Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

06 april 2014

Tips på campingar, ställplatser och fricamping mellan Calpe i norr och La Manga i söder - del 7 av 7

I vårt senaste inlägg skrev vi om  Camping La Marina, som ligger mellan orterna Santa Pola och Guardamar del Segura. Om du fortsätter en bit söderut, så passerar du badorten och "svenskbyn" Torrevieja.
Här har många svenskar köpt lägenheter, radhus och villor sedan åtskilliga år tillbaka och än idag köper svenskar bostäder här nere.

Nästa större stad söder om Torrevieja heter Cartagena och strax innan man kommer fram dit så svänger man av österut en liten bit och kommer då fram till badorten La Manga del Mar Menor.
Om du tittar på en karta, så ser du att en landtunga sträcker sig ett stycke norrut ute i havet och att det bildats ett innanhav väster om denna landtunga. Detta innanhav är betydligt större än vad man uppfattar när man tittar på en karta. I själva verket är innanhavet stort som en stor svensk sjö !

Några kilometer innan man kör ut på denna 18 km långa landtunga mellan innanhavet och havet, så ligger det en camping som är mycket frekventerad av svenskar, tyskar, holländare och engelsmän.
Camping heter La Manga Camping och är en mycket stor camping med både campingtomter för husbilar och husvagnar, samt en mycket stor avdelning med villavagnar och mindre fritidshus.
Enligt vårt sett att se det är campingen alldeles för stor för att vara riktigt trivsam och dessutom ligger den "mitt ute i ingenstans". Det är långt till affärer och restauranger och under vintermånaderna är dessutom åtskilliga restauranger och affärer stängda när man väl cyklat ut på landtungan några kilometer från campingen. I själva verket måste man ta sig nästan halvvägs ut på landtungan (under vintersäsongen) för att hitta restauranger och affärer som är öppna.
Campingens faciliteter är dock bra och servicehusen är väl underhållna och inom anläggningen finns en livsmedelsaffär och en restaurang med både utomhus och inomhusservering.
På denna bild, uppe till vänster, framgår det hur denna landtunga ligger i förhållande till innanhavet till vänster på bild och havet till höger. Landtungan är 18 km lång.
Vissa av tomterna är mycket stora och sväljer lätt stora amerikanska husbussar som denna.
Strax intill restaurangen har man på stranden planterat ett större antal palmer.
Restaurangen ligger direkt intill badstranden och innanhavet.
En liten del av restaurangen med inomhusserveringen till vänster på bild.
På menyn finns det åtskilliga Tapas rätter att beställa (bland mycket annat) och de 2 rätterna vi provade på smakade alldeles utmärkt. Svenskar och engelsmän vi talade med öste beröm över restaurangen, dess mat och dess prissättning.
Denna bild är tagen från campingens restaurang och ut mot den 18 km långa landtungan som skiljer innanhavet från havet.
På väg norrut på landtungan.
Denna bild är tagen mot söder och här framgår det delvis hur stort detta innanhav är...
... och på denna bild framgår det ännu bättre.
På väg upp till den norra spetsen på landtungan passerar man denna fiskrestaurang, som är omvittnat bra och även öppen under vintern.
När man kommer fram till denna gamla bro, så är det def. läge att vända och åka samma väg tillbaka som man kom. Ingen husbils överhäng lär må bra av att åka över här - härifrån är det endast 1 km kvar av landtungan.
Kanalen som avgränsar den sista delen av den 18 km långa landtungan intill Mar Menor.


Sammanfattning av Mar Menor och Camping La Manga som övervintringsort:
a) campingen är välskött och håller en bra standard,
b) samtliga svenskar vi talade med (och även några engelsmän) var mycket nöjda med denna camping och dess personal,
c) den enda och för oss stora nackdelen är (som fallet med La Marina Camping) att den ligger "mitt ute i ingenstans", men om du är medveten om detta faktum och kan "stå ut med det" så är campingen lämplig som övervintringsplats även om vi absolut inte skulle kunna tänka oss att stå här en hel vinter.
Prismässigt talar vi om ungefär samma pris som vi betalar på El Raco Camping i Benidorm.

I morgon, måndag den 7/4, lämnar vi Benidorm efter en 6 månader lång övervintring på El Raco Camping tillsammans med våra vänner Maggan och Leif med deras härliga vovve Nils. Övriga svenskar, som bott här lika länge som oss, har redan lämnat campingen förutom vår gemensamma vän Christer, som vi kommer att sammanstråla med en bit norrut.

Om vi får behålla hälsan, så återkommer vi hit till El Raco till hösten - efter att ha besökt så många campingar i området mellan Calpe i norr och La Manga i söder, så finns det enligt vårt sätt att se det inte någon camping eller turistort som kan konkurrera med El Raco och Benidorm och dess grannbyar Albir och Altea som båda är belägna intill havet !

Det blir en mjukstart, så vi kommer endast att köra 14 mil norrut i morgon och där tar vi in på den fina ställplatsen i byn El Saler som ligger cirka 5 km söder om Spaniens 3:e största stad, Valencia.

Vi hörs så fort vi finner ett brukbart internet och ber att få önska våra läsare en riktigt fin vår !

5 kommentarer:

 1. Birgitta Kärreman6 april 2014 23:47

  Vill tacka för en mycket trevlig blogg ! har följt er varje dag sedan ni påbörjade den :-) Tack så mycket även för de goda råden betr. ställplatser och campingar. Önskar er en trevlig och lyckosam resa hem till Sverige !

  SvaraRadera
 2. Tack för det och välkommen att "hänga med" på resten av resan också. Vi lämnar Benidorm idag, måndag 7/4, och räknar med att vara hemma i bostaden igen sista dagarna i april. Vi tar det m.a.o. lugnt uppöver och hoppas att få några fina dagar i Moseldalen i södra Tyskland.

  SvaraRadera
 3. Vi tackar er oxå för överträfflig rapport från er genomgång av Campingar o Ställplatser !!
  Det har vart ett nöje att få vara med er på er
  övervintringresa söderöver !!
  Hoppas ni har en fin o lugn hemresa nu och får se
  en hel del andra fina platser på er färd!!

  Ha det gott o kör lugnt/Kram

  SvaraRadera
 4. Rolle o Carina,

  Det har varit ett nöje att få ha er med på denna resa !
  Vi lovar att vi ska ta det lugnt hemöver och en och annan rapport kommer vi att lämna när vi nu reser hemåt.
  Kramar från oss två !

  SvaraRadera
 5. Rolle o Carina,

  Det har varit ett nöje att få ha er med på denna resa !
  Vi lovar att vi ska ta det lugnt hemöver och en och annan rapport kommer vi att lämna när vi nu reser hemåt.
  Kramar från oss två !

  SvaraRadera