Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

04 september 2014

Övervintringsresan 2014/2015

Dag 1 av en drygt 8 månader lång resa

Ni som följde oss under hela eller delar av vår övervintringsresa till Spanien 2013/2014 kommer kanske ihåg att jag (Gerd) bröt vänster arm på Stockholms Centralstation bara några dagar innan vi skulle "kasta loss" och dra söderut.
I ett sådant läge är det bara att bita ihop och se framtiden an - vår avresa blev en månad försenad, men vad gör det när man är en glad pensionär...
Så såg det ut då...
...och tänk så skönt att slippa denna mitella runt armen även om den gjorde gott då !
Även om vi köpt oss en helt fantastisk teleskopstege på Jula, som vi har i ena facket på dubbelgolvet på husbilen (tack Christer för ditt tips), så är det bra att ha koll "från ovan" att allt sitter kvar på taket före avresan mot Spanien...
Det finns ju svamp och så finns det svamp... detta är en av de större vi har på tomten hemma - räcker säkert till helt kompani...
Med tanke på att vi har nästan 2 tomma P11:or i gasolfacket, så beslutar vi oss för att övernatta på ställplatsen i Mantorp intill husbilsfirman Östgöta Camping och det natten mellan tisdag och onsdag (2/9-3/9). Vi kom iväg ganska sent på tisdagseftermiddagen och då ligger Mantorp bra till, endast 19 mil från vår bostad. Denna natt övernattade vi och 2 andra ekipage här - oftast brukar det vara åtminstone ett 10-tal husbilar som sover över här.
 
Innan vi, efter att ha bytt ut våra 2 tomma gasolflaskor, åker vidare så känner vi att vi måste smygtitta på de husbilar som Östgöta Camping just fått hem från fabrikerna i Tyskland och som ska köras på trailerlastbilar ner till Elmiamässan i Jönköping inom kort. Här ser vi en 2-axlad Arto - en bil som är mer vanlig som 3-axlad både i Sverige och utomlands.
På väg ner mot Öresundsbron stannar vi till hos Bengt i Örkelljunga en stund, men innan vi går in och tittar på några intressanta husbilar stannar vi till vid Statoilmacken alldeles intill husbilsfirman och vad ser vi då där - jo, som synes en stor smällkaramell... tänk att bilarna var så mycket roligare och vackrare förr i tiden - detta är ju en 50-talare !
Är det nån som tror att vi skulle välja sista avfarten i Sverige...? - näe, inte för allt smör i Småland !
Nästa natt bor vi på Stora Bält Camping. Det är den camping som ligger vid (från Sverige räknat) det första brofästet - på andra sidan bron finns det ytterligare en stor camping och i närheten finns det dessutom 2 ställplatser. Har du inte laddat ner Promobils App i din telefon, så är det hög tid att göra det - där finns nästan allt i ställplatsväg och det i hela Europa !
Här möts vi av ett helt underbart väder med en skuggtemperatur på hela 23 grader, så "virren" före maten tar vi i strålande solsken och värmen räcker faktiskt till för att sitta utomhus ända fram till läggdags !
Kudden på Bosses stol motiveras av att han understundom har ont i ryggen.
På väg mot vårt nästa övernattningsställe i norra Tyskland, så passerar vi skylten som visar vägen in till honom - han verkar ensam i byn Padborg...
Men innan vi kommer fram till en av våra favoritställplatser i Tyskland, så är det läge att stanna till strax utanför Flensburg (något söder om gränsen mellan Danmark och Tyskland) för lite shopping.
Detta enorma shoppingområde har nu färdigställts efter en tillbyggnad som nästan tagit ett år i anspråk.
I tillägg till Citti Grossmarkt finns här åtskilliga affärer med allehanda sortiment att shoppa i - vi nöjer oss denna gång med att besöka Citti. 75 meter från ingången finns ett 10-tal stora P-platser reserverade för enbart husbilar. Har du inte stannat till här tidigare, så är det nog dags att fundera på att stanna till här när du passerar nästa gång - tilläggas skall är att Citti även finns i Lübeck och i Kiel om du till äventyrs kommer den vägen i stället för att, som vi, åka över broarna !
Denna natt - natten mellan torsdag och fredag (4/9-5/9) tillbringar i den lilla staden Schleswig, som ligger 40 km söder om Flensburg. Platsen byggdes om vintern 2012-2013 och är nu en mycket modern ställplats med stora markerade tomter. Ett större antal tomter ligger direkt intill havsviken här i Schleswig - vi kommer hit redan kl. 13.30 och lyckas få den näst sista platsen, så var ute i tid om du ska övernatta här !
Den vackra domkyrkan och den gamla stadsdelen i Schleswig ligger alldeles intill ställplatsen.
Den stora hamnen för fritidsbåtar ligger direkt till höger om det vita huset till höger på bild.
Mer sjönära än så här kan man knappast stå parkerad med en husbil.
Gott om plats för att tömma toa, tömma spillvatten och tanka färskvatten.
Under alla år har husbilsresenärer fått använda sig av den stora marinans anläggning - där finns duschar och WC, samt tvättmaskiner.
När vi senast övernattade här (i slutet på april i år på väg hem från vår övervintring i Spanien), så var det bara en grusgrop på denna plats. Nu finns här ett toppmodernt servicehus för oss husbilsresenärer !
Alldeles intill ställplatsen, restaurangerna och marinan ligger detta lilla röda hus. Hit går man på morgonen (öppnar kl. 08.00) och köper sitt färska matbröd - under dagtid serveras diverse lättare rätter här.
Betala gör man hos hamnkaptenen i bottenvåningen på detta hus - i övervåningen finns det en mycket trevlig restaurang med utom- och inomhusservering.
Priset för att övernatta här är 14 Euro per natt - då ingår allt, d.v.s. hyra av platsen, el med 16 amp säkring samt internet.
Vädret är ännu varmare här (24,4 grader i skuggan kl 19.00) mot vid campingen intill Stora Bält bron igår, så vi väljer att sitta utomhus på en av restaurangerna intill hamnen i Schleswig och njuta av var sin mycket god wienerschnitzel, en underbart god sallad med italiensk dressing samt ett antal Flensburger Pils - notera de gammaldags kapsylerna på flaskorna !

I morgon, fredag den 5/9, har vi exakt 385 km att köra. Vi åker ut på motorväg A7 mot Hamburg och väljer sedan motorväg A5 via Bremen och till trakterna av Osnabrück och Münster - vi ska "landa" på en av våra favoritställplatser i Tyskland - den i Greven-Fuestrup, som ligger direkt intill Dortmund-Ems kanalen och endast 10 km från staden Münster.

Så snart vi hittar brukbart internet hörs vi igen - till dess - må så gott !

8 kommentarer:

 1. Bosse gerd ha det bra på resan ner vi är på en liten träff i hova ute i skogen sol varmt var rädda om er var rädd om ryggen så kanske du får ha det länge hälsningar ING MARIE SVEN MITZI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att vi får se er i Benidorm så småningom !
   Må så gott alla 3 !

   Radera
 2. Så underbart för er att vara på väg i år igen !!
  Nu har ni nåt långt och härligt att se fram emot !!
  Vi får göra som förr,följa med er på resan :-)

  Ha det så gott/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkomna ombord båda 2 !
   Just nu befinner vi oss på en av Tysklands bästa ställplatser - den i Minheim i Moseldalen.
   Vädret är helt underbart = 23-24 grader i skuggan och sköna kvällar !
   Kram

   Radera
 3. Bra start på långresan, ni har täten o det lär följa måånga Sv ekipage den närmsta tiden. Önskar er en riktigt trevlig resa :-) :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska ni ha !
   Just nu står vi på ställplatsen i Minheim och vädret är verkligen med oss !!!
   Vi ber att få önska er detsamma - kör försiktigt och välkomna ned till Spanien !

   Radera
 4. Kul det ska bli att följa er detta år också. Du skrev om Smart har ni den på släpp. Ja Greven är värkligen fin plats och god mat på returtangent också
  Skriv gärna ut kordinater på platserna ni stannar det har många glädje av.
  Vi blir hemma över nyår och fram till februari.
  Ha det så bra
  Nils-Åke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej på er !
   Känn er välkomna ombord - vi följer er också, naturligtvis.
   Smarten får, dessvärre, stå parkerad hemma i garaget denna vinter - jag (Bosse) har alla körkortsbehörigheter utom just E och det krävs ju för släpet. Men när vi kommer hem till Sverige i vår ska jag börja plugga teorin för att sedan köra upp för en E-behörighet.
   I vinter blir det därför till att hyra bil nere i Spanien !
   Må så gott alla 3 !

   Radera