Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

05 oktober 2014

Från ett vindistrikt till ett annat

I fredags (3/10) lämnade vi Riquewihr i Alsace och dess camping och om du har för avsikt att åka dit, så kan det ju vara bra att ha adressen dit - vi glömde tyvärr att ange den i vårt förra inlägg.
Gatuadressen är:
1, route des Vins
68340 Riquewihr
(märkligt nog finns inte den gatuadressen att tillgå i vår GPS, så därför kanske det är bättre att lägga in koordinaterna i stället)
GPS:  N 48 09 44  E 007 19 02

Hur som helst så rekommenderar vi verkligen ett besök i denna charmerande by och/eller i dess grannbyar Ribeauvillé och Kaysersberg. I Ribeauvillé är det camping som gäller medan Kaysersberg, som vi inte tycker är lika charmerande som de övriga två, har en utmärkt ställplats mitt i byn.

Från Riquewihr och hit till Beaune, som är Bourgognevinernas huvudort, är det 270 km. Denna gång valde vi motorväg hela vägen och redan kl. 12 stod vi parkerade vid infarten till den 4-stjärniga kommunala campingen Les Cent Vignes.
På denna utmärkta camping har vi övernattat ett stort antal gånger och i fredags, när vi checkade in, blev vi riktigt överraskade. Campingvärden hälsar oss välkomna både med såväl för- som efternamn... Han hade sett vårt reg.nr. på husbilen och lastat in det i PC:n inne på kontoret och fick på så sätt fram våra namn - detta är första gången vi mötts på detta trevliga vis !
Direkt efter infarten på campingen ligger restaurangen och den är i stort sett knökfull varje kväll i veckan.
Menyn presenteras både på franska och engelska och är, som framgår av denna bild, mycket omfångsrik. En stort a la carte samt förslag på ett antal flerrätters menyer. Tilläggas skall är att maten är mycket vällagad på denna restaurang och det är naturligtvis förklaringen till att den är så populär !
När man lämnar campingen går man till vänster på gatan utanför och fortsätter ett par hundra meter på denna gata och fram till ett trafikljus. Här går du till höger och efter cirka 500 meter kommer du fram till stadens "entré". Fortsätt genom denna portal och efter ytterliga några hundra meter är du inne i absoluta centrum av staden. Här finns ett antal gågator att flanera på och dessa kantas av barer, restauranger och affärer.
Att man befinner sig i Bourgogne vinernas huvudort råder det ingen tvekan om...
...för i vart och vartannat gathörn finns det verkligt tjusiga vinbutiker att besöka.
Vissa av vinbutikerna saluför viner till mer "normala" priser.
I en av butikerna var dessa 2 viner de billigaste man kunde köpa...
...och i samma butik låg detta vinet i en mellanprisnivå, för faktum är att i just denna butik fann vi ett stort antal viner som prismässigt låg i nivå med vad en bättre begagnad bil kostar, d.v.s. i prisklassen 3.000-8.000 Euro...
Vår hovleverantör av Bourgogne viner heter Nicolas och butiken ligger i centrum på en av gågatorna. Här säljs goda viner till betydligt "vettigare" priser - vi betalar här 12-20 Euro per flaska för mycket goda röda och vita Bourgogne viner. Det par som äger butiken är mycket förtjusta i whisky och det märks på hyllorna inne i butiken - dom har specialiserat sig på dyra och mycket dyra whiskysorter, så vi tittar gärna på utbudet, men avstår att handla just dessa sorter.
Apropå godsaker av diverse slag, så kan vi inte låta bli att göra lite reklam för denna ost och vinaffär.
Alain Hess är namnet på butiken och är du förtjust i goda ostar, så är det måste att besöka denna affär. Här finns de flesta av de mer kända franska ostarna att köpa och även deras vinavdelning en trappa ned i huset är heller inte att leka med...
Nere vid det stora torget och mitt emot ostaffären pågick det en större loppmarknad igår, lördag, och här var kommersen i full gång till sent på eftermiddan och många av besökarna köpte på sig s.k. bra att ha grejor..., saker som nog många senare ångrade att man handlade. Åtminstone vi själva brukar sammanfatta en del av liknande köp på det viset !
Inne i saluhallen pågick kommersen fram till kl. 14...
 ...och ute på torget var salustånden ännu fler mot inne i hallen. Att handla ost på en marknad som denna är verkligen en stor fröjd - vilka fantastiska ostar, mums !
Många av handlarna saluförde svamp i stora mängder och här nere är svampplockarna ute i skogarna vareviga dag. Vi cyklade en tur idag, söndag, och familjer i flera generationer var ute och botaniserade tillsammans.
Torghandeln pågick i flera kvarter intill det stora torget mitt i staden Beaune, en stad som har cirka 23.000 innevånare och som är huvudort här i Bourgogne distriktet.
Alldeles intill vinbutiken Nikolas ligger, på samma sida gågatan, ett café...
...som inte går av för hackor - detta är endast en liten bråkdel av de godsaker som saluförs här inne och på deras uteservering !
Mitt emot caféet ligger en vinbutik med tillhörande uteservering och här kan man beställa diverse viner glasvis - detta är bara en del av det stora utbudet.
Hela dagen igår, lördag, var vi ute och promenerade i centrum av Beaune och på sena eftermiddan känner vi att nu får det vara nog - vi beställer in var sitt glas god champagne och njuter de sista solstrålarna innan solen försvinner bakom ett av husen utefter gågatan.
Apropå vin, så passerade vi på väg tillbaka till campingen en vinbutik som klätt flaskorna på detta intressanta sätt och vi har aldrig sett något liknande förut - har du ?
Ett 15-tal av tomterna på denna camping i Beaune är mycket stora och för er som har husbilar som är över 8 meter långa, så är det inget som helst problem att komma in här. En av våra grannar har en husbil som är drygt 10 meter lång och han hade inga större problem att komma in på sin tomt.

Den tomt vi visar på denna bild är den tomt vi står på och den är hela 14 meter lång och har platsnummer 47. Har du för avsikt att besöka Beaune, så kan det ju vara bra att få lite tips av oss på vilka tomter som du ska försöka få när du kommer hit (förutsatt att din husbil är längre än 8 meter):
någon av tomterna 45-50, 51-53 samt 15, 37-41 samt 38 och 40.

Adressen till campingen Les Cent Vignes är:
10 rue Auguste Dubois
21200 Beaune
Observera att det går alldeles utmärkt att sända ett mail till campingen och boka plats i förväg och det även om du bara planerar att stå här några nätter. Mail adressen är:
campinglescentvignes@mairie-beaune.fr

I morgon, måndag den 6/10, lämnar vi Beaune för denna gången, men vi kommer def. att återvända hit i mitten på april när vi är på väg hem från Spanien. Har du inte besökt denna mycket charmerande stad, så gör det när du passerar söderut eller norrut nästa gång !

Vi har tänkt oss att köra de 250 km söderut till en liten by, som heter Tournon-Sur-Rhone, och som har en liten ställplats på torget inne i byn. Där övernattade vi tillsammans med våra vänner Leif och Maggan och Christer i mitten av april i år när vi var på väg hem från Spanien.

Platsen som sådan är inte speciell på något vis (annat än att det finns en mycket fin livsmedelshall här), men ligger bra till avståndsmässigt till badorten Gruissan nere i södra Frankrike, som blir vårt mål på tisdag. Dit är det bara 300 km från Tournon-Sur-Rhone och det känns bättre att dela upp sträckan mellan Beaune och Gruissan på detta vis i stället för att på en och samma dag köra hela 550 km.

Vi avslutar dagens inlägg med en mycket tråkig nyhet !

Tidigt i morse svensk tid kördes Formel 1 loppet på den mycket snabba Suzuka banan i Japan.
Vi båda är mycket intresserade av internationell motorsport och vi följer samtliga lopp i Formel 1 i
direktsändning och så och idag, via vår Oyster parabol som vi har monterad på husbilens tak.

Den mycket lovande unge franske föraren Jules Bianchi i Marussia stallet (som är tänkt som förare i Ferrari under 2015 eller 2016) fick vattenplaning på sin bil i en högfarts kurva och tappade kontrollen över bilen och körde rätt in i en traktor, som körts ut på banan för att lyfta undan en bil som åkt av på exakt samma ställe som Jules Bianchi.
När en bil ska lyftas av banan med hjälp av en traktor och det i hällande regn, så är det kutym att en säkerhetsbil lägger sig först i fältet för att på så sätt få ned hastigheterna. Detta skedde, av någon outgrundlig anledning, inte idag och det är en stor skam som nu vilar över de ansvariga på Suzuka.

Jules Bianchi vårdas nu på sjukhus för mycket allvarliga huvudskador och samtliga släktingar, vänner, förarkollegor, F1-team och alla som delar vårt stora intresse för denna fantastiska sport - den största av alla sporter - håller nu alla tummar för att utgången ska bli den allra bästa.
Vi följer Jules öde via vår dator och via F1-sportens hemsida:
www.f1.com

Vi återkommer med ett nytt inlägg om badorten Gruissan när vi hittar brukbart internet - vi hörs och hoppas att även du skänker Jules Bianchi en tanke !


6 kommentarer:

 1. Så många trevliga ställen ni hittar på er resa !
  Men ni vet väl mycket var ni ska slå till att stå
  efter alla resor ni gjort söderöver förstås!
  Tråkigt med F1 föraren som blev illa skadad och
  väldigt beklagligt att en sådan olycka ska behöva
  hända med en traktor ivägen utan säkerhetsbilen ute!
  Håller alla tummar att Jules repar sig någorlunda !!
  Vi brukar oxå kolla på F1-Loppen och de är spänning!

  Ha det så gott/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rolle o Carina,
   Snart är det er tur att hänga på flyttfåglarna söderut - vilken vitamininjektion det är att få lämna Sverige i höstrusket och inte återkomma förrän till våren !
   Kram

   Radera
 2. Vi står nu i Ladenburg och nosar er i spåren. Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anders och Birgitta,
   Vi känner flåset i nacken... ni kommer säkert att hinna ifatt oss för i år tar vi det riktigt lugnt i det underbara vädret !
   Kram

   Radera
 3. Hej, eftersom vi skall åka den vägen ner till Spanien från Italien via Frankrike, skulle det vara trevligt att besöka den plats som du pratar dig varm om Gruissan. Vill du lämna ut kordinaterna till orten. Vi har varit några ggr i Narbonne Plage. Men denna plats känner vi inte till.

  Tråkigt med Jules, hoppas han kryar på sig......

  Kram till Er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej på er,
   Trevligt att se att ni är på rull igen !
   Koordinaterna till ställplatsen i Gruissan är:
   N 43 06 16 E 003 05 58
   Ställplatsen saknar el, men erbjuder vatten in och ut samt tömning av toa.
   Glöm inte att besöka Vinkooperativet i byn, som ligger på höger sidan vägen när ni är på väg in till ställplatsen (ca 500 meter innan).
   Restauranger att rekommendera är de 2 som ligger intill varandra längst in i hamnen (vilket är mitt emot vinkooperativet) och de heter Maxim resp. L&L Brasserie.
   Ett inlägg med bilder, som ska handla om bl.a. Gruissan, kommer här om några timmar (tisdag 14/10).
   Vi önskar fortsatt trevlig resa !

   Radera