Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

23 september 2013

Mot vindistriktet Alsace i norra Frankrike...

... och närmare bestämt till byn Ribeauvillé

Vi lämnar Saarburg i lite gråmuligt väder vid 10.30 tiden. På morgonkulan var det inte mer än 10 grader i luften och husbilen var formligen "dränkt" av dagg när vi kikade ut, så det märks verkligen att hösten är på G även här nere i södra Tyskland. Döm av vår förvåning när vi ser att våra grannar på tomten intill sitter ute under markisen och äter frukost. Burr säger vi med lite beundran i rösten...
Här passerar vi grannbyn till Saarburg och visst ser det väl lite höstlikt ut !
När man ser dessa vackra träd i horisonten, så vet man att det inte är så långt kvar ner till Alsace området.
Det är de första träden med detta utseende från det att man kommit in i Frankrike. Nästan bättre än att titta på en vägskylt som anger avståndet i kilometer förutsatt att man passerat här tidigare vill säga !
Från Saarburg och ner till Ribeauvillé i Alsace är det 260 km.
Den kommunägda campingen i Ribeauvillé drivs av samma trevliga par sedan flera år tillbaka där frun i huset talar perfekt danska och i tillägg ett flertal andra språk. Här kostar det bara 15,50 Euro per natt att stå och då ingår el med 16 amp säkring och fritt internet, som är mycket snabbt. Campingen, som ligger endast 10 minuters promenad från centrum av byn, är 4-stjärnig med 2 stora servicehus.
En av många livs levande storkar som välkomnar oss när vi ska backa in på vår tomt. Fram på sena eftermiddan räknar vi till inte mindre än 18 storkar som slagit läger inne på campingen !
När man promenerar den korta vägen in till centrum av byn, så passerar man denna fina stadspark. Som synes är det full sommar här nere. Idag på eftermiddan har vi hela 25,1 grader i skuggan !
Crémant, d.v.s. mouserande vin, produceras här i Alsace och lägger man till ett antal kronor extra till "standardpriset", så får man ett vin som smakar nästan lika bra som en "riktig" champagne.
Familjenamnet Sipp är mycket vanligt i denna by och flera av dessa familjer producerar vin. Den som är duktigast av dom alla är inte Louis utan den vingården bär namnet Jean Sipp och denna gård producerar helt fantastiska Rieslingviner i det övre prissegmentet.
Om du någon gång kommer hit till Ribeauvillé, så besök gärna grannbyn Riquewihr som är minst lika mysig. Dit går det utmärkt att cykla, men fråga gärna i campingens reception efter vägen så får du en karta som förklarar hur du ska hitta dit för det underlättar !
Mellan dessa hus och en bit upp mot berget sträcker sig bygatan som kantas av åtskilliga affärer och restauranger. Det är faktiskt en fröjd att promenera på denna gata och stanna till och botanisera bland alla matvaror som säljs i dessa små butiker och det är MYCKET svårt att låta bli att handla !
En av många populära restauranger i Ribeauvillé och visst är väl färgen på huset läcker ?!
Restauranger med uteservering finns det gott om i denna by och i stort sett samtliga hade många lunchgäster i det fantastiska sommarvädret. Det är fortfarande billigt att gå ut och äta i alla dessa byar i Alsace !
Har du hört talas om "rumpöl" någon gång ? Det köper vi några flaskor av varje gång vi kommer till Ribeauvillé och till andra byar i Alsace. Detta öl, som har en alkoholhalt av hela 7,8 %, smakar himmelskt och detta trots denna höga alkoholhalt. Produceras av ett bryggeri i södra Alsace och säljs i 75 cl flaskor med champagne kork och är en aning dyrt, 5,50 Euro per flaska men det får det vara värt en dag som denna !
Cirka 500 meter från campingen ligger en stor livsmedelshall intill en liten bensinstation. Du har den på din vänstra sida några hundra meter innan du kommer fram till det första trafikljuset i byn och det efter det att du lämnat motorvägen och vid detta trafikljus svänger du höger 2 gånger direkt efter varann för att komma bort till campingen och det är tydligt skyltat hela vägen.
Denna affär har en mycket stort utbud av matvaror och "ädla" drycker och har även en lång disk med manuell betjäning för inköp av fisk, skaldjur, pålägg och diverse köttvaror. Här är det en fröjd att handla !
Bosse agerar packåsna och det gör han med största glädje så länge det finns div. "godis" i kassarna !
Efter denna härliga vandring i och omkring Ribeauvillé känns det extra fint att bli välkomnad åter till vår husbil vid campingen av herr och fru Stork !
Adressen till campingen är:
Camping Municipal
23, rue de Landau
Ribeauvillé

Vi åker vidare mot Bourgogne distriktet och staden Beaune

I går morse (söndag 22/9) lämnade vi byn Ribeauvillé i Alsace i ett underbart sommarväder och körde de 28 milen i sydvästlig riktning mot bourgognevinernas huvudort Beaune.
Ofta hör man husbilsresenärer prata om hur hiskeligt dyrt det att åka motorväg i Frankrike. Speciellt om man åker i en 3-axlad husbil och även för övriga husbilar som väger mer än 3,5 ton.
Allt är ju relativt naturligtvis men för oss, som åker i en husbil med 3 axlar och betalar lika mycket som för en stor 3-axlad lastbil, kostar det endast 23,40 Euro hela vägen från gränsen mellan Tyskland och Frankrike och hela vägen hit ner till Beaune. Det tycker vi är billigt och inte så mycket att orda om. I normala fall kör vi gärna småvägar i Frankrike, men denna dag känner vi för att komma snabbt fram.
 Infarten till campingen i Beaune med receptionshuset till vänster. Även här ingår obegränsad användning av internet. Campingen har byggts om sedan vi var här senast och i år finns det ett stort antal platser där även riktigt stora husbilar får plats. Vi står på plats 47, som ligger direkt till höger bakom campingens restaurang.
Adressen till denna 4-stjärniga camping är:
Camping Municipal
10 rue Auguste Dubois
Beaune
Samtliga platser som ligger bakom restaurangen har denna storlek. Tomten sträcker sig ytterligare en meter till vänster i bild. Samtliga tomter är omgärdade av en häck som på bild och det finns tomter som är större än denna ! Vatten in och ut finns vid tomtgränsen och elsäkringen är på hela 16 ampere.
Ingen ro och ingen vila... det är dags för en promenad in till centrum av Beaune och det är en kort promenad på endast 10 minuter.
På var och varannan husvägg finns en skylt eller målning som talar om vägen till alla fantastiska vinaffärer i denna stad.
I en av de vinaffärer vi besökte så gick det inte att hitta ett Bourgogne vin med en prislapp under 140 Euro och då ska du veta att det var den billigaste... En aning häftigt för en pava vin eller vad tycker du !?!
De gånger vi besökt Beaune så har vi alltid vänt oss till den man som driver vinbutiken Nicolas i absoluta centrum av Beaune. Han erbjuder viner i alla prisklasser och har alltid veckans erbjudande stående mitt på golvet när man kommer in i butiken - mer plånboksvänliga alternativ passar oss utmärkt !
En del av det sortiment som vinbutiken Nicolas erbjuder. Han säljer även dyrare whiskysorter och riktigt fin cognac med prislappar som gör att vi avstår !
I denna lilla stad finns det åtskilliga restauranger med uteservering och med en temperatur på drygt 25 grader i skuggan förstår man att det lockar att sitta ute.
En av vinbutikerna utefter gågatan har en liten uteservering där man kan beställa in ett glas av det vin man är intresserad av att köpa. Idag känner vi dock för var sitt glas champagne och njuter samtidigt av en skuggtemperatur på hela 25,9 grader. Tänk så skönt att få uppleva sommar igen och ännu varmare kommer det ju att bli när vi kommer ner i södra Frankrike och till Spanien - det är inte svårt att gilla läget just nu...
På väg tillbaka till campingen passerar vi detta hus. Att vara skorstensfejare här måste väl vara mycket lönsamt...
Idag, måndag 23/9, har vi haft storstädning av husbilen med dammsugning och blöttorkning av golv. Dessutom tvättade vi en del kläder för det gäller ju att passa på när solen skiner och när det är så varmt i luften som det nu är. Det behövdes minsann efter vår långa färd hemifrån och hit ned. Allt detta jobb avslutades med en lättlunch i det fantastiska vädret.

Idag har vi haft kontakt med vår kära granne Ove och vi vill passa på och tacka honom så mycket för all hjälp med post och vattning av blommor - tack Ove, vi uppskattar verkligen all din hjälp !!!

I morgon, tisdag 24/9, åker vi vidare 18 mil i sydvästlig riktning till en ställplats som ligger intill en småbåtshamn i orten Roanne. Det ska vara en riktig kanonplats enligt Frank och Karin som tipsat oss om denna pärla.
Kära läsare av vår blogg, vi hörs igen när vi hittar brukbart internet !

6 kommentarer:

 1. Underbart att få följa med er på resan och så fina bilder
  på er färd söderut !!
  Måste vara skönt att få sommarvärme igen,här hemma
  närmar sig frostnätter,Usch o Fy !!!!
  Men inget att vänta framöver,bara att gilla läget !!!
  Tur vi kan följa er på bloggen och se hur skönt ni har...

  Ha det fortsatt gött/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rolle o Carina !
   Vi tittade på nyheterna i morse den 30/9 (SVT World) - vi har inte haft tillgång till internet förrän idag - och hörde att det skulle bli några Britt-Sommar-Dagar framöver i Sverige med skapliga temperaturer.
   Här i norra Spanien, i badorten Empuriabrava, har vi haft 26.4 grader i skuggan idag !
   Ni är hjärtligt välkomna att "hänga med" även i fortsättningen på vår tur söderut !!!   Radera
 2. Åh vad härligt det låter och ser ut. Campingen i Beaune besöker vi ofta men det gäller att någon av dom stora platserna är lediga man kan ju inte tråckla sig in på vägarna igenom campingen. Vi brukar alltid få åka ut samma väg vi kom in fastän det är enkelriktat. När var ni där senast med tanke på att ni skrev att dom byggt om? Vi var där på vår senaste resa ner till Spanien. Tyvärr måste vi skjuta upp vår resa på grund av att Anders först måste göra lite läkarbesök, men vi hoppas att det inte ska ta för lång tid. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anders och Birgitta !
   Vi hoppas det ordnar sig till det bästa och att ni snart är på väg söderut och till Benidorm !!!
   Åka ut "baklänges", eller i varje fall mot färdriktningen, gör vi också.
   Ett flertal - minst 10 tomter - har dom byggt ut och vi stegade alla dessa tomter och kom fram till att 10-metersbilar lätt får plats. Vi stod nu på tomt 47 och dessa 5 tomter bakom restaurangen sväljer lätt mycket stora bilar.
   Vi körde förbi med hyrd personbil i våras i år (under en förlängd weekendresa med flyg dit ner och per hyrbil) och blev glatt överraskade över förändringarna !

   Radera
 3. Alsace är fantastiskt, speciellt Kaiserberg, som vi har besökt ofta. Härliga platser ni besöker, kul att följa er på vägen. Ha det! Kram, 3M

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3 M !
   Vi är helt eniga - dessa 3 orter (Kaisersberg, Riquirwihr och Ribeauvillé) är platser som man mycket gärna återvänder till år efter år.
   Må så gott och kramar från oss två !   Radera