Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

30 november 2013

Det är skillnad...

... på marknad och marknad !

Vi har ju visat lite bilder från marknaden här i Benidorm tidigare (den äger rum varje onsdag och söndag) och vi båda är inte speciellt förtjusta i den och det dels p.g.a. att den är alldeles för stor och dels att det är mest bara skräp som saluförs där (bortsett då naturligtvis från frukt- och grönsaksstånden.

I onsdags i denna vecka var vi på svenskträff här på El Raco. Maggan och Leif hade inviterat samtliga svenskar som bor här och vi var totalt 18 personer som satt under deras markis och hade en jättetrevlig eftermiddag tillsammans.
Mer om den träffen kan du läsa om på Anders och Birgittas blogg, www.husbilsliv.blogspot.com

Innan vi skildes åt på sena eftermiddan, så kom vi överens om att de som var intresserade skulle ta bussen från El Raco och bort till grannbyn Alfas del Pi för att besöka den marknad som äger rum där varje fredag.
Vi var sammanlagt 9 personer som möttes vid El Racos reception strax före kl. 10 i går, fredag.
Det är endast 4 km till Alfas del Pi, så vi ankom marknadsplatsen redan före kl. 10.30 och vi var ett flertal som inte hade besökt denna marknad tidigare.
Här har vi precis klivit av bussen och Gerd, som verkligen gillar marknader, tycker att jag ska rappa på lite...
Till skillnad från marknadsplatsen i Benidorm, så är det här i Alfas del Pi tämligen gott om plats mellan stånden. Gångarna i Benidorm är bara hälften så breda och med 1000-tals besökare blir det där riktigt jobbigt att vandra längs de många gångarna. Här i Alfas del Pi består marknaden av endast 2 gångar och det ger en betydligt större mysfaktor, tycker vi !
Det är en ganska lång gång att vandra bort till andra änden av marknadsplatsen och till skillnad från marknaden i Benidorm, så saluförs här (i stor utsträckning) riktigt fina artiklar av allehanda slag. Det är mycket gott om stånd med kläder, både för vuxna och för barn. Som vanligt är det gott om försäljare som säljer väskor, plånböcker, klockor och elektronik men vi tycker att det är betydligt högre kvalitet på i stort allt som säljs här mot vad fallet är på marknaden i Benidorm.
När man klarat av den första gången med varor, så svänger man höger och höger igen och kommer då in på den gång som vi båda blev extra förtjusta i. Vi har nu kommit in på "mat"-gatan och då blir Bosse ALLTID extra intresserad... Här saluförs mat i alla dess former (nästan) i tillägg till mycket vackra blommor.
Vi lyckades pruta till oss 2 julstjärnor i denna "butik".
I åtskilliga stånd saluför man oliver i olika storlekar och i olika inläggningar. Har man en gång börjat att intressera sig för just oliver och börjat gilla smaken - ja, då är det svårt att låta bli att handla på sig.
Detsamma gäller naturligtvis alla de citrusfrukter man kan köpa här nere på marknaderna och det till priser som man tror är per kilo när det i själva verket är 3 kilo man får i påsen !
Det är verkligen en fröjd att få promenera runt här i lugn och ro och njuta av allt det goa som saluförs här i grönsaksstånden !
Det är sällan man hittar mörkt matbröd här nere utan det är mest ljust bröd i alla dess former.
Vi vet inte om hönsen har det bättre här nere mot vad fallet är hemma i Sverige, men en sak här dock helt klar - dom smakar ju så mycket bättre här nere - äggen vill säga...!
Vi har skrivit om det tidigare och gör det gärna igen - i Spanien är man nog världsmästare på att göra korv. Den finns i så många varianter och i så många olika smaker, så att det är alltid lika svårt att välja vilka sorter man ska handla. Vi har säkert hunnit med att testa minst ett 20-tal olika sorter under den tid vi varit här i Benidorm !
Våra norska vänner Frank och Karin har tidigare berättat för oss att på denna marknad i Alfas del Pi säljer man grillade revbensspjäll och grillade kycklingar för att ta med hem till husbilen (det gör man inte på marknaden i Benidorm). Och vilka revbensspjäll vi handlade med oss hem - om dom smakade bra undrar du säkert - jo, vi köpte på oss ett helt kilo och när vi ätit klart i går kväll så fanns det inte en "fena" kvar...!
Inne på marknadsområdet finns det ett flertal serveringar där man erbjuder lite tilltugg av varierande slag till ölen eller vinet eller kaffet. Det tar ju som bekant på krafterna när man besöker en marknad - om inte annat så får man ju ibland ont i både fötter och rygg.
Vad är det här för hus undrar du kanske och vi vill därför avslöja att det är den nordiska klubbens hus och träffpunkt för danskar, finländare, norrmän och svenskar. Huset är betydligt större mot vad det ser ut att vara på denna bild. Till vänster om husets gavel på bild och ett 20-tal meter inåt, så finns det en stor uteservering. Här serveras det underbart goda smörgåsar med dryck av allehanda slag varje fredag - passande nog samma dag som marknaden äger rum.
Maggan och Leif har tidigare informerat oss vad det innebär att vara medlem här och dom har båda pushat för att även vi ska bli medlemmar. En av fördelarna med att vara medlem är ju att du då är "godkänd" som gäst här. Har man väl blivit medlem så får man därefter invitera bekanta hit som inte är medlemmar. 
Vi kommer i fortsättningen, precis som Maggan och Leif gjort, verkligen göra vad vi kan för att övertyga andra nordbor att gå med i den nordiska klubben "Mas Amigos".
Bortsett från att få tillfälle att träffa ett stort antal trevliga nordbor över t.ex. en macka och en öl, så får man bra rabatter vid hyra av bil här nere. Dessutom arrangeras ett stort antal resor i omgivningarna under varje år och man får även rabatter vid spel på olika golfbanor i denna del av Spanien. En klubbtidning sänds med post hem till din adress hemma i Sverige vid 10 tillfällen per år och under den tid du befinner dig här nere så är du välkommen att hämta ett "extra" exemplar i klubbhusets reception.
Vi tycker båda att du ska göra slag i saken när du befinner dig här nere - gå med i nordiska klubben du också. Väl värt de cirka 400 kronor det kostar för oss två att vara medlemmar under ett år !!!
Vi var 9 personer som reste tillsammans bort till Alfas del Pi och till nordiska klubben. 
På denna bild syns här Maggan, Gerd, Per, Inger och Ing-Marie.
Här ser vi från vänster Gunsan, Arvo och Ingbritt. Ing-Marie kom med även på denna bild. Bosse håller i kameran.
Övriga i svenskgänget från El Raco stannade hemma och pysslade om sina hundar - det är ju inte lätt att lämna en hund ensam i husbilen under så många timmar.
Onsdagens och fredagens värdinna är vår allas Maggan - en av våra många mysiga grannar här på El Raco !
Ett stort TACK vill vi på detta sätt framföra till Dig för Ditt mycket trevliga initiativ att ta med oss övriga på denna mycket trevliga utflykt till Alfas del Pi !!!

Vi avslutar med en bild på de julstjärnor vi köpte på marknaden och ber samtidigt att få önska våra läsare en trevlig första advent !4 kommentarer:

 1. Kul, vi har bara hört gott om Alfaz del Pi marknaden! Vi gillar även marknaden i Albir, stora P platsen snett emot Consum, lörd om jag minns rätt, buss nr 10 mot Albir Playa.

  SvaraRadera
 2. Lena och Jan !

  Den marknaden besöker vi i nästa vecka om vädret tillåter - tack för tipset !!!
  Våra belgiska grannar har dessutom rekommenderat marknaden i Altea på torsdagar, så vi har m.a.o. mycket att stå i framöver...!

  SvaraRadera
 3. ja di revbensbjåll som dem har i Alfas på marknaden er bare supergoda.....vi er nesten ver fredag der.for å rette litt så er marnaden i Albir på søndag & marknaden i Altea er på tirsdag.I Altea er det også en lang gata men der er frukt & grønt på en annen plats
  kram i fra Orange Grove

  SvaraRadera
 4. Frank och Karin !

  Som ni förstår så har vi en del att stå i framöver..., men vi må ju träffas på en eller annan tidspunkt innan ni flyger hem till Norge !
  Kram

  SvaraRadera