Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

20 september 2014

Det blev inte 81 km åt nordost - det blev 230 km åt sydost...

Våra norska vänner Anvor och Einar har för en månad sedan beställt tid hos företaget GOLDSCHMITT i Polch, som ligger bara 81 km nordost om Moseldalen.
Men bara några dagar innan vi skulle lämna vinbyn Graach i Mosel, så kontaktade företaget Einar och meddelade att det arbete som skulle göras på deras husbil skulle göras på deras stora anläggning i orten Walldürn i stället för i Polch. Dit är det 230 km i sydostlig riktning i stället för de korta 81 km till Polch.
Det betyder naturligtvis att vi missade att besöka den husbilstillverkare som producerar husbilarna Arto resp. Flair och det var ju lite synd. Men, vi styrde kosan mot Walldürn i stället och det blev en positiv upplevelse - trots att vi missade husbilstillverkaren Niesmann+Bischoff i byn Polch.
På väg från Graach och Moseldalen till Walldürn passerar man flygplatsen i Frankfurt och den är verkligen stooor... och när vi kör på den 3-filiga motorvägen utanför flygplatsen, så uppenbarar sig denna fantastiska byggnad.
Vi har anlänt till "husbils-Mecka" - detta företag är ett av Europas främsta när det gäller produktion och försäljning av bl.a. luftfjädring och hydraliska stödben avsedda för husbilar !
I tillägg producerar man en hel del annat, bl.a. större och mindre ramper avsedda att monteras i aktern av husbilen och för att där lasta cyklar, mopeder och motorcyklar.
På ena sidan lokalvägen i detta industriområde, strax utanför byn Walldürn, ligger Werk 1 och på den andra sidan Werk 2. Om vi inte räknade fel, så förfogar företaget över inte mindre än 18 monteringshallar i dessa 2 byggnader !
I denna byggnad ligger receptionen och utställningshallen - här bjuder man på kaffe under hela dagen och här finns även en kundtoalett.
Goldschmitt håller sig dels med en egen restaurang (som är öppen 7 dagar i veckan och långt in på kvällarna) och dels med en egen stor ställplats - dessa faciliteter intill ett husbilsföretag lär väl inte dyka upp i Sverige så länge vi lever...
Restaurangen ligger endast 50 meter från anläggningen och här finns både utom- och inomhus servering - utomhusdelen är, för gästernas trivsel, inklädd i ett stort myggnät för att hålla flugor och annat kryp borta från gästernas tallrikar.
Till samtliga varmrätter serveras en STOR sallad med - som vanligt i Tyskland - en underbart god dressing. Ja, ni som rest en del i Tyskland vet vad vi menar...!
Ja, det är faktiskt som det står på skylten - hit vallfärdar åtskilliga husbilar under ett år och åtskilliga kommer från Sverige och Norge - varför det undrar du - jo, därför att allt kostar så mycket mindre att få gjort här mot hemma !!!
Ett annat exempel på det är att Anvor och Einar (som har en exakt likadan husbil som vi har) gjorde sin stora 2-års service i norra Tyskland på väg ner till Moseldalen i stället för att göra den i Norge - priset i Tyskland är 5.400 svenska kronor och i Norge skulle den kosta 11.000 svenska kronor !
På morgonen kl. 08.00 dagen efter vår ankomst hit skulle deras husbil vara framkörd till Werk 1 och direkt därefter (kl. 08.05) påbörjade man arbetet med deras husbil och bilen skulle vara klar kl. 15.30 samma dag.
Här har bilen precis körts in i garaget och teknikerna som ska göra jobbet överlägger här med varandra...
Vi fyra har nu nästan hela dagen på oss att utforska byn Walldürn och det blev verkligen en mycket positiv upplevelse. Det är cirka 2 km från Goldschmitt till byn och det är lätt att hitta in dit - man promenerar genom industriområdet och följer sedan den markerade cykelvägen in till byn.
I denna lilla by och utefter dess långa bygata finns det inte mindre än 2 hotell, 4 gasthaus och ett antal restauranger att välja mellan. Dessutom finns det även ett mindre Casino.
Här kan vi verkligen tala om en levande landsbygd och det då till skillnad mot vårt arma Sverige, vars landsbygd utarmats de senaste 30 åren i en takt som nästan är helt overklig !
Det märks att vi nu är i södra Tyskland...
...för här är det gott om kyrkliga motiv och skulpturer !
"Dagens" på en lunchservering i byn Walldürn... Anvor och Einar skrattar och berättar för oss att om en krögare i Norge skulle sätta ut en sådan skylt utanför restaurangen, så skulle han/hon få tillbringa flera år inom lås och bom...
Lustigt nog så övervakade denna man lunchserveringen som erbjöd "dagens" - vi satt nån timme på deras uteservering och fick var sin öl i det soliga och varma vädret.
Med hjälp av denna bild vill vi härmed avslöja vad Anvor och Einar vill ha gjort med sin husbil.
Jo men visst - det rör sig naturligtvis om hydraliska stödben - inget billigt kalas ens i Tyskland, men ack så suveränt praktiskt !
Teknikerna lovade att monteringen skulle vara klar kl. 15.30 och med tysk grundlighet så infriades detta i allra högsta grad - kl. 15.29 rullade husbilen ut ur Werk 1...!
När deras husbil parkerats på sin plats på ställplatsen, så demonstrerade Einar samtliga finesser - 2 hydraliska stödben fram och 2 bak.
Längst bak i deras husbils garage monteras "hjärnan" som styr detta hydraliska underverk - längst till vänster är oljetanken placerad och hitom den ser du de ledningar som oljan passerar i - systemet arbetar under mycket högt tryck. Husbilen väger 5 ton och kan utan problem lyftas upp så att samtliga 6 hjul hänger i luften - praktiskt om du själv ska byta däck till exempel !
Samtliga 4 ben kan man kontrollera och ställa in var för sig och det är ju det som är tanken med detta hydraliska system - oavsett hur det lutar där man ska parkera, så kommer husbilen alltid att stå i våg !
Ställplatsen är gratis att stå på och det oavsett om du har för avsikt att få något gjort på din husbil eller ej. På den ena avdelningen står man parkerad på grus och på den andra står man på asfalt - det finns totalt plats för ett 60-tal husbilar på denna ställplats.
Det enda man betalar för är elen och den kostar 50 cent per Kw, samt för vatten och för 1 Euro får man 80 liter dricksvatten. Tömning av spillvatten och av WC-kassett kostar inget.
På den ena kortväggen på Werk 1 har man låtit måla denna jättehusbil - observera att däcken/fälgarna på bilen är 2 stora fönster...
Goldschmitts hela anläggning här i Walldürn luktar trivsel samt ordning och reda - vi har aldrig någonsin sett ett så rena verkstadsgolv som på denna anläggning !

Har du för avsikt att montera t.ex. hydraliska stödben på din husbil eller montera luftfjädring - gör det här och inte i Sverige eller Norge och det inte bara av kostnadsskäl. Här är det tysk noggrannhet som gäller och den svenska av samma slag möter man, dessvärre, mycket mycket sällan !

Efter 2 övernattningar på Goldschmitts ställplats och efter 2 härliga middagar (till mycket rimliga priser) på deras restaurang bär det nu iväg söderut och till en ställplats i södra Tyskland som vi inte besökt tidigare - den ser mycket "lovande" ut i Top Platz katalog och om den kommer vi att berätta i kommande inlägg om några dagar.

Till dess - må så gott !

6 kommentarer:

 1. Perfekt utrustning med dessa stödben på Bobilen !!
  Tänk att det mesta verkar vara bättre i Tyskland!
  Så bra ordnat,lär nog bli en resa dit nästa år!

  Ha det så gott/Kram

  SvaraRadera
 2. De hydraliska stödbenen underlättar verkligen vid parkering på ett ojämnt underlag - ett knapptryck och de 4 benen ser till att bobilen kommer i våg.
  Synd bara att de är så dyra att montera !
  Kram

  SvaraRadera
 3. Tysk proffsighet, det gillar vi som husbilsägare känner man sig alltid trygg med det som installeras/eftermonteras. Goldschmidt har lev. delar på vår bil också. Forts trevlig tur :-)

  SvaraRadera
 4. Lena,
  Vi håller med dig - tysk proffsighet är ordet !
  Man ska naturligtvis inte dra alla över en kam, men nog fuskas det ofta på verkstäderna i Sverige och det gäller även husbilsverkstäder - ingen nämnd, ingen glömd...!

  SvaraRadera
 5. takk bosse for god informasjon om Goldschmitt kansje jeg monterer en rampe bak på husbilen til neste år

  SvaraRadera
 6. Frank,

  En god idé att montera en ramp på Arton - ger ju så mycket bättre plats i garaget när skotern hamnar på rampen i stället.
  Jobbet kan ju göras både i Polch och i Walldürn - ställplatser finns ju i båda orterna och i Walldürn inne på området !
  Kramar från oss till Karin och dig !

  SvaraRadera