Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

26 november 2013

Benidorm ääääär stort...

... på många olika sätt

Igår, måndag den 25/11, tog vi tag i något vi tidigare beslutat om för länge sedan.
En långpromenad utefter HELA strandpromenaden här i Benidorm och den är lång och består inte av en enda strandpromenad utan i 2½... Låt oss ta det från början för att inte förvilla för vare sig dig eller oss själva...
En kort bit efter det att man lämnar El Raco Camping, så passerar man den plats där Cirkus Benidorm och nöjespalatset Benidorm Palace håller till. Hur trevligt det säkert än är med cirkus och stora artistuppträdanden, så är det berget vi i första hand tänker på - håll med om att det är vackert att vila ögonen på. Samma vackra berg är det första vi tittar på när vi vaknat på morgonen !
Åtskilliga restauranger, barer och mindre affärer kantar båda sidorna av vägen som leder ner mot strandpromenaden. Vi har åtskilliga gånger funderat på vad som rörde sig i huvudet på den affärsinnehavare som beslutade sig för att dels växla pengar och dels sälja starksprit och det i samma affär - Eurochange här ovan...
Kinaaffärer och...
... kinesiska Wok restauranger och "vanliga" kinarestauranger är det även gott om utefter "vår" gata utanför El Raco och mycket billigt är det att äta där dessutom !
Det finns åtskilliga 4-stjärniga hotell utefter denna gata och flera av dessa har mycket vackra planteringar vid uppfarterna till entréerna.
Om bilen är vacker eller inte, det låter vi dig själv tycka till om, men håll med om att den är gullig och den går i trafik varje dag här i Benidorm !
Dagens långpromenad sträcker sig från vår camping El Raco och ner till strandpromenaden och vidare bort till klipporna längst bort i bild - lätt som en plätt sa vi innan vi kom igång på allvar...
Det blev en lättare frukost vid husbilen i morse, så vi beslöt oss för att stanna till vid vår favoritrestaurang Roman nere vid strandpromenaden för en mer fiberrik frukost innan vi gav oss i kast med dagens prövning...
Där träffade vi för övrigt 4 av våra mycket trevliga svenska grannar på El Raco.
När man promenerar utefter strandpromenaden intill Levante stranden så upphör man inte att förvånas över alla de enorma höghus som likt höga träd reser sig upp mot himlen. Observera att de första 14 våningarna kom inte med på bild !
Kontrasten är onekligen stor till ett av de få hus som finns kvar utefter strandpromenaden från det "gamla" Benidorm...
... här är ett annat med en mycket stor tomt som måste vara värd många miljoner Euro. 
Benidorm var ju tidigare en mycket litet fiskarsamhälle med ett fåtal små villor utefter hela den långa Levante stranden, så man har nog i allmänhet svårt att föreställa sig hur det såg ut tidigare.
När promenerat hela den långa promenaden utefter Levante stranden, så kommer man fram till gamla stan i Benidorm med sina många smala gränder och restauranger.
Uppe på höjden ovanför gamla stan ligger den så kallade "Balkongen". Här uppifrån har man en helt fantastisk utsikt över både Levante stranden och den längre Poniente stranden.
Som vi skriver i inledningen på detta inlägg, så är finns det inte 1 strand i Benidorm utan 2½...
På andra sidan "balkongen" ligger Levante stranden (bakom oss på bild) och längst bort i bild ligger Poniente stranden och mitt emellan dessa 2 mycket långa stränder ligger en liten pärla (tycker vi) och det är den lilla Playa Mal Pas. Den är inte större än så här + ytterligare 25 meter !
Rakt ovanför denna strand finns det ett antal mycket mysiga restauranger. Som framgår av bilden så är denna korta sträcka mellan Levante och Poniente byggd i mer småskalig stil med 3-5 våningar låga hus. Ett besök och en lunch här uppe rekommenderas verkligen !
Playa Mal Pas fotad från en av ovan nämna restauranger.
Det är väl 1:a advent med frost och snö om några dagar, eller...
... näe, det kan det väl inte vara - vi har nog sett fel i almanackan...
8 bilder upp så ser du en liten hamn och härifrån kan borda ett mindre fartyg för att bl.a. åka ut till den lilla ö som ligger utanför dessa stränder. Dessutom kan man ta båten härifrån upp till byn Calpe med dess fantastiska klippa och med alla fantastiska fisk- och skaldjursrestauranger som finns där. Tilläggas skall är att man även kan åka tåg från Benidorm och bort till Calpe och det ska vi göra lite senare i höst.
Den så kallade Balkongen sedd från Poniente stranden.
Nu har vi precis lämnat Playa Mal Pas bakom oss och som synes så har vi kanske tagit oss vatten över huvudet...? Det ääääär långt bort till bortre delen av Poniente stranden - betydligt längre än vad man kan föranledas att tro av denna bild att döma...
Här, på den nedre delen av Gamla Stan som vetter mot Poniente stranden, huserar de vita duvorna. Som synes till vänster i bild så har dom t.o.m. egen swimmingpool !
Att vara trafikledare här kräver sin kvinna... Arlanda, Landvetter och Sturup - släng er i väggen...!
Som framgår av denna bild, så är det en relativt "småskalig" bebyggelse hela vägen från Gamla Stan och nästan hela vägen bort till bortersta delen av Poniente stranden.
Skillnaden mot Levante stranden är att här är det ganska "tunt" men barer och restauranger utefter strandpromenaden. Varför undrar du - jo, därför att här finns det relativt sett få hotell - det är lägenhetshusen som dominerar och man möter ganska få turister här. Den spanska befolkningen dominerar verkligen - åtminstone nu i lågsäsong.
Utefter mer än halva sträckan på Poniente stranden utgörs strandpromenaden av dessa vågor eller är det fören på fartyg...?!? En helt fantastisk strandpromenad tycker vi och dessutom mycket bred !
Allt som glimmar är inte guld... Här finner vi ett exempel på en totalt misslyckad investering utefter Poniente som troligen aldrig tagits i bruk. En arkad i bottenvåningen för en massa affärer och restauranger och ett stort parkeringsdäck på det övre planet - tanken var god, men något gick mycket fel...
En annan investering som verkligen blivit lyckad är byggandet av detta stora hotell, som ska vara mycket populärt sommar som vinter enligt en restaurangägare vi talade med.
När vi senast tog bussen upp till varuhuset Carrefour, så publicerade vi några bilden från andra sidan denna fantastiska skyskrapa. Nu är det dags för en bild nerifrån Poniente stranden - håll med om att det är en helt fantastisk byggnad !
Nu är det bara några steg... kvar till vårt mål för dagen - att gå hela vägen från Camping El Raco och hit till slutet på Poniente stranden. Nu ääääär det nära...
... men det värsta är ju att det är lika långt hem igen...

Totalt blev det 21 km att promenera och, om sanningen ska fram, så är det mången god dag sedan vi traskade så långt. Du undrar säkert om det gav mersmak - ja, helt klart !!!
12 kommentarer:

 1. Oj vilken härlig och lång strandpromenad ni gjort! Halvmaraton kallas det :). Njut av adventstiden där i värmen. Här har vi haft lite snö ett par dagar, men den håller nu på och regnar bort.

  Många kramar från
  Maria & Micke med familj

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snön kommer ju förr eller senare vid denna tid och fördelen är ju att det blir lite ljusare ute när mörkret lags sig.
   Om vi inte missminner oss, så ska ni ju ha stor släktfest på lilla jul och vi säger redan nu Grattis till Elias !!!
   Kramar från oss 2 i Benidorm !

   Radera
 2. Gud va ni är duktiga som går så långt. Vi skulle inte orka gå halvvägs men mysigt är det att gå strandpromenaderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det mysigt att i lugn och ro "göra" hela sträckan i detta vackra väder, men ack så jobbigt. Om sanningen ska fram, så var det nära att vi hoppat på Carrefour bussen vid Gamla Stan, men vi bet ihop och traskade vidare. Gissa om det känns i benen ännu idag, onsdag...

   Radera
 3. Elias tackar för gratulationerna. Jo i helgen blir det kalas för släkten och imorgon även kompiskalas. Så det är full rulle här med julstädning inför lillajul.

  Ha det så bra!
  Maria & Micke med familj

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där låter hur trevligt som helst och vi önskar att vi kunde vara med, men det är ju så himla långt att åka !
   Hälsa till alla från oss två !

   Radera
 4. En MYCKET BRA bildkavalkad o beskrivning av Benidorms strandområde! Blir det kanske framöver bergsområdena kring Benidorm som också är helt fantastiska ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tackar och bockar !
   Så snart vi kommit oss för att hyra en bil, så har en tur upp i bergen högsta prioritet och "er" restaurang Coll de Rates uppe i bergen i Tarbena kommer vi def. att besöka och även bodegan på vår väg tillbaka till Benidorm !!!

   Radera
 5. Ja det kan man kalla en riktig långpromenad !!
  Och ni verkar riktiga "Ambassadörer" för Benidorm.
  Verkligt långa och inspirerande reportage,Kul!
  Inte illa att bada i November där heller.

  Ha det fortsatt gott...Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rolle o Carina !

   Om sanningen ska fram så har vi inte badat i havet sedan i oktober, men det tycker vi båda är bra gjort ändå - vi brukar aldrig bada i havet om det är under dryga 20 grader...
   Kram på er båda !

   Radera
 6. en riktig långpromenad & manga fina kort har ni tatt.
  ja Benidorm er jo en fin stad som vi gillar mycke.
  koselig at vi treffes på market i Alfas del pi i dag


  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissa om vi hoppade till när vi helt plötsligt möttes på en av de smala gångarna på marknaden !
   Nu har vi blivit medlemmar i den nordiska klubben Mas Amigos och naturligtvis gästade vi klubben och beställde in var sin sill- och räkmacka - vilka goa mackor förresten !

   Radera