Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

23 oktober 2013

Besök av "frisörerna"...

... och marknad i Benidorm följt av Tapas i Gamla Stan

När vi vaknat på morgnarna och klarat av alla godmorgon bestyr, men innan vi äter frukost vid vår uteplats, så kan vi inte låta bli att kliva ut framför "nosen" på husbilen och titta ut i västlig riktning. Håll med om att det är en vacker syn som möter oss många gångar per dag. Denna bild är för övrigt tagen innan "frisörerna" kom på besök i slutet av förra veckan...
En morgon när vi vaknade, så hörde vi några spanjorer samtala med varandra inne på "vår" tomt. Efter att ha öppnat bodelsdörren så får vi förklaringen till "kacklet" - det är dags för träden att få bli snaggade... Samtliga lövträd här inne på El Raco har säkert sett likadana ut sen vi våras, men vid denna tid på året så är det dags för klippning av samtliga lövträd. Det betyder att det är dags att fälla ut vår stora markis för att få lite skugga under dagtid. Den detaljen har alla lövträd tagit hand om sedan vi kom hit för drygt 2 veckor sedan.
Det är inte bara vi som har lite svårt att ställa om rutinerna betr. för mycket sol på tomten (utan markisen utfälld) utan alla "småttingar", d.v.s. alla de många sparvar som huserat runt husbilen i dessa träd har fått lite att fundera över... Det har dock ordnat sig till det bästa för dom nu för de stora barrträden som finns intill oss har blivit ett nytt högkvarter för dessa fåglar och även för alla vita duvor som huserar här.
Våra närmaste grannar såg lika förvånade ut som vi säkert gjorde när vi klev upp ur sängen och öppnade vår bodelsdörr denna morgon...
På morgnarna försöker vi, även om man inte alltid är så hungrig, att äta en någotsånär stadig frukost.
För att vara lite mer sugen på en god middag, så brukar vi oftast äta en lättlunch vid 13-tiden på dagarna.
Denna dag bidde det räkor frästa i olivolja och vitlök och därefter ett par skivor rökt lax med pepparrotsgrädde samt några skivor bröd till.

I söndags var det dags för Benidorms enorma marknad...

... och den är verkligen stor, så stor så att det nästan är möjligt att villa bort sig i alla gångar med marknadsstånd som leder in mot höger på bild. De närmaste vägarna i området stängs naturligtvis av under de timmar marknaden pågår.
Det är mest kläder och skor som saluförs på denna marknad och utbudet är enormt !
Frukt, grönsaker, karameller och diverse ostar (den ena godare än den andra...) saluförs i mängder för att inte tala om alla dessa rökta skinkor som hänger upp i taket på dessa markandsstånd - Serrano och Iberico i olika prisklasser.
Det enda som saknades på denna marknad (tycker vi) är ett utbud av grillade revbensspjäll och grillade kycklingar för att ta med sig hem till husbilen - är det något man kan här nere i Spanien och i Portugal, så är det just dessa grillade produkter !
Vi har dock tagit reda på vart räddningen finns... och det är på marknaden i Alfas del Pi, som ligger ovanför badorten Albir 4 km norr om Benidorm. Dit åker man med busslinje 10 och hållplatsen ligger precis utanför vår camping El Raco !

Dags för lite Tapas igen

Vår "hovleverantör" av dessa underbart goda rätter ligger i Benidorms gamla stadsdel. Vi har redan hunnit med 2 besök där och i tillägg ett besök där för inhandling av Tapas för att ta med sig hem till husbilen.
Direkt efter det att man lämnat strandpromenaden och är på väg in i Gamla Stan, så passerar man denna svenska och nordiska restaurang - Nordiska Krogen. En restaurang som erbjuder en stor meny och med utsökt mat. Personalen talar även svenska på denna restaurang i en ort där norrmännen utgör det överlägset största nordiska inslaget utefter hela denna kuststräcka !
Himmelriket är nära... hit kan vi nog tänka oss att promenera hur många gånger som helst denna vinter...
Enligt ett flertal tidningsartiklar vi läst hemma i Sverige, så ska detta vara kusten bästa Tapas restaurang och vi - utan större erfarenhet av Tapas restauranger i detta område - är nog benägna att hålla med om detta budskap. Det kan omöjligen bli bättre än så här !
I ett större antal kyldiskar saluförs alla dessa fantastiska Tapas rätter. Det är verkligen svårt, för att inte säga omöjligt, att bestämma sig för vilka man ska välja... Det finns så många olika Tapas att välja på i just denna restaurang att vi kommer att behöva besöka denna bar hur många gånger som helst denna vinter... och det ser vi verkligen fram emot !!!
När du ser denna bild, så förstår du säkert vad vi menar... Grabbarna på bild jobbar här sedan många år och har "stenkoll" på att alla gäster ska få allra bästa service och uppmärksamhet !
Idag valde vi dessa 2 Tapas ur det enormt stora utbudet. Till vänster rullad Serrano skinka fylld med ost och
kokt röd och grön paprika och till höger rullad rökt lax fylld med en otroligt god skaldjursröra toppad med pepparrotsgrädde. Risrätten i mitten med små kycklingbitar bjuder huset samtliga gäster på vid beställning av Tapas.
På denna mycket trevliga restaurang, La Caya Aragonesa, kan man även köpa med sig en skinka när man knallar hem efter en god lunch eller middag. I stort sett varje stor livsmedelshall här nere saluför dessa underbart goda skinkor, så när vi åker hem i vår ska vi def. köpa med oss en eller ett par för transport hem till Sverige i husbilen. Det är inga problem att lägga en sådan rökt skinka i t.ex. dubbelgolvet eller i garaget i husbilen och det trots den varma luften under våren - den håller sig lika fin under hela denna transport hem !
På väg tillbaka till El Raco så passerade vi denna sångkör som höll på att repetera inför ett framträdande i en närbelägen kyrka om ett par veckor.
Att norrmännen dominerar det nordiska inslaget här nere bland alla engelsmän, belgier och holländrare råder det inget tvivel om och det speciellt i badorterna Albir och Altea, som ligger 4-5 km norr om Benidorm.
Här inne dominerar dock "juniorerna" som kommer körandes på sina moppar under hela dagarna för att få sig en burgare med tillbehör. Vad som är anmärkningsvärt i sammanhanget är att de allra allra flesta använder hjälm när dom kör moppe och det även passagerarna. Hemma i Sverige är det väl lite si och så med laglydnaden bland moppeåkare !
En mycket populär bar och restaurang i början av den norra delen av strandpromenaden är Roman, så här dyker vi in för en öl på väg upp till El Raco - allt för vätskebalansens skull...

Må så gott alla som följer oss på vår blogg - vi hörs om några dagar igen !

4 kommentarer:

 1. Skönt att se att ni kom iväg trots alla motgångar.
  Gerd dock i mitella i början noterar vi.
  Lockande att fortsätta i era fotspår efter Mosel/Alsace.
  Arto sover nu över vintern i nya carporten.
  Ninni & Kjell

  SvaraRadera
 2. Ninni & Kjell,

  Ja, det är verkligen lockande att fortsätta söderut från Mosel och Alsace. Det har ju blivit lite av rutin alla år att köra dit ner även om vi brukar välja lite olika vägar.
  Men nu är vi ute på jungfrumark för vår del, i vart fall med husbil för tidigare har vi ju varit rätt mycket i Spanien men då med flyg och hyrbil.
  Här är full högsommar ! Igår kväll satt vi, som vanligt, ute fram till midnatt då John Blund kallade in oss och det vid klockslaget är det ännu 21 grader varmt. Dagtid varierar tempen mellan 25-32 grader i skuggan - lite skillnad mot hemma...

  SvaraRadera
 3. Underbara sommarbilder och kul att följa med er på
  Bloggen vad som händer och sker därnere !!
  Varmt här hemma med + 14 igår och idag med :)
  Så får det ju fortsätta året ut för vår del.
  Tapasstället ser ju toppen ut,Gött Gött !!!

  Ha det fortsatt underbart där nere...Kram

  SvaraRadera
 4. Rolle o Carina !
  Vi tittade på God Morgon Sverige på TV i morse och såg, till vår förvåning, att det skulle bli 14-16 grader varmt nån vecka framåt så vi är glada för er skull att vintern dröjer !
  Tapasstället La Caya Aragonesa är ett "place" som vi verkligen rekommenderar. Mycket prisvärt med tanke på kvaliteten och underbara Tapas att välja mellan !
  Kram

  SvaraRadera