Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

13 november 2013

Shopping på ett högre plan...

... i varuhuset CARREFOUR i Benidorm

Åtskilliga övervintrare har tipsat oss om att göra ett besök på just detta varuhus med sin fantastiska livsmedelsavdelning. Problemet är bara att om man inte har tillgång till en personbil (vi kommer att hyra bil så småningom) eller moppe, så är det bökigt att ta sig dit. Varuhuset ligger ovanför Benidorm högt uppe på en sluttning och hit upp är det för långt att cykla och dessutom är vägarna som leder hit upp inte speciellt cykelvänliga enligt våra vänner Frank och Karin. Dom tipsade oss därför om att ta bussen dit upp och den resan har vi nu gjort.
Antingen tar man buss nr 10, som stannar utanför El Raco, och byter sedan till buss nr 2 nere i centrum eller också gör man som vi gjorde - vi fick oss i stället en skön promenad ner till den sista tvärgatan före strandpromenaden (Avenida Mediterraneo) och här går man in till höger och hållplatsen för bl.a. busslinje 2 ligger på denna gata efter ett 100-tal meter. Bussen har sin ändhållplats strax ovanför Carrefour och därifrån är det endast 200 meter till entrén.
På väg till busshållplatsen möter vi detta ekipage som drivs av en mopedmotor - här gäller det att inte vara höjdrädd...
Det är ett mycket stort hus som varuhuset disponerar här i Benidorm. I tillägg till Carrefour så finns det ett stort antal mindre butiker inom anläggningen, bl.a. snabbmatsserveringar, caféer och en djuraffär.

Det är dock livsmedelsavdelningen och framför allt fiskavdelningen som vi hört så mycket gott om och är intresserade av - övriga butiker lämnar vi därhän !
Vad sägs om en 15 meter lång disk med "drivor" av skaldjur och fisk av sorter som vi aldrig sett tidigare i tillägg till fisk vi även kan köpa hemma i Sverige ?!!
Som synes ett mycket stort urval av diverse skaldjur - visst blir man sugen...
I separata vattentankar förvarar man även levande hummer och krabbor av olika storlekar - från de relativt små vi får nöja oss med i Sverige till megastora...
Vi går båda formligen i spinn när vi ser denna avdelning efter att ha "spunnit loss" vid fisk- och skaldjursavdelningen... Underbart välsmakande skinkor i olika prisklasser är man världsmästare på här i Spanien och en eller ett par kommer vi att köpa med oss hem när vi återvänder till Sverige i vår !
Hållbarhetsmässigt är det inga som helst problem att transportera hem skinkor av detta slag till Sverige i en personbil eller husbil.

Tilläggas skall är att det finns en stor asfalterad plan intill personbilsparkeringen där man kan parkera sin husbil vid inköp i Carrefour. När vi ankom hit upp så hade ett 10-tal husbilar parkerat på denna plan och när vi reste tillbaka med bussen till El Raco hade inte mindre än ett 20-tal husbilar parkerat här.
Tyvärr hade vi inte någon GPS med oss idag, men när vi kommer att hyra bil längre fram i höst så tar vi med den och lovar att lägga ut koordinaterna hit - kan ju vara bra att ha/spara när du har vägarna förbi i dessa trakter !
En annan produkt man är mycket duktig på här nere i Spanien är korv - mums säger vi utan att sakna den svenska falukorven...!
Frukt, grönsaks och brödavdelningarna är andra "höjdare" här på Carrefour och speciellt då grönsaksavdelningen. I Sverige får vi ju knappt riktigt röda tomater ens under högsommaren i våra livsmedelshallar, men här är tomaterna röda, mogna och smakar mera...
På väg tillbaka till centrum av Benidorm passerar vi i närheten av detta fantastiska husbygge med lyftkranen på toppen av huset - hoppas vi kommer närmare, för bussen kör en annan väg tillbaka mot centrum mot vad fallet var när vi åkte upp till Carrefour !
 Är det ett eller två hus ?
Visst är det två och dessutom sammanbyggt uppe på toppen !
En alldeles fantastisk byggnad som det ska bli spännande att få se i färdigt skick !

Vad handlade vi då uppe på Carrefour och till vilka priser ?

Många är vi som tycker att vi betalar alldeles för mycket för maten i Sverige och det även i våra stora livsmedelshallar som utger sig för att vara prisledande och billigast - ingen nämnd och ingen glömd - åtskilliga spaltmil har ju skrivits om detta under senare år, men inte blir det speciellt mycket billigare för det...

Vi hade tagit med oss vår stora specialryggsäck som fungerar som en kylväska med hjälp av 3 stora kylklossar vi tog ur frysen i husbilen när vi begav oss upp hit.
För att ge dig en hint om hur billigt det är att handla mat här nere, på t.ex. Carrefour, så kan vi ge dig följande exempel:

vi köpte 4 mindre sjötungor, 2 stora foreller (expediten rensade och benade ur fiskarna utan extra kostnad), ett paket gambas (stora räkor) på 600 gram, ett paket krämig hummersallad, 2 paket paté, en stor chokladkaka, 1 paket rökt skinka på 150 gram, ett paket (dyr) ost från norra Spanien, ett paket bröd, ett paket rökt spansk korv samt 105 gram rökt Iberico skinka av högsta kvalitet.

För allt detta betalde vi 315 svenska kronor... omräknat efter gällande Euro kurs.
Observera då att bara den fantastiska Iberico skinkan på 105 gram kostade 75 kronor - det finns billigare, men ibland måste man få kosta på sig... De sista 2-3 månaderna av sitt liv äter dessa grisar enbart ekollon och det ger en fantastisk smak på detta kött !!!
För övrigt är det bara att tillägga det du ser på bild - det är fortfarande högsommar här nere !
När vi kom ner till centrum igen efter shoppandet på Carrefour, så stannade vi till en stund på vår favorit bar Roman intill strandpromenaden och fick oss en kall öl och denna härliga utsikt.

Till middag ikväll blir det gambas till förrätt och smörstekt sjötunga till varmrätt och det "sköljer" vi ned med ett gott vitt vin - ibland måste man få mysa lite extra mycket...!


9 kommentarer:

 1. Ja inte ser det ju ut att gå nån vidare nöd på er därnere.
  Fantastiskt och ha sån skön värme på köpet också långt in i November månad med !!!
  Inte konstigt att vi blir sugna va ?????

  Ha det gott o Kram på er bägge.....

  SvaraRadera
 2. Rolle o Carina !

  Näe, vi överlever nog...
  Vi är lika överraskade som ni över det fantastiska vädret så långt in i november även om det mulnat på sig idag på eftermiddan, men trots det är det 24 grader varmt !

  Kramar från oss !

  SvaraRadera
 3. För oss Benidorm diggare väldigt bekanta omgivningar, kul att läsa era upplevelser i/runt " Lilla Manhattan". Njuut livet o ha det gott!
  Fråga; kan ni tänka er att ta bort " kod kravet" för kommentarer? det är svårt att tyda koderna som föreslås o jag tror ni får fler kommentarer om det tas bort i inställningar!

  SvaraRadera
 4. Lena !

  Tack det samma Lena, vi har ju följt era resor nu i flera år och er blogg ligger ju bekvämt till i vår högra list här på första sidan !
  Tack för tipset om att ta bort "kod kravet" för kommentarer. I själva verket har vi inte vetat om att det ligger med. Ska fråga Anders och Birgitta eller Frank och Karin om hur man bär sig åt då vi inte kommer åt inställningar av någon outgrundlig anledning !
  Må så gott båda två !

  SvaraRadera
 5. ja den carrefur butikken har allting,helt super.
  jag har prøvd å stelt av kod for komentarer på min blog men hvet ikke hur det fungerer ...Ps.Nu har jag fiksat 10 amp her så nu er det klart for pannen igjen Bosse.men fråga inte hur det gikk til hehe...

  SvaraRadera
 6. Like ille här også - har ikke chekk på hvordan det fungerer...
  Dette med 10 amp og pannen låter som ljuv musikk - vi vet ju både to att dere aer meget gode i kjökken...
  Det var meget hyggelig att få se dere som våre gäster här idag - vi håper att dere kom gott hjem med skootern i regnet !
  Nå ladder vi felles för Tapas turen på tisdag !!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja vi kom trykt heim før det begynte regna vi ble bare litt våt ,ja den tapas turen på tirsdag ser vi fram åt

   Radera
 7. Vi har samma erfarenhet av El Corte Ingles i Marbella, där vi har varit ett antal ggr. Deras fiskdisk är heller inte att leka med. Man kan gå där länge och beundra och blir riktigt sugen på både det ena och det andra.
  När det gäller skinkan och grisarna så är den ljuvlig.
  Vi tog med en Paleta + en ställning till en golftävling vi hade förra resan. Den gjorde succé......

  Kram till Er från oss i Thailand!

  SvaraRadera
 8. Vi kommer garanterat att åka upp med bussen till Carrefour igen inom kort... fiskdisken och skinkorna lockar på nytt !
  Verkligen trevligt att få "åka med" er i Thailand och tänk vad Pattaya har vuxit sedan vi var där för herrans många år sedan !
  Kramar från oss i Benidorm

  SvaraRadera