Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

19 september 2013

Mot vinfesten i Minheim...

... och vår favoritställplats i Tyskland

I Tyskland finns det ju hur många ställplatser som helst... nästan en i varje by och åtskilliga runt lite större städer. Det är i allmänhet mycket välordnat på dessa ställplatser och servicenivån skiljer sig åt från plats till plats. Vissa ställplatser erbjuder både WC, dusch, tvättmaskiner med separata torktumlare och restaurang. Den i Greven är ett exempel på en ställplats med detta utbud och det finns naturligtvis oräkneliga andra med samma fina faciliteter. Andra ställplatser erbjuder däremot endast vatten in och ut plus tömningsfaciliteter för husbilens toatank. 
Ställplatsen i Minheim är ett exempel på det senare alternativet, men trots detta så anser vi att den är en av Tysklands absolut bästa ställplatser. Tomterna är mycket stora och är omgärdade av 3 staket där du parkerar husbilen med nosen eller rumpan före beroende på i vilken av de 4 rader du står i från floden Mosel och upp mot byn. Du parkerar på en fin bädd av små stenar och utanför din bodelsdörr har du en stor gräsmatta (så stor så att de som åker STOR husbil och har ett aktergarage i husbilen för t.ex. en Smart kan parkera den på gräsmattan och ändå få mycket gott om plats för trädgårdsmöbler. Ställplatsen rymmer totalt 90 husbilar.
En av anledningarna till att vi är så förtjusta i denna plats är dess omgivningar. Dels är den lilla byn Minheim strax intill ställplatsen trevlig att besöka med ett mycket stort utbud av försäljningsställlen av vin (där du bara knackar på dörren och väntar på att ägaren öppnar). Det finns faktiskt hela 25 vinodlare som har öppet för provsmakning och försäljning enbart i denna lilla by.
En annan anledning är att det finns fina cykelbanor att cykla på - både norrut och söderut. Att cykla härifrån och upp till Traben-Trarbach (där vi sov över i går natt) eller vidare ett stycke norrut till den betydligt större byn Bernkastel-Kues innebär ingen större ansträngning om man cyklar i lugnt tempo.
Söderut cyklar vi gärna till grannbyn Piesport (endast ett par km bort - här handlar man livsmedel och dryck på affären Edeka intill byns enda rondell, som erbjuder ett mycket stort sortiment och med en manuell disk på hela 12 meter för försäljning av kött, pålägg, ost, fisk, skaldjur och diverse röror med bl.a. räkor och kräftstjärtar i) och till din fina byn Neumagen-Dhron med sin ställplats direkt vid floden och med den mycket trevliga restaurangen Caapt´n Cook alldeles intill.
Infarten till en av våra favoritställplatser i Tyskland.

När årets stora vinfest äger rum i Minheim så bör man inte komma hit senare än en vecka före det att festen börjar - om man ska vara säker på att få plats för det blir ALLTID helt fullt här under dessa dagar.
Vi har tur för Frank och Karin har vänner som har reserverat plats åt dom och idag, måndag den 16/9, ska dom resa vidare ner mot Trier och då får vi "ärva" deras plats och det tackar vi bockar för. Frank och Karin stannade kvar i Minheim för att invänta vår ankomst från Traben-Trarbach. Tusen tack för det säger vi !
Frank och Karin backar ut och vi kör in...
På ställplatsen i Minheim får enbart husbilar parkera, så detta ekipage drar vidare söderut...
När du promenerat ett par hundra meter in på bygatan, från ställplatshållet sett, så stöter du ihop med vinodlaren Herbert Thielen-Feilen på vänster sida gatan. Vi rekommenderar gärna ett besök hos honom och hans fru. Dom odlar fortfarande vin på en del av sina ägor (andra hyr dom ut till andra vinodlare) och här kan du köpa billiga och goda Rieslingsviner OCH äta middag. Herberts fru lagar "världens" godaste köttfärsbiff "Zigeuner Art", d.v.s. i en paprikasås som det är lite "drag i". Till denna underbart goda rätt äter man endast stora skivor brunt mjukt bröd. Har man redan ätit middag vid husbilen, så promenerar man gärna hit ändå för att njuta av deras torra Rieslingvin inne på den mysiga gården i solens sken !
Ett av många små mysiga ställen där man gärna slinker in för att provsmaka lite olika viner.
Längst in i byn utefter huvudgatan ligger den lilla livsmedelsaffären och Bäckerei Peter. Det är Peter med fru som kommer körande varje morgon till ställplatsen med nybakat mat- och kaffebröd och transporten utförs av den vita skåpbilen på bild. En ringklocka på brödbilen aviserar deras ankomst kl. 08.15. Denna lilla affär är ju ett kompliment till den stora Edekaaffären i grannbyn Piesport.
Mitt emot denna lilla livsmedelsaffär ligger detta Gasthaus med tillhörande restaurang. Vid vackert väder sitter man gärna ute på deras uteplats och äter middag och här har vi "klämt" en och annan wienerschnitzel och en och annan stekt Forell med rostade madelflarn till - mums !
Det är tidig eftermiddag och därför är det ganska få gäster ute för att prova och inhandla dessa ädla drycker. Halva byns långa huvudgata är kantad av" tält" och enkla bardiskar och på kvällstid är det ett riktigt "drag" utefter denna långa gata. Stor blåsorkester förgyller verkligen tillvaron för både de som arbetar och för oss.
Vi släcker vår törst med goda Rieslingviner producerade av vinodlarna i Minheim. Grabbarna och tjejerna som jobbar här på Minheims brandstation släcker annat... Brandstation är kanske att ta i för det finns bara en brandbil på denna station !

Världen är bra liten...

När vi kommer tillbaka till ställplatsen för en paus i vinprovandet, så känner vi båda igen våra gamla vänner Bosse och Anita för Linköping. Vilket trevligt sammanträffande och det i Minheim - en favoritställplats både för oss och för dom.
Detta blev en lång dags färd mot natt... denna i allra högsta grad oplanerade träff måste ju firas i det vackra vädret. Jägermeister och öl gör ju inte ont när man träffas i Tyskland och kvällen avslutades med en god middag tillsammans. Till råga på allt så visade det sig att Bosse fyller år denna dag, så vi tar hand om notan naturligtvis !
Bosse och Bosse har känt varandra i många år och båda har kört 100-tals varv på racerbanan Nürburgring, som ligger strax norr om Moseldalen. Bosse har kjört minst 800 varv runt banan och min Bosse något färre varv. Vår vän Bosse har dessutom jobbat som instruktör på denna racerbana under många år för de svenska deltagare som deltar i avancerade förarkurser här varje år i maj och september månader. Tilläggas skall är att denna drygt 20 km långa racerbana (Nordslingan på svenska och Nordschleife på tyska) är mycket brutal och oförlåtande då det i princip saknas avåkningszooner på denna bana. Det som tar emot är vid en avåkning är stora amcoräcken och det gör ont... Vill även du prova på - i husbil eller i personbil - så kan det vara bra att veta att banan är öppen för allmänheten under större delen av året !
I morse var det så dags att ta farväl av Bosse, Anita och Minheim - vi kommer att sakna er alla 3 !

Dags att åka vidare söderut

Då vi har för avsikt att styra kosan mot vindalen Alsace i norra Frankrike och mot bakgrund av att det tar evigheter att komma ut på internet med hjälp av vår egen Vodafone sticka, så måste vi finna en plats där nätåtkomsten är bättre än här i Minheim. Det är ju dags att ordna med e-fakturor och betala räkningar innan vi kommer ner till Frankrike där det är betydligt svårare att köpa "säker" internettillgång, tycker vi !
Tidigare år har vi kört de 6 milen ner till den lilla staden Saarburg där det finns en bra ställplats intill floden Saar. Här är naturen mycket vacker med ett böljande landskap och trädklädda berg varvat med stora vinfält som sträcker sig uppåt bergssidorna. Och här finns tillgång till internet - både via vår Vodafone sticka och via ställplatsens eget internet - för det betalar man 4 Euro per dag i avgift.
Vi följer floden Mosel ända ner till staden Trier i södra Mosel och därifrån vill "Kajsa", vår GPS, att vi ska köra via byn Konz bort till Saarburg. Det kan väl vara kul att prova en ny väg tycker vi båda, men det höll på att sluta riktigt illa. Vägen blir smalare och smalare och ingen varningsskylt som talar om vad som komma skall... Mitt ute i ingenstans och där det nästa omöjligt att möta ens en personbil, så dyker en varningsskylt upp som berättar att fordon som väger mer än 2,5 ton ej får köra på denna väg. Det finns ingen plats att vända på och det har det inte gjort på minst 5 km, så vi måste ju fortsätta till dess att vi hittar en plats stor nog att vända på. Efter ytterligare några km och efter att ha färdast i en brant utförsbacke i 500 meter så dyker det upp en litet vägskäl där det - med Guds försyn - gick att vända vid. Vilken pärs säger vi !
Har du lust att besöka Saarburg, så välj i stället att köra en bit mot staden Saarbrücken (som ligger 
åt fel håll) och låt sedan din GPS jobba fram en lämplig väg hit till Saarburg och dess ställplats.
Cirka 15 km söder om Minheim ligger ställplatsen Klüsserath. En jätteställplats avsedd för upp till 400 husbilar som ägs av den f.d. mycket duktiga rallyföraren Manfred Hero och han äger även ställplatsen i Minheim. De flesta husbilarna står parkerade ett par hundra meter till vänster på bild.
På väg mot byn Saarburg så passerar man åtskilliga små mysiga byar och även i dessa finns det i allmänhet en ställplats att sova över på.
En del av ställplatsen i Saarburg.
I det bruna huset ligger receptionen med en liten servering, som är öppen några timmar på morgon och på eftermiddan/kvällen, och i det gula huset finns det WC som får användas utan att man behöver betala extra för det.
Detta gillar vi - att ställplatsernas tomter är indelade på detta sätt med en häck eller ett staket som avgränsar tomten och som eliminerar risken att bli påbackad av någon förare som ej har full kontroll på det han/hon gör. På andra sidan vår husbil står ett staket (som till vänster på bild) som avgränsar granntomten.
Alldeles intill ställplatsen och floden Saar leder denna cykelväg in till Saarburgs centrum och till andra byar i närheten. Mycket bättre än så här kan det inte bli, tycker vi !

Nu väntar vindalen Alsace i norra Frankrike på oss

I morgon förmiddag, fredag den 20/9, lämnar vi Saarburg och Tyskland för denna gång och styr kosan söderut och till någon av orterna Kaysersberg (där det finns en stor ställplats mitt i byn) eller till Ribeauville (där det finns en stor kommunägd camping bara ett par hundra meter från absoluta centrum). Vilken plats vi stannar till vid beror ju på var vi får plats. Det är lika mycket högsäsong här (precis som i Moseldalen) nu i september som i juli och i augusti.
Vi hoppas att vi kommer in på någon av dessa båda platser och hör av oss igen när vi hittar brukbart internet. Det kan dröja och i värsta fall ända till dess vi kommer till Spanien då vår erfarenhet är att det är svårt att finna affärer på landsbygden som saluför internetabonnemang.

Må så gott så länge önskar vi och tack för alla fina kommentarer ni skrivit på vår blogg !2 kommentarer:

 1. Så kul att följa er på resan söderut,ni verkar vara experter på
  Moseldalen och dess ställplatser som finns !!
  Och dessutom skriver ni så himla mycket och utförligt så man fattar inte hur ni orkar,bara att läsa och njuta !!
  Man blir mer och mer sugen att besöka dessa ställen i framtiden.
  Och som ni vara borta över hela den långa tråkiga vintern !!

  Ha det så gott och kör lugnt/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ju rest i Moseldalen under många år och längtar ständigt tillbaka hit. Vi har även rullat många mil genom Rhendalen, men den dalen tycker vi inte är lika "mysig" att vistas i någon längre tid.
   Ni ska absolut göra slag i saken och besöka Mosel när ni har gott om tid för det är ett område i Europa som är "beroendeframkallande"... Ni kommer garanterat att återvände hit många gånger sedan !

   Radera