Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

15 september 2013

Moseldalen i sikte

Det är fredag 13/9... och vi är på väg till Ernst i Moseldalen

Det är dags att lämna staden Münster för denna gång (vi återkommer gärna hit). Huset på bilden inrymmer campingens trevliga restaurang.
Vi har "skott oss" och nu är det dags för avresa.
Gissa om det kliar i gasfoten när vi passerar denna skylt. En av Europas förnämsta motorsportanläggningar heter Nürburgring och ligger strax norr om Moseldalen och staden Wittlich. Här körs all form av banracing och även den ädlaste av dom alla - Formel 1. Här har Bosse kört åtskilliga varv, både på den nya Grand Prix banan och även på den gamla Nordslingan (Nordschleife), där Niki Lauda var så nära att förolyckas.
Vilken tur vi har och det uteslutande tack vara Frank och Karin som kommit från Artofabriken till Ernst redan under tidig förmiddag. Vi "glider bara in" och får den näst sista platsen. I Ernst finns det ju 2 ställplatser och dom ligger alldeles intill varandra, men trots detta generösa utbud av platser så är det helt fullt redan kl. 14 på eftermiddan.
Även om det bara gått ett dygn sedan vi träffats i Greven, så måste detta firas med en skål !
I bakgrunden syns både den stora brödbutiken till höger och restaurangen och den lilla affären strax bortanför.
Vi står parkerad på ställplatsen något till vänster om denna brödbutik och när vinden ligger på från "rätt håll", så är himmelriket nära... Tänk att nybakat bröd kan lukta så gott ! Butiken är öppen samtliga dagar i veckan.
Restaurangen Mosella vid ställplatsen i Ernst. Innanför fönstret till vänster i bild och vägg i vägg med restaurangen ligger en liten livsmedelsaffär där man nästan uteslutande säljer varor som producerats i deras lilla fabrik intill restaurangen. Här köper man mycket gärna på sig allehanda rökta skinkor (i bit eller färdigskurna skivor) och vi kan lova dig - dessa går inte av för hackor... I tillägg säljer man bl.a. underbar gulaschsoppa på helkonserv och den är heller inte att leka med...
I affären kan man, bland åtskilligt annat, köpa med sig färdiggrillade Haxe och till det äter man antingen sauerkraut eller potatismos - smakar mera !
Detta är "halva" ställplatsen som vi står på och den andra halvan ligger till vänster i bild. Denna plats drivs av ägaren till restaurangen och livsmedelsaffären och här betalar man sin avgift på 8 Euro per natt inkl. el.
Den andra ställplatsen (som debiterar samma avgift per natt) ligger alldeles intill denna, 100 meter till vänster i bild och mellan ställplatserna ligger vinproducentens anläggning där man med fördel inhandlar mycket goda Rieslingviner till bra priser.
Här skymtar den andra ställplatsen och detta är entrén till vinproducentens anläggning. Det är gott om plats att parkera husbilen intill byggnaden före avresan från Mosel. Vinkartongerna är ju som bekant tunga...
Här har ägaren till detta hus intill ställplatsen verkligen lagt manken till...
Dags att ta förväl av Frank och Karin. Dom ska åka vidare några mil söderut, ner till den mycket fina ställplatsen i Minheim där goda vänner väntar. Dessa har stått i Minheim ett antal nätter och reserverat plats till Frank och Karin. Det är nämligen vinfest i byn Minheim och den börjar på fredag och slutar på måndag kväll. Vår avresa från Sverige blev ju försenad med drygt en månad och det på grund av en bruten arm. 
Ska man delta i vinfesten i september månad i Minheim måste man ankomma till ställplatsen en vecka innan för att vara säker på att få plats.
Vi ska stanna ytterligare en natt här i Ernst och efter att ha vinkat farväl till Frank och Karin, så går vi ut och gör byn och det är gjort på en kafferast..., större är inte byn Ernst. Vi stannar till hos en vinbonde och sätter oss ned och provar lite olika Rieslingviner tillsammans med ett 20-tal andra personer från inte mindre än 8 olika länder. Ett par hundra meter från ställplatserna ligger ett mycket stort försäljningsställe av öl och här finns det åtskilliga sorter att köpa. Vi nöjer oss med en "kasse" öl av märket Bitburger Pils.

Det är dags att lämna den lilla vinbyn Ernst och dra vidare 24 km söderut och till den lite större byn Traben-Trarbach

Vi kör direkt bort till ställplatsen (10 minuters promenad från centrum) för att vara säker på att få plats. Det får vi utan problem då vi ankommer redan kl. 12 och det finns minst ett 15-tal platser lediga av totalt 45. 
De flesta tomter är stora som synes. Vår bil är 9 meter lång och det är ju god plats fram till "vägen" framför bilen, så ägare av riktigt stora bilar kan också få plats här utan större problem.
Denna ställplats, med adress Rissbacherstrasse 155, debiterar 10 Euro per dygn och det äääär billigt. Då ingår dusch, WC, el med 6 amp säkring samt ett obegränsat användande av ett mycket snabbt internet.
Kyrkor är det gott om i dessa små samhällen, men förvånansvärt nog är det ganska få besökare i dessa med undantag av riktiga högtidsdagar.
Strax utanför centrum av Traben-Trarbach ligger detta mysiga hus alldeles för sig självt.
Oavsett från vilket håll man närmar sig centrum av Traben-Trarbach, så kör man över denna bro och under detta hus. På denna sida ligger stadsdelen Trarbach och på den motsatta stadsdelen Traben. Det är på Trarbachsidan som det lilla centrumet ligger. Denna by är ju betydligt mindre än Bernkastel-Kues som ligger en kort bit söderut. Där formligen "vimlar" det av restauranger, caféer och affärer. Här finns även det utbudet om än i "mindre format". Vi rekommenderar gärna denna ställplats på Traben-sidan för här är det mycket lugnt och det är ju mycket nära in till centrum.
 Trots sin litenhet så är Traben-Trarbach en stor "kryssningshamn". Det är väl kanske att ta i lite, men faktum är att härifrån finns det ett flertal större fartyg att välja mellan (med servering ombord) för transport till och från Bernkastel-Kues. En båtresa här emellan är nästan ett måste !
På ett flertal platser inne i samhället har man markerat vattenståndet under de år när det varit mer eller mindre katastrofläge. På denna nedre bild så framgår att det högsta vattenstånd som uppmätts var i december år 1740. Vad som är mer anmärkningsvärt är att det "rekordet" nästan nåddes så sent som den 23/12 1993. Detta år var ett riktigt katastrfofår - tänk dig själv - det är alltså markeringen näst högst upp på denna bild och vattnet fyllde denna dag hela den nedersta våningen i detta hotell så när som på cirka 30 cm.
Vi har fått lära oss att när vattnet är 8 meter över det normala vattenståndet nere i Trier i södra Mosel, så tar det exakt 24 timmar innan man har högvattenstånd uppe i byn Ernst. Man har alltså ett dygn på sig att fundera på om man ska stanna kvar i byn eller resa därifrån. Säkert ett mycket svårt beslut att ta !
Några av fartygen som trafikerar sträckan mellan Traben-Trarbach och Bernkastel-Kues. Biljett köper man i en liten kiosk alldeles intill fartyget.
Antingen köper man med sig en vinplanta med druvor på och pressar sitt eget vin...
... eller också gör man som vi gör, man besöker en vinbonde, provsmakar ett antal viner och handlar över disk... Det blir liksom lite mindre bekymmersamt då !
Om du som läser vår blogg inte har tillgång till husbil eller husvagn kan det vara bra att veta att här formligen "vimlar" det av hotell, gasthaus och villaägare som hyr ut både våningar och rum och oftast till mycket bra priser.
Affärer (för inköp av mat vid självhushåll) och restauranger finns så många av i varje by att det är inte lönt att börja räkna dom...
Hotell från förr...
... och, kan det vara en bobil från förr...?
Efter denna långpromenad så känner vi också för 5 minuter... i våra solstolar hemma vid husbilen. Vi har haft ett underbart väder idag med strålande solsken och 22 grader i skuggan och helt vindstilla.

I morgon åker vi vidare ner till Minheim

I morgon, måndag 16/9, lämnar vi Traben-Trarbach och åker vidare söderut de 30 km till vår favoritställplats, den i Minheim. Vi har sån tur att Frank och Karin ska åka vidare ner till Trier i södra Moseldalen i morgon, så vi får "ärva" deras plats (sjötomt) vid Mosel. Morgondagen ser vi verkligen fram emot och hoppas på fortsatt fint väder även om väderutsikterna skvallrar om regn då och då under dagen.
Vi hör av oss så snart vi hittar ett brukbart internet !

12 kommentarer:

 1. Så trevligt ni verkar ha det och lika kul att få följa med er på
  Bloggen och få restips att lägga in för kommande resor !!
  Verkar mycket att se och uppleva som ni beskriver så bra.
  Perfekt ordnat oxå för oss Bobilister med ställplatser.

  Ha det fortsatt gott/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att om man ska ta det riktigt lugnt här i Moseldalen och stanna för en övernattning vid de flesta av de ställplatser man passerar - ja, då skulle man behöva massor av tid... Det finns nästan en ställplats i varje by plus ett stort antal campingplatser.

   Radera
 2. Härligt att följa er resa! Vi har inte varit på rull på länge, men när jag ser era bilder börjar det rycka lite i restarmen! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är detsamma för oss. När vi läser en artikel i en tidning som handlar om resor, så börjar det rycka i oss båda också. Vi förstår att ni inte har haft tid för någon husbilstur på sistone med tanke på flytten till er nya fina bostad - vilket fantastiskt jobb ni har lagt ned på ert fartyg/bostad. Vi säger grattis och lycka till med er nya fina bostad !

   Radera
 3. ja vi hadde det trivelig i Ernst å fint veder var det også-Synd at jag missade hexen.Jag kjørte en dag for tidlig til Minnheim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och god middag blev det ju också...
   Gissa om vi blev förvånade när vi såg dessa ligga i disken vid entrén. Vi köpte 2 st på "direkten" och de smakade mycket bra med sauerkraut till !

   Radera
 4. Åh härliga minnesrika bilder för oss också! Vi kommer till Moseldalens Klusserath i början på Okt, lämnar Sv den 2-3 Okt, för vidare resa mot sö Spanien. Forts trevlig resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det trevliga med Mosel är ju att hit kan man åka år efter år och det utan att ledsna på vare sig vyer, vin eller ställplatser. Visst känns det väl skönt att ligga i startgroparna och veta att det blir så mycket trevligt att uppleva på vägen ner.
   Vi önskar er trevlig resa !

   Radera
 5. Härliga bilder och intressant berättelse från Moseldalen som varit ett favorit mål för oss, både med och utan husbil. vi gjorde otaliga resor till Mosel när vi bodde i Tyskland och vi har varit på de flesta platser du beskriver och jag längtar tillbaka dit, får se när det blir av. Ser fram mot fortsättningen på er resa. Kram, 3M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är också stora Moselvänner och förstår verkligen att ni åkte hit så fort ni hade lite tid över. Hoppas att du tar dig en tur hit ner nästa år och att köra långsamt utefter Mosel och stanna och övernatta på många ställplatser är ju verkligen en stor vitamininjektion. Välkommen ombord Mats, vi kommer att ta det lugnt innan vi rullar in i Spanien !

   Radera
 6. Fina bilder hopas att vädret är på er sida också. Här hemma läser man om snö och hagel.
  Nu får vi följa er i Mosel
  Hälsningar
  Nils-Å& Birgitta
  http://carthago.bloggagratis.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkomna ombord Nils-Åke och Birgitta och tack för senast på ställplatsen utanför Landskrona !
   Vädret har varit lite si och så med inslag av regn, lite blåst och mulen himmel. Men varannan dag har vi haft det soligt och varmt och kunnat sitta ute i shorts och T-shirt utan att frysa.

   Radera