Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

12 september 2013

Greven får vänta...

Vi besöker en "svenskstad" 42 km väster om Hamburg

Vi lämnar Schleswig (Am Hafen 5 är adressen till ställplatsen) i regn och styr kosan norrut igen (lite fel riktning kan man tycka, vi kom ju därifrån igår)..., men vi bestämmer oss likväl för att köra de 4 milen tillbaka till Citti Grossmarkt utanför Flensburg (stängt på söndagar). Här har det hänt saker sedan vi var här senast och det var i slutet på augusti i fjol.
Man kan inte låta bli att leka med tanken - undrar just hur många miljoners miljoner vi svenskar lagt ned på inköp i detta köpcentrum ?! Här håller man just nu på att avsluta utbyggnaden av anläggningen som domineras av Citti Grossmarkt och Media Markt. Men i och med utbyggnaden så tillkommer ett stort antal nya butiker med varierande sortiment. Nu har man dessutom, till vår stora glädje, reserverat ett större antal parkeringsplatser för oss som åker husbil. Några av platserna är mycket stora och "sväljer" även riktigt stora husbussar.
Efter att ha handlat på oss diverse drycker och matvaror från en 25 meter lång bemannad disk med fisk, skaldjur, kött, ost och pålägg i parti och minut på Citti och en dongel med tillhörande chip på Media Markt (dom säljer tyvärr inte enbart internetchip utan man är tvingad att köpa ett "paket" med chip och dongel), så är det dags att lämna denna anläggning och leta oss ut på motorväg A7 för att passera Elbe tunneln och Hamburg.
Vi har nu def. bestämt oss för att det INTE blir Greven idag (läs igår) utan efter att ha tittat lite i Top Platz ställboken från i fjol, så bestämmer vi oss för att lämna A7 strax söder om Hamburg och följa floden Elbe rakt västerut till den gamla "svenskstaden" Stade (här turades Sverige och Danmark om att regera under 1600-talets mitt) - en resa på totalt 20 mil från Citti Grossmarkt i Flensburg.
Här har vi aldrig satt våra fötter tidigare och vi konstaterar att det varit ett stort misstag. En mycket trevlig stad med 26.000 innevånare och med en gammal stadsdel med smala gränder och många gågator endast 300 meter från ställplatsen. Adressen till ställplatsen är Schiffertorsstrasse 21 koordinaterna N53.36.10 E9.28.00
 En trevlig ställplats med mycket centralt läge och med de flesta tomter omgärdade av en häck som markerar varje plats på det sättet. Vissa tomter var mycket stora och avsedda för 2 husbilar.
 
Gågatan som leder från ställplatsen upp till Gamla Stan. I bakgrunden skymtar St. Cosmae et Damiani kyrkan, som dessvärre var stängd för besök under denna period.
Byggnaden i mitten är St. Wilhade kyrkan som vi passade på att besöka. En mycket vacker kyrka visar det sig vara med en fantastisk orgel. Vi hade sån tur att bara ett par minuter efter det att vi kom in i kyrkan, så började organisten spela och det var riktigt mäktigt att få sätta sig ner i en bänk och lyssna på underbart vackra toner.
En liten, men mycket vacker kyrka i den gamla stadsdelen i Stade.
Det finns 2 "ljudsensationer" som vi har svårt att motså och det är dels ljudet från en orgel av denna storlek i kyrkan i Stade och dels ljudet av en F1-motor när den varvar uppåt 18.000 varv per minut...
När vi besöker en kyrka utomlands, så köper vi alltid några ljus ("kassaapparaten" syns till höger) för att hedra minnet av avlidna föräldrar och vänner.

Vidare mot en av våra favoritställplatser

På tisdag förmiddag den 10/9 lämnade vi så staden Stade, med dess fina gamla stadsdel och satte kurs mot en av många "pärlor" i Tyskland och det är ställplatsen i Greven som ligger nära motorväg A1 sydväst om Bremen och nära den gamla staden Münster med sina gamla korsvirkeshus.
Infarten till ställplatsen i Greven - här har åtskilliga svenska ekipage kört igenom !
Adressen hit är: Fuestruper Strasse 37, GREVEN med koordinaterna N52.02.42 E07.41.06
... och det känner man sig ALLTID - en mycket välskött ställplats !
Ställplatsen ligger direkt till vänster om Dortmund-Ems kanalen - kommer du hit på tidig eftermiddag, så har du chans att få en plats alldeles intill kanalen till vänster på bild men från samtliga platser ser man när de stora pråmarna och fritidsbåtarna passerar ute på kanalen. Här är det även badbart under sköna sommardagar !

Besök av bloggvänner fra Norge !

Igår, onsdag 11/9, fick vi besök av våra bloggvänner Frank och Karin fra Norge. Vi har aldrig träffats förut men därmot kommenterat våra bloggar regelbundet och då framför allt när Frank och Karin övervintrade i Spanien förra vintern.
I natt regnade det från och till men på förmiddan klarnade det upp och det blev riktigt skönt i luften - så skönt att vi kunde sitta ute i kortärmat och shorts.
På eftermiddan dök så Frank och Karin upp i sin fina Arto och då kändes det skönt att få "bjuda" på detta fina väder och det speciellt efter att dom haft regn under större delen av sin resa från norra Tyskland. Även dom hade besökt Citti Grossmarkt i Flensburg för att inhandla lite bra att ha grejor...
Tänk att det kändes som om vi träffats hur många gånger som helst... Personkemin stämde till punkt och pricka och det har vi haft på känn sedan lång tid !
Här sitter vi några timmar i det vackra vädret och laddar för en god middag i ställplatsens trevliga restaurang.
Första "riktiga" Wienerschnitzeln på länge - tänk att det kan smaka så underbart gott - annat än de s.k. Schnitzlar som serveras hemma i Sverige !

Dags att åka vidare

Vi har övernattat 2 nätter i Greven och Frank och Karin 1 natt när det är dags för alla 4 att åka vidare. 
Vi måste åka in till grannstaden Münster, som ligger 12 km från Greven, för att köpa internet hos Vodafone (deras butik ligger på Salzstrasse alldeles intill den stora och vackra kyrkan i Münsters gamla stadsdel) och Frank och Karin har tid beställd på "deras" husbilsfabrik i Polch för lite servicearbeten.
Parabolantennernas läge avslöjar vem som är först ut ur startgroparna...
Ready for takeoff !

Vi båda drar vidare mot campingplatsen i Münster (Laerer Werseufer 7), som vi blivit rekommenderade av vänner, och det visar sig vara en fullträff på flera sätt. Dels är campingen mycket välordnad med stora tomter, restaurang och mycket bra internet för 3 Euro per dygn. Som bonus ligger busshållplatsen endast 150 meter från campingen - biljett för resa in till Münster (4,5 km från campingen) löser man ombord på bussen och betalar gör man kontant - det går väl knappt längre i Sverige...
 
Infarten till campingen - den lilla ställplatsen, med plats för cirka 15 bilar, ligger till vänster i bild strax före infarten till campingen.
Väl inne i stan så letar vi reda på Vodafones affär och inhandlar internet och sen har vi massor av tid till att utforska staden. Den gamla stadsdelen är ganska liten till ytan och det tilltalar oss. Vi får massor av tid över till att promenera runt på alla gågator i stan och även stanna till vid en uteservering för att få var sin öl i det vackra vädret.
En av många uteserveringar i den gamla stadsdelen i Münster.
Vi vill passa på och påminna om att det går alldeles utmärkt att cykla på separat cykelväg från ställplatsen i Greven utefter Dortmund-Ems kanalen ända fram till centrum av Münster - en sträcka på exakt 10 km och det rekommenderar vi verkligen att du gör om du stannar ett par nätter i Greven !
Vi trodde först att detta var ett häst och vagn ekipage, men det visade sig vara fel. En gammal bil som man kunde hyra per halvtimme - t.o.m. dyrare än att åka häst och vagn i Wien i Österrike och det vill inte säga lite (pengar)...
Münster, en stad vi gärna kommer att återvända till. Den stora och gamla kyrkan mitt i den gamla stadsdelen ser man från långt håll. Ett besök i kyrkan rekommenderas !

Avresa till vinbyn Ernst i Mosel

Idag, fredag den 13/9, ber vi dig hjälpa till att hålla tummarna för att resan ned till vinbyn Ernst (7 km söder om huvudorten Cochem) i Mosel ska gå bra... En jädra dag att ge sig ut på tur om man är skrockfull, men det är inte vi !
Här ska vi träffa Frank och Karin igen och på kvällen väntar en härlig middag på ställplatsernas restaurang - en Haxe med sauerkraut. Mer om detta när internetuppkoppling medges !
Ställplatserna i Ernst (det finns 2 stycken som ligger intill varandra med brödbutik, restaurang, affär med lite olika specialiteter och en stor shop för inköp av viner (i huset producerar man vin av olika slag).
GPS koordinaterna hit är N50.08.35 och E07.13.58 och ett besök rekommenderas !



 




 






























4 kommentarer:

  1. Så underbart allt ser ut på er färd söderut.
    Nog blir vi sugna allt både på maten och vyer.
    Tur vi kan hänga med på bloggen !!

    Ha det gott o kör försiktigt,Fred 13:e ni vet!
    Och en trevlig helg på er/Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är båda mycket förtjusta i den tyska maten överlag och serveras det wienerschnitzel "Wiener Art" på en restaurang, ja då är himmelriket nära...
      Vi hoppas på det bästa trots att avresedagen är på fredag den 13:e - ni hänger väl med även detta datum ?!

      Radera
  2. Kul att läsa om er resa bland annat på en del ställen som även vi varit på. Ställplatsen i Stade är kanon, där har vi varit flera gånger. På campingen i Munster har vi också varit, vi har stått både inne på campingen och på platserna straxt utanför campingen. I Greven har vi ju också varit men det vet ni ju redan, hoppas att ni fick era beställningar i rätt tid ;-). Håller med er om härliga ljud, men vi kan lägga till att lyssna på kossornas jättelika bjällror uppe i bergen ovanför Genevesjön det var också en upplevelse. Ha det gott på er fortsatta resa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Denna gång fungerade det i restaurangen för pappan i huset var inte där utan sonen skötte ruljansen !
      Det ni upplevde i bergen ovanför Geveve har vi också upplevt högt uppe i bergen ovanför Kitzbühel några gånger. Vi håller med er - det är stort !

      Radera