Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

14 september 2014

Nu har vi lämnat Minheim och flyttat till vinbyn Graach...

...och till ställplatsen som ligger intill denna lilla by

När vi lämnade Minheim kl. 09 på morgonen hade det dragit in lite moln från norr, men vid ankomsten till Graach hade det lättat en aning och solen sken mellan molnen. Temperaturen har de senaste dagarna legat på mellan 18-23 grader och det tycker vi är lämpligt när man ska ut och cykla lite längre sträckor.
Ställplatsen här i Graach, som ligger endast 2 km norr om den mer kända orten Bernkastel-Kues, kan inte jämföras med den i Minheim. Tomterna är visserligen ganska stora här, men inte tillnärmelsevis så välordnade som i Minheim. Men platsen är klart brukbar och vi har nu bott här i 3 nätter och trivs alldeles utmärkt. Till skillnad från Minheim finns här både duschar och WC och det får väl sättas på pluskontot...
En strid ström av utflyktsbåtar passerar ställplatsen varje dag - de flesta av dessa fartyg trafikerar sträckan mellan Bernkastel-Kues och Traben-Trarbach - en trevlig utflykt tvärs över dagen och restaurang finns ombord på de flesta av dessa fartyg.
Vi hade tur att få plats på den första av 4 rader från Mosel sett - så nära strandtomt man kan komma...
Byn Graach är något större än Minheim och här finns 2 hotell, några restauranger i tillägg till de i hotellen och ett flertal vinbarer. Dessutom naturligtvis ett stort antal vinodlare som erbjuder vinprovning de flesta av veckans dagar och kvällar.
Vinfälten är verkligen stora i detta område och vi förstår naturligtvis att är ett mycket hårt arbete att driva dessa vingårdar. Merparten av allt jobb gör familjen själv - att hyra in personal låter sig inte göras då vinstmarginalerna är alldeles för skrala !
Igår kväll besökte vi restaurangen på Hotel Zum Josefshof här i Graach för att äta middag.
Hotellet ligger mitt i byn och vi rekommenderar dig verkligen att besöka denna restaurang - helt fantastiskt underbart god mat. Dessutom erbjuder man fritt internet och eftersom det inte finns på ställplatsen här i Graach, så är vi inte sena att tacka för erbjudandet idag när vi promenerade hit för att dricka lite gott Rieslingvin.
Efter middan på hotellet i går kväll besökte vi det nya Vinotheket, som ligger strax ovanför ställplatsen och direkt nedanför hotellet. Hit vallfärdar folk dag som kväll och vinerna som erbjuds är verkligen både prisvärda och goda !
Om du beställer fler än en kartong vin (6 flaskor), så levererar man vinlådorna ner till din husbil vid ställplatsen och det utan extra avgift !
Denna helg är det vinfest i grannbyn Zeltingen-Rachtig och dit är det endast cirka 3 km på fin cykelväg. Det är ju naturligtvis ett "måste" när man är så nära, så på eftermiddag idag (söndag 14/9) cyklar både vi och Anvor och Einar dit bort.
Zeltingen är en by som är mycket större än både Graach och Minheim och trots att vi kom hit ganska tidigt i eftermiddags, så var det massor av folk i rörelse och många (om inte alla) serveringar var fyllda av tillresta gäster.
På en vinfest här nere är det sällan man ser någon dricka öl. Det förekommer naturligtvis, men det är ändå mycket sällan man ser ett ölglas på något bord. Stämningen är verkligen på topp på denna servering !
Vid denna servering dukar man nu upp för ett gästspel av en stor blåsorkester - 15 minuter efter det att vi tog denna bild, så var det helt fullt på denna och angränsade serveringar.
Denna orkester spelade gamla evergreens och stämningen var verkligen på topp vid de 4 serveringar som finns i närheten.
Den stora blåsorkestern missade vi att fotografera och det p.g.a. den trängsel som rådde när dom spelade på torget - detta är några av medlemmarna i orkestern...
...och här kommer ytterligare 3 efter avslutad spelning.
Vid ett flertal serveringar kan man inte sitta ned vid ett bord utan här får man "hänga" vid bardisken.
Populärt är det verkligen att besöka de vinkällare som finns här i Graach - mysig stämning är bara förnamnet...
Det är naturligtvis inte bara vin som serveras här utan det är gott om serveringar som erbjuder en lite mindre omfångsrik meny mot vad fallet är på hotellen runt ikring Zeltingen-Rachtig.
 Flammkuchen mit Speck ska du prova på om du inte gjort det tidigare - smakar underbart gott - en lövtunn pizza kan man likna rätten vid och på den ligger små tärningar av stekt fläsk på en tunn bädd av crème fraiche !!!
I vart och vartannat gathörn står en grill som denna och här grillas det Winzer Steak och gästerna njuter i fulla drag av detta möra kött.
I samtliga vinbyar här i Mosel gör man reklam för sitt vinhus på detta sätt - ser du något liknande när du är ute och promenerar, så öppna dörren och provsmaka vinodlarens viner för en billig penning. De flesta erbjuder dessutom transport till den ställplats du står på.
En positivhalare är snarare regel än undantag på dessa vinfester - apan lyfter på hatten och tackar för den peng man lägger i den lilla lådan ovanpå spelmaskinen.
Utefter nästan hela Moseldalen vimlar det av mysiga hotell och detta är ett av många som ligger i byn Zeltingen-Rachtig. Varför i allsin dar har vi inte denna typ av små hotell i Sverige ??? Trevligare och mysigare än så här kan det knappast bli och maten som serveras på dessa hotell smakar himmelskt !

I morgon ska vi cykla de 2 km in till Bernkastel-Kues och en rapport från den turen kommer inom ett par dagar.

Må så gott så länge !

6 kommentarer:

 1. Ja det finns nog bara ett ord: Underbart !!
  Vi har nog mycket att se fram emot på våra
  kommande resor söderut !!

  Ha det gott o njut/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi lovar - ni kommer att få fullt upp med att hinna med allt underbart trevligt här nere !
   Kram

   Radera
 2. Svar
  1. Lena, vi lovar - vi njuter i fulla drag !!!

   Radera
 3. ser ni nuter & tar for era av dem gode vinerna nede i mosel trevelig å få følge med era når ine vi kom iveg så vi får henga med era kram fra oss frank & karin

  SvaraRadera
 4. Mycket trevligt att ni hänger med oss på hela resan ner till Benidorm - välkommen ombord förresten !!!
  Kram fra oss to !

  SvaraRadera