Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

01 april 2014

Tips på campingar, ställplatser och fricamping mellan Calpe i norr och La Manga i söder - del 5 av 7

I vårt senaste inlägg besökte vi en fricamping, som ligger intill havet i Gran Alicant, cirka 10 km söder om den stora staden Alicante.

Nu förflyttar vi oss söderut en kortare sträcka och hamnar då mitt emellan Alicante och Guardamar.
Bara några kilometer väster om Guardamar äger ju Citronmarknaden rum varje söndag och om den marknaden kan du läsa mer om du skrollar längst ned på denna sida och trycker på knappen "Äldre inlägg" !

Turen är nu kommen till orten Santa Pola, som också den ligger intill havet.

Här finns det 2 olika alternativ att välja mellan - en camping och en ställplats.
Båda ligger endast ett par kilometer från varandra, men just campingalternativet tilltalar oss inte.
Vi har talat med åtskilliga husbilsresenärer om just Bahia Camping och samtliga, utan undantag, är av samma uppfattning som vi själva - detta är def. inte en camping att rekommendera.

I själva verket har vi mycket svårt att förstå hur man överhuvud taget kan komma på idén att övervintra på Bahia Camping, som är campingen namn.

ställplatsen Camper Park Santa Pola är det knappast någon som övervintrar någon längre tid utan här talar vi om en plats som kan användas för en eller några enstaka övernattningar när man är på väg söderut eller norrut och till det duger ställplatsen alldeles utmärkt - den är mycket välskött !


BAHIA CAMPING
Campingen ligger på höger sida den avgiftsfria vägen N332 när du är på väg söderut och det är omöjligt att missa campingen när du kör förbi ute på stora vägen. Den är relativt stor och byggd i terrasstil och vid entrén till campingen ser det ut som på vilken camping som helst. Fördelen med att en camping är byggd i just terrasstil är ju att de flesta tomter är soltomter och det eftersträvar väl de flesta av oss åtminstone under höst-vinter-vår.


Men, ett stort antal tomter är små och de grusvägar som leder in till tomterna är smala och det allmänna intrycket är att det är trångt i stort sett överallt. Några hörntomter är betydligt större än de flesta övriga tomter, men i övrigt gäller att detta inte är en camping för dig med en längre husbil !
När vi besökte campingen blåste det en del och sand och damm yrde omkring överallt och detta då beroende på att man inte asfalterat dessa smala vägar.

Servicehuset med duschar och WC är slitet och tilltalar oss inte alls - det allmänna intrycket är att det ser "skitigt" och gammalt ut.
I det rosa huset högst upp i bild finns det en liten bar och en mindre livsmedelsaffär, men i övrigt är det dåligt med faciliteter på denna camping.

Vi har i tidigare inlägg, i all välmening, varnat dig som förstagångsövervintrare att välja campingar som har ett läge som denna camping. Det är ganska långt till både centrum och havet i Santa Pola och under vintersäsongen är mycket stängt i denna ort.

Vi passerade åtskilliga restauranger och affärer som är stängda under större delen av vintern och efter att ha frågat ett antal svenskar på campingen om vad man tycker om det, så var svaren - man vänjer sig...

I själva verket blev vi båda mycket förvånade över att det bor så många svenskar på denna camping och det när det finns så många alternativ utefter denna kust som är så mycket bättre.
Vi tror, utan att veta, att många känner en stor trygghet i att det är ett stort antal svenskar som bor på den camping man väljer och vi tror även att det kan röra sig om viss "rädsla" att hamna på en camping där det inte finns några svenskar att tala med alternativt umgås med.
Dessutom blir säkert många rekommenderade av andra som bott här ett antal säsonger och när någon gjort det så utgår man från att då måste det ju vara en fin camping att övervintra på.

När man läser inläggen på internetbaserade Husbilsklubben.se (är du inte medlem i klubben, så rekommenderar vi dig verkligen att bli det - det kostar endast 100 kronor per år och är värt varenda krona), så får man ju uppfattningen att detta är en toppcamping och det tycker vi inte att den är. Snarare tvärt om som framgår av början på detta inlägg - vi har svårt att förstå hur man kan välja detta alternativ när det finns så många andra campingar utefter kusten som är så mycket bättre !


CAMPER PARK SANTA POLA
Denna ställplats ligger i ett litet industriområde ett par kilometer från Bahia Camping och den fungerar utmärkt för någon eller några övernattningar. Vi talade med några svenskar som bott här från och till och de var mycket nöjda med denna ställplats.
Infarten till ställplatsen med receptionen längst till höger i bild.
Detta lilla "hus" inrymmer både en liten reception, WC, dusch och ett litet utrymme för en tvättmaskin.
Allt mycket välstädat och fräscht !
Direkt till höger om receptionen ligger "stationen" för vatten ut och in resp. tömning av toa.
Även denna inrättning gav ett mycket fräscht intryck.
Ordning och reda kännetecknar verkligen denna ställplats !
Tomterna är avgränsade på detta sätt och är av normalstorlek i Spanien.

GPS-koordinaterna hit är:
N    38 12 30.4
W 000 34 27.2

Nackdelen med ställplatsen är avståndet ner till centrum av Santa Pola och till havet - det är ännu längre mot vad fallet är med Bahia Camping. Dessutom ligger ställplatsen i ett mindre industriområde.

Sammanfattning av Santa Pola som övervintringsort:
a)  välj en annan camping än Bahia om du ska stanna en längre tid - standarden och läget tilltalar oss inte,
b)  välj en annan ställplats i stället för Camper Park - den är visserligen mycket välskött, men läget är trist mitt i ett industriområde och det är långt in till tätorten och stranden,

Vi återkommer om några dagar med Del 6 av 7

6 kommentarer:

 1. Ja det finns nog både och där nere i södern !!
  Har läst mycket gott om Bahia men nu har vi ändrat
  uppfattning om den så att säga !!!
  Ställplatsen tilltalar inte oss heller som det ser ut!
  Bra med reportage från er som ni gör utförligt!

  Ha det gott/Kram

  SvaraRadera
 2. Rolle o Carina,

  När ni åker ner hit för övervintring - hoppas vi ses då - så ska ni absolut undvika Bahia för så lång period som en övervintring !
  Ett antal nätter och t.o.m. några veckor är väl OK, men absolut inte längre än så.
  Vi har, efter att ha rest runt en del här nere, kommit fram till att ingen camping slår El Raco i Benidorm på fingrarna...!
  Må så gott och kramar från oss !

  SvaraRadera
 3. Hej på er nu är vi i Frillesås hälsa alla på el raco från Ing.Marie Sven MITZI hade bra båda två var rädda om er så kanske vi träffas i sommar

  SvaraRadera
 4. Hej alla 3,

  Det var verkligen trevligt att höra av er - tack för alla trevliga stunder vi hade tillsammans här på El Raco och i Benidorm !!!
  Nu är det bara vi 2 och Maggan och Leif samt Christer och Britt (hon kom ner med flyg i söndags) kvar + 3 svenskreggade husbilar ytterligare.
  På måndag den 7/4 rullar vi och Maggan och Leif + Nils norrut - vi mjukstartar upp till ställplatsen i El Saler 5 km söder om Valencia för första övernattningen.
  Må så gott - vi hörs längre fram !

  SvaraRadera
 5. Hej, Gerd och Bosse!
  Det är svårt att finna trivsamma platser att övervintra på med husbilen. Vi har slagit oss ner på Camping Florantilles belägen mellan Torrevieja och San Miguel de Salinas. Varierande storlek på tomterna, fungerar för vår husbil som är 9,3 m. Samtliga tomter har direkt anslutning till el, vatten och avlopp. Här finns en bar/cafeteria och en butik. Lämpligt att vara försedd med cykel eller hyrbil. Campingen är grönskande med träd och häckar (ekorrarna trivs) och just nu driver doften från blommande citrusodlingar in.
  Bästa hälsningar Manne

  SvaraRadera
 6. Manne,
  Ja, det är det som är så fint med Spanien, Portugal, södra Italien och flera andra länder i södra Europa - det finns så många platser att välja mellan.
  Vi båda tycker att det måste finnas lite "lull-lull" i närheten av campingen/ställplatsen, d.v.s. affärer, livsmedelsaffärer och restauranger. Om inte trivs inte vi medan andra "spinner som katter". Det är ju det som kännetecknar husbilslivet - vi är alla olika och vi har olika synpunkter på hur vi vill ha det när vi övervintrar i södern.
  Vi vill absolut inte framstå som några "världsmästare" utan enbart förmedla de synpunkter vi känner för !
  Vi önskar fortsatt god tur !!!

  SvaraRadera