Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

24 november 2015

Bergsgetter på väg...

...mot det osannolika...

I vårt förra inlägg skrev vi ju om vår vandring upp till fyren på ett av bergen nära havet och centrum av Albir och vi fick blodad tand av den och några andra vandringar vi genomfört i närheten av Benidorm.
Vi lämnade vår camping Raco tillsammans med Hanna och Roger i vår gemensamma hyrbil och satte kurs mot bergsbyn Finestrat, som ligger en dryg mil ovanför Benidorm. Från Finestrat utgår ett flertal vandringsstigar som leder upp mot de riktigt höga bergen.
Detta berg är vårt mål för dagen och vår gemensamma kommentar blir: vad har vi gett oss in på...
...vi vänder och åker ner till strandpromenaden i Benidorm och äter en god lunch i stället...
Här har vi parkerat vår hyrbil och laddar som bäst (varmt klädda - vi ska ju högt upp i bergen idag) och Roger säkerställer i sin Iphone att vi har en back-up där om vi skulle gå vilse. Det gäller ju att hitta tillbaka också och med koordinater inlagda till denna plats så är det ju inga problem att gå vilse.
Nu undrar du säkert varför vi valde just Finestrat som utgångspunkt för vår vandring och svaret på den frågan är att vi blivit rekommenderade att köpa en bok som uteslutande handlar om just vandringar i bergen utefter Costa Blanca. När vi var ute på vår förra vandring i Albir, så körde vi upp till en affär som säljer denna bok skriven av norrmannen Sverre Ording Fjeld och med fotografier tagna av Laila Fjeld och köpte var sitt exemplar - verkligen väl använda pengar !
Samtliga 70 turer beskrivs på detta utförliga sätt med en utförlig vägbeskrivning till startpunkten för vandringen och här framgår även om leden är lätt, medelsvår eller svår och om den är märkt utefter hela dess sträckning eller ej.
Här har vi kommit en bit på väg upp mot berget och ju högre upp vi kommer desto kallare blir det. Att promenera utan jacka här uppe är inte att tänka på !
Vandringen är till en början mycket kuperad med både uppförs- och utförslöpor och där det är som brantast är lutningen nästan att jämföra med störtloppsbacken Hahenkamm i Kitzbühel i Österrike !
När leden är som bredast ser den ut på detta vis och som smalast är den ungefär en tredjedel så bred och knappt det. Här är det plant och fint, men längre upp blir det rätt mycket sten på stigarna och när det är brant så ÄR det minst sagt jobbigt !
Växtligheten här uppe på hög höjd består mest av buskar och tall liknande små träd samt kaktusliknande växter. Växtligheten påminner mycket om den i Arizona i västra USA med 2 skillnader - kaktusarna är där 3-5 meter höga och där formligen vimlar det av skallerormar. Här finns det också ganska gott om ormar (säger lokalbefolkningen) men dessa är inte giftigare än vår huggorm.
Vi har dock aldrig stött på orm här nere, men bekanta till oss som också vandrar här nere har dock sett en och annan orm.
Döm av vår förvåning när vi mitt ute i ingenstans, innan vi kommer upp på högplatån, stöter på denna stuga. Folk rörde sig inne i stugan och när vi passerat den, så ser vi att dom t.o.m. hade 3 stora tankar av hård plast för att samla upp regnvatten i. Vi tror att dessa människor bor permanent i denna stuga.
Raka motsatsen till denna stuga finner man allt oftare uppe i bergen i denna del av Spanien. Här ser vi ett nybyggt hus som ligger nära vandringsleden. Vi tror att tomtpriserna nära kusten blivit så höga att folk i stället satsar på en större och flottare villa här uppe i stället för att bygga betydligt mindre p.g.a. höga tomtpriser.
Nu börjar vi närma oss baksidan på det höga berg du ser bild på lite högre upp i detta inlägg.
Håll med om att naturen påminner om den vi alla sett i vilda västern filmer som barn och ungdomar. Faktum är att ett flertal s.k. "spagetti-västernfilmer" har spelats in här nere i södra Spanien !
Och detta berg är en utlöpare av baksidan av det höga som vi aldrig ens i vår vildaste fantasi trodde att vi skulle nå upp till...
MEN, Hanna och Roger ger sig inte för strax intill finns det ett ännu högre berg och här har vi zoomat in dom när dom når 2448 meters höjd... Näe, nu blev det bus för denna bild är tagen nån annan stans och med andra bergsbestigare..., men vi 4 känner oss precis lika nöjda med oss själva efter denna tur som säkert dessa 2 också gjorde den dag det begav sig...
 
Alldeles intill bilparkeringen och utgångspunkten för vår vandring idag, så noterar vi denna ränna som nästan ser ut som en bobsleigh bana. Rännor liknande denna ser man nästan överallt uppe i bergen och dessa hjälper till att transportera regnvatten ner till stora dammar och detta vatten används senare av innevånare i bl.a. Benidorm.
På många ställen här i bergen finns det brunnar dit befolkningen och även turister åker för att hämta friskt gott vatten. Denna "station" ligger några hundra meter nedanför bilparkeringen där vandringsleden startar.

I underrubriken till detta inlägg skrev jag "mot det osannolika" och det gällde verkligen denna dag...
 
...för här uppe, mitt i ingenstans, ovanför bergsbyn Finestrat möter vi en god gemensam vän och det är ingen mindre än Bjarne, som är suppleant i styrelsen för den nordiska föreningen MasAmigos.
Det om något är väl att beteckna som just osannolikt - en bra bit från Benidorm, uppe i bergen, denna vecka, denna dag och dessa 5 minuter... Det är nu dags att köpa en spansk lottsedel för detta möte ska, rent statistiskt, inte kunna ske !!!
Vi träffades senast i fredags i förra veckan på just MasAmigos dit många av oss vallfärdar för att umgås med andra nordbor och för att äta mycket goda sandwich med räkor eller köttbullar eller inlagd sill - nordiskt så det förslår !

Denna bergsvandring gav mersmak och det trots att det är MYCKET jobbigt att vandra i dessa berg, men vi ser redan fram emot nästa tur om några dagar !

Vi hörs - till dess, må så gott !

2 kommentarer:

  1. Himla spännande blogginlägg, verkar ha varit en riktig "höjdare" och hurtiga ni är som gett er på såå tuffa vandringar, inte bara till matställena utan naturen hägrar också BRAVO!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi blev själva lite förvånade över att vi orkade så pass och "belöningen" i form av en god lunch efteråt satt som en smäck...!

      Radera