Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

15 oktober 2013

Längtan till havet

gjorde att vi beslutade oss för att lämna Spätzle Fritz ställplats

Lördag den 5/10 lämnade vi denna ställplats, som vi gärna återkommer till flera gånger !
Priset för att stå här är 8 Euro per natt och önskar man ström, så tillkommer 4 Euro per dygn. Nu är det så att kostnaden på 8 Euro behöver man inte betala om man äter i ställplatsens restaurang och det tycker vi är ett smart drag av ägaren till ställplatsen. Den ligger för övrigt en bit "mitt ute i ingenstans" mitt i ett område där man odlar citroner och apelsiner och ett par mil från kusten vid Peniscola.
Koordinaterna hit är:
N40 34 505
E000 23 587

Vi har uteslutande valt betalfria vägar i Spanien under denna resa och så och idag på väg mot dagens mål, den lilla badorten El Saler och dess ställplats La Marina strax söder om Valencia.
De betalfria nationalvägarna är ofta av mycket bra standard och här åker vi, som synes, motorväg helt utan vägavgift. Stundtals övergår motorvägen i vanlig landsväg och ibland hamnar man inne i mindre samhällen och det tycker vi enbart är positivt !
Då och då passerar man någon av Spaniens stora kedjor för försäljning av livsmedel och alkohol. Här har vi stannat vid en Mercadona affär och konkurrenten heter Carrefour. Dessa affärer finns i varje större samhälle och har en mycket stor sortering och oftast har dessa affärer långa diskar med manuell betjäning. Här säljer man kött, pålägg, dessertostar, fisk och skaldjur. Det ÄR en fröjd att få botanisera i dessa livsmedelshallar !
Att det råder full högsommar här nere har du säkert förstått när du läst om vår resa hit ner. Här har vi stannat på en rastplats för en glass och en bensträckare och kan inte annat än njuta av dessa vackra planteringar !
På väg ner till El Saler, som ligger några kilometer söder om Valencia, så väljer vi "frivilligt" att köra genom Valencia i stället för att köra från huvudvägen direkt ner till badorten El Saler och dess ställplats La Marina.
Absolut värt omvägen och trafiken inne i stan. Här ser du "belöningen" i form av mycket spektakulära byggnadsverk mitt inne i staden. Nära dessa byggnader har man kört både Formel 1 och Moto GP och detta så sent som i fjol.
En liten bildkavalkad från ställplatsen La Marina i El Saler. Här finns "allt" utom el. Tomterna är markerade och stora och priset för att stå här är 11 Euro per natt. På denna ställplats finns dessutom möjligheten att parkera sin husbil vid t.ex. en flygresa hem till Sverige. Flygplatsen i Valencia ligger inte långt från ställplatsen.
Priset för att parkera sin husbil här är då 7 Euro per dygn.
Koordinaterna till ställplatsen är:
N39 23 12
V000 19 55
In till centrum av El Saler är det bara 200 meter och vid den enda rondellen i byn tar man av för en promenad ner till den stora badstranden och dit tar det 10 minuter att gå i lugn takt.
Direkt intill badstranden ligger det 2 mycket stora restauranger specialiserade på fisk och skaldjur. Att det fortfarande är billigt att gå ut och äta i Spanien är du säkert medveten om. Ibland är det så billigt att man börjar undra hur det går att få lönsamhet, men det har man säkert med tanke på antalet besökare alla veckans dagar. Idag är det dock lite för tidigt för lunch, så därav så få gäster på denna restaurang.
Bara lukten av grillad fisk och grillat kött gör att beslutsprocessen ofta blir kort - ska vi eller ska vi inte äta ute idag...
Att Valencia är en stor hamnstad får man klart för sig om man blickar ut en bit från stranden. Här ligger åtskilliga fartyg och väntar på att få lossa resp. lasta.
Dag 2 i El Saler bjuder Frank och Karin på god lunch vid husbilarna. Det vankas 2 stora grillade tallrikar med kycklingspett. Det smakade verkligen gott med en kall öl därtill !
Så här bra mår vi efter denna goda lunch - tack än en gång Frank och Karin !

Lite motvilligt beslutar vi oss för att lämna El Saler

Frank och Karin har bokat plats på ställplatsen Orange Grove, som ligger strax ovanför byn Albir, till idag måndag den 7/10. Den orten ligger ca 4 km norr om Benidorm vid havet.
Om du är intresserad att åka förbi denna ställplats och kika så är koordinaterna:
N38 35 08,1
V000 05 02,1
Det kan dock vara bra att veta att ska man bo på den platsen bör man ha tillgång till en moppe (det har Frank och Karin) eller en bil. Det har inte vi utan vi förlitar oss på våra nyinköpta cyklar. Det är en ganska brant väg som leder hit upp från Albir och den vägen kan suga musten ur de flesta. Ställplatsen är dock mycket fin med WC, duschar, tvättmaskin, torktumlare, internet, en liten bar och en utomhus swimmingpool. Nackdelen med denna plats, bortsett från den branta backen, är att det i januari-mars kan blåsa rätt mycket här uppe.
Om någon vecka eller så kommer vi att ta bussen dit upp och då kommer vi att publicera några bilder där 
uppifrån.

Vi väljer, som vanligt, betalfria vägar och styr kosan i riktning mot Alicante utefter väg N-332. Alicante, som är huvudorten i detta område, ligger 40 km söder om Benidorm som är vårt mål denna dag och för lång tid framöver.
Fördelen med att åka betalfria vägar är ju att det blir ett ganska omväxlade sätt att färdas på. Ibland passerar man mindre eller större samhällen och ibland hamnar man långt ute i mycket vackra landskap.
Vi har gjort sällskap med Frank och Karin under denna etapp ner mot Albir och Benidorm och strax innan dom svänger av mot ställplatsen Orange Grove, så passerar vi denna fantastiska klippa vid havet i orten Calp. Gissa om klippan är hög - det finns dom som vandrar dit upp, men det tror vi båda får bero till en annan gång...
Efter att ha åkt så pass långt som vi gjort så känns det skönt att efter 4 veckor och 4 dagar få se denna lilla reception. Vi har kommit fram till Camping El Raco i Benidorm och det i strålande sommarväder. Det är drygt 31 grader i skuggan när vi står och väntar på vår tur att få checka in ! Molnen ovanför berget på bild försvann efter en dryg timme och då var det 100% molnfri himmel igen.

Vän av ordning undrar säkert varför vi valt just El Raco

Det har def. sina randiga skäl och dom heter Anders och Birgitta... De bodde den senaste vintern under en längre tid på denna camping och vi följde deras "förehavanden" här via deras fina blogg. 
Ett STORT TACK till er båda, kära bloggvänner, för att ni lotsat oss till denna plats. Här har vi hamnat på en mycket trevlig camping med perfekt och tyst läge och det trots att det bara är 1,8 km ner till absoluta centrum av Benidorm vid Levante stranden. Ni ska veta att vi trivs alldeles förträffligt bra här !!!
Vi har nu bott här i 8 dygn och har haft tillfälle att vandra runt i omgivningarna och tittat på de övriga 4 campingar som ligger nära El Raco och vi är helt på det klara med att denna camping är den bästa av dessa !
Inom denna anläggning finns det inte mindre än 5 STORA servicehus där det formligen "vimlar" av duschar och toaletter. Vattnet är kokhett i samtliga kranar och det gillas speciellt när det är dags att tvätta kläder utan att använda campingens tvättmaskiner (skjortor och strumpor t.ex.).
Direkt till höger om receptionen och infarten ligger detta hus. Här ligger campingen stora restaurang på övervåningen, med stor uteservering, campingens livsmedelsaffär samt en bankomat för campingens gäster.
Affären och bankomaten strategiskt placerade "vägg i vägg". Här byter man även ut sina förbrukade gasolflaskor för en billig penning. Vi hade "bra flyt" innan vi lämnade Sverige då vi fick kontakt med våra bloggvänner Nils-Åke och Birgitta, som vi träffade mer eller mindre av en slump i Söderköping i somras. Vi blev då erbjudna att köpa en av deras spanska gasolflaskor med tillhörande koppling och det var ett erbjudande vi inte kunde tacka nej till. TACK än en gång Nils-Åke och Birgitta för gasolflaskan och för det trevliga dygn vi upplevde tillsammans på den underbara ställplatsen strax utanför Landskrona i början av september !!!
En del av restaurangens stora uteserveringen vid El Raco Camping.
Här erbjuder man mycket prisvärda 2-rätters menyer både till lunch och middag (det är olika menyer till lunch resp. middag). Du har 4 förrätter resp. 4 varmrätter att välja mellan och priset är endast 9,50 Euro per person och då ingår vin i priset och portionerna är mycket väl tilltagna !
Från restaurangens uteservering har man utsikt över campings båda pooler. Den andra ligger direkt till höger om denna. Bilden är tagen vid lunchtid och då är det alltid folktomt här. Restaurangen är desto mer frekventerad under denna tid !
Intill restaurangen ligger den stora boule planen som är mycket populär bland campingens gäster.
Campingens tomter är verkligen generöst tilltagna. Vi har ytterligare en meter tomt till höger om husbilen. Vår bil är exakt 9 meter lång och vi har ytterligare en meters längd tillgodo bakom och framför husbilen. Här har vi precis backat in på vår tomt nr.158 med elstolpen placerad till vänster på bild (det grå skåpet). Samtliga tomter är omgärdade av en häck och det känns bra - det eliminerar verkligen risken att bli påbackad. 
Säkringen är på hela 10 Amp, så vi kan utan problem köra vår Alde värme på el och på 2 Kw om det skulle vara nödvändigt.
I skrivande stund, kl. 16.45 den 15/10, är det drygt 27 grader i skuggan så det känns inte nödvändigt just nu... Tilläggas skall att det blir betydligt billigare att köra ev. värme i husbilen med hjälp av gasol i stället för med el - kostnaden för el ingår ej i avgiften för att stå här.

Vad kostar det då att bo här på El Raco Camping ?

Om man står längre än 30 dagar här så betalar man 14,40 Euro per natt (14,50 från den 1/1 2014) och då ingår "allt" utom el. De första 2 Kw per dag ingår i priset, men el utöver denna mängd kostar 0,39 Euro per Kw. Det ska då jämföras med vad det kostar att byta en gasolflaska. Priset är cirka 160 kronor för en stor flaska och då är det propan vi talar om. Väljer man butan i stället, så är priset lägre - vi föredrar dock propan (som hemma i Sverige) då butan ibland sotar igen kylskåpen.
Direkt utanför campingen går lokalvägen som leder ner till centrum av Benidorm. Notera denna fina cykelbana som leder ner till centrum och Levante stranden och dess fantastiska strandpromenad, som sträcker sig ända bort till Gamla Stan i Benidorm. 
Mer om detta vid ett senare tillfälle för nu kallar Gerd..., som varit ute på promenad till just Gamla Stan (det har varit min tur att skriva idag) och handlat diverse Tapas, som nu ska avnjutas med en kall öl - du ser att vi har det jobbigt här nere...
Vi hörs om några dagar igen !

10 kommentarer:

 1. Ja kära vänner,va ska man säga,Underbart !!!!
  Kul att få följa med er på resan,ni skriver så utförligt
  och långt med fina bilder så man blir så Sugen !!
  Benidorm vekar ju vara toppenställe för oss Nordbor.

  Ha det så gott o njut för oss med/Kram

  ps.I morgon ställer vi bort för Vinterförv.. ds

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rolle o Carina !
   Vi trivs verkligen bra här och kan varmt rekommendera ett besök här när det är er tur att åka ner till Spanien.
   Skönt kanske för husbilen att få ta igen sig under en tid, men trist för er att säsongen är slut.
   MEN, snart är det er tur att åka söderut.
   Vi lovar att vi njuter för er också !
   Kramar från oss båda !

   Radera
 2. Hej på er! Vad stor tomt ni har vad ska du fylla den med. Det finns en Campingbutik på andra sidan gatan. Nu har jag retats lite!
  Vilken bra resa ni har haft ned.
  Kör ni kylskåpet på gasol eller använder ni elen till detta. Ha det bra så hörs vi fram över
  Nils& Birgitta
  Vi är på väg nu men lämnar fosterlander på fredag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nils-Åke & Birgitta !
   Vi har själva suttit och funderat på detta och knallade upp till campingbutiken för några dagar sedan, men har inte riktigt kommit till skott ännu...
   Kylskåpet kör vi på el men uppvärmning av vatten och matlagning kör vi med hjälp av "er" spanska gasolflaska !
   Kör försiktigt nedöver mot Portugal och hoppas att vi ses nånstans här nere i Spanien under er hemresa !!!

   Radera
 3. vilka fina bilder ni har bosse ni har virkelig jobbat med denne bloggen ser du fikk bra internet når du fikk satt opp antennan,leste litt om den på nettet men ble ikke noe klokere av den grunn på hur den virker kram fra oss på Orange grove

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, vilka läckra "flygbilder" ni tagit över Benidorm i ert senaste inlägg ! Man kan ju tro att ni hyrt helikopter, vart stod ni när ni tog dessa fantastiska bilder över det nya höghuset i Benidorm ?
   Antennen vi fick uppmonterad i trädet på vår tomt gjorde verkligen skillnad för nu har vi ett mycket snabbt internet helt plötsligt !

   Radera
 4. Kul att höra att ni trivs. Vi är nu hos Bengt i Örkeljunga på väg ner, det tar väl ett tag. Hoppas att värmen håller i sig till dess, det gör den säkert. Ett litet tips, vi körde kylen på gasol och då klarade vi oss och behövde inte betala något extra för elen, gasolen är ju som sagt billigare. Ha det bra så ses vi snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värmen håller säkert i sig. Igår kväll när John Blund kallade in oss i husbilen var klockan 23,40 och då var det ännu 20 grader varmt och vi sitter ute varenda kväll i bara shorts och T-shirt eller kortärmad skjorta !!!
   Idag, onsdag 16/10, ska det bli veckans varmaste dag med 32 grader i skuggan...
   Vi ska testa ert förslag betr. kylskåpet.
   Kör försiktigt och ha en fin tur nedöver !
   PS. Hoppas det ordnat sig med parabolen och SVT World. Vi är inga TV-fantaster, men likväl är vi mycket glada över att ha beställt denna kanal. Bara det att kunna se Rapport i direktsändning kl. 18.00 resp. 19.30 är värt avgiften. Som bonus ser vi Skavlan i direktsändning varje fredag kväll !

   Radera
 5. Ser att ni har varmt och skönt där nere. Känns lite knepigt att inte styra kosan mot söder i år, när den ena efter den andra av våra vänner lämnar kylan. Men vi får trösta oss med att det är varmt i Asien oxå.......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi förstår att det känns lite annorlunda, men ni kommer alldeles säkert att få det hur bra som helst där borta i Asien. Oavsett land är det ju en fantastisk del av världen att resa i !
   Vi önskar er en fin resa dit bort och hänger gärna med via er blogg !
   Bosse och Gerd

   Radera