Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

24 oktober 2014

Resan från Santa Susanna till Benidorm, via ställplatsen Spätzle Fritz

I fredags för en vecka sedan lämnade vi campingen Bon Repos i Santa Susanna och körde de 260 km ner till avfartsvägen in till samhället Vinaròs.
Om man kör på den avgiftsbelagda motorvägen AP7 söderut, så svänger man av vid avfart nr 42 och härifrån är det knappt 7 km till ställplatsen Spätzle Fritz. Åker du på den vanliga landsvägen N-340, så svänger du även av vid Vinaros och då har du 12 km till ställplatsen.
I denna del av Spanien finns det mycket stora citrus odlingar och här har vi några km kvar till ställplatsen. Dessa odlingar sträcker sig ända fram till bergsmassivet längst bort i bild !
Om du inte besökt denna ställplats tidigare, så tycker vi (och många med oss) att du ska dyka in här för en övernattning.
Åtskilliga övervintrare brukar stanna till här alternativt fortsätta ytterligare cirka 20 km till ställplatsen i Peniscola, som ligger nära havet. Fördelen med ställplatsen Spätzle Fritz är att den är stor och att det sällan är fler än ett 15-tal husbilar som står här (husvagnsekipage är även välkomna).
I Peniscola däremot är det trångt - riktigt trångt, så den platsen är vi inte så förtjusta i !
Infarten till ställplatsen är längst upp i bild...
...medan denna är tagen in mot ställplatsens restaurang och servicehus med duschar och toaletter.
Restaurangen öppnar kl. 15 (kl. 13 på söndagar), men håller stängt på måndagar. Ställplatsen är dock öppen även natten mellan måndag och tisdag !
Här kan man välja mellan att äta utomhus...
...äta under ett tygtak, men dock fortfarande utomhus...
...eller inomhus - restaurangen är betydligt större än vad denna bild skvallrar om - detta är den del där lokalbefolkningen brukar samlas för ett "järn".
Ikväll beställde vi in en av husets specialiteter...
...och det blev nr 46 - Fläskfilé i vedhuggarstil med bacon, stekt lök och spätzle (det står pasta på menyn, men det är det inte. Vill du i stället ha pommes frites eller stekt potatis, så går det alldeles utmärkt att beställa det !
OBS !  Menyn finns på flera språk, bl.a. på svenska !!!
Efter den underbart goda fläskfilén med bacon i "vedhuggarstil" känns det bra att få dricka sitt eget kaffe, tycker Bosse !
Vi kunde helt enkelt inte hålla oss... Apfelstudel med vaniljglass, grädde och vaniljsås till dessert... Mums !
Den natt vi bodde på denna ställplats var det sammanlagt 9 husbilar och 2 husvagnsekipage som sov över här - 5 av husbilarna hade släp med en Smart på...! Det blir, som vi skrivit tidigare, mer och mer vanligt nere i Europa.
Något som är tillåtet i både Holland och England är att transportera en personbil efter sin husbil på detta sätt. På vår väg genom Tyskland, Frankrike och Spanien har vi totalt räknat till 24 ekipage som transporterar sin personbil på detta sätt i stället för att ha bilen på en släpvagn.
Varför är inte detta tillåtet i t.ex. Sverige - någon som vet ???
När man övernattar här på Spätzle Fritz behöver man inte betala ställplatsavgiften om man äter middag i ställplatsens restaurang. Däremot kostar det 3 Euro att bli av med spillvattnet och att tanka vatten - att tömma WC-kassetten är dock avgiftsfritt. Elen får man dock betala för och avgiften är 4 Euro per dygn.
Vi avslutar rapporten från Spätzle Fritz med att visa denna bild - vi tycker inte att du ska komma hit en måndag för då är restaurangen stängd och att missa den är synd...
Koordinaterna till denna ställplats är:
N 40 34 33  E 000 23 36
Välkommen hit du också !
När vi i lördags förmiddag lämnade ställplatsen och kom ut på motorvägen, så körde vi om ett antal lastbilar som hade gamla vackra bilar på flaket. Idag, fredag den 24/10, var på marknaden i Alfaz del Pi, som är en grannby till Benidorm, och där såg vi ett stort antal veteranbilar intill ett torg - vi tror att det är en stor veteranbilsträff på gång i dessa trakter och det ska vi närmare undersöka i morgon.
Det vore trevligt att få besöka en sådan träff/utställning även här nere i Spanien !
När man närmar sig Benidorm på motorvägen är det väl skyltat ner till det område där det ligger ett stort antal campingar. Samtliga dessa ligger ovanför Levante stranden. Den andra stranden i Benidorm, som heter Poniente, ligger på andra sidan Gamla Stan som delar dessa stränder från varandra. Det är alltså avfart nr 65 som gäller när man kommer norrifrån.
Nu har vi installerat oss här på Camping El Raco i Benidorm och det känns verkligen skönt att ha kommit tillbaka hit. Värmen just nu är tryckande - från det att vi kom hit för 6 dagar sedan, så har skuggtemperaturen legat på mellan 25-32 grader ! Bosse fick, dessvärre, problem med ryggen för ett par veckor sedan (kommer och går med några månaders mellanrum) så vi har inte kommit i ordning på vår tomt ännu. Vi saknar t.ex. de plastmattor som ska läggas ut intill husbilen, men med tanke på att vi ska stå här i 6 månader, så hastar det väl egentligen inte...
Tomterna här på El Raco är mycket stora -både långa och breda - observera att vi står drygt en meter från den häck som utgör vår tomtgräns till höger om husbilen på bild och trots detta är det så mycket plats över !

Vad vi ägnat tiden åt sedan vi kom hit i lördags ska vi berätta mer om inom kort.

Tilläggas skall är att vi redan nu är 11 svenskregistrerade husbilar som står här på El Raco och fler är på väg hit, bl.a. Christer från Göteborgstrakten som kommer hit i mitten av november och Sven-Inge och Linda med vovven Tora från Söderköpingstrakten, som kommer hit i början av november.
I fjol vinter stod vi parkerade nästan längst upp på campingen, men i år valde vi att stå på en tomt som har 100% sol från morgon till kväll - härligt !
Solen går inte ner här nere förrän kl. 19.15 på kvällarna och denna bild är tagen kl. 20.30 och ännu vid den tidpunkten har vi hela 23 grader varmt. Idag har vi haft drygt 30 grader i skuggan på eftermiddan - det är svårt att inte gilla läget...!

Vi hörs inom kort - till dess, må så gott !

10 kommentarer:

 1. Lätt att förstå varför så många drar söderut!
  Skulle vart skönt att slippa mörker o kyla :-)
  Men det kommer det också om några år!


  Ha det gott/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rolle o Carina,
   Snart är det nära även för er - tiden går ju, som bekant, alldeles för fort så rätt vad det är så är ni på gång mot södern !!!
   Kram

   Radera
 2. Hej tycker att det är jättekul att följa alla husbils bloggar vi är inte där än men kör med husvagn på semestern. Har en fråga vad kostar det att stå på el raco med husbil eller husvagn i 6 mån, hoppas på svar. Ingela

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingela,
   Priset för en tomt här på El Raco är 14 Euro per dygn om man stannar i minst 180 dygn = 6 månader.
   Bor man kortare tid, så är priset 14,50 per dygn från 90 dygn och upp till 179 dygn. Det skiljer m.a.o. inte mer än knappt 5 svenska kronor per dygn om man stannar från 3 månader upp till just 6 månader.
   I priset ingår 2 kw el per dygn = 60 kw per månad.
   Vi står står kopplade till en enstolpe och använder elen endast för att driva kylskåpet och för att då och då använda en större elpanna för att laga mat i.
   Kostnaden för den elförbrukningen ligger stadigt på 29-31 Euro per månad. Vill man eliminera den kostnaden, så kör man ju i så fall kylskåpet på gasol i stället.
   Totalkostnaden för oss ligger på 420+30 = 450 Euro per månad.
   Användandet av duschar och wc ingår naturligtvis i ovanstående pris och även användande av de båda swimmingpools som finns här - en inomhuspool med 30-gradigt vatten + en stor utomhuspool.
   För obegränsat internet betalar vi 30 Euro per månad.
   Den spanska gasolflaskan byter vi var 14:e dag (under halva december, januari och februari) mot en full flaska och det kostar 19 Euro och görs i livsmedelsaffären inne på campingområdet. Under övrig tid, när vi inte behöver ha värmen på i husbilen så räcker gasolen betydligt längre än 2 veckor.
   Om du har fler frågor, så är du naturligtvis välkommen att höra av dig igen !
   Mvh
   Gerd och Bosse

   Radera
 3. Sämsta schnitzeln i Spanien , två hårt friterade bitar,
  Stekt potatis blev pommes fel översatt på menyn,
  Något litet salladsblad .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,

   Trist att ni inte var nöjda med maten hos Spätzle Fritz, men för er information så känner vi ett 50-tal svenskar och norrmän som ätit där både på väg söderut och på väg norrut under många år och ingen av dessa vänner har haft något att klaga på...!
   MEN, olyckan kan vara framme i de bästa av kök, så varför informerade ni inte personalen om att ni inte var nöjda med maten - då hade ni kunnat beställa 2 nya varmrätter utan att behöva betala för de ni inte var nöjda med - kanske vi här har givit er ert livs tips...?!
   Sallad ingår för övrigt endast i Tyskland och i Österrike till en varmrätt + på svenska vägkrogar där maten är att likna vid grismat !
   Mvh
   Gerd och Bosse
   PS. Underteckna gärna ert inlägg - på vår blogg eller på någon annan blogg - med ett förnamn, Sixten, Helge eller Helga spelar ingen roll, men ett förnamn är trevligare än bara "Anonym" !

   Radera
 4. Kenneth o Britt26 oktober 2014 06:01

  Härlig plats ni har. Kommer också att försöka att få en så solig plats som möjligt när vi anlänt.
  När man ser hur ni har det så lääääängtar man att komma iväg.
  Nu är det bara 10 dagar till vi startar resan ner.
  mmmmmmm , nice!!
  Ni får ha det så gott, och Bo , krya på dig med ryggen

  MVH
  Kenneth o Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kenneth o Britt !

   Vi känner så väl igen er läääääängtan att få komma iväg på resan ner till värmen !!!
   Vi önskar er en riktigt fin resa hit ner och kör försiktigt !
   PS. Ryggproblemen börjar ge med sig, så om ett par dagar är värken över. Det vet vi båda av erfarenhet sedan några år tillbaka !

   Radera
 5. Härligt o läsa att ni "landat" säkert! Vi har ägnat de senaste tre heta förmiddagarna till att boa in oss för övervintring på Roquetas campen som vanligt. VILKEN HET OKTOBER VI HAR I ÅR, liksom alla i Sp :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lena och Jan !

   Skönt att se att ni också "landat" välbehållna i Roquetas !
   Vi håller också på att komma i ordning här - Bosse har ju haft lite problem med ryggen de senaste 2 veckorna, men nu börjar även han "landa"..., så snart är tomten som den ska vara !
   Vi håller med - vilket fantastiskt väder vi har och ändå är det sista dagarna i oktober.
   Må så gott båda två !!!

   Radera