Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

14 december 2013

Beslutsångest...

... El Raco Camping i Benidorm   ELLER   La Colina Camping i Albir ?

Igår var vi ute och "slarvade" från kl. 10 och ända fram till kl. 22 och det är inte var dag det sker...!
Vi har av ett flertal svenskar och norrmän hört mycket gott om La Colina Camping, som ligger i Albir endast 4 km från vår Camping El Raco här i Benidorm. Dels i form av hörsägen, d.v.s. från husbilsresenärer som pratat med resenärer som övernattat där, och dels från de som själva bott där längre resp. kortare tid.

Efter att ha bott här i Benidorm i snart 2½ månad kände vi att nu är det dags att göra slag i saken. 
Eftersom det var fredag igår, så beslutade vi oss för att först besöka marknaden i Alfas del Pi (som äger rum endast på fredagar), så vi knallade upp till receptionen för att se om det var fler svenskar som skulle åka dit. Och det var det - vi blev 6 personer som gjorde sällskap i bussen dit bort och, som vanligt, tog vi en välbehövlig paus för lite mackor och dryck på Nordiska Klubben "Mas Amigos". Deras smörgåsar är inte att leka med... smakar liksom alltid mera !
Nu blev det inte så mycket handlat idag då vi bestämt oss för att bl.a. besöka La Colina Camping och dessutom knalla runt i Albir för att bl.a. äta lunch. Men det blev ett par blommor som nu pryder vår instrumentpanel i husbilen tillsammans med en tomte som lärt sig att klättra upp och ner på en kedja...
Utbudet av blommor är mycket stort på denna marknad !
När vi "betat av" marknaden och njutit av Mas Amigos läckra smörgåsar tillsammans med 4 av våra svenska grannar här på El Raco, så tog vi bussen ner till centrum av Albir och besökte (ännu en gång) Restaurant Tutti Frutti. Temperaturen har här nått dryga 20 grader i skuggan och det är helt vindstilla. Idag beställde vi in var sitt glas vitt vin och på denna restaurang bjuds man alltid på några små tapas till vinet eller ölen. Till lunch valde vi grillad fisk och vi tar tillfället i akt (ännu en gång) och rekommenderar denna restaurang - den grillade "firren" med diverse tillbehör smakade mera...

LA COLINA CAMPING

Efter avslutad lunch promenerade vi upp till La Colina, en promenad på endast 10 minuter från centrum av Albir och här mötte våra norska vänner Frank och Karin oss (dom bor på ställplatsen Orange Grove en bit ovanför Albir), som har norska vänner (Hans och Unn-Mari) som bor på La Colina sedan en månad.
Tyvärr så kom det in en del moln på sena eftermiddan och dessa bilder är tagna mellan kl. 16.30 - 17.30 så bilderna är inte av högsta "kvalitet", tyvärr.
La Colinas huvudbyggnad sedd från den lilla väg som leder hit upp från centrum av Albir. Karin står här och väntar på oss "nyfikna".
Huvudbyggnaden sedd inne från campingen. Det är faktiskt som att komma in på ett flottare hotell när man besöker receptionen och övriga utrymmen. Här ska det bli en bar och restaurang så småningom med servering både här ute och en trappa upp på balkongen. Denna huvudbyggnad inrymmer även toaletter och duschar.
Huvudbyggnaden sedd från en av campingens tomter med den stora swimmingpoolen i förgrunden. 
Till skillnad från El Raco Camping finns här ingen inomhuspool.
Några av de övre tomterna sedd från huvudbyggnaden. Som kanske framgår av denna bild, så är swimmingpoolen stor !
I tillägg till huvudbyggnaden och dess toaletter och duschar, så finns det ytterligare 2 servicehus och det är dessa båda. Här har man verkligen tänkt till tycker vi - den vänstra byggnaden är endast avsedd för damer och den högra endast för herrar ! I båda byggnaderna finns det ett flertal mycket stora duschutrymmen med låsbar dörr naturligtvis, ett flertal WC, utrymmen för att diska samt 3 tvättmaskiner och det i båda byggnaderna.
Helhetsintrycket avseende de sanitära utrymmena är: detta är absolut en plats att rekommendera...!

Tomterna  -  dess läge och storlek ?

Tomtstorleken och tomternas läge matchar definitivt anläggningen i övrigt. Här finns tomter som ligger i skugga större delen av dagen (dessa finns på den övre delen av anläggningen sett från receptionshuset) och det p.g.a. alla de träd som man "sparat" när man byggde anläggningen för ett drygt år sedan. 
Nu tillhör vi båda de som älskar sol och när vi kommer till en camping så försöker vi, i den mån det är möjligt, att hitta en tomt utan träd i närheten. Speciellt under "vintern" här nere tycker vi att det är viktigt - om inte annat, så är det ju ljuvligt att vakna vid en tomt som badar i sol när luften är lite kylig under morgonen !
I övrigt så går det att välja tomt som erbjuder obegränsat med sol och tomter som delvis ligger i skugga under dagen - här tillfredsställer man m.a.o. alla smakriktningar !

Här kommer några bilder som vi hoppas ska ge dig en hint om hur det ser ut på La Colina.

Som väl framgår av följande 2 bilder...
... så är tomterna stora här på La Colina och de är faktiskt t.o.m. något större än tomterna på El Raco i Benidorm där vi verkligen är bortskämda med stora tomter !
Frank och Karins vänner, Hans och Unn-Mari från Mo i Rana, står parkerade här på La Colina och de är MYCKET nöjda med denna camping och med badorten Albir som närmaste "granne" !

Under kvällens lopp dök så Globetrottern Åke (Åke och Christina) upp i förtältet och det var trevligt att få träffa dig Åke - nästa gång hoppas vi få träffa Christina också ! 

Vi vill här och nu ta tillfället i akt och tacka Hans och Unn-Mari för en mycket trevlig kväll med mycket god förtäring i deras fina förtält fram till sena kvällen och vi vill dessutom tacka Frank och Karin för transporten med deras hyrbil åter till "vår" Camping El Raco i Benidorm !!! 
Frank, stackarn, fick hålla sig nykter i kväll... förbannande hyrbil, som han skojade till det och sa...


För att skapa lite julstämning i det varma och sköna vintervädret, så har man monterat upp detta ekipage intill swimmingpoolen - var det så här husbilarna såg ut förr i tiden...?

Vi avslutar detta inlägg som vi började det:

Beslutsångest...?!?!!!

Ja, det är det minsta man kan skriva efter att ha besökt La Colina Camping i Albir !
De flesta gäster på denna camping är norrmän och svenskar och några tyskar och i tillägg finns det en större koloni holländare, som har ockuperat tomterna längst ned på campingen - intill entrén och huvudbyggnaden.

Vi kommer att återvända till Albir och La Colina lite längre fram i vinter för att försöka bilda oss en objektiv uppfattning om denna camping ställd i relation till El Raco, som vi bor på.

Fördelen (som vi ser det) med La Colina är dels att det är en mindre camping med endast 90 tomter ställd i relation till "vårt" El Raco där det finns 595 tomter, dels att det är så nära ner till Albirs centrum och dels att allt är så småskaligt i Albir. Det finns gott om små mycket mysiga och bra restauranger nere i centrum och i stort sett alla byggnader, inkl. hotellen, har bara 2-6 våningar.

Fördelen med El Raco här i Benidorm är utbudet av restauranger, barer och affärer. Här är faktiskt utbudet MEGA-stort... och det tilltalar oss. Dessutom, det som tilltalar oss allra mest, är att här i Benidorm finns dessa fantastiska strandpromenader - det har man inte vare sig i Albir eller i grannbyn (på promenadavstånd) Altea. I just Albir finns det bara 4 restauranger som ligger intill havet och strandpromenaden (i Alfas finns det dock betydligt fler).

Oavsett vad vi kommer fram till, så kommer vi att vara El Raco trogna denna vinter och stå kvar här fram till i vår, men vad som sker nästa vinter (om vi får behålla hälsan vill säga och det är ju som bekant inget man kan ta för givet) står dock skrivit i stjärnorna...
Vi har (dock inte bindande på något sätt...) kommit fram till att vi kommer att återvända till just El Raco i Benidorm - vi tror att Albirs småskaliga atmosfär i längden kan bli just lite fööör småskalig...?!?
Vi ska grunna påt och komma tillbaka vid ett senare tillfälle och meddela vad vi beslutat !

I morgon är det söndag och 3:e advent och vi konstaterar, avslutningsvis, att nu är det snart dax att lägga in sillen, steka köttbullarna och ordna med all annan julmat - tänka sig, det är bara drygt en vecka kvar till julafton med Kalle Anka och Co... det har vi faktiskt lite svårt att förstå när det, som idag och de flesta andra dar, är dryga 20 grader i skuggan och uppåt 30 i solen...17 kommentarer:

 1. Håller tummarna för att ni "lyckas" kontraktera er på La Colina, dom vill ju gärna ha långtidsgäster! Luften är MYCkET bättre att vistas i däruppe o buss o gångavstånd är toppen!

  SvaraRadera
 2. BRAVO kommentarskoden är borta;-) Forts trevlig helg :-)

  SvaraRadera
 3. Lena !

  Stort tack för hjälpen med dessa förbenade koder som bara ställer till problem - vi lyckades hitta fram till rätt avbockning tack vare dina instuktioner !

  Samtidigt vill vi rikta ett stort tack till Birgitta, som erbjöd sig att hjälpa till !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så lite, kul att iT-yrket håller i sig än:-)

   Radera
 4. Lena !

  Vi håller absolut med dig om La Colina och allt runt ikring där, men risken är ju (som vi skrev i inlägget) att det bli lite för småskaligt att vistas i Albir under hela vintern...
  Vi kommer att noga överväga dessa två alternativ inför nästa vinter, men i skrivande stund lutar det mot El Raco !?!
  Av frågetecknet att döma så är vi, om sanningen ska fram, inte helt klara över vad vi kommer att välja...
  Det optimala är kanske att vistas 3 månader på La Colina och 3 månader på El Raco !?!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får ni abstinens på LaColina så går bussen varje kvart (tror jag) ;-)

   Radera
  2. Lena !

   Du har så rätt - den går varje kvart...!

   Radera
 5. Det är ju lite lättare för er att välja camping eftersom ni inte har något husdjur, vi måste ju även ta hänsyn till våra små liv och då blir det lite mer komplicerat. Men annars håller vi med om att La Colina kan vara ett alternativ till El Raco, med reservation över att det kanske kan bli lite för "familjärt" när det är färre platser, men vi människor är ju olika en del gillar det och en del föredrar kanske att vara lite mer "anonyma". Kram

  SvaraRadera
 6. Anders och Birgitta !

  Vi är eniga med er om detta och i tillägg, som vi skrev i inlägget, så är vi nog lite "rädda" för att det efter en längre tid blir föööör småskaligt i Albir...
  Här i Benidorm har vi ju både storstad, "småstad" i Gamla Stan och badort i en skön blandning och det konceptet tror vi att vi kommer att sakna i Albir efter en längre tid där !
  Kram

  SvaraRadera
 7. Ja vilka fantastiska inlägg ni bjuder oss läsare på !
  Och underbara tänkbara Campingar att ta in på.
  Felet är bara att vi blir så sugna att dra snart!
  Men åren går fort och snart är vi också där se!
  La Colina skulle passa oss perfekt att övervintra på.
  Eller också kan man ta 3 mån på var som ni skriver!
  Inte helt fel kanske o byta lite miljö.

  Ha det nu så gott där nere och vi tackar er så mycket
  för era underbara inlägg som ni skriver in!

  AdventsKramar till er fr oss.....

  SvaraRadera
 8. Hej båda 2 !

  Tiden går som en liter som hembrännarn sa, så snart är det er tur att njuta av tillvaron här nere.
  Ingen dum idé alls att bo både på La Colina och här på El Raco - vi får se vad vi väljer nästa år. Just nu lutar det åt att vi väljer El Raco, men osvuret är bäst...
  El Raco och Benidorm är ett mycket bra val för övervintring - här finns allt !!!
  Kramar från oss !

  SvaraRadera
 9. hei Bosse å Gerd sitter å leser eran blog nyter av fine bilder...takker for en fin kveld sammen vi sitter i 10.000 meters høyd å surfer på snapt internet ha en fin å trevelig jul i Benidorm å helsa alle kjente kram fra oss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frank och Karin !

   När ni landat, så ligger det 2 SMS från oss till er och väntar...
   Vi önskar detsamma, men vi hörs ju innan jul !
   Kram fra oss

   Radera
 10. Angående La Colina så har vi en del negativa synpunkter:
  Vår historia börjar med att vi träffade en trevlig familj, som betalt i förskott för en månad, men som av familjeskäl inte kunde utnyttja sin bokning. Vi tog över den och har också betalt deras förskottslikvid.

  Väl på plats mottogs vi fint och uppskattade den goda ordning som rådde. Vi blev anmodade att bestämma hur länge vi skulle stanna och vi beslöt två månader. Betalade i förskott för hela vistelsen.

  Efter ett par veckor fick vi medicinska problem och beslöt att avbryta vistelsen. Vi blev anmodade att besöka hotellet för att få pengar tillbaka. Där fick vi reda på av innehavaren att det kom inte på frågan. I stället skulle han utfärda ett intyg, som vi skulle presentera för reseförsäkringen. Trots mina protester var han obeveklig och for ut i långa förklaringar, som jag tyvärr inte kunde argumentera mot i mitt tillstånd.

  Packade och lämnade campingen. Några dagar senare var platsen uthyrd till en annan gäst.

  Trots flera mail med begäran om en återbetalning av ett lämpligt belopp (I vårt fall ca 600 euro) har man inte bemödat sig att ens svara på mailen.

  Nu inser vi att man inte har för avsikt att rätta till det hela eller skicka något intyg. I stället stoppar man våra pengar i fickan och hyr ut till nya och får på så sätt dubbla inkomster!

  Nu till kärnan: Betala inte i förskott för längre tid än nödvändigt!

  Sedan kommer frågan: Är detta vanligt eller har vi att göra med osedvanligt oärliga personer?

  Slutligen: Campingen är välskött och det har vi framhållit hela tiden, men kundrelationen en katastrof.

  SvaraRadera
 11. Kan komplettera ovanstående med att vi skickat 5 mail och ringt två gånger. Den sista gången för cirka tre veckor sedan lovade Antonio (innehavaren) att skicka ett intyg på att vi hade inbetalad avgift tillgodo.

  Inget svar och jag inbillar mig att vi aldrig får något sådant. Tyvärr en mycket besviken gäst.

  Alla andra campingar vi besökt har varit positiva och justa!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Staffan,

   Tack för dina kommentarer !

   Vi blir bestörta när vi läser om de problem ni råkat ut för på La Colina. Det förvånar oss verkligen och det mot bakgrund av att vi hade möjlighet att tala med ett stort antal norrmän och svenskar när vi besökte La Colina i samband med att vi skrev ovanstående inlägg om just den campingen.
   Men så vitt vi vet, så hade väl inga av dessa gäster haft för avsikt att lämna campingen i förtid och mot bakgrund av detta faktum så har heller aldrig detta problem uppstått tidigare.
   Det enda tips vi kan förmedla till er båda är att försöka ta kontakt med Antonios fru (som ju är svenska och som arbetar på campingen då och då) eller deras son, Ricardo, som även talar svenska och förklara vad som inträffat och be någon av dom reglera detta snarast möjligt och det med tanke på att ert problem med La Colina naturligtvis ger campingen dåligt rykte i Sverige och bland svenskar som läser t.ex. denna blogg - då drar man ju sig för att välja just denna camping när det finns så otroligt många andra att välja på här nere i trakterna av Benidorm och Alicante !

   När vi ankom till El Raco här i Benidorm, så fick vi en lista med de tomter som fanns lediga vid just det tillfället. Vi valde den tomt vi tyckte passade oss bäst och gick sedan upp till receptionen för att registrera oss. Receptionisten frågade hur länge vi hade för avsikt att stanna på El Raco och vi svarade minst en månad, men troligen längre än så (det är ju först efter en längre tid man märker om man verkligen trivs på en camping eller ej).
   Vi fick till svar att vi var välkomna att stanna så länge vi så önskar och att tomten vi valt var vår åtminstone ett år framåt i tiden.
   Därefter förklarade hon att då vi hade för avsikt att stanna minst en månad, så önskade man förskottsbetalning för just en månad.
   Efter en månad gick vi upp till receptionen och betalade dels för ytterligare en månad framåt i tiden och dessutom för den el vi förbrukat under den månad som just då passerat.
   På detta sätt fungerar det här på El Raco i Benidorm och så ska det ju fungera på samtliga campingar naturligtvis.

   Vi önskar er lycka till i era försök att få ordning på detta problem med La Colina och vill avslutningsvis tipsa er om Camping El Raco - här fungerar ALLT och trivseln är mycket stor bland oss 24 svenskar i 12 husbilar som för närvarande bor här på El Raco !!!

   Mvh
   Bosse och Gerd

   Radera
  2. Tack för era kommentarer.

   Jag har talat med Rikardo, som bara lämnade över till sin far Antonio. Han i sin tur vägrade att prata om återbetalning.

   Då bad jag åtminstone om ett intyg eller liknande för att förvissa mig om att vi eller någon av våra vänner kunde utnyttja de pengar som vi betalt. Tyvärr har han inte hört av sig med vare sig mail eller något annat.

   Eftersom man inte skriver kvitto eller andra formalia så fungerar allt om man stannar kvar. Jag har också framhållit att campingen är väl organiserad och i fint skick.

   Tyvärr ljög Antonio för mig och sa att vår plats stått tom vilket jag vet att den inte gjorde.

   Jag har också sagt att jag kommer att informera mina klubbkamrater om vår erfarenhet, men inte ens det verkar bita på honom.

   Ville egentligen inte blanda in hans fru eftersom hon kan få problem när vare sig far eller son vill erkänna att man inte behandlat oss korrekt.

   Vi håller helt med er om att campingen kan få dåligt rykte eftersom de vi övertog platsen inte heller har blivit väl bemötta.

   Så varför skall snikenhet fördärva en i alla avseende välskött camping?

   Er beskrivning av El Raco gör att vi hellre åker dit nästa gång vi kommer ner!

   Tycker Staffan och Inger

   Radera