Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

23 november 2012

Två mycket trevliga utflykter

Björn Ranelid - show i Formel 1 tempo !

I onsdags i denna vecka gjorde vi oss lediga och åkte upp till Kapellskär i Roslagen för att åka över till Mariehamn på Åland med vändande fartyg från Viking Line.
En resa på havet i 5½ timme som man inte gärna gör "i onödan" denna tid på året och detta då mest beroende på att man gärna inte frivilligt utsätter sig risken att hamna i styv kuling eller i storm.
MEN, vi kunde inte, trots viss risk för dåligt väder, motstå frestelsen denna dag och det då beroende på att författaren Björn Ranelid skulle uppträda på fartyget och berätta om sitt liv och sitt författarskap. Vilken show och vilken "kille" om uttrycket tillåts.
Björn gör nu en s.k. road show i Sverige och har rest land och rike runt och "kört" samma show som vi fick bevittna.
Om Björn någon gång i framtiden besöker din hemort eller någon annan ort du tillfälligt besöker, så ta chansen och upplev ett berättarskap utan dess like och i ett tempo som nästan kräver säkerhetsbälte...
Björn har skivit mer än 30 böcker och fått många litterära priser, bl.a. August-priset för romanen Synden !

I onsdags i förra veckan uppträdde Jan Mårtensson, f.d. diplomaten och f.d. vice ordföranden i FN ombord på fartyget - vi gjorde oss lediga även denna dag och gjorde honom sällskap på turen mellan Kapellskär och Mariehamn.
Jan är en fantastiskt intressant person att lyssna på och han är ju dessutom en mycket duktig författare och en stor kännare av Sveriges historia.
Om du har chansen att någon gång få lyssna på honom i ett liknande arrangemang som vi deltog i, så rekommenderar vi dig att ta den - det är t.o.m. värt en omväg, d.v.s. en resa till en annan ort än den man själv bor i !

Nu är det fredag eftermiddag den 23/11 och vi önskar alla läsare ett skönt och avkopplande veckoslut - i Sverige eller i utlandet !

10 kommentarer:

 1. Roligt att höra att ni gillade att lyssna på Björn Ranelid. Jag har aldrig läst något av honom, men det kanske man borde! På sistone har man ju istället sett honom i helt andra sammanhang ;)

  SvaraRadera
 2. Han har ju medverkat i ett flertal TV-produktioner, bl.a. i Stjärnorna på slottet, På spåret, Let's dance och i Mellodifestivalen.
  Det finns ju de som lever i den villfarelsen att Björn är arrogant, självupptagen och oförmögen att ta kritik men så är det absolut inte. Han står def. med båda benen på jorden och är dessutom ödmjuk !
  Han är tveklöst en författare av rang och vi rekommenderar er att börja läsa hans böcker !

  SvaraRadera
 3. Han är ju väldig snabbtänkt och svar på allt......gillar honom. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Tack detsamma !
  Vi gillar honom också. Han är verkligen mycket snabbtänkt och har garanterat svar på allt. Dessutom verkar han kunna ha hur många bollar som helst i luften, men så är han ju f.d. fotbollsspelare också... Spelade faktiskt i Malmö FF under några år !

  SvaraRadera
 5. Och i helgen blir det ju och titta på det verkliga Formel 1 loppet. Vi håller alla tummar vi har för Alonso. Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 6. Vi ber att få önska detsamma !
  Ja, vi klättrar redan på väggarna inför den spännande upplösningen av årets F1-säsong. Som säkert framgått, så är vi stora Alonso-fans och har båda sovit med "hållna" tummar för honom i natt...
  Må så gott !
  PS. När kommentatorerna pratar om Alonso under sändningen, hur reagerar Alonso då...??

  SvaraRadera
 7. Är lite sent ute för en kommentar, men bättre sent än aldrig som man säger. Det verkar vara trevliga utflykter ni varit på. Det största problemet är att jag, ett av M-en har svårigheter med att åka längre färjor. Får lite panik, vet inte varför, det har kommit på äldre dar. Kanske har något med Estonia att göra, det var ju så hemskt och alla hade någon med som de kände. Men det måste vara härligt att lyssna till dessa underbara författare. Björn Ranelid må vara en speciell person, men hans språkbegåvning är ju enorm och härlig att lyssna på. Man blir imponerad av honom. Dessutom hör man vad karlen säger. Hans artikulation är fenomenal. Det hör man tyvärr för sällan. Ha det så skönt med all snö som kommit i nästan hela Sverige. Hälsningar från Timmernabben i vitt. 3 M

  SvaraRadera
 8. Vilken trevlig utflykt! Visst är Björn Ranelid härlig att lyssna på! Hörde honom för många år sedan, när han var i Örebro på Bokens Dag. Ha det fortsatt gott!

  SvaraRadera
 9. Jaha det var säkert intressant! Ni råkade inte ut för busväder på havet då? Ni skulle hoppat av och kommmit och hälsat på oss :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ninni, det gör vi gärna nån gång framöver - vi tar ju över husbilen då och då.
   Nog gungade det allt lite, men vi är ju släkt med en gammal sjöbjörn så inte gjorde det så mycket...

   Radera