Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

02 april 2015

Detta är en utflykt som vi mycket gärna vill rekommendera

Om du någon gång skulle befinna dig i Benidorm eller dess närhet, så rekommenderar vi dig verkligen att följa oss i våra fotspår och göra denna rundtur med personbil eller scooter - vägarna över bergen lämpar sig dessvärre inte för husbilar !
På denna tur gjorde vi sällskap med våra vänner Ann och Curt och dom bor på en av de granncampingar som finns intill El Raco, där vi bor.
Alldeles intill receptionshuset (på den övre bilden här ovan) står detta fantastiskt vackra träd omgivet av vackra blommor.
Från Benidorm åker man i nordvästlig riktning via L´Alfas del Pi upp till byn Polop och fortsätter sedan mot Callosa och därifrån åker man rakt norrut mot byn Bolulla och vidare mot Taberna.
Därifrån fortsätter man sedan samma väg upp till Coll de Rates och när man kommit dit upp så är man uppe på högsta punkten under resan - härifrån bär det sedan nedför utefter bergskammarna.
(klicka på kartbilden här ovan, så ser du förhoppningsvis hur vi körde med vår bil)
På väg upp mot bergen, så passerar vi mycket stora odlingsområden och på många ställen täcker man över odlingslotterna med stora platstält. Detta tycker vi är att förstöra landskapsbilden, men samtidigt har vi all förståelse för att markägarna måste sätta upp dessa tält för att kunna erbjuda sina kunder färska grönsaker av diverse slag även tidigt under vårsäsongen. En stor del av dessa skördar går ju dessutom på export.
Naturen är så otroligt vacker i denna del av Spanien och påminner till stor del om naturen i södra Tyskland, Schweiz, norra Italien och Österrike. Färgen på vår hyrbil är ganska läcker - tycker vi !
Ser du det vi ser ?
Jo, just det - här uppe intill avgrunden har man byggt en större villa - hoppas att dom inte har småbarn, dom som bor där uppe...
När man klättrat på slingrande bergsvägar en längre sträcka, så kommer man fram till toppen på ett av bergen och då stöter man på denna skylt. Här uppe till vänster i bild ligger Restaurangen Coll de Rates - en riktig pärla ska det visa sig och vi vill passa på att tacka våra vänner och grannar här på El Raco i Benidorm, Lisbeth och Aage, för detta fantastiska tips - utan er hade vi aldrig hittat hit !!!
Utsikten här uppifrån är magnifik och vi konstaterar ännu en gång att här i Spanien - till skillnad från i Sverige - har man verkligen en levande landsbygd. När man tittar ut från denna restaurang, så ser man inte mindre än 6 olika byar av samma eller något mindre storlek !
Längst bort i bild skymtar havet mellan turistorterna Denia och Calpe.
Restaurangen ser liten ut från bilparkeringen men bilden ljuger som vanligt... den är betydligt större med en stor inomhusdel...
...och i tillägg finns det en mycket stor utomhusdel, som sträcker sig en bra bit åt höger längst bort i bild - vi var en aning tidiga när vi kom hit, så det är anledningen till att det är så folktomt.
Restaurangen ligger på cirka 600 meters höjd över havet och ibland kan det ju vara kyligt här uppe, så ägarna, som kommer från Tyskland och Ungern, ökar på mysfaktorn genom att låta denna brasa brinna under samtliga årstider - restaurangen är öppen året runt.
På denna bild ser vi den kvinnliga ägaren till Restaurant Coll de Rates och hon kommer från Ungern och lagar helt underbar mat = allt i köttväg är hennes specialitet och en av de många specialiteterna är en gulaschrätt baserad på vildsvinskött !
Det hörs väl nästan att vi spinner som katter efter denna underbart goda lunch vi just blivit serverade på denna mycket trevliga restaurang - vi rekommenderar verkligen ett besök här !
Från bergsrestaurangen Coll de Rates kör vi sedan vidare på slingriga bergsvägar och "landar" så småningom i byn Xalo efter att ha passerat byarna Parcent och Alcalali.
Om du förstorar kartan här ovan ännu en gång, så hoppas vi att du ser hur vi kört för att komma hit !
Detta är en anläggning där man producerar vitt, rosé och rött vin i stora kvantiteter och i tillägg säljer man även en del produkter som inte har med vinproduktion att göra, t.ex. olivoljor av olika kvaliteter.
Här saluför man dels lite billigare viner som tappas i 3 resp. 5 liters dunkar av plast för endast 1,50 Euro per liter...
...och dels ett stort antal viner - både röda, vita och roséviner till helt andra priser utan att för den skull vara dyra.
Tagna på bar gärning, eller...
Mitt emot vinkooperativet och direkt intill bilparkeringen finns det 2 små fruktstånd där man säljer närproducerade apelsiner och grönsaker...
Vad sägs om 5 kilo apelsiner för 1 Euro av ordinär kvalitet eller 5 kilo av högsta kvalitet för 3 Euro - vi väljer de som är de bästa att pressa apelsinjuice ur och de kostar 3 Euro och det är ett köp som vi absolut inte ångrar.
Apelsiner av denna kvalitet hittar man ytterst sällan i Sverige - synd att vi inte köpte ett par säckar ytterligare !
Curt har just hittat ett stort parti avocado och dessa lägger vi gemensamt beslag på och tar hälften var - jösses så mogna och så underbart goda !
Dagen efter åkte vi bort till grannbyn L´Alfas del Pi och köpte svensk Skagenröra på den svensk-spanska livsmedelsaffären Costa Blanca (här saluför man åtskilliga livsmedel från både Norge och Sverige). Gissa om det smakade smaskens med avocado + skagenröra och ett kallt glas vitt vin därtill...

Vi tackar Ann och Curt för mycket trevlig gemenskap denna dag och passar även på att tacka Lisbeth och Aage för tipset på både restaurang och vinkooperativ !

Vi avslutar detta inlägg med att önska alla våra läsare en riktigt GLAD PÅSK !


6 kommentarer:

 1. Så många underbara ställen ni hittar där nere!
  Och håller med,underbart snygg färg på bilen!

  Glad Påsk....Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av många fördelar med Benidorm är just mängden utflyktsmål som ligger max 5 mil bort !

   Radera
 2. Den turen är fantastik, liksom restaurangen, vi har varit där under guidning av Bernard o Irene!
  GLAD PÅSK på er :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi håller absolut med och längtar redan till hösten - då ska vi göra om samma tur igen !

   Radera
 3. hei bosse 6 gerd denne turen har vi tatt 3 ganger .dere har noen herlige bilder vi sitter her å nyter. Restaurant Coll de Rates har en underbar mat Vi spiste grillad Hexe utrolig godt... Vi ønsker era en Glad påsk og en fin resa når ni åker hem til Sverige.. Kram från Frank & Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi längtar redan tillbaka till Coll de Rates !!!
   Grillad Hexe spiste vi senast i Ernst i Moseldalen.
   Påsk kramar från oss två

   Radera