Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

07 november 2013

Dags att betala för första månadens elförbrukning...

... vad kommer det att kosta ?

Igår, onsdag den 6/11, har vi bott exakt 30 nätter på Camping El Raco och då är det dags att gå upp till receptionen och göra rätt för sig.
När man anländer till El Raco och har för avsikt att bo en längre tid på campingen (1 månad eller längre) så får man betala för just en månad framåt i tiden och efter 30 övernattningar måste man betala för nästa hela månad o.s.v. För vår del, som kommer att bo här i cirka 5 månader, innebär det att vi betalar den näst billigaste tariffen (bor du längre än 6 månader kommer du undan med ytterligare några kronor per dygn).
Vi betalar 14,40 Euro per dygn (från den 1/1 2014 är kostnaden 14,50 per dygn), d.v.s. 432 Euro för 30 övernattningar. Då ingår "allt" utom el och internet ! 


Men vad blir notan för den el vi konsumerat under 30 dygn ?

Från första dagen vi kom hit till El Raco har vi kört kylskåpet på el i stället för att använda gasol. Anledningen till detta är absolut inte att vi på något sätt är "rädda" för att använda gasol en längre tid utan för att vi velat tillfredsställa vår nyfikenhet - vad kostar det att använda el i stället för gasol !?
På El Raco ingår det 2 kw per dygn, d.v.s. 60 kw per månad, och priset utöver dessa kw är 0,39 Euro per förbrukad kilowatt.
När vi checkade in såg vi att elskåpets mätare stod på 2191,2 kw och när vi nu, efter 30 dygn, skulle till att betala så stod den på 2330,8 kw, d.v.s. en förbrukning av totalt 139,6 kw under 30 dygn (från receptionen kan man läsa av samtliga tomters elskåp och alla dess individuella anslutningar, så det behövs ingen mätare för avläsning vid resp. elskåp - smart tycker vi !). 
Från denna förbrukningssiffra dras sedan 60 kw som ingår i campingavgiften per månad, så vi betalar m.a.o. 0,39 Euro x 79,6 kw = 31,04 Euro.
Observera dock att i den förbrukningen ingår då, i tillägg till strömåtgången för kylskåpet, bruket av en kaffebryggare och en expressomaskin vardera säkert 3-4 gånger per dag OCH (i tillägg) bruket av vår 1800 kw elplatta i samband med matlagning. Nu äter vi ju ute lite då och då och ibland grillar vi fisk och kött på någon av våra 2 grillar, men likväl så har vi använt elplattan tämligen ofta !
Summan av kardemumman blir att vi kommer att fortsätta att använda el för kylskåpet och för att laga mat med hjälp av vår elplatta. Däremot, när den dagen kommer, så kommer vi att använda gasolen för att värma upp husbilen under ev. kalla nätter framåt vintern och inte bruka el för det ändamålet - det blir säkert alldeles för dyrt !
Vi får tämligen ofta SMS och mail från bekanta hemmavid som undrar om vi har lika varmt som när vi kom ikapp högsommarvärmen i norra Frankrike för ett par månader sedan. Och det har vi - med råge därtill !!!
Du följer säkert med andra bloggare som befinner sig i mellersta och södra Spanien som kan verifiera att det vi skriver är med sanningen överensstämmande...
Våra bloggvänner Frank & Karin (som står på ställplatsen Orange Grove 4 km härifrån), Anders & Birgitta (som står endast några tomter från oss här på El Raco) resp. Lena och Jan (som befinner sig nere i Roquetas de Mar en bit söderut) har skrivit om det vid ett flertal tillfällen. Oktober månad vi precis lämnat bakom oss ska vara den varmaste oktober på nästan 90 år och inget tyder ännu på att november kommer att bli särdeles mycket svalare.
Som framgår av bilden här ovan, så är det full högsommar och Levante stranden här i Benidorm är full av badgäster varendaste dag - igår hade vi nära 30 grader i skuggan vid 15-tiden på eftermiddan och när vi båda blev inkallade av John Blund strax före midnatt, så var det ännu drygt 20 grader varmt.

Det är svårt att inte trivas med tillvaron här nere...! 

6 kommentarer:

 1. Intressant att få reda på kostnaderna! Och varmt verkar ni verkligen ha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi blir verkligen bortskämda med denna värme så här långt in på hösten. Förr eller senare kommer nog vädret att förändras till det sämre även här nere så det gäller att njuta så länge som möjligt ! Egentligen borde vi gå upp tidigare på morgnarna för att få njuta ändå mer, men vi har blivit så morgontrötta båda två !

   Radera
 2. Bra redogörelse över kostnaderna, intressant att få ta del av era erfarenheterna. Visst är det mysigt med den varma höst ni får uppleva där nere. Kram, 3M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi blev faktiskt lite förvånade själva över att vi inte "bränt" mer pengar på el mot bakgrund av att vi "eldat" så pass mycket med elplattan !
   Vi tror knappt själva att det är sant att vi får uppleva denna underbara högsommarvärme så här långt in på hösten och vi njuter verkligen av varje dag !
   Kramar från oss två !

   Radera
 3. Intressant jämförelse, det var ett tag sedan det var så varmt i Spanien så sent på hösten.......

  Njut av värmen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När vi lämnade Sverige så hoppades vi på att få uppleva svensk sensommarvärme här nere i Spanien, men möts av spansk högsommar och det ännu första veckan i november.
   Vi njuter verkligen varje dag !

   Radera