Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

04 oktober 2016

Från Beaune i Frankrike till Benidorm i södra Spanien

Från Beaune i Bourgogne distriktet till Gruissan i södra Frankrike

Fredag den 16/9 lämnade vi Beaune och valde motorväg A6 söderut och några mil innan Lyon svängde vi av till motorväg A43 och passerade på så vis strax öster om denna storstad och kom på så vis in på motorväg A7 strax söder om Lyon. Det går naturligtvis alldeles utmärkt att välja motorvägen som passerar i närheten av Lyons stadskärna och välja att åka i en tunnel under staden, men att välja det alternativet innebär oftast att man hamnar i långa köer och det tar alltid tid.
A7:an fortsätter vi sedan via Valence och Montélimar och strax söder om Orange fortsätter vi sedan på motorväg A9 mot Nimes och strax utanför Montpellier innan vi svänger av motorvägen mot Gruissan och det strax innan Narbonne.

Det blev en ovanligt lång tur idag - sträckan från Beaune till Gruissan är 560 km lång, men eftersom vi valde motorvägsalternativet är det inte mycket att oroa sig över...
Vän av ordning undrar kanske varför vi inte väljer mindre riksvägar i stället för att ligga och nöta på motorvägar och svaret på denna fråga är att vi rest så mycket med personbil i större delen av Europa och det under många år, så vi känner oss nöjda med det vi sett och upplevt ute på landsbygden.
Som framgår av denna karta, så är turistorten Gruissan omgiven av vatten och en mycket stor marina för både fritids- och fiskebåtar.
Marinan är så stor så det skulle krävas minst 8 bilder för att täcka hela området - detta är den innersta delen av hamnen med ett flertal restauranger både till höger och till vänster på bild.
Vår favoritrestaurang är L&L Brasserie som skymtar till höger om segelbåten längst fram på bild.
Utbudet av både förrätter, varmrätter och desserter är mycket stort och vi rekommenderar mycket gärna denna restaurang !
När man har ungefär 700 meter kvar till ställplatsen i Gruissan, så passerar man Vinkooperativet på höger sida vägen och här tankar man vitt, rosé och rött precis på samma sätt som man tankar på en bensinstation...
De 2 förstnämnda vinsorterna kan man lämna därhän, men det röda vinet som är ett Merlot vin rekommenderar vi gärna - 1,65 Euro per liter och vinet säljs i plastdunkar om 3 resp. 5 liter.
El finns ej på denna ställplats, men anläggningen för vatten in och ut är mycket välordnad och enklare dusch och toa finns även om dessa är från "Hedenhös" tid...
Koordinaterna till Gruissans mycket stora ställplats är:  N 43 06 16   E 003 05 58

Från Gruissan i södra Frankrike till ställplatsen Spätzle Fritz nära Vinaros och Peniscola i Spanien

Söndag den 18/9 lämnade vi trivsamma Gruissan och valde motorväg A9 ner mot Perpignan och strax därefter passerar vi gränsen mellan Frankrike och Spanien.
När vi lämnade Gruissan var det varmt men rätt blåsigt och den blåsten höll i sig hela vägen ner mot gränsen. När vi passerar gränsen så fortsätter vi på motorväg AP7 och de första milen är det ganska brant utför och i och med att vi passerat bergskedjan vid gränsen så förändras vädret markant.
Från 22 grader och kraftig blåst till 31 grader och vindstilla - vad kan man mer begära...
Ställplatsen Spätzle Fritz, cirka 9 km från byn Vinaros och 7 km från motorväg AP7, är stor och vi föredrar absolut denna ställplats framför de i Peniscola, som är mer känd bland svenskar. Där finns även en camping med små tomter för den som inte vill stå på en ställplats.
Många väljer säkert Peniscola p.g.a. av närheten till havet och byn och har man för avsikt att stanna ett flertal nätter, så är naturligtvis Peniscola att föredra - utbudet av barer och restauranger är relativt stort där...
...för det enda ställplatsen Spätzle Fritz kan erbjuda är den mycket trevliga restaurang som värdparet med dotter driver sedan många år. Maten är mycket god och vällagad och utbudet är stort och menyn är t.o.m. på svenska. Vår favorit här är Wienerschnitzel "Wiener Art" och den är stor som ett mindre "dasslock" och så tunn som den ska vara...
Bosse kunde, som vanligt, inte hålla sig utan tar några tuggor innan jag hinner fota...
Här trivs vi alltid lika bra och även husbilarna verkar tycka att mysfaktorn är hög här hos Spätzle Fritz.
Priset för att övernatta här är 8 Euro, men om man väljer att äta middag på ställplatsens restaurang så är övernattningen avgiftsfri. Ev. el, med 16 Amp säkring, tillkommer med 4 Euro per dygn.
Koordinaterna till Spätzle Fritz stora ställplats är:   N 40 34 30   E 000 23 36

Äntligen hemma...
Måndag förmiddag den 19/9 lämnade vi ställplatsen Spätzle Fritz strax utanför Vinaros för denna gång och efter 350 km på motorväg AP7 mjuklandade vi så i vår andra hemstad Benidorm.

Många av er som följer vår blogg undrar säkert varför vi inte byter övervintringsort då och då för att få lite variation, men efter att för 2 år sedan ha besökt ett större antal campingplatser och ställplatser mellan Benidorm och Gibraltar så är vi på det klara med att bättre alternativ saknas.
Det kan inte bli bättre än så här någon annanstans i södra Spanien. Utbudet här i trakterna av Benidorm är MEGAstort - vi tar lätt bussen till grannbyarna Albir och Altea, som båda ligger direkt intill havet och där tempot är lite lugnare än här i Benidorm och som ett tredje alternativ finns semesterorten Calpe med dess stora utbud av restauranger och shopping. Känner vi för att ta en tur till staden och badorten Alicante, så tar vi tåget de 40 km söderut och där emellan finns det ett stort antal samhällen som lockar.
När vi anlände till våra förbokade tomter på Raco Camping i Benidorm den 19/9, så kändes det skönt att få slappa till en god drink i 31-gradig värme och bara njuta tillvaron.
I år var vi det första svenska ekipage bland långliggarna som anlände hit, men i skrivande stund (tisdag 4/10) har ett antal svenskregistrerade husbilar anlänt för övervintring.

Vi har rest 4.000 km i lugnt tempo (vi lämnade Sverige den 27/8) och inte råkat ut för en enda incident under vår resa hit ner - i fjol höst lade ju vårt kylskåp av när vi passerade Moseldalen, men under denna resa har husbilen spunnit som en katt och det har även vi gjort...!

Om några dagar återkommer vi med ett inlägg som bl.a. kommer att handla om en fråga vi, och andra övervintrare, ofta får när vi är hemma i Sverige om somrarna:
- hur får ni tiden att gå där nere...

Vi hörs - till dess, må så gott !

10 kommentarer:

 1. Roligt att hänga med bloggen på resan till det andra hemmet söderut. Du hade ett tidigare inslag om kostnader för "vinterförvaringen". Vi drar snart på vår 5:e resa. Är nyfiken på vilket försäkringsbolag ni ev har. Vi tycker priserna är lite olika. Har du något tips som funkar? Kräver inget svar, men man kan ju alltid chansa...Solan i Bromma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt att ni hänger med oss - välkomna ombord !
   4:e året i rad använder vi oss av förs.bolaget GOUDA och vi är mycket nöjda.
   Gå in på deras hemsida:
   www.gouda-rf.se
   och klicka på "Reseförsäkring Europa".
   Klicka sedan på "Beräkna pris och köp".
   I översta "luckan" ska det stå "Reseförsäkring Europa".
   Fyll i det datum ni lämnar Sverige och även det datum då ni kommer tillbaka till Sverige.
   Välj sedan "Försäkring från dag 46".
   Välj sedan antal försäkrade - i ert fall 2.
   Under rubriken "Vill du välja bort" - "Egendom", så väljer du "Ja" (försäkringen blir mycket dyrare om ni även ska inkludera lösöret i försäkringen - en lap top, padda, telefon och kläder kostar ju små pengar i sammanhanget).
   Tryck sedan på "Beräkna Premie" och då kommer den totala kostnaden upp för er två.
   För vår del så har kostnaden legat på mellan 8.500 - 9.000 kronor totalt för oss två per resa - väl använda pengar om olyckan skulle vara framme och man måste transporteras hem med ambulansflyg, en kostnad på minimum 300.000 kronor från Spanien...
   Försäkringen betalas med kreditkort och när det är gjort sänder Gouda ett mail till er med försäkringsnummer etc.
   Hör gärna av dig igen om det är något du undrar över !
   Bosse och Gerd

   Radera
  2. Tack för snabbt svar och ha det så bra i solen...aj vad vi längtar... :) Solan

   Radera
  3. Trevlig resa och kör försiktigt !

   Radera
 2. Ni hittar alltid fina platser att landa på längs vägen! Själva kör vi på ganskabra på nervägen för att kunna njuta några extra dagar i värmen. Längtar till pensionen 😘

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gjorde vi också innan vi blev pensionärer - snabbt ner och snabbt hem för att få så många dagar som möjligt i värmen !
   Ja, friheten som pensionär är värd sin vikt i guld...!

   Radera
 3. VÄLKOMNA till ännu en övervintring o tack för vi fick följa er på resan ner igen! Vi suktar hemmavid för första ggr på 11 år, hemskt! Ser fram mot fina bilder med blå himmel på, det är ju delvis därför vi m fl tar oss till just Sp på vintrarna, ha det gott o njuut! 💟💟

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lena och Jan,
   Vi lider med er och har all förståelse för att ni är ledsna över att inte få rulla söderut i år som alla andra år !
   MEN, som du själv skrivit så måste ju hälsan få gå före och nu hoppas vi att Jan snart får komma in på operation och att ni därefter kommer att "ladda" extra mycket inför säsongen 2017/2018.
   Vi lovar att "ösa" massor av bilder med blå himmel över er som lite plåster på såren !!!

   Radera
 4. Bosse du får kolla din telefon fint kort från tyrolerfest frillesåsarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den bilden är fin - ni skulle ha gjort er bra på festen i München !!!

   Radera