Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

14 oktober 2014

Inget nät - ingen fisk...

...och har man inget nät, så blir det heller inget skrivit på bloggen !
Men, nu har vi tillgång till "nät" igen och då ska vi berätta om som hänt sedan söndag den 5/10 - tänk er själva - nästan 9 dygn utan nät... det finns säkert ett flertal som känner igen sig...!

Nu befinner vi oss i badorten Santa Susanna, som ligger cirka 50 km norr om Barcelona och hit kom vi i förrgår (söndag 12/10). Mer om den orten blir det först om några dagar - den camping vi står på här i Santa Susanna är känd för en väldigt speciell "facilitet" - man står parkerad med husbilen eller husvagnen direkt på stranden och det är ett av få ställen i Spanien som man kan göra det.
Mer info om denna camping följer om några dagar !

I söndags lämnade vi den härliga lilla staden Beaune mitt i Bourgogne distriktet och styrde kosan söderut. Vi funderade några dagar om vi skulle köra direkt ner till ställplatsen i Gruissan (550 km) eller om vi skulle stanna och övernatta ungefär halvvägs ner och så blev det.
När vi var på väg från Benidorm och norrut i april i år, så hade vi sällskap av Maggan och Leif och Christer och valde då att övernatta i en liten ort som heter Tournon-sur-Rhone. Dit är det bara 250 km från Beaune (orten ligger söder om Lyon) och det kändes mer bekvämt mot att köra hela 550 km i ett svep.
Strax innan vi kom fram till Tournon-sur-Rhone, så passerade vi över floden Rhone som är mycket mäktig i dessa trakter.
När man anländer till den lilla ställplatsen, som ligger intill en stor bilparkering (ställplatsen är dock helt separerad från bilparkeringen) så möts man av denna informativa skylt. Som framgår så finns det inte mindre än 4 campingar här i närheten och det kan ju kännas tryggt mot bakgrund av det faktum att ställplatsen inte rymmer fler än cirka 15 husbilar. Den närmsta campingen ligger bara 400 meter från ställplatsen och direkt intill floden Rhone !
Kommer man hit med en längre husbil, så är det tillåtet att parkera jämte träden till höger - man behöver inte backa in som alkovbilen gjort på denna nedre bild.
Här är det endast tillåtet att övernatta en natt och priset är 5 Euro. Tömningsstation med färskvatten och WC-tömning finns, men i övrigt saknas faciliteter som t.ex. internet och el.
Platsen bedöms som mycket säker att stå på - hela parkeringen formligen badar i ljus under nätterna och byns lilla centrum blir nästan helt tom på folk efter kl. 22 på kvällarna.
Några hundra meter från ställplatsen rinner det en mindre flod och här tränas ofta ungdomar i konsten att paddla kajak. Fortsätter man sedan ytterligare några hundra meter, så kommer man fram till...
...denna juvel bland livsmedelsaffärer på den franska landsbygden ! Hade vi varit i Sverige och kommit in i en by som Tournon-sur-Rhone, så hade det i bästa fall funnits en liten ICA affär med ett torftigt sortiment.
Här räknar vi till hela 5 stora diskar med manuell betjäning - en för fisk, en för skaldjur, en för kött, en för pålägg och en för ost - vive la France !!!

Koordinaterna till denna ställplats i Tournon-sur-Rhone är:
N 45 04 22   E 004 49 19
Efter en god natts sömn rullar vi vidare söderut och efter 300 km anländer vi till ställplatsen i Gruissan. Här har vi övernattat tidigare och i denna turistort trivs vi alldeles förträffligt, så denna gång bestämmer vi oss för att övernatta här i hela 5 nätter.
Av denna skiss framgår det ganska väl hur det ser ut i detta samhälle. Gruissan har en mycket stor marina för fritidsbåtar och för mindre fiskebåtar. Promenadvägarna runt det mycket stora hamnområdet kantas av restauranger specialiserade på fisk och skaldjur. Men ett flertal restauranger erbjuder mycket fina kötträtter och grytor - det är i själva verket sagolikt gott att äta på restaurang här i Gruissan...!
Mellan kl. 02 och 04 ger sig fiskarna iväg ut mot havet och vid 10-tiden på förmiddan kommer dom åter i en strid ström.
Vi har 2 favoritrestauranger här i Gruissan - den ena är den längst till höger på bild och den heter L&L Brasserie och den andra ligger mitt emot denna (till höger på bild) och den heter Restaurant Maxim.
Båda restaurangerna har en mycket omfattande meny och båda erbjuder ett större antal färdiga menyer om 3 - 6 rätter.
Vid ett av besöken på L&L Brasserie väljer vi smörstekta fiskfiléer med en helt underbar skaldjurs mousse och till det serverades ost gratinerad blomkål - läckert, det är bara förnamnet...!!!
Ett besök i Gruissans vinkooperativ är verkligen ett måste. Anläggningen ligger direkt intill vägen som leder bort till ställplatsen - du ser den på din högra sida när du har cirka 500 meter kvar till ställplatsen.
Här är det öppet alla dagar i veckan, med undantag av söndag eftermiddag.
I vinkooperativets butik kan man köpa åtskilliga mycket bra viner på flaska, men vi nöjer oss med ett mycket gott Merlot vin som säljs på 3 resp. 5 liters plastdunkar. Priset för vinet är endast 1,50 Euro per liter - överkomligt, eller hur ?!
Den gamla bydelen i Gruissan ligger bara nån kilometer från ställplatsen och är def. värd ett besök.
Resterna av en gammal försvarsanläggning berättar att detta är en gammal by.
Den nedre bilden är tagen från den lilla bro man passerar över när man är på väg till ställplatsen. Direkt efter denna bro kommer man fram till en liten rondell och där svänger du vänster. 100 meter senare passerar du vinkooperativet, som du har på din högra sida och därifrån är det endast cirka 500 meter till ställplatsen. Den rymmer över 100 husbilar och är indelad i 3 sektioner. Oavsett var man ställer sig så har man utsikt över vattnet.
Stor tömningsanläggning finns inne på området och det finns även några duschar och några enklare WC. Internet saknas dock på platsen i ställplatsens regi, men du kan med hjälp av ett kreditkort köpa internet genom hamnens försorg. Slå på ditt Wifi, så framgår det hur du sedan går vidare med ett ev. köp.
Om du har en släpvagn med t.ex. en personbil på, så är det inga som helst problem att få plats på denna mycket stora ställplats. Vi tycker att det bara blir fler och fler som har med sig en Smart bil eller liknande på en släpvagn efter husbilen. För 10 år sedan var det inte ofta man såg ett sådant ekipage, men idag är det mycket vanligt.
Det överlägset största ekipaget här i Gruissan är detta och vi är nog på det klara med att detta är i längsta laget, eller hur ?!
Att det är högsommarvärme här nere får denna bild försöka illustrera. Vi har haft ett helt fantastiskt väder hela vägen från Tyskland och hit ner. I Beaune i Bourgogne distriktet likväl som här i Gruissan ligger eftermiddagstemperaturen på 24-26 grader i skuggan - häääääärligt tycker vi båda !
Och då passar det ju alldeles förträffligt att äta en lunch ute i det vackra vädret. Denna dag besökte vi Restaurant Maxim, som ligger mitt emot L&L Brasserie. Här beställde vi en alldeles underbar pastarätt (Tagliatelli) med en krämig skaldjursröra till - om det smakade bra ? Det smakade alldeles underbart gott...!
Dessförinnan promenerade vi bort till byns Lidl affär med vår kylryggsäck och handlade på oss lite färskvaror.
En eftermiddag när vi sitter utanför husbilen och njuter av det underbara vädret, så kommer detta fina ekipage inrullande på ställplatsen här i Gruissan. Det är våra vänner Anders och Birgitta med hunden Alonso och katten Simone som anländer - det är verkligen en liten värld vi lever i...
Vi hade dagen innan suttit och funderat på hur långt dom hade avancerat på sin resa ned till Camping El Raco i Benidorm. Där stod vi hela förra vintern tillsammans på just den campingen.

Våra vänner Maggan och Leif med vovven Nils är redan på plats på El Raco och det är även Inger, som också övervintrade på El Raco förra vintern.

Vi själva kommer att anlända till campingen nu på lördag den 18/10 och vår övervintringskompis Christer kommer ner i mitten av november.

Dessutom kommer våra bloggvänner Tommy och Carola till El Raco i början/mitten av november och på campingen intill bosätter sig Ann och Curt, som vi träffade förra vintern.

Dessutom är Sven och Ingmarie och Sture och Mona (övervintrade på El Raco förra vintern) på gång, men först i mitten på januari och i tillägg är det ett flertal andra svenskar som redan har anlänt till El Raco och som är på gång.
Det blir nog ett nytt svenskrekord på El Raco i år - tror vi !
Efter en övernattning här i Gruissan rullar så Anders och Birgitta iväg ner de 200 km ner till ställplatsen i Plattja d´Aro för att dagen efter fortsätta ner till ställplatsen Spätzle Fritz, som ligger några mil norr om Peniscola. Därifrån rullar dom sedan ner till El Raco i Benidorm.

Vi båda stannar kvar här på Camping Bon Repos fram till på fredag. Då rullar vi de 270 km söderut och ner till ställplatsen Spätzle Fritz, som ligger några mil norr om Peniscola. Man svänger av vägen vid byn Vinaros och därifrån är det bara 10 km till ställplatsen med dess trevliga restaurang - om du äter middag där, så behöver du inte betala ställplatsavgiften och det trots att el ingår i priset !

Vi återkommer med en liten rapport även från den platsen, men innan dess återkommer vi om några dagar med en rapport härifrån underbara Bon Repos i Santa Susanna (ligger några kilometer söder om turistorten Blanes, som nog är mer känd bland svenskar !

Koordinaterna till ställplatsen i Gruissan är:
N 43 06 16   E 003 05 58

Vi hörs - till dess, må så gott !

4 kommentarer:

 1. Underbart Underbart gott på er resa!

  Ha det gott/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi njuter verkligen av det underbara högsommarvädret och den goda maten !
   Kram

   Radera
 2. fint å se ni har det bra og at ni er kommet så langt søderut.Ser ni har fint veder...Jag lenter etter at resa.men her venter jag på svar på proverna kommer i neste vecka.Ni får helsa dom på Spitzle fritzle fra oss .Dom har ju så herlig mat i resturanten.. Fortsatt fin resa å kram fra oss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har verkligen tagit det lugnt på vår resa hit ner och det känns skönt.
   Nu håller vi alla våra tummar för att det ska bra för dig i nästa vecka !
   Vi lovar att hälsa till dom från er - ni hade ju förmånen att t.o.m. få komma in i deras kök när ni var där senast och det är verkligen inta alla förunnat !!!
   Kramar till dig och Karin från oss två !!!

   Radera