Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

16 april 2015

Från norra Spanien till södra Frankrike...

...reste vi i förrgår (tisdag 14/4), när vi lämnade härliga Camping Bon Repos i Santa Susanna och vi hade sedan tidigare bestämt att badorten Gruissan, endast 210 km norrut, skulle bli vårt nästa stopp.
I Gruissan har vi varit flera gånger tidigare och vi trivs alldeles förträffligt i denna mysiga ort, som är belägen alldeles intill havet och det är även dess ställplats.
Av denna bild framgår det ju att ställplatsen är stor - den är faktiskt ännu större eller, för att vara mer exakt, dubbelt så stor. Till vänster utanför bild ligger den andra halvan. El finns ej, men däremot 2 stora betonggjutna plattor för tömning av spillvatten, fyllning av färskvatten samt tömning av toakassett. Dessutom finns enklare duschar och WC. Wifi köper man på nätet genom Marinans försorg och betalar gör man med Eurocard eller Visa.
Ställplatsen är omgiven av en mycket stor Marina med plats för hundratals fritidsbåtar och utefter hela detta mycket stora hamnområde finns det ett stort antal lägenhetshus och mindre hotell.
Fritidsbåtarna samsas här med ett antal mindre fiskebåtar...
...och den fisken levereras varje morgon av fiskarna direkt till de restauranger som finns inne i hamnområdet - mycket färskare än så kan det väl inte bli...!
Restaurangen till höger på bild är L&L Brasserie och den rekommenderar vi mycket gärna - helt fantastiska kreationer av fisk med div. tillbehör serveras här både till lunch och middag !
Här framgår en del av restaurangens utbud och notera speciellt de olika färdiga menyförslag som presenteras till höger på tavlan - gott-gotti-gott-gott...!
Mitt emot L&L Brasserie ligger Restaurant Maxim och den restaurangen erbjuder en lika omfångsrik meny och har även ett antal färdiga menyförslag och maten här smakar lika bra som hos L&L och priserna är identiska = mycket attraktiva priser med tanke på kvalitén !
Denna bild är tagen från restaurangerna mot ställplatsen, som ligger till vänster längst bort i bild, och dit är det endast 10 minuters promenad.
Nu består inte Gruissan av enbart en ställplats och en mycket stor småbåtshamn utan även av en mycket gammal bydel med pittoreska hus som detta...
...smala gränder...
...och bortsett från dessa 2 träd, så finns det bara ett fåtal träd till inne i hela Gruissans gamla stadsdel...
...men desto fler små mysiga restauranger, som serverar helt fantastisk mat...
På restaurangen längst bort i bild åt vi en helt underbar lunch - vi valde dagens meny, vilken bestod av vinkokta musslor till förrätt och grillad fisk till varmrätt - båda rätterna för endast 12 Euro per person !
Välkommen till Gruissan du också när du har vägarna förbi !

Vi stannade 2 nätter i GRUISSAN denna gång och åkte vidare idag, torsdag 16/4. Vi hade ju tänkt åka direkt upp till staden Beaune i mellersta Frankrike, Bourgognevinernas huvudort, men ändrade oss när vi såg att det skull bli regn där idag och valde i stället en ny bekantskap för vår del - badorten, hamnen med alla kanaler, och nära den stora kanalen Canal du Midi i orten PALAVAS LES FLOTES.

Canal du Midi sträcker sig från Sète rakt västerut mot staden Toulouse. Palavas Les Flotes ligger i sin tur en kort bit norrut och strax sydost om staden Montpellier - bra att veta för dig som inte varit här ännu.
När man som vi närmar sig Palavas Les Flotes söderifrån, och väljer att åka på den mindre vägen (öster om motorvägen) som till stor del följer havet, så har man havet på sin högra sida och det stora innanhavet på sin vänstra sida - om du tittar på en karta över södra Frankrike så framgår detta väl !
Incheckningen på ställplatsen sker i det vita huset längst bort i bild och redan efter ett 50-tal meter finns den ena av 2 tömningsstationer och det finns plats för 140 husbilar på denna ställplats.
Priset för att övernatta är 17 Euro per natt + 0;22 Euro per person i skatt = totalt 17,44 Euro och då ingår även el och tömning + färskvatten i priset.
Platserna varierar i storlek - från 7 meter och upp till 12 meter långa medan bredden är densamma på samtliga tomter.
Här ett exempel på tomter som är mellan 7-8 meter långa. Vi hade tur att få en 10 meter lång tomt och det var inga som helst problem att backa in på tomten.
Direkt intill ställplatsen ligger en större Marina i en egen hamn...
...och dessutom ligger ett större antal fritidsbåtar och kanalbåtar förtöjda i kanalen direkt intill ställplatsen.
Efter en kortare regnskur i skönt försommarväder, så klarnade det upp och vi beslutade oss för att promenera in de 600-700 meter som det är in till centrum. På väg från husbilen stannade vi till vid denna byggnad inne på ställplatsen, som dels inrymmer ett stort turistkontor och dels 2 stora avdelningar med duschar och WC - en avdelning för kvinnor och en för män. Koden till låset hit får man när man checkar in och även nyttjandet av dusch och WC är inkluderad i ställplatsavgiften.
Hade vi haft tillgång till en liten båt (vi har en uppblåsbar fin gummibåt hemmavid, men den får inte plats bland alla andra bra att ha grejor som får åka med i husbilen...), så hade vi kunnat ro in till centrum på denna kanal.
Strax innan vi kommer in till centrum, så leder denna kanal ut till innanhavet men endast farbar för mindre båtar utan mast då en bro "ligger i vägen" lite längre bort.
Det är detta kanalområde, som leder från innanhavet och bort till ställplatsen och dess Marina, som är det egentliga centrumet i Palavas Les Flotes. Om man fortsätter ytterligare en bit längre bort i bild, så kommer man fram till denna...
...linbana, som tar dig den korta biten över denna kanal och inte en meter längre... Öppen endast under högsäsong naturligtvis och säkert hur buskul som helst att åka i för barn i alla åldrar...
Strax bortom linbanan och till vänster ligger denna breda badstrand och utefter kusten ligger hotellen och lägenhetshotellen på rad efter varandra - i högsäsong vimlar det säkert av turister i detta område.
När man närmar sig Palavas Les Flotes är detta torn det första man ser - högst upp finns det en mycket stor och populär restaurang, som är öppen även under denna tid på året.
Efter en längre promenad avslutar vi densamma med ett besök i byns lilla kyrka - lite andlig spis innan det det är dags för lunch på någon av Palavas Les Flotes restauranger.
Som synes är det en relativt liten och enkel kyrka men ack så vackert utsmyckad.
Till vänster om altaret finns det möjlighet att köpa och tända ljus till minne av nära och kära som inte längre är med oss och det gör vi alltid när vi har möjlighet till det - tid för eftertanke och tid för att minnas många ljusa stunder tillsammans med släktingar och vänner !
Av ett flertal fransmän på ställplatsen blev vi rekommenderade att välja detta Brasserie och det var sannerligen ett mycket god rekommendation.
Vi blev dessutom varmt rekommenderade att välja 2 olika förrätter vardera och sedan - om vi orkar - välja en grillad fisk (som vi nu tappat bort namnet på). Vi följde naturligtvis fransosernas varma rekommendation, så den ena förrätten bestod av "världens godaste fisksoppa", ja, det måste den nästan ha varit. Vi har aldrig någonsin ätit en så underbar fisksoppa och ändå har vi ätit på riktigt fina krogar över nästan hela världen och naturligtvis även i Nice, Cannes och i Monte Carlo där man verkligen kan laga just fisksoppa !
Den andra förrätten går heller inte av för hackor - gratinerade musslor och även dessa var en riktig höjdare. I själva verket har vi aldrig någonsin ätit så goda tidigare och ändå har vi beställt just gratinerade i bl.a. Bryssel i Belgien och där är man ju verkligen världsmästare på just musselrätter !
Tilläggas skall är att vi inte ens i vår vildaste fantasi skulle kunna på idén att beställa en varmrätt efter dessa båda förrätter - krutonger till fisksoppan och baguette bröd för att fånga upp "såsen" från musselspadet gör av vi avstår och vi orkar heller inte med någon dessert. Det blev en kopp espresso och ett glas Calvados i stället...

I morgon, fredag 17/4, åker vi upp till staden Beaune i Bourgogne distriktet i mellersta Frankrike och dit är det 460 km härifrån - en lämplig dagsetapp för oss.

Vi hörs - till dess, må så gott !

6 kommentarer:

 1. Kul att ni stannade till i Palavas, det är en riktig pärla tycker vi, nära till allt. Har man en lite längre bil blir det lite dyrare, jag tror gränsen går vid 8 meter. Ha det bra på er fortsatta resa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer, gränsen går vid just 8 meter så vi betalade 17 Euro + 0,22 Euro per person i skatt = totalt 17,44 Euro inkl. el.
   Vilket ställe - hit återvänder vi garanterat !

   Radera
 2. Underbart trevligt reportage ni bjuder på igen!
  Hur ska man komma ihåg alla underbara ställen??

  Ha det fortsatt gott/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enda sättet är ju att notera i en laptop eller i en padda alt. skriva ned det i en bok - det har vi gjort under de senaste åren när vi fått tips av bekanta eller läst på andra bloggar !
   Det är ju av andra bobilsresenärer man får många fina tips !
   Kram

   Radera
 3. "Livets goda" är kul att hitta :-) -)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi håller verkligen med dig Lena - "Livets goda" förgyller tillvaron...!

   Radera