulle vi absolut välja att övervintra i Tyskland !!!

   Radera
 3. Vilka "Pärlor" ni hittar på er resa norrut!
  Men ni är ju resvana som sagt :-)

  Ha det gott/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart är det er tur att följa i våra och andra bobilsresenärers fotspår - vi förstår att ni längtar dit !
   Kram

   Radera
 4. Det är lätt att dröja sig kvar i Moselomgivningarna :-) Jag skrattar för mig själv då jag ser ert fantastiska körsbärsträd o jämför det med mitt publicerade som just börjat blomma ha-ha. Man får ibland nöja sig med det lilla :-) Forts go' resa 😎😎

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lena och Jan,
   Vi ser fram emot fler bilder på era träd och blommor - du tar alltid så fina bilder och vi, och säkert många med oss, njuter av att få se dom igen !
   Kramar från oss

   Radera
 5. Härligt att resa om er resa och så många fina bilder! Vi var till Moseldalen i slutet av april 2013, men då var nästan inget öppet ännu och vädret var heller inget att skriva hem om och sen i maj blev det ju väldiga översvämningar där. Men att läsa er blogg gör ju att man blir sugen på att återvända dit en vacker dag! :-)

  Mvh Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Åsa,
   För det mesta har vi haft tur och haft helt underbart väder i Mosel - både när vi varit där under våren och även under hösten.
   Men i mitten på september 2013, när vi var på väg ner till Spanien för övervintring, så hade vi tänkt stanna till i Minheim i mellersta Moseldalen under nån vecka men det blev bara 2 dagars vistelse där p.g.a. ihållande regn...!
   Men till hösten gör vi ett nytt försök igen - vi längtar alltid tillbaka dit ner !!!

   Radera