Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

15 november 2015

Den stora fiestan är över...

Den stora fiestan här i Benidorm äger rum varje år under den andra veckoslutet i november och pågår under en hel vecka - en FEST utan dess like...
Våra vänner Anne och Kurt, som övervintrar på Camping Villamar här i Benidorm, ringde oss och frågade om vi inte hade lust att följa med på detta spektakel och det är klart att vi ville det !
Vi träffades några dagar senare utanför vår camping Raco och tog bussen ner till ändhållplatsen som ligger några hundra meter från Gamla Stan. När man promenerar till slutet av strandpromenaden utefter Levante stranden och kommit upp till den nordiska krogen Mia Olsson och strax innan vår favorittapasbar La Cava Aragonesa, så går man upp till vänster utefter denna gata och kommer då upp till "Balkongen" i Gamla Stan och till vänster på ovanstående bild...
...möts man av denna fantastiska blomsterprakt. Denna kyrka är hela 275 år gammal och har nu utsmyckats med 1000-tals snittblommor - gissa om det luktade underbart gott i hela kvarteret !
Detta är den så kallade "balkongen" i övre delen av Gamla Stan och den avgränsar de stora stränderna Levante och Poniente från varandra. Om man promenerar hitåt i bild...
...så kommer man fram till 2 trevliga barer och längst bort på denna bild ligger den långa trappa man använder för att komma ner till småbåtshamnen och till Poniente stranden.
På den större av dessa 2 barer är man suveränt duktiga på att blanda till drinkar och då speciellt Mojitos, så här blir det naturligtvis ett stopp innan vi kl. 19.30 ska infinna oss på "första parkett"...
...och det är Restaurante Club Nautico i småbåtshamnen intill Poniente stranden. Kurt hade ringt och bokat bord (för 3:e året i rad) - utan den bordsreservationen hade vi inte ens kommit in i restaurangens bar och än mindre fått något bord. Här reserverar man bord ett år i förväg...!
Anne och Kurt i förgrunden och deras grannar (Raimo med fru och barnbarn) på Camping Villamar längst bort i bild. Vi rekommenderar mycket gärna denna restaurang om du har vägarna förbi - deras grillade sjötunga smakar "återbesök"...
Klockan 21 var det tänkt att fyrverkeriet skulle köra igång, men publiktillströmningen var så stor att det bildades mycket långa köer för att komma förbi Gamla Stan. En halvtimme senare brakade det loss och här kommer några smakprov - Bosse skulle helst vilja ha en gammal lådkamera där det bara finns en enda knapp att trycka på..., så med en helt nyinköpt kamera som han ännu inte har hunnit med att lära sig, så blev bilderna som dom blev...
Raketerna och pjäserna avfyrades från 3 olika ramper med 150 meters mellanrum och showen pågick non-stop i hela 40 minuter. Drygt 1,5 ton fyrverkeripjäser lämnade Poniente stranden på sin väg upp i evigheten och vad kalaset kostade lär vi väl aldrig få reda på. Detta var tveklöst det absolut största och mest imponerande fyrverkeri vi någonsin upplevt och samtliga njöt av showen så till den milda grad att vi nästan glömde att dricka upp vår varma irish coffee som vi fått oss serverade strax innan showen började. De enda som säkert inte gillade detta spektakel var alla fåglar, hundar och katter som bor i närheten av Gamla Stan !
Strax innan vi lämnade Gamla Stan kl. 00.30 i 2 taxibilar för lite nattvila i våra husbilar, såg det (som vanligt vid den tiden och senare på dygnet) ut så här utefter en av bargatorna. Åtskilliga spanjorer och turister i alla åldrar sitter och njuter det sköna vädret och det nästan mitt i natten...!

Vi hörs - till dess, må så gott !

6 kommentarer:

 1. Härligt med såna fyrverkerier i sommarnatten!

  Ha det gott o njut....Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var verkligen en upplevelse utöver det vanliga !
   Kram

   Radera
 2. Fiesta är härligt MEN fyrverkerierna kan vi vara utan, ärligt talat tycker vi ej att vår miljö längre ska tolerera det, smällarna i Gamla stan är ju mer bomber om vi ska vara ärliga. Stackars alla hundar som nu äntligen får tillbaka sitt självförtroende förhoppningsvis ;-) Ha det forts gott däruppe i Benidorm :-) :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tycker som ni - det är naturligtvis mycket synd om alla djur vid ett "bombardemang" som detta, men samtidigt som man känner för djuren så kan man inte undgå att imponeras av dessa fyrverkerier.
   Må så gott på er favvo tomt - vi passerar er nån gång i mitten av mars på vår väg mot Portugal, där vi tänkt stanna nån månad.
   Kramar från oss

   Radera
 3. Jag har läst om fiestan på flera bloggar nu... det verkar vara ett rejält festande! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är bara förnamnet...
   Det är inte bara engelsmännen och irländarna som partajar utan även spanjorerna !

   Radera