Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

07 januari 2014

Bostad sökes...

Här på El Raco finns det ett antal både större och mindre träd i närheten av tomterna. Inte så "hysteriskt" många som på flertalet campingar i t.ex. Italien eller här i Spanien utan trivsamt få...
Vi nordbor vill ju i allmänhet ha så få träd som möjligt som skymmer solen medan exempelvis spanjorer och italienare önskar massor av träd i anslutning till sina tomter på campingplatserna. Det har ju naturligtvis med värmen under sommaren att göra - med skuggtemperaturer på uppåt 40 grader under högsommaren så kan man naturligtvis ha förståelse för deras önskan om skugga vid tomterna.

15 meter från vår tomt här på El Raco har vi närmaste större barrträd som består av en tjock stam som förgrenar sig i tre något mindre stammar och trädets höjd är över 10 meter.

Från det att vi kom hit den 7/10 så har åtskilliga = över 100 småttingar (sparvar) samlats i just detta träd vid samma tidpunkt dag efter dag och det är vid 17-tiden. Från detta klockslag och fram till en timme efter det att solen försvunnit under horisonten, så har vi kunnat lyssna till ett helt underbart kvitter från just dessa fåglar i just detta träd. Både vi själva och våra belgiska och holländska grannar har då och då skojat om att dessa "småttingar" säkert sitter och ventilerar vad som skett under dagen...

För 3 dygn sedan blåste det under kvällen och natten upp till styv kuling och under några timmar gungade det till då och då i husbilen och vi hade båda svårt att sova under den natten. När vi vaknade på morgonen och promenerade ner till servicehuset för en skön morgondusch, så blev vi som bor i tomterna runt ikring oss varse att det verkligen blåst ordentligt under natten. En tjock gren från en av de 3 tjocka stammarna i trädet hade blåst av och låg på en (gudskelov) obebodd tomt - grenen var över 10 cm grov och vad den kunde ha orsakat för skador på en husbil/husvagn är ju lätt att förstå.
Personalen var snabbt på plats på förmiddagen och röjde upp det värsta och kapade dessutom upp denna tjocka gren i mindre bitar.

Sedan dess har skräpet legat kvar på den obebodda tomten och vi har lite till mans undrat varför man inte forslar bort skräpet, men idag fick vi så förklaringen till detta. Campingens ägare har beslutat att kalla in hjälp från ett företag som är vana att hantera liknande situationer i tätbebyggda områden och i morse vid 10-tiden kom det en lastbil och 3 personer som med hjälp av motorsågar kapade ner cirka 50% av trädet och detta då naturligtvis av säkerhetsskäl.
När vi var på plats så hade man redan kapat bort en av de 3 stammarna på trädet och här är den man som verkligen var "proffs" på att hantera en motorsåg på väg upp i skyn för att fortsätta sig arbete.
Trädstammen till vänster om lyftkranen är den del man redan sågat ner och här kapar man av ett antal mindre grenar från den högra stammen på bild.
Här är kranföraren i full gång med att säkra den vänstra delen av det 3 stammar stora trädet för toppdelen av denna stam ska även kapas ned till halva sin storlek och detta naturligtvis av säkerhetsskäl inför kommande vinteroväder.
Mannen med motorsågen är här i full gång med att "lätta på trycket", d.v.s. att kapa bort mindre grenar innan man kapar resten av halva detta träd.
Här är så den övre delen av denna stora gren på trädet på väg ner med hjälp av lyftkranen.
Hela arbetet med att kapa ned trädet till dess halva storlek var gjort på mindre än en timme - snacka om proffs !

Vad som kommer att ske med "småttingarna" är oklart i skrivande stund - vi kunde inte se vart dom tagit vägen i kväll för till grannträdet ett 20-tal meter bakom oss hade dom inte begivet sig, så vi väntar med spänning på om dom hittat en ny bostad... Vi och våra närmaste grannar saknade deras högljudda kvitter mellan kl. 17 och 19 idag !

Vi och våra grannar är dock - med all respekt för "småttingarnas" eventuella bostadsproblem - glada över att detta träd kapats ned och det då mot bakgrund av att våra tomter legat i skugga varje dag mellan kl. 15.00 och 16.30 och vi som verkligen älskar att vistas i solen är därför mycket glada över det som inträffat.
Vi tror oss dock veta att "småttingarnas" bostadsproblem kommer att lösa sig...!

Av det inträffade har vi lärt oss att aldrig någonsin parkera vår husbil under ett stort träd på en camping eller ute i naturen vid en eventuell fricamping - skadorna blir naturligtvis omfattande på en husbil/husvagns tak om ett träd eller en tjock gren ramlar ned över ekipaget.
För övrigt kan vi berätta att vädret är som det brukar vara för det mesta - idag har vi haft 21 grader i skuggan, 34 i solen och helt vindstilla och vi har promenerat runt i stan i shorts och kortärmade T-shirts !
Denna bild är tagen idag under eftermiddagen - det är, som vi skrivit tidigare, svårt att inte gilla läget...

6 kommentarer:

 1. ser ni har det varmt å fint nu er det bare noen dar til vi kommer ner igjen håppas varmen holde seg kram fra oss

  SvaraRadera
 2. Frank och Karin,

  Vi lovar - det kommer att bli fint på fredag när ni landar på Alicante flygplats !!!
  Välkomna ner igen !

  SvaraRadera
 3. Ja det var ju verkligen tur inget kom till skada !!
  Vi gillar heller inte att parkera under eller nära träd!
  Mycket onödigt kan ju inträffa då som sagt.
  Tur ni har Proffs i närheten som fixar det mesta!
  Otroligt vilket väder ni har där nere i januari.

  Nu hoppas vi på "vinsten" slår in så vi kan dra med!!

  Ha det fortsatt gott 2014/Kram

  SvaraRadera
 4. Rolle o Carina,

  Dessutom drar ju träd ofta till sig blixtnedslag, så det är verkligen synd att chansa !
  Vädret är verkligen helt fantastiskt så här i början på januari och vi har haft helt underbart väder ända sedan vi kom hit i början på oktober - ända in i mitten på november hade vi uppåt 30 grader i skuggan !!!
  Se framtiden an med tillförsikt - det är snart er tur att åka hit ner för övervintring !
  Kram

  SvaraRadera
 5. Dramatiskt värre, i detta fall gick det ju bra för er alla o småfåglarna hittar utan tvekan nya träd att bygga bostad i. Visst njuter vi alla en fantastisk "vinter" i Spanien ;-)

  SvaraRadera
 6. Lena och Jan,

  Glädjande nyheter - när vi kom tillbaka från en god lunch i eftermiddag, så lyssnade vi till en härlig konsert från grannträdet - "småttingarna" har funnit en ny bostad...
  Ja, januarivädret är ju helt underbart - idag har vi knallat runt i bara shorts och kortärmat och verkligen njutit av värmen !

  SvaraRadera