Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

16 november 2012

Du gillar väl tyska Rieslingviner ?

Ny klassificering av tyska viner !

Vi har ibland tyckt att det varit lite knepigt att köpa tyska viner. Svårt i den meningen att det har varit besvärligt att skilja det ena Rieslingvinet från det andra. Skilja på vad som är ett halvtorrt vin från det som är torrt. Skilja på ett Rieslingvin som har beteckningen Spätlese från ett annat vin med samma beteckning. Ett sånt vin kan ju vara både torrt och halvtorrt och detsamma gäller ju för ett Rieslingvin med beteckningen Auslese. I de allra flesta fall, så är ett sådant vin sött och passar som dessertvin. Men, det finns även torra viner med denna beteckning. Med andra ord så har nog de allra flesta av oss upplevt de tyska vinerna som lite "komplicerade"...
Med verkan från januari 2012, så har den tyska kvalitetsorganisationen VDP (Verband Deutsche Prädikatsweingüter d.v.s. organisationen för tyska prädikatsproducenter) beslutat att ändra på detta system för att underlätta för oss icke tyskar, som inte är vana vid dessa klassificeringar, att lättare kunna köpa deras viner (man får inte glömma bort att Tyskland står för cirka 60 % av världens alla Rieslingodlingar - vinet är en viktig exportvara).

Indelningen av kvalitetsområden
VDP GROSSE LAGE
De bästa vingårdarna som kan jämföras med Grand Cru i Bourgogne
VDP ERSTE LAGE
Näst bästa vingårdarna som kan jämföras med Premier Cru i Bourgogne
VDP ORTSWEIN
Vin från en enskild vingård som kan jämföras med Village-vin i Bourgogne
VDP GUTSWEIN
Kvalitetsviner med regional karaktär som kan jämföras med AOC i Bourgogne

Qualitätswein mit Predikat
Används nu endast för viner med naturlig sötma. Öchsle är det tyska systemet för att mäta druvmustens vikt (gram sötma).
KABINETT: cirka 73 öchsle
SPÄTLESE: cirka 85 öchsle
AUSLESE: cirka 95 öchsle
BEERENAUSLESE och EISWEIN: cirka 125 öchsle
TROCKENBEERENAUSLESE: cirka 150 öchsle

Andra beteckningar
TROCKEN: obligatorisk beteckning för torra viner
HALBTROCKEN: frivillig beteckning för halvtorra viner
CLASSIC: frivillig beteckning för torra årgångsviner
SELECTION: frivillig beteckning för torra årgångsviner av hög kvalitet

Vi hoppas att ovanstående information (som vi dels fått av de vinodlare vi handlar av när vi åker husbil i Tyskland och dels inhämtat från den utmärkta tidningen Allt om vin), som vi rekommenderar dig som är intresserad av vin och mat att prenumerera på - en fin julklapp kanske !

2 kommentarer:

  1. Vi gillar Rieslingviner av alla slag. Är nog den druva där man kn finna väldigt många goda viner från olika länder. Men vi vill ha dem torra. Av de tyska gillar vi Franken och Bad Würtenberg och några olika i Mosel. Vinerna i Tyskland har verkligen utvecklats mycket positivt de senaste åren. När vi bodde i Tyskland på 80-90-talet var det svårt att hitta torra viner i Mosel, men de har kommit långt. Men visst är det underbart att kunna åka till handlarna och direkt köpa av dem. Rekommenderas till andra Tysklandsresenärer. Vi brukar också säga; åk av Autobahn, då får man uppleva mycket och framförallt se mycket. Det är dessutom riktigt vackert, även nu på senhösten, nu tillbringar vi några veckor i norra Tyskland. Härligt. 3 M

    SvaraRadera
  2. Vi är också mycket förtjusta i Frankenviner. Det var ju som du skriver, det var ju nästan uteslutande halvtorra och söta viner i Tyskland förut. Vi föredrar också torra vita viner, men kan ibland även dricka ett halvtorrt vin och tycka att det är gott (helst då som det är utan mat till).
    Visst ska man handla direkt på vingården och på väg dit lämna Autobahn och "glida fram" på mindre vägar.
    Hoppas att ni har det fint på er försenade höstresa. Alsace kan ni ju vänta med till nästa år. Dit ska vi också åka nästa höst och njuta av deras mycket goda Rieslingviner !

    SvaraRadera