Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

29 september 2016

Från Minheim i Mosel mot Benidorm i södra Spanien

Måndag den 12/9 lämnade vi vårt kära...
...i mellersta Moseldalen där nästan alla innevånare på ett eller annat sätt är beroende av...
...det som blir resultatet av dessa "juveler" !
På väg till Minheim från ställplatsen i Wahlsburg-Lippoldsberg valde vi motorväg A7 en kortare sträcka innan vi vek av i sydvästlig riktning mot Moseldalen.
Du som funderar på att köra just A7 i nutid bör nog kanske välja en annan motorväg. Utefter långa sträckor bygger man ut denna motorväg från 2 till 3 filer i vardera riktningen och när man bygger i Tyskland, så är det inga 2-3 km åt gången man bygger om utan här är det ofta 10-15 km.
Räkna därför med köer och avsevärt nedsatt snitthastighet under de kommande månaderna !
Koordinaterna till ställplatsen i Minheim (en av Tysklands bästa ställplatser) är:
N 49 51 54
E 006 56 28

Från ett vindistrikt till ett annat
Från Minheim i Moseldalen (som vi lämnade för Riquewihr i vindistriktet Alsace i norra Frankrike) är det 370 km om man väljer att åka A1 ner till Luxemburg och därifrån ta sig ner till Alsace via Thionville på motorväg A31 mot Metz och strax innan Metz väljer vi motorväg A4 mot Strasbourg och sedan motorväg A35 rakt söderut mot Colmar i mellersta Alsace. Strax innan Colmar lämnar vi motorvägen och kör därifrån direkt in till vinbyn Riquewihr och dess nyrenoverade camping, som idag håller en hög standard med helt nyrenoverade servicehus.
När vi checkat in och letat upp vår tomt, så möttes vi (som vanligt) i Riquewihr av denna juvel...
...och varje gång vi har kommit till denna camping och även till campingen i Ribeauvillé (som ligger några kilometer från Riquewihr), så möter "Storkis" upp !
Sin bostad har han och hans "fjälla" i detta bo på en av skorstenarna inne i byn Riquewihr.
 Kännetecknande för bl.a. Riquewihr och grannbyn Ribeauvillé är de många pastellfärgade husen och...
...de många uteserveringarna - här den minsta av dom alla...
I tillägg till "massor" av uteserveringar finns det även gott om affärer som inriktat sig på försäljning av bl.a. gåslever, anklever, ost och närproducerad öl.
Den produkt som det säljs mest av är naturligtvis vita viner och Cremant (mousserande vin) och detta är en av åtskilliga vingårdar som ligger i närheten av Riquewihr och Ribeauvillé.

Vilken ort ska man välja (om man inte har tid att besöka båda) ?
Svaret är att båda byarna är lika mysiga att vistas i och campingarna håller bra standard med ett plus för den i Riquewihr, så för ordningens skull publicerar vi här koordinaterna och adressen till båda:
Campingen i Riquewihr:  N 48 09 44   E 007 19 02
Campingen i Ribeauvillé:  22, Rue de Landau, Ribeauvillé.

Från vindistriktet Alsace till vindistriktet Bourgogne
Onsdag den 14/9 lämnade vi Riquewihr och körde motorväg A35 mot Mulhouse och därifrån sedan vidare på motorväg A36 via Besancon till Bourgogne vinernas huvudort Beaune.
Avståndet från Riquewihr till Beaune är endast 270 km, så detta blir en lagom etapp i strålande solsken.
I Beaune finns det en ställplats nära centrum, men den tycker vi inte om utan väljer (som vanligt) Camping Les Cent Vignes. Den ligger endast 15 minuters promenad från absoluta centrum av staden och hit bör du inte komma senare än vid 14-tiden på eftermiddagen. Campingen är mycket populär, så vid 16-tiden är den oftast fullbokad.
I Beaune har vi genom åren hittat 2 leverantörer av livets nödtorft och det är vinaffären Nicolas...
...plus ost- och vinaffären Alain Hess. Båda ligger i absoluta centrum av Beaune och mycket nära det stora torget där de flesta vinaffärer och restauranger är belägna. Utbudet av ostar i denna affär slår det mesta med råge !
Det sliter på kroppen när man flänger runt i affärer, så botemedlet denna dag är var sitt glas champagne vid denna vinaffärs uteservering...
...och av champagne blir man hungrig (det kändes så i alla fall just denna dag), så vi promenerar bort till andra sidan torget och besöker ännu en gång vår favorit Bistro i Beaune...
...och här står ägaren själv efter att ha välkomnat oss ännu en gång...
...och på hans inrådan startade vi upp med gåslever och rostat bröd och detta sköljde vi ner med ett underbart gott vitt vin.

Adressen till campingen i Beaune är:
10, Rue Auguste Dubois, Beaune.

Här avslutar vi dagens inlägg och återkommer om några dagar med resan från Beaune ner till Benidorm.

Vi hörs - till dess, må så gott !

6 kommentarer:

 1. Jag älskar verkligen herr stork! Många storkar får man även se i Eguisheim som är en av mina favoritbyar där i krokarna. Jag tröttnar aldrig på Alsace!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det några år sedan vi var i Eguisheim, men den byn är också en av våra favoriter i Alsace - vi håller med dig, man tröttnar aldrig på Alsace och storkarna är ju lite av grädde på moset...

   Radera
 2. Återigen tack för tidigare support per mail innan vår resa ner till El Raco och det är alltid givande att läsa er blogg. Många tips får vi från er.
  // Bosse och Maud i Gävle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för berömmet, det värmer !
   Hör gärna av er om det är något ni undrar över !

   Radera
 3. Varma hälsningar fr oss på Mallorca!
  Vi njuter i värmen + 29-30 ����

  Kramar fr oss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har ni det ju lika fint som vi har det här i Benidorm !
   29 i skuggan idag, så synd att klaga...!
   Ha det riktigt skönt på Mallis !!!
   Kramar

   Radera