Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

25 juni 2015

En nostalgitur till Sollefteå och Höga Kusten

Tiden går som bekant alldeles för fort...


Under den tid vi varit hemma i Sverige (maj och juni) efter vår övervintring i södra Spanien, så har vi hunnit med en veckolång vistelse i Finland, en resa upp till Bosses födelsestad Sollefteå inkl. besök i Sundsvall och till Höga Kusten plus en vistelse med goda vänner i Stockholms skärgård med husbilen.

Under juni månad åker vi alltid upp till Sundsvall och till den mycket vackra staden Sollefteå och anledningen till dessa besök är att smycka Bosses anhörigas gravar.

Denna gång valde vi att åka med vår Smart bil i stället för att ta husbilen (för att få upp "suget" för ytterligare en övervintring på totalt 8 månader så gäller det att "hushålla" med övernattningarna i husbilen under sommaren - i annat fall är risken stor att man inte känner suget efter husbilen igen) och övernattade gjorde vi dels på Scandic Hotel i Sundsvall och dels på det nyrenoverade och tillbyggda  5-stjärniga Hotel Hallstaberget i Sollefteå där vi tillbringade en långhelg.

Efter att ha tillbringat 2 dagar i Sundsvall, så fortsatte vi E4 norrut och beslutade oss för att ta en tur ut till Tynderö och Åstön (platser där vi hade mycket skoj tillsammans med vänner i vår tidiga ungdom) som ligger några mil norr om Sundsvall och en kort bit från samhället Söråker, som ligger nära Sundsvalls flygplats. Här svänger man av E4 och passerar Söråker och fortsätter ända dit vägen slutar vid havet. Här ute på Åstön (tidigare ett stort militärt skjutfält) finns det numera en mysig liten camping med ett trevligt café.

ÅSTÖN utanför Sundsvall
Serveringen är öppen alla dagar under denna tid och här checkar man även in vid ankomst.
Campingen ligger vackert direkt intill havet.
Som synes gott om plats mellan ekipagen och campingen är 3 gånger så stor som denna bild visar.
Här uppe på berget ligger serveringen som blivit en fin träffpunkt både för campinggästerna och för andra besökare.
Vi rekommenderar varmt ett besök på denna camping när du har vägarna förbi Sundsvall - det är ingen lyxcamping utan en fin plats för avkoppling i vacker natur !

SOLLEFTEÅ i Ångermanland
Uppifrån Hallstaberget med sitt 5-stjärniga Hotell Hallstaberget och sina alpina anläggningar har man en bedårande utsikt över Sollefteå och Ångermanälven, som passerar mitt genom stan.
Sollefteås mycket fina 4-stjärniga camping ligger direkt intill älven och precis intill den vita kupol du ser på denna bild. Här finns för övrigt ett av Sveriges allra bästa laxfisken i direkt anslutning till campingen.
Ett par hundra meter från hotellet ligger hoppbackarna (3 stycken) och här på bild ser vi en liten del av hopptornet för den stora backen - Sveriges näst största hoppbacke efter den i Falun.
På bilden skymtar även Ångermanälven och Multråberget.
Bara 100 meter från hotellet ligger Sollefteå skidstadion med anläggningar för både längdskidåkning och skidskytte - här har bl.a. Helena Ekholm fostrats under många och långa träningspass i just skidskytte. En av drivkrafterna i Sollefteå har varit Bosses barndomsvän och granne Hans Naucler som lagt ner otroligt mycket energi på att fostra blivande skidskyttar.
I fjol när vi bodde på Hotel Hallstaberget i slutet på juni låg de svenska herr- och damlandslagen (både längdlandslaget och skidskyttarna) här på träningsläger och då hade vi nöjet att få träffa bl.a. Charlotte Kalla.
Hotel Hallstabergets entré alldeles intill en av slalombackarna - här gäller "ski in and ski out" direkt från hotellanläggningen.
Hotellet sett från slalombackarnas dalstation.
Hotellets restaurang serverar mycket god och vällagad mat och en av kvällarna åt vi en helt underbar renfilé med tillbehör och restaurangens sommelier rekommenderade ett helt fantastiskt rött vin till denna rätt - svårt att inte gilla läget en sådan kväll !

Mer om hotellet kan du läsa på deras hemsida:
www.hallstaberget.se

Hotellet förfogar över en mycket fin Spa anläggning med en stor inomhus swimmingpool + 3 stycken mycket stora jacuzzi bad, varav ett utomhus.
Vi vill gärna dra vårt strå till Bosses hemstad och rekommenderar dig verkligen att allvarligt överväga att lägga en långweekend på detta hotell - vinter som sommar !

En heldagsutflykt till delar av Höga Kusten

Höga kusten innefattar ett ganska stort område och lite slarvigt kan man säga att det ligger mitt emellan Kramfors och Örnsköldsvik.
Vi har 3 favoritresmål i detta område och det är små byar där det även finns en camping i resp. by. Gemensamt för dom är att dom ligger direkt intill havet.

BARSTA fiskeläge ligger mycket vackert inte långt från Högbondens fyr och i denna by slutar vägen nere vid fiskeläget och campingen.
Som på så många orter i Sverige, så har dessa fiskestugor byggt om till sommarbostäder och även här uppe börjar priserna skjuta i höjden - tillgången är ju mycket begränsad och det tillsammans med läget styr naturligtvis prisutvecklingen.
Camping gränsar till en mindre småbåtshamn och gästerna delar på det lilla servicehus som finns på campingen.
På servicehusets ena vägg finns det en postlåda och där lägger man pengarna för campingavgiften med uppgift om reg.nr. på husbilen/husvagnen.
Direkt i anslutning till campingen ligger badstranden.
I småbåtshamnen ligger det fartyg som under sommarhalvåret tar passagerare ut till Högbondens fyr - samma fartyg trafikerar även grannbyn Bönhamn - se nedan !
Mitt i bild ligger "rännan" som tar dig upp på öppet hav och mitt i bild (något till höger) ser du även ön Högbonden med sin berömda fyr. På ön och intill fyren finns det dels ett mycket populärt vandrarhem och dels en enklare restaurang som håller öppet hela sommaren.
För övrigt kan vi berätta att prinsessan Christina med man äger en sommarstuga en kort bit från Barsta.

BÖNHAMN, som ligger ett "norrländskt stenkast" från Barsta, är något större än sin grannby och småbåtshamnen är mycket populär under högsommaren.
En del av Bönhamn sedd från vägs ände - även i detta fiskeläge slutar vägen nästan mitt i byn.

Precis som i Barsta har fiskarstugorna byggt om till sommarbostäder - drömläge eller hur ?!
Till skillnad från Barsta finns det ingen camping i Bönhamn, men däremot en allmän parkering som mest används av husbilar - en enkel ställplats med andra ord. Notera brevlådan där man lägger sin ställplatsavgift på 100 kronor dygnet.
Ställplatsen består av 2 olika avdelningar - detta är den mindre till storleken...
...och detta är en liten del av den större.
Här ligger en av 2 populära serveringar i Bönhamn och här angör fartyget Ronja (se bilden ovan) bryggan för vidare resa ut till Högbondens fyr.

NORRFÄLLSVIKEN är det överlägset största av dessa 3 fiskelägen med ett stort hotell, ett par restauranger, en mycket stor och populär camping samt en populär och svårspelad 18 håls golfbana.
flygfoto banan
Vackert belägen golfbana, eller hur ?! Campingen ligger ett par kilometer från golfbanan och hotellet.
Entrén till Norrfällsvikens stora och mycket populära camping som består av 3 olika avdelningar.
Avdelning 1, som ligger direkt till höger om receptionen och på en mindre tallmo...
Avdelning 2, som ligger på en stor tallmo...
Avdelning 3, ligger längst in på campingen och som populärt kallas "gräddhyllan" - här är tomterna mycket stora och denna avdelning har ett eget servicehus och ligger intill havet och de badtunnor man kan hyra per timme. Priset för en campingtomt är högre här mot på de övriga 2 avdelningarna.

Som rubriken ovan antyder, så går ju tiden alldeles för fort. Vi tyckte vi hade all tid i världen på oss för denna vistelse i Medelpad och Ångermanland, men rätt var det var så var det dags att återvända hem igen och denna gång valde vi att köra E4 söderut och 130 km söder om Sollefteå ligger Sundsvall och vi avslutar detta inlägg med en bild på den nya bron i Sundsvall, som är Sveriges längsta motorvägsbro.
Sundsvallsbron den 25 september 2014. Fotograf Torbjörn Bergkvist.
Våra kära myndigheter har beslutat att det ska kosta att köra över bron, men tala om Ebberöds bank - en kort tid efter det att vi kommit hem till bostaden damp det ned ett kuvert i brevlådan med en faktura från Transportstyrelsen med en debitering på 9 (nio) kronor...och dessa 9 kronor ska då bidra till kostnaden för att bygga denna bro + kostnaden för att hantera fakturan + kostnaden för porto.
Vi säger som vi ofta säger - myndighets Sverige är fantastiskt...

4 kommentarer:

 1. Det va som attan, vi har nästan kört på varann. Startade från Kopparberg 18/6 med först stopp Vaxholm och midsommar. Vidare Skog, Ånge, Lunde, Barsta, Järnnäs kubb och nu sitter vi på båten till Vasa.

  Peter o Ingbritt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju synd när vi var så nära varann - hoppas ni fått en fin resa till Finland. Vi var där i mitten/slutet av maj och reste mellan Helsingfors och Jakobstad - mycket trevligt !

   Radera
 2. Härligt i norr med ser det ut ju!
  Vi avnjuter Golfbanors ställplatser nu!

  Ha det gott o njut...Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen mycket vacker natur i denna del av landet.
   Vi önskar er en fortsatt fin resa med BRA väder !
   Kram

   Radera