Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

12 september 2014

Vi njuter i fulla drag här i Minheim i Moseldalen...

... med cykelturer varvade med härliga middagar på Minheims vingårdar

Våra norska vänner Anvor och Einar har sin husbil parkerad i den första av fyra rader från Mosel räknat. Ställplatsen har totalt 90 markerade platser där man parkerar husbilen på grus och utanför har man en stor gräsmatta att ställa sina möbler och cyklar på. Varje plats omgärdas dessutom av 3 plankor, så tomtgränsen är klart markerad. Bättre än så här kan det def. inte bli och detta är en av Tysklands och Europas allra bästa ställplatser - tycker vi !
Vi står parkerade rakt bakom Anvor och Einar i rad nummer två.
På Mosel passerar en strid ström av stora pråmar, fritidsbåtar, utflyktsbåtar och riktigt stora passagerarfartyg som detta.
I måndags cyklade vi bort de 4 km till grannbyn Kesten. Här finns det en annan trevlig ställplats att övernatta på om t.ex. den i Minheim är fullbokad. Och det har den varit mest hela tiden sedan vi kom hit - det har som mest funnits 3-4 platser lediga vid 19-tiden på kvällen. 
När vi besöker Kesten stannar vi alltid till hos dricker lite vin och äter en lättlunch på serveringen Sankt Michael, som ligger drygt 100 meter från ställplatsen och intill lokalvägen mellan Minheim och Kesten.
Törstig ?  Ring på klockan - klara besked om hur det ska gå till...!
Vinodlaren Joachim Esseln producerar mycket goda viner, så vi rekommenderar dig verkligen att besöka denna vingård - dels för en lättlunch och dels för att provsmaka och handla vin !
Att värdparet är "husbilsvänliga" framgår ju av all tydlighet på denna skylt !
Infarten till ställplatsen i Minheim sker i mitten av denna bild. Om man promenerar hitåt i bild...
...så kommer man in på Moselweinstrasse och denna gata leder in till "centrum" av Minheim.
I denna by finns det 25 olika vingårdar att besöka under kvällstid - vissa av dom serverar mat medan andra enbart erbjuder provsmakning av vin.
Vi har våra favoriter i Minheim...
Detta hus och denna servering tillhör vinodlaren och f.d. borgmästaren Jakob Faber - här var vi för några dagar sedan och åt rökt lax på en bädd av varm Rösti och till det serverades en härlig pepparrots crème - se bild från föregående inlägg !
Hos Maria Faber finns det en liten meny att välja mellan - allt smakar mycket bra kan vi lova !
Antingen sitter man ute vid de bord som finns intill trottoaren och äter eller också går man ner på innergården där Maria dukar upp vid de bord som finns här.
 Vårt andra favoritställe är vinodlaren Herbert Thielen-Feilen - här trivs man alltid lika bra. Promenera in genom den stora dörren på bild - innanför den finns ett mindre rum med ett 10-tal bord och här sitter man och myser vid dåligt väder.
Även om man sitter ute, så sitter man under tak och det känns skönt om det nu skulle komma liten regnskur - ingen risk idag dock, vi har härligt högsommarväder !
I tillägg finns det bord ute i det fria och här är det riktigt skönt att sitta på eftermiddan när solen ligger på.
Herbert är en man med mycket humor - det är en fröjd att få honom intill bordet och få lyssna till hans berättelser om Minheim då och nu ! Herbert är fortfarande verksam uppe på vinfälten tillsammans med sin son.
Herberts fru sköter ruljansen i köket och till sin hjälp har hon sin son eller dotter när det krävs.
Mysfaktorn är mycket hög på denna vingård kan vi lova !
När inte gästerna kräver uppmärksamhet, så putsar Herbert ständig på denna gamla klenod - detta är deras äldsta traktor och det är Herberts ögonsten.
Som på de flesta vingårdar är menyn inte så omfångsrik, men det som erbjuds smakar så underbart gott här hos Herbert med familj.
Om du någon gång kommer hit till Minheim och besöker Herbert med fru, så rekommenderar vi verkligen deras "paradrätt" Hackbraten Zigeuner Art - köttfärsbiff med en lagom stark sås, samt stekt potatis !
Välkommen hit du också !
Om du kommer hit ner någon gång utan husbil (eller väntar besök av vänner som kommer med personbil), så kan det ju vara bra att veta att Herberts vingård även har ett större antal rum att hyra ut i sina 2 sammanbyggda villor. Frukost ingår i priset och nån middag kanske inkluderar en Hackbraten Zigeuner Art enligt ovan ?!!!

Vi återkommer snart med lite information om vinbyn Graach dit vi nu flyttat för några övernattningar - den ligger bara 2 km norr om Bernkastel-Kues (dit är det endast 13 km från Minheim) och det finns en separat cykelväg hela vägen dit.
Bernkastel-Kues är huvudort i detta område och betydligt mycket större än Minheim och Graach.

Vi hörs snart !

8 kommentarer:

 1. Förstår att det är lätt att trivas i den sköna miljön !!
  Kul att följa er på bloggen söderut!

  Ha det fortsatt gott/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen som ni skriver, vi trivs verkligen mycket bra här i Moseldalen och det trots att vi varit så många gånger här - vi ledsnar aldrig på att åka runt i denna dal !

   Radera
 2. ja Minheim er en trivelig plass å helt klart en super stelplass vi ser ni nyter det fine været ni har vi følger med era på turen ha en fortsatt trevelig reise kram fra frank & karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi har verkligen tur med vädret denna september - dere kommer ju ihåg vad trist väder det var under vinfesten i Minheim i fjol !
   Kram

   Radera
 3. Ser härligt, grönt och välkomnande ut! Önskar fortsatt trevlig resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så är det verkligen här och ortsbefolkningen i denna lilla by bjuder verkligen på sig själva - kan ju kanske till viss del bero på att vi gästat Minheim så många gånger och lärt känna de flesta här i byn !
   Må så gott !

   Radera
 4. Välbekanta platser som även vi trivs på. Ha en fortsatt trevlig resa söderut. Kramar från Ljusterö

  SvaraRadera
 5. Tusen tack för det !

  Vi får se vilka av oss som kommer först ner till Raco och Benidorm - Maggan och Leif, ni eller vi...!
  Vi 2 kommer att ta god tid på oss innan vi anländer för i ögonblicket har vi högsommarvärme i Moseldalen.
  Kramar från oss

  SvaraRadera