Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

02 oktober 2014

Vi lämnar Tyskland och åker in i Frankrike - Vive la France

Igår onsdag den 1/10 var det, dessvärre, dags att säga farväl för denna gången till våra goda vänner Anvor och Einar fra Norge. Dom drar sig nu sakta norrut och räknar med att vara hemma i Norge igen i mitten av oktober.
Vi hoppas verkligen att vi får se er som våra gäster i Benidorm i höst, vinter eller under nästa vår - ni är hjärtligt välkomna ner till Benidorm !
Vi träffades denna gång i Minheim i Moseldalen på lördag den 6/9, så vi har kamperat ihop i nästan en hel månad - än en gång, stort tack båda två för den härliga gemenskap vi alltid upplever när vi träffas - det är alltid lika tråkigt att skiljas från er båda !

För en gångs skull var vi båda uppe i ottan och lämnade ställplatsen i Ladenburg redan kl. 08.30 på morgonen och det är tidigt för oss...
Siktet var inställt på campingen i Ribeauvillé, som ligger i mellersta Alsace, men vid ankomsten dit visade det sig att campingen var helt fullbokad och det p.g.a. en stor tysk husbilsklubb lagt beslag på alla platserna.
Lite trist, men vi blev tipsade om att campingen i grannbyn Riquewihr öppnat igen efter att varit stängd under hela 2013 och på den campingen har vi övernattat ett flertal gånger, bl.a. i sällskap med Anvor och Einar, Ninni och Kjell från Bromma (som vi träffade på ställplatsen vid sjöarna i Mengen för en kort tid sedan), samt Tuula och Rolf från Huddinge utanför Stockholm.
Som vanligt, när man kommer till en camping här i vindistriktet Alsace i norra Frankrike, så möter antingen herr eller fru Stork och hälsar välkommen...!
När det efter nån timme var dags för en lättlunch, så släppte inte "Storkis" oss med blicken en endaste minut - det är klart att man är lite sugen på att dela med sig av lunchen, men tydliga anslag vid campingens entré talar om att det inte är tillåtet att mata storkarna.
Några hundra meter från campingen här i Riquewihr ligger denna vingård, som dessutom fungerar som ett "gasthaus" - vi befinner ju oss nära Tyskland och mycket i tyskinspirerat i denna region och bl.a. menyerna på restaurangerna är skrivna på tyska.
På denna vingård finns det ett mycket stort vinsortiment att välja mellan - här säljs bl.a. Pinot Gris, Riesling, Cremant (mousernade vin), Pinot Blanc samt Gewürtztraminer.
Vi rekommenderar gärna ett besök här då i stort sett samtliga viner kan provsmakas före köp !
Endast 50 meter från vingården är denna skylt placerad intill vägen och svänger man upp för backen till vänster efter vingården är det bara några hundra meter bort till vinbyn Beblenheim.
När man kommit in en liten bit i byn, så möts man av denna skylt. Här förklarar man var de bästa jordarna finns för odling av vin - i detta fall ett område som klassificeras som ett Grand Cru område.
I tillägg finns det andra områden i närheten som klassificeras som Première Cru - en sämre jordmån, men likväl kan åtskilliga viner som produceras i ett Première Cru område hålla en högre kvalitet mot vad fallet är i ett Grand Cru område. Dessa "fakta" baseras endast utifrån våra egna smaklökar...!
I denna lilla by finns det ett större antal vingårdar, som denna skylt informerar om...
...och denna lilla vingård, som erbjuder provsmakning samtliga dagar i veckan...
...och denna, som är lite större än dom andra - dessutom finns det ett mycket stort vinkooperativ i denna lilla by. Man upphör aldrig att förundras över att små byar som denna har så mycket att erbjuda sina besökare !
När du promenerar/cyklar ner för bygatan, så kommer du fram till denna trevliga restaurang i byn Beblenheim,
och här serveras mycket vällagad mat - du kan välja mellan färdiga menyer (3-5 rätters) alternativt välja från en mycket omfångsrik a la carte matsedel. Vädret här nere är helt underbart för närvarande med skuggtemperaturer på 25 grader, så vi väljer naturligtvis att äta middag ute på denna terrass.
Efter inköp av härligt Alsace vin cyklar vi tillbaka till campingen och lastar av godsakerna i husbilen innan vi...
...cyklar den korta biten (knappt 2 km) in till Riquewihr. Denna portal är infarten till byn och det rakt igenom Hotel de Ville. Cykla in genom portalen - direkt till höger om denna finns det en cykelparkering.
Här har vi precis passerat portalen under hotellet och bygatan sträcker sig nån kilometer upp mot berget i bakgrunden.
Är det nåt man är duktiga på här i Alsace, bortsett från att producera vin, så är det tillverkning av dukar och servetter - Bosse fotar och jag väljer ut ett antal som säkert ska passa i husbilen.
Bakverk av diverse slag tilltalar ju många och vi har svårt att motstå dessa godsaker och affärerna som tillverkar och saluför dessa "måsten" är många här i Riquewihr.
Bygatan kantas av åtskilliga restauranger och affärer och det som saluförs i alla specialmataffärer håller mycket hög kvalité och vi rekommenderar dig verkligen att botanisera i dessa butiker.
Storkarna är alltid närvarande här i Alsace, men dessa 2 juveler är dock inte riktigt äkta...
Frågan är om det är fara på färde... håll med om att huset ser ut att vara på väg att...
Vi avslutar dagen med en mycket god lunch på "vår" restaurang La Dime, som ligger utefter bygatan.
Idag är det torsdag den 2/10 och i helgen arrangeras ett antal delsträckor i det franska rallymästerskapet här i Riquewihr och även om vi båda är MYCKET intresserade av internationell motorsport, så finner vi det lämpligt att lämna byn i morgon, fredag. Åtskilliga vägar i byns omgivningar kommer att vara avspärrade och ska att användas som specialsträckor i detta stora rallymästerskap. Vi vill helt enkelt inte bli "inlåsta" här utan föredrar att åka vidare de 270 km rakt söderut och ner till den lilla staden Beaune, som är Bourgognevinernas huvudort.

En liten rapport därifrån kommer när vi finner brukbart internet - till dess - må så gott !

8 kommentarer:

 1. Så härligt ni har det i värmen !!
  Här skiner solen upp nu oxå!

  Ha det gott/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej båda 2,
   Ja, här njuter vi i fulla muggar - ett helt underbart högsommarväder i dessa trakter.
   Idag, fredag 3/10, har vi haft drygt 25 grader i skuggan här i Boune i mellersta Frankrike !
   Kram

   Radera
 2. utrolig mange fine bilder ni har ,herlig at følga med era på turen.nu må era kjøpa den gode osten i Baune som vi fikk smake hos era når vi kjørte sammen Kram fra Frank & karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle ha varit trevligt om ni varit med !!!
   Idag köpte vi en likadan ost som vi bjöd er på - vi är nu i Beaune sedan kl. 12 idag och vädret är helt fantastiskt = drygt 25 grader i skuggan och en helt molnfri himmel !!!
   Kram fra oss

   Radera
 3. Hej båda
  Kul att höra att campingen i Riquewihr är igång igen. I våras när vi stod utanför hade det inte hänt ett skvatt sedan de stängde.
  Vi kör norrut sedan vi skildes i Mengen och är nu i Fritzlar vid Kassel. Rätt lik Riquewihr med korsvirkeshus som ser ut att falla omkull. Många bra restauranger och affärer.
  Ställplatsen direkt utanför stadsmuren. Det blev vi varse i morse (lördag) när en blåsorkester stod på muren och spelade Bachs tokata och fuga i D-moll.
  Kör försiktigt.
  /Ninni o Kjell

  SvaraRadera
 4. Hej igen,
  Låter spännande med Fritzlar - där har vi aldrig stått parkerad med husbilen, men det kan nog bli aktuellt med ett besök där när vi rullar norrut i vår !
  Kör försiktigt på väg norrut !

  SvaraRadera
 5. Charmiga bilder, ser ut att vara en härlig resa! Storken påminner mig lite om "vår" häger som landar utanför köksfönstret varje morgon ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helena,
   Om sanningen ska fram..., så kan vi sitta i timmar och beundra dessa storkar och det är alltid lika fascinerande att möta dessa "juveler", tycker vi !

   Radera