Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

31 oktober 2012

Det värsta vi någonsin sett...

... var spåren av orkanen Andrew i södra Florida  i slutet av augusti 1992 !

Vi hade bokat en resa med British Airways till Miami för avresa 3:e veckan i augusti 1992 och blev - en vecka före avresan - oroliga över att det nog inte skulle bli någon semester i Florida. Vi, som de flesta även här i Sverige, blev varse att en enorm storm var på väg att byggas upp över Atlanten mellan Afrikas västkust och amerikas östkust.
Vi följde naturligtvis nyhetsrapporteringen extra noga eftersom vi hade för avsikt att resa till Florida på semester under just denna tid.
När det stod klart att stormen, med största säkerhet, skulle träffa södra eller sydvästra delen av Florida, så bokade vi om våra flygbiljetter för att i stället landa i Orlando i mellersta Florida.
Tidigt på morgonen (lokal tid) den 24/8 slog stormen till med full kraft strax söder om Miami i ett område som heter Homestead (känt för sin enorma motorsportanläggning där bl.a. Stefan "Lill-Lövis" Johansson och Kenny Bräck kört i Indy Car serien i formelbil).
5 dagar senare landade vi i Orlando där vädret var som vanligt under denna tid på året - svag vind, blå himmel och drygt 30 grader i skuggan !
Vi bodde en natt på ett hotell nära Disney World strax utanför Orlando eftersom planet landade på kvällen. På morgonen körde vi direkt ner till vårt bokade lägenhet i Fort Lauderdale och installerade oss i den lägenhet vi bott många gånger i tidigare
(Holiday Isle Apartments, som ligger direkt vid den stora kanalen Intracoastal Waterway och endast några hundra meter från havel och centrum av Fort Lauderdale - rekommenderas än idag !).
Vi hann inte mer än packa upp våra kläder förrän vi bestämde oss för att köra ner till Miami och sedan ta vägen ner till Homestead, som ligger några mil söder om Miami. Redan när vi passerade Miami Beach och kört nån mil söderut, så förstod vi redan då vad som komma skulle...
Som rubriken ovan antyder - "Det värsta vi någonsin sett" !!!


Ovanstående bild är från Homestead och visar ett område där man trots förrödelsen ändå kan se att det stått hus här.


Detta område, som ligger strax sydväst om Miami, besökte vi den sista augusti på eftermiddan - som synes finns inget kvar av detta stora område ! Det är egentligen ofattbart att en storm kan ställa till med dylika skador - vi får verkligen vara tacksam över att vi inte drabbas på detta sätt i Sverige.

  
       

4 kommentarer:

 1. Vi har oxå vart i Florida och Miami,första
  gången Dec-89 och andra Mars-92 !!!
  Det är ett underbart semestermål och skulle
  mycket gärna kunna åkt dit igen !!!
  Vi såg Orlando med Disney World,Kennedy Space
  Center,Everglades träskmark m krokodiler.
  Var även ner till Key West där vi förlova oss.
  Där var det underbart att gå in på Sleepy Joes
  Bar och insupa Ernest Hemingway barhåla.
  Vi hade inga stormar då och såg ingen förstörelse heller fr senaste stormen.

  Hoppas vi kan åka dit igen.
  Ha det gott.....

  SvaraRadera
 2. Rolle och Carina,
  Vi håller def. med er - Florida är alltid värt en ny resa och vi har rest runt i stort sett hela staten (inkl. de platser ni besökt) och upplevt mycket här under våra resor !
  Ett bestående negativt minne är naturligtvis den hemska förödelse som mötte oss sista dagarna i augusti 1992.
  Ett annat minne vid ett senare tillfälle, och av det trevligare slaget, var att få resa med vår hyrbil från Orlando kl. 04.00 på morgonen rakt österut till Kennedy Space Center och få vara med när en rymndfärja lyfte - det var en helt fantastisk upplevelse !
  PS. Hoppas ni åker tillbaka till Florida igen - det ska vi göra - kör då gärna med er hyrbil längs Floridas västkust, en helt annan natur mot den vid östra kusten. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fantastiskt härligt !! Glömde säga att vi oxå åkte efter väst-
   sidan till Tampa,Petersburg,och
   det var underbart även där,vi tog
   in på motell där och bada i havet.
   Visst kommer vi återvända dit,får
   se när tid och tillfälle ges igen.

   Ha det gott......

   Radera
 3. Rolle o Carina !
  Samma rutt som vi har kört ett antal gånger - via Fort Myers, Napels, St. Petersburg Beach och Clearwater Beach. Det som skiljer just västkusten i Florida från den östra är framför allt stränderna - mjölvit sand och långgrunt på västsidan medan östra kusten bjuder på vanlig sand och djupt med en gång.
  Må så gott !

  SvaraRadera