Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

25 april 2014

Minheim - Ernst - Greven - Soltau

Lördag den 19/4 2014

Byn Minheim i mellersta Moseldalen har alltid tilltalat oss och det av flera skäl. Dels finns här en av Tysklands allra bästa ställplatser och dels är byn så mysig att vistas i även under en längre tid.
Här bor det bara några hundra bofasta personer, men trots att byn är så liten så finns det inte mindre än 25 olika ställen där man kan provsmaka och handla vin. Vidare finns här 5 restauranger och ett gasthaus och dessutom en liten livsmedelsaffär. 
I grannbyn Piesport, som ligger ett par kilometer söder om Minheim, finns den stora livsmedelsaffären Edeka med en mycket lång manuell disk där du handlar kött, pålägg, fisk, skaldjursröror och ost. Här finns dessutom en ställplats belägen direkt intill floden Mosel.
Om du cyklar vidare en bit söderut, så kommer du till byn Neumagen-Dhron och i denna by finns både en camping, en ställplats och en Marina för fritidsbåtar. Dessutom finns här den mysiga restaurangen Capt´n Cook, som serverar underbar mat.
Endast 4 km norr om Minheim (på samma sida floden) ligger byn Kesten med sin fina ställplats alldeles intill Mosel. Hit cyklar man gärna och äter lunch på någon av byns restauranger.
MEN, det är just byn Minheim som vi ständigt längtar tillbaka till och här har vi övernattat så många gånger och så många nätter att vi tappat räkningen...
Det stora samhället Bernkastel-Kues ligger på bekvämt cykelavstånd från Minheim med cykelbana hela vägen från Minheim. Vi rekommenderar verkligen ett besök i Bernkastel-Kues !
Om du i stället för att cykla dit hellre önskar bo närmare byn, så finns det en stor ställplats i byn Graach som ligger cirka 2 km norr om Bernkastel-Kues.
Från floden Mosel och upp mot vägen som leder norrut/söderut består ställplatsen av 4 rader (vi står denna gång på rad nr 3 från floden sett) och totalt finns det 90 platser på ställplatsen.
Som framgår av bilden så är tomterna mycket stora. Husbilen parkerar man på grus och utanför bodelsdörren har man en stor gräsmatta att ställa sina möbler på. Varje tomt avgränsas med 3 träräcken som framgår av denna bild.
För denna "lyxtomt" betalar man endast 6,50 Euro per natt. Önskar du el tillkommer 1 Euro för 2 kw.
Cykelbanan är det enda som avgränsar tomten från floden Mosel - kan det bli bättre än så här ?
Tilläggas skall är väl möjligen att om denna ställplats legat i Sverige, så hade kostnaden säkert legat på minst 250 kronor per natt - här kostar det bara en fjärdedel så mycket...!
Samtliga dagar i veckan mellan kl. 08.15-08.35 - även helgdagar - kommer byns bagare, som även äger den lilla livsmedelsaffären i byn, till ställplatsen med sin lilla lastbil och säljer nybakat bröd.
Dessutom kommer 2 glassbilar till ställplatsen vid 2 tillfällen varje dag.
Om du kommer till vinbyn Minheim, så är det "ett måste" att besöka f.d. vinodlaren Herbert Thielen-Feilen och hans vingård mitt i byn. Här kan du köpa goda Rieslingviner och här kan du slå dig ner utom- eller inomhus och äta en enkel, men mycket god middag.
Menyn är inte speciellt stor, men det som serveras är både billigt och mycket välsmakande !
Vår absoluta favorit är deras "Hackbraten Zigeuner Art", d.v.s. en stor köttfärsbiff med en mustig sås, samt sallad och stekt potatis. Normalt ingår brunt bröd i stället för stekt potatis, men det är bara att säga till så serveras denna underbara rätt med potatis i stället och det utan pristillägg.
Antingen sitter man utomhus under tak...
... eller ute på solterrassen.
Herbert Thielen-Feilen i egen hög person - en mycket sympatisk man som vi haft förmånen att få känna i snart 20 år. Hans mycket trevliga hustru regerar i köket och deras dotter serverar.


Måndag den 21/4 2014

I Minheim stannade vi i 2 dagar och rullar så vidare upp till byn Ernst, som ligger 7 km söder om Cochem.
Här brukar vi alltid stanna till en dag eller två och övernattar gör vi på någon av de 2 ställplatser som ligger intill varandra alldeles intill en restaurang och en brödbutik. Dessvärre hade vi glömt att ladda vår kameras batterier, så därför blev det inga bilder tagna i Ernst denna gång.
Vi vill dock verkligen rekommendera dig att stanna till här när du reser i Moseldalen - bara restaurangen intill ställplatserna är verkligen värd ett besök...!


Tisdag den 22/4 2014

Efter en mycket god middag på ställplatsernas restaurang - vi åt var sin underbar wienerschnitzel av kalv och vår reskamrat ända från Benidorm, Christer, åt en helt fantastisk biff med tillbehör så rullade vi denna morgon iväg upp till ställplatsen i Greven som ligger alldeles intill Dortmund-Ems kanalen. Greven ligger endast 10 km från staden Münster - dit cyklar man på en cykelbana som följer kanalen ända in till centrum av staden och det är en tur som vi verkligen vill rekommendera !
På väg från Moseldalen och upp till Greven passerar man racerbanan Nürburgring och på den banan har man tävlat i Formel 1 under åtskilliga år. Bosse har kört åtskilliga varv i Porsche 911 både på den gamla banan (Nordschleife) och på den nya Grand Prix banan, men en som har hunnit med betydligt fler varv på dessa racerbanor är vår gamle vän (även han med förnamnet Bosse) från Linköping - han har kört över 800 varv på dessa banor !
När man ankommer till ställplatsen i Greven möts man dels av denna trevliga skylt...
... och dels av denna - sex ska visst vara tillåtet på andra sidan...
På denna skylt framgår det ganska bra hur välordnad denna ställplats är. Dortmund-Ems kanalen till vänster där en betydande trafik sker med mycket stora pråmar och till höger den "slinga" som grävts för att husera ett mycket stort antal fritidsbåtar.
Den lilla receptionen vid ställplatsen är endast öppen tidig kväll. I stället för att vänta på att man ska öppna receptionen, så går det lika bra att lägga ner avgiften (11 Euro per natt plus 2,50 Euro för obegränsad el med 16 amp säkring) i ett kuvert som finns till vänster om dörren och på kuvertet ange reg.nummer på husbilen samt numret på den tomt man valt. Kuvertet stoppar man sedan ner i en brevlåda.
Om man önskar beställa frukostbröd till morgonen därpå, så gör man det här i receptionen under öppningstid.
Brödet hämtar man på morgonen i detta lilla hus som är beläget mitt emot ställplatsens restaurang och intill Marinan.
Ställplatsens mycket trevliga restaurang med tillhörande uteservering till vänster på bild.


Onsdag den 23/4 2014

Vi hade redan tidigare beslutat oss för att stanna 2 nätter i Greven och anledningen till det var att vi hade lust att besöka campingtillbehörsfirman Obelink i byn Winterswijk. Från Greven och dit är det 90 km och det är väl mödan värt att besöka detta företag, som ligger på den holländska sidan gränsen mellan Tyskland och Holland. Ett mycket stort hus med 3 våningar fullt av campingtillbehör - detta lär vara Europas största tillbehörsfirma avseende campingartiklar.
Ett besök här rekommenderar vi verkligen - detta är ett megastort "gubbdagis"..., men även kvinnor lär trivas här...
På andra sidan gatan finns en mycket stor uppställningsplats för husbilar och det behövs verkligen. Den stora personbilsparkeringen var helt full när vi besökte anläggningen. Dessvärre får man inte övernatta på denna husbilsparkering, men det finns möjlighet att göra det på en vanlig parkering intill anläggningen.


Torsdag den 24/4 2014

Idag är det så dags att åka vidare norrut, men det är med stor tvekan vi lämnar denna ställplats i Greven där vi nu tillbringat 2 dagar - den är mycket välordnad och det är mycket rogivande att vistas här.
Dortmund-Ems kanalen med ställplatsen till vänster. På höger sida kanalen leder cykelbanan bort mot staden Münster och vi rekommenderar dig verkligen att cykla de 10 km dit bort.
Varje morgon utom söndagar kommer varubilen lastad med diverse varor och drycker.
Det var extra trevligt att besöka Greven denna gång. Leif, Maggan och vovven Nils har vi och Christer haft sällskap med hela vägen från Benidorm och upp till staden Beaune i mellersta Frankrike. Där ville Leif och Maggan stanna ytterligare några dagar över påskhelgen, så vi två och Christer rullade vidare norrut.
Döm av vår förvåning när vi återkom till Greven från vår dagsutflykt till varuhuset Obelink i Winterswijk - Leif, Maggan och Nils hälsar oss välkomna tillbaka... På kvällen äter vi en härlig middag tillsammans på ställplatsens restaurang.

Efter 25 mils resa från Greven har vi så kommit fram till ännu en gammal favoritplats - Campingen Röders Park i den lilla staden Soltau belägen 7 mil söder om Hamburg nära Autobahn A7.
Campingen drivs av familjen Röder och det i 3:e generation. Detta är en av de allra bästa campingplatser vi någonsin övernattat på. Den är som synes 5-stjärnig och håller en mycket hög standard och vi vill verkligen rekommendera dig ett besök här. Inom den lilla anläggningen finns det 2 servicehus och en restaurang och cirka hälften av tomterna har sjökontakt. Tomterna ligger runt en liten tjärn och i denna huserar ett glatt gäng änder och ett lika glatt gäng karpfiskar - samtliga tigger bröd...!
Infarten till campingen - observera att bommen hålles stängd mellan kl. 13 och 15 - under denna tid är även receptionen stängd, så kommer du under denna tid får du snällt vänta för att få checka in. Det är heller inte tillåtet att lämna campingen med sin husbil under denna tid - då gäller "ruhe" och det betyder att lugnet lägger sig på campingen och det är dags för en liten tupplur...
Campingens mycket trevliga restaurang med uteservering. Här serveras mycket god mat till angenäma priser.
Runt denna lilla tjärn med tillhörande å är tomterna utspridda. Det finns kopplingar för vatten in och ut vid varje tomt.
Även hundarna har egen duschkabin och det uppskattas verkligen av de hundägare som bor här.
Från campingen är det endast 1,5 km in till centrum av Soltau, men endast några hundra meter från campingen ligger denna Netto livsmedelsaffär med mycket stor sortering av färskvaror.
Inne i centrum av Soltau finns det en mycket lång gågata och här formligen "vimlar" det av affärer, caféer och glassbarer.
Småskalig bebyggelse är tilltalande tycker vi !
Under vårt besök så var det marknadsdagar i Soltau med ett tillhörande tivoli, men dessa attraktioner hade inte öppnat när vi besökte centrum.
Denna kvinna visar vägen till stadens postkontor - varför har vi inga såna kvar i Sverige - i Tyskland finns dom överallt !?
Vi har haft funderingar på att byta ut våra soffor hemma i bostaden i Sverige, men denna är kanske i största laget...
Efter vårt besök inne i Soltaus centrum kändes det skönt att få komma "hem" och ta sig en macka och en kall öl. Christer njuter precis som vi över tillvaron här på Röders Park Camping i Soltau. 
De senaste dagarna har vi haft högsommarvärme här i Tyskland.
Efter den mycket goda middagen på campingens restaurang, så slår vi oss ner på uteserveringen och klämmer var sin kall god Bitburger Pils.

I morgon, lördag den 26/4, efter 2 dagar här i Soltau så rullar vi de 20 milen upp till ställplatsen i Schleswig (några mil söder om Flensburg på gränsen mellan Tyskland och Danmark) och hoppas på tur så att vi får plats - ställplatsen är mycket populär och ligger intill hamnen i den lilla staden.

Vi hörs när vi hittar brukbart internet !

2 kommentarer:

 1. Hej Gerd Bosse välkommen hem till Svedala nu börja vi spara i ladorna till nästa spanien resa hoppas vi ses i sommar vi åker nog på nct 2014 sälen hade bra Ing-Marie Sven Mitzi

  SvaraRadera
 2. Hej alla 3,

  Vi tackar och bockar !
  Vi 2 och Christer befinner oss just nu (måndag 28/4) på ställplatsen i Lundåkrahamn strax utanför Landskrona.
  Detta är en topplats direkt intill havet och en småbåtshamn. Priset inkl. el med 10 amp säkring är 150:- per dygn. Vi rekommenderar er verkligen att åka hit - ni har ju så nära hit i jämförelse med oss...!

  Hoppas verkligen att ni kommer till El Raco i Benidorm igen till hösten !!!

  Kramar från oss 3 !
  Vi hörs inom kort.
  Bosse, Gerd och Christer

  SvaraRadera