Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

01 september 2015

Från Örkelljunga till Stora Bält i Danmark och vidare till Soltau i Tyskland

Efter en skön sovmorgon i Örkelljunga, så fortsatte vår resa i söndags via Öresundsbron och ner till Stora Bältbrons östra fäste. En behaglig tur på endast 250 km - vi är ju lite ringrostiga då vi inte åkt speciellt mycket husbil från i början av maj och fram till nu...!
När man passerar Öresundsbron, så känns det verkligen att man äntligen är på väg...
Tyvärr så förändrade sig vädret under dessa 250 km. Strax innan vi kom fram till bron, så förändrades vädret till det sämre - från strålande sol och värme till regn och rusk och det vädret hade vi nästan ända fram till Stora Bält.
Väl framme vid Stora Bältbrons östra fäste så checkade vi in på Store Baelt Camping - en mycket välskött privatägd anläggning. När det blev mörkt framåt kvällningen så glittrade det så fint från bilars och lastbilars lyktor och dessutom passerade ett antal mycket stora kryssningsfartyg under bron på väg söderut. Dessutom passerade Stena Lines färja från Kiel till Göteborg vid 23.30 tiden.
Vid ankomsten till campingen "firade" vi att vi äntligen lämnat Sverige bakom oss - det betyder ju att vi verkligen är på väg...
I vindistriktet Alsace i norra Frankrike säljer och producerar man inte bara massor av vita viner utan även öl i stora mängder - detta ölet har vi döpt till "Rumpöl" och det finns både som lager och som i denna flaska, ett mycket gott mörkt öl.
Som synes är det drag i ölet, men den höga alkoholhalten gör sig absolut inte påmind som i vissa danska öl - här är det ju hela 8% alkoholhalt och ölet är mycket mustigt och smakrikt.
Det säljs i 75 cl flaskor och kostar 5,50 Euro per flaska. Vi har några flaskor kvar från vår hemresa från Spanien i våras och en av dessa "klämde" vi vid ankomsten till campingen.
Nytt på denna camping är att man byggt en helt ny restaurang inne på området och vi rekommenderar gärna ett besök - god och vällagad mat till "vettiga" priser !
Vid 9-tiden på måndag morgon rullar vi vidare över Stora Bält bron mot Citti Grossmarkt i Flensburg för lite shopping i detta mycket stora varuhus - vad sägs om en platta Mariestad starköl i 33 cl burkar för endast 82 svenska kronor. I Sverige kostar en sådan platta med 24 burkar nästan 350 kronor - det tror f-n att vi svenskar stannar till här uppe i norra Tyskland både när vi är på väg söderut och norrut !

Vid 13-tiden fortsätter vi så ut på motorväg A7 och målet i dag är staden Soltau, som ligger 70 km söder om Hamburg. Mellan Flensburg och Hamburg håller man nu på att bygga ut denna motorväg från 2 filer till 3 filer i båda riktningarna och i vanlig ordning - för att underlätta för oss bilister - bygger man ut 2 helt nya filer och det för att det även under byggtiden ska vara motorvägsstandard förbi dessa byggplatser. Svenska politiker kanske skulle ta sig en tur hit ner för ett studiebesök...!!!
Vid 16-tiden checkar vi in på en av våra absoluta favoritcampingar - vi bor ju mest på ställplatser när vi färdas i Europa, men det finns undantag från denna "regel" och ett av undantagen stavas:
Camping Röders Park i Soltau med adress Ebsmoor 8.
Campingen drivs nu i 3:e generation av Malte Röder och hans fru Katarina och detta är en 5-stjärnig camping av mycket hög standard. Lite dyrare än en s.k. vanlig camping men pristillägget är värt varenda krona !
Cirka hälften av tomterna ligger i direkt anslutning till denna lilla tjärn och där bor det dels ett gäng glada änder och dels ett större antal karpfiskar - det festliga är att det är inte bara änderna som tigger bröd utan även fiskarna gör det, jo, det är faktiskt sant !
När vi passerade Hamburg förändrade sig vädret till det bättre, så när vi anlände till Soltau hade tempen stigit till hela 31 grader i skuggan. Kanske lite väl varmt, men vi njuter båda av värmen denna dag och kväll. Ännu vid midnatt var det hela 27 grader varmt !!!
Parabolantennen tillhör en av våra grannar, men den stör oss inte på minsta sätt.
 I fjol höst i november köpte vi denna blomma på marknaden i Alfaz del Pi (cirka 4 km från Benidorm) och den hängde med oss hem till Sverige och är nu på väg ner till Benidorm igen - den får resa i husbilens garage och verkar - som synes - verkligen trivas med den bostaden, men så fort vi kommer fram till vår övernattningsplats så får den komma ut i det fria...
Egentligen skulle vi ha lämnat Sverige redan den 15/8, men p.g.a. vårt kylskåpshaveri så bidde det inte så. På resan ner mot Moseldalen skulle vi då haft sällskap med Kjell och Ninni (på denna bild) och av Rolf och Tuula. Kjell och Ninni har ett åtagande hemma i Sverige nu på lördag, så dom var dessvärre tvungna att lämna Minheim i Mosel och mötte upp oss här i Soltau. Det blev ett trevligt återseende och igår kväll åt vi en gemensam middag i campingens mycket trevliga restaurang.
Idag på förmiddagen lämnade dom campingen för vidare färd norrut i sin nyinköpta integrerade Hymer - ännu en gång, grattis till nya husbilen !!!

Ikväll så besöker vi campingens restaurang på nytt - ikväll blir det stekt fisk i en gräddig sås med bladspenat - mums !
I morgon åker vi vidare ner till byn Graach i Moseldalen (537 km i sydvästlig riktning) som ligger 2 km norr om mer kända och större Bernkastel-Kues. Vi har nämligen beställt tid hos företaget Autotechnik Fiat Kuhn för oljebyte i motorn och byte av oljefilter och detta företag huserar i sin stora anläggning i grannbyn Zeltingen-Rachtig med adress Ziegeleistrasse 2-5.
Ett företag som har många kunder från både Norge och Sverige och som vi blivit rekommenderade av våra vänner Einar och Annvor fra Norge och av Rolf och Tuula från Sverige.

Vi hörs - till dess, må så gott !

22 kommentarer:

 1. Var helt säkra på att ni skulle åka till Schleswig, men ni verkar ha stannat på kanonställe ändå. Ha en fortsatt fin resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det brukar bli Schleswig av gammal vana men denna gång kände vi för den fina campingen Röders Park i Soltau. Må så gott alla 4 !!!

   Radera
 2. Så trevligt att ännu få resa med er söderut!
  Vi längtar också iväg snart :-)

  Ha det gott o njut...Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkomna ombord - alltid lika trevligt att ha er med på våra resor !
   Snart är det er tur - det gäller bara att hålla ut för tiden går ju som bekant fort !!!

   Radera
 3. Hej på er resa ner till varmare klimat från ett regn blåsigt frillesås Ing-Marie Sven Mitzi kör varsamt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska ni ha - vi lovar att ta det lugnt på vår resa till Benidorm !
   Vi hoppas vi får se er på Raco i vinter !!!
   Vi hörs !

   Radera
 4. Så härligt att vara på väg ner! Är riktigt sugna på att åka, men vi får vänta tills hundbeståndet minskat här.
  Kör försiktigt och njut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkomna ombord !!!
   Vi rekommenderar er verkligen att göra slag i saken när väl hundarna vuxit på sig !

   Radera
 5. Ha nu en bra resa nu. Vi kanske ses i Vinter vi kör till Portugal i oktober.
  Mv
  Nisse & Birgitta
  http://husbilochresor.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska ni ha !!!
   Vi kommer säkert att ses för i början på mars lämnar vi Benidorm och styr mot Algarvekusten för nån månad innan vi fortsätter mot Lissabon.
   Den spanska gasolflaskan vi köpte av er med tillhörande koppling fungerar lika bra nu som när vi köpte den av er !
   Vi önskar er trevlig resa mot Portugal och ser fram emot att få träffa er !

   Radera
 6. Hej,
  Håller med Röders Park en en riktig favorit. Vi hittade den i mitten på 80talet när den hette Ebsmoor Camping och har sedan återkommit med jämna mellanrum. Inne i Soltau finns ett bageri som gör den godaste äpplekakan som jag någonsin ätit, så ett stopp där är obligatoriskt om man campar på Röders Park. Bageriet ligger nära de "uppbyggda gatustenarna" som finns i centrum.
  Det är roligt att läsa er blogg med fina bilder och underhållande text.
  Ha det bra och kör försiktigt.
  Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt att läsa att även ni är lika förtjusta i denna camping som vi är !
   Bageriet finns kvar och även vi besöker det alltid när vi bor på denna camping.
   Just nu befinner vi oss i Moseldalen på vår väg mot Frankrike och Spanien - välkomna ombord !

   Radera
 7. Värt att fira när man kommit iväg mot nya äventyr, trevliga önattningsställe ni hittat, lycka till på resan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för hälsningen Lena och Jan. Just nu (9/8) befinner vi oss i Minheim vid Mosel och här blir vi till i nästa vecka då vi drar vidare söderut.
   Kör försiktigt när ni rullar iväg söderut !
   Vi ses säkert i vinter !!!

   Radera
 8. Härligt att ni är på väg! Vi följer! Hälsningar från Makedonien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns verkligen skönt att vara på rull igen efter en skön sommar i Sverige !
   Just nu sitter vi dock "fast" i Minheim vid Mosel p.g.a. ett trasigt kylskåp - ännu en gång har det havererat, men på måndag ska vi få det laget (det är kylpaketet som gått sönder).
   Därefter rullar vi vidare mot norra Frankrike på vår väg till Benidorm !
   Må så gott på er fortsatta underbara resa !!!

   Radera
 9. hej Bosse o Gerd hoppas ni har det fint i Benidorm få se om vi tar en tur dit i våren 2016 ha det så länge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi befinner oss i Moseldalen i sydvästra Tyskland just nu och rullar vidare in i Frankrike i nästa vecka.
   Det vore trevligt om ni kommer ner över en långhelg under senvintern !!!

   Radera
 10. Svar
  1. Detsamma på er - vi tar en då och då mot mygg och gikt...!!!

   Radera
 11. Hej
  Kul att läsa era reseberättelser
  Mvh Göran Ekström

  SvaraRadera
 12. Hej
  Kul att läsa era reseberättelser
  Mvh Göran Ekström

  SvaraRadera