Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

06 juli 2015

Sommarfagra Söderköping

Äntligen fick vi några härliga sommardagar även här i Sverige och då väljer vi att besöka Östergötland och sommarstaden Söderköping. Vi kallar den så av det enkla skälet att Söderköping är en stad som egentligen endast lockar oss under just sommaren. Under vintern händer, som i många andra kustnära svenska städer, inte särskilt mycket.
I Söderköping finns det 2 campingar och dessa drivs av samme ägare och vi föredrar alltid att bo på Skeppsdockans Camping, som ligger alldeles intill Göta Kanal och denna gång var det nästan helt fullt på campingens 3 olika avdelningar.
Den docka, direkt intill campingen, där det under höst-vinter-vår ligger ett större antal motor- och segelbåtar är nu helt tom bortsett från några cm vatten på botten av dockan.
Förr om åren (innan vi började åka på övervintringsresor till Spanien), så var vi ofta med den helg i månadsskiftet april/maj då båtarna fick lämna dockan för färd ut på kanalen - denna dag var det alltid mycket folk i farten i och intill dockan.
Med hjälp av denna stora kran, så mastade man på sina segelbåtar och även det rönte stort intresse bland åskådarna.
När fritidsbåtarna passerar Söderköping för vidare färd västerut resp. österut, så passerar man den bro som ställer till sån oreda i trafiken när man passerar Söderköping. Du har säkert råkat ut för detta när du passerat över Göta Kanal strax utanför staden - denna bild är tagen uppifrån bron och bort mot Skeppsdockans Camping. Därifrån och in till centrum av staden är det endast en kilometer.
Utefter Göta Kanals västra sida finns det en cykelväg som vi gärna trampar på i riktning västerut från campingen sett... Här passerar man ett stort antal slussar och vi och många med oss stannar naturligtvis till och kollar in när fritidsbåtarna turas om att slussa.
Under de dagar vi bodde i Söderköping, så passerade både M/S Juno och M/S Diana campingen och det blev naturligtvis ett stort skådespel bland framför allt "besättningarna" på alla tyska, schweiziska och holländska husbilar som gästade Skeppsdockan.
Endast 1 km från campingen ligger Söderköpings centrum och här har vi närmat oss den plats där kanalbåtarna Diana, Juno och Wilhelm Tham alltid lägger till bland ett stort antal fritidsbåtar.
Det är fler än vi som tycker om att "kolla in" dessa passagerarfartyg när dom lägger till vid kajen lika enkelt som när vi lägger till vår Zodiac gummibåt som då och då får åka med i husbilens garage...
Lika rogivande som det är att promenera i t.ex. Trosa i Södermanland är det att göra det här i Söderköping...
...man får liksom aldrig nog av allt det pittoreska och vackra !
När vi är i Söderköping, så brukar vi alltid besöka det anrika Söderköpings Brunn för lunch eller middag. Denna gång åt vi en mycket god lunch i hotellets restaurang och vi rekommenderar dig gärna att göra som vi nästa gång du passerar staden !
Vädret då ?  Jo, tackar som frågar... vi har haft ett alldeles underbart väder och verkligen njutit av vår svenska högsommar (när den nu infinner sig...) och vi har t.o.m. badat i Göra Kanal tillsammans med åtskilliga andra campare - tempen har stadigt legat på 28-30 grader i skuggan.
Hit återvänder vi garanterat innan vi påbörjar vår övervintringsresa till Spanien och Portugal - vi har inte bestämt avresedag ännu, men nån gång i mitten/slutet av augusti är vi på väg igen mot sköna Spanien !

10 kommentarer:

 1. Vad fint det ser ut! Söderköping har jag nog aldrig varit i! Vad tidigt ni åker till Spanien! Härligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi rekommenderar verkligen en tur till Söderköping framåt våren 2016. Bo gärna på Skeppsdockans Camping och strosa runt i stan och bara mys och inta gärna en lunch på Söderköpings Brunn !

   Radera
 2. Söderköping är fint vid Göta kanal!
  God glass har de där också :-)

  Ha det gott o njut...Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glassen är ett av skälen till att vi åker dit - gottigrisar är vi allihopa...
   Kram

   Radera
 3. Hej Bosse o Gerd !
  Nu börjar det dra ihop sig för vår övervintringsresa och då funderar vi på om vi ska ringa El Rico och beställa en plats mellan 15 okt o 15 jan. Men vi vet ju inte var det är bra att stå, så ni kanske kan ge förslag på vilka "hundranummer " som är soliga, nära till toa och inte för långt till utgång eftersom vi har en hund som är morgonkissnödig:-) jag förstår om detta kanske är svårt för er men jag chansar och frågar er iallafall ! Talar dom svenska om man ringer dom eller är det engelska som gäller? Vi ses i Benidorm !
  Birgitta Kärreman

  SvaraRadera
 4. Hej Birgitta !
  Tack för din kommentar här ovan - vi har kartan över El Raco i vår husbil och den är på service just nu p.g.a. att vår kylskåp har havererat.
  Vi får hem den på fredag kväll, så vi hör av oss igen på lördag eller söndag med lite tips !
  Bosse och Gerd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att ni är så hjälpsamma ! Nu har jag själv kontaktat El Raco och bokat ospecificerat , bara för att vara säker på att få en plats 15 oktober :-)
   hälsn. Birgitta

   Radera
 5. Hej Birgitta !
  Racos policy är att man kan boka sin favorittomt fr.o.m. den 24/8, men då får man betala från detta datum och fram till dess att man anländer till campingen.
  Vi har gjort det i år, så vi betalar från den 24/8 och fram till dess att vi kommer dit i mitten av september. Under denna tid kommer inget annat ekipage att få stå på tomt 611 utan vid vår ankomst är det bara att checka in och sedan köra ned till tomten - inga problem m.a.o.
  Visst kostar det en del pengar, men vi tycker det är värt det och det har ytterligare några svenska gäster gjort inför denna kommande vintersäsong.

  Beträffande valet av tomt, så är det lite svårt att skriva om detta då ni har som krav att tomten dels ska vara solig och dels ligga nära receptionen = utgången från campingen. Det finns ett antal tomter med sol som ligger nära eller relativt nära utgången, men för att kunna berätta för dig vilka det är så måste man vara på plats på campingen. Vi har dessvärre inte koll på detta.
  Däremot har vi absolut koll på vart man ska stå om man vill ha maximalt med sol på sin tomt. Då väljer man den nedre tredjedelen av campingen för där saknas de stora barrträd som skymmer solen på de flesta tomter på den övre avdelningen (OK, det finns undantag från denna regel, men generellt kan man med fog påstå att man kanske - i bästa fall - har sol några timmer på dag på dessa tomter.

  Om ni känner för att boka och betala för tomten till dess att ni kommer dit (för att spara en del slantar, kan ni ju ringa i månadsskiftet sep/okt och då betala för 2 veckor fram till den 15/10), så rekommenderar vi tomterna med nummer från 427 och upp till 691 - dessa tomter ligger på den nedre delen av campingen sett från receptionen/utgången. Nackdelen med dessa tomter är då att det är en bit att gå för att kunna gå ut och "kissa vovven".
  Tomterna med nummer 198 till 205 + 212 till 219 + 220 till 226 + 231 till 237 + 238 till 244 + 251 till 245 är soliga och ligger ganska när utgången.

  Både förra och förr-förra vintern fanns det dock relativt gott om lediga och soliga tomter och ännu fler lediga fanns det framåt mitten/slutet av november. Så alternativet är ju att vänta till dess att ni kommer och själva välja bland lediga tomter och om det inte skulle finnas några fina tomter lediga, så går det ju att välja en "skaplig" tomt och sedan gå runt på campingen och hålla koll på gäster som är på väg att bryta upp och som ska resa inom nåt eller några dygn. Man får byta tomt en gång under sin vistelse, men om man kommer med sitt allra bästa humör till receptionen så vet vi att man kan byta fler gånger...

  Till sist - om ni är intresserade av att få en "kanontomt" med vatten in och ut på tomten och med massor av sol, så skulle vi kunna vara er behjälpliga med att boka en tomt åt er X antal dagar före er ankomst - då får ni i så fall meddela oss detta genom att skriva en kommentar på vårt senaste inlägg på denna blogg. Observera dock att då måste ni betala vid ankomsten till Raco för de antal nätter som ni bokat från och fram till er ankomst den 15/10 !!!
  Då försöker vi i så fall hitta en tomt som dels är solig och som ligger relativt nära utgången - MEN, även om ni väljer en tomt längst ned på campingen så är det inte långt att bära hunden upp till utgången = cirka 300-400 meter.
  Mvh
  Bosse och Gerd

  SvaraRadera
 6. Hej igen Birigtta !
  Vi glömde att skriva att vid er ankomst till campingen (om ni nu väljer att chansa och vänta med bokning av tomt fram till dess att ni anländer), så får ni ett A4-blad med samtliga lediga tomter vid just det tillfälle när ni anländer. Sedan går man runt inne på området och botaniserar bland de lediga tomterna och väljer sedan den man gillar bäst.
  DÄREFTER checkar man in på vanligt sätt och kör sedan in på området med sitt ekipage !

  SvaraRadera
 7. Tack snällaste Gerd och Bosse !
  På måndag lämnar vi Sverige och tar oss lugnt o fint ner till Benidorm där ses vi :-)
  hälsn. Birgitta

  SvaraRadera