Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

16 september 2014

På cykel från Graach till Bernkastel-Kues...

...inget Giro d´Italia lopp...

Näe, ska sanningen fram så är det endast 2 km mellan dessa båda byar.
Graach är en liten by medan Bernkastel-Kues är huvudort i detta område. Uppe i norr ligger ju den kända och betydligt större staden Koblenz, som är en stad i den tyska delstaten Rheinland-Pfalz.
Fortsätter man söderut efter Moseldalen kommer man så småningom till en annan huvudort, nämligen Cochem. Ytterligare några mil söderut ligger Bernkastel-Kues och längst ner i söder i Moseldalen ligger den stora staden Trier. Vi befinner oss ungefär mitt i Moseldalen just nu.

Bernkastel-Kues är ett 700 år gammalt samhälle och här bor 6.841 personer, men under sommarsäsongen är det naturligtvis betydligt fler som vistas här och bor på hotell, i gasthaus, i privatrum och i husbilar. Bara på ställplatsen i Graach, där vi bor just nu, står över 50 husbilar parkerade varje dygn och det är i stort sett fullt varje dag !
Bron över floden Mosel förbinder de 2 bydelarna Bernkastel och Kues, som ligger på var sin sida floden. I bild syns här "ingången" till just Bernkastel...
När man passerat bron ovan och fortsätter rakt fram i bild, så kommer man in i det "rätta" Bernkastel. En otroligt charmerande bydel där det finns åtskilliga privatrum att hyra, hotell samt små mysiga Gasthaus. Dessutom formligen vimlar det av caféer, restauranger och små affärer.
Det finns mycket gott om bilfria zoner i just Bernkastel och gränderna är ibland lika trånga som i t.ex. gamla stan i Stockholm.
Här skymtar en av många smala gator i byn.
Åtskilliga av husen i denna bydel är målade i olika pastellfärger och det tilltalar oss båda mycket.
Bernkastel är i vissa stycken mycket lik t.ex. vintersportorten Kitzbühel i Österrike när det gäller byggnadsstil och färgsättning av husen.
Byggnadskonst som tilltalar - bilar ser man dock mycket sällan inne i bydelen Bernkastel. De enda som får köra på dessa smala gator är fast boende och turister som hyr privatrum eller hotellrum. I förvånansvärt många av dessa hus finns det garage för 4-10 bilar.
Nästan allt handlar om vin i denna by och det framgår inte minst av alla dessa figurer som hänger sig fast på husväggarna. Den stora vinfesten i Bernkastel-Kues äger rum i början av september varje år och besöks av 1.000-tals personer.
Ett av de mer populära hotellen är detta, som ligger intill Mosel och intill bron som förbinder Bernkastel med Kues. Hotellet har även en mycket populär restaurang - här är det i stort sett fullt både till lunch och middag och hotellet är känt för sin goda mat !
Uteserveringarna avlöser varandra när man promenerar från floden Mosel och upp mot vinbergen.
Under de dagar vi har varit här i grannbyn Graach har vi hunnit med att äta lunch på ett flertal av dessa restauranger och är det något man kan här nere så är det att laga underbart god mat !
Apropå mat...
...så finns det i hela Tyskland (och även här i Bernkastel-Kues) så kallade "hål i väggen" matställen där du beställer en sandwich med något av ovanstående mellan brödskivorna. Vi har även provat på just detta matställe till lunch och det smakade alldeles förträffligt med lite senap mellan brödskivorna.
Deras runda och tjocka frikadeller på bild smakade verkligen mera...!
Ett mycket populärt inslag här i Bernkastel-Kues är alla dessa fartyg, som "kryssar" härifrån och till byn Traben-Trarbach. Ombord finns restaurang och bar och stämningen brukar alltid vara på topp !
Biljetter köper man i någon av de många kioskerna som ligger intill bron och Mosel.
Åtskilliga kryssningsfartyg som trafikerar bl.a. floderna Mosel och Rhen parkerar här över dagen eller övernattar här i Bernkastel. Att resa på kryssning med dessa fartyg är inget billigt kalas - räkna med cirka 20.000-25.000 kronor per person för en 7 dygns kryssning, men då ingår naturligtvis helpension i priset !
På detta hus hänger den skylt du ser på bilden här ovanför - den som skrivit detta har helt säkert funderat en del kring livet... Det handlar om de som "bodde här före mig och de som kommer att bo här efter mig - alla kallade dom just detta hus för mitt"... trots att det egentligen inte var mitt...
Apropå valet i Sverige senaste söndag, så kanske det finns nåt för var och en av oss alla att lära av just denna skylt i Bernkastel...
"Med vin är det som med politik. Man märker först efteråt vilka flaskor man har valt"...!!!
I morgon onsdag lämnar vi ställplatsen i Graach och kommer då att köra 81 km i nordostlig riktning (åt fel håll för oss som är på väg ner till Spanien, men vad gör det, vi har ju massor av tid på oss och ingen tid att passa...
I den ort vi kommer att besöka finns det dels en större husbiltillverkare och dels en stort företag som kompletterar allt tänkbart till din husbil - ett företag som är ett av de mest kända i hela Europa !

Så fort vi hittar brukbart internet återkommer vi med en rapport därifrån - till dess, må så gott !

4 kommentarer:

 1. Underbart reportage ni delger oss med :-) !!
  Vi väntar med spänning på nästa!

  Ha det så gott/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska ni ha !
   Nästa inlägg kommer i morgon, torsdag och då från ett företag som erbjuder det mesta som extrautrustning till en bobil...!
   Kram

   Radera
 2. då åker ni väl till Pölch Frillessåarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt Sven, men bara nästan rätt...
   Mer info kommer i morgon !
   Kramar till er alla 3 från oss

   Radera