Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

03 maj 2016

En hel dag i Beaune - Bourgogne vinernas huvudort...

Till Beaune längtar vi alltid tillbaka och det beror inte bara på att vi gillar Bourgogne viner utan minst lika mycket på att den lilla stadens centrum med sina gågator med alla sina affärer lockar oss hit år efter år.
Detta är en av många gågator inne i centrum och hit promenerar man från campingen på endast 15 minuter. Här inne i stadens lilla centrum formligen vimlar det av små affärer och alla verkar ha funnit sin speciella nisch.
Du som inte varit i Beaune men som kommer att passera denna pärla till stad och som precis som vi är glada i ost av alla sorter "måste" bara kliva in i himmelriket... Ost- och vinhandlaren Alain Hess välkomnar med ett MYCKET stort urval av ostar och viner i olika prisklasser.
När man lämnar denna affär är mungiporna garanterat i nivå med öronen...och när man väl inmundigat hans godsaker ligger man nästan på golvet och sprattlar...
En annan pärla är Nicolas - en vinbutik inte vilken som helst för här säljs förutom Bourgogne viner i olika prisklasser (från 9 Euro per flaska upp till 1.000 Euro per flaska) även cognac och whisky av allra bästa årgångar. Vi nöjer oss med att köpa ett antal "pavor" i den lägre prisklassen och även de smakar underbart gott kan vi försäkra !
Inte handla, bara titta... för i denna stora vinbutik säljs viner som prismässigt ligger i spannet 80 - 2.500 Euro per flaska...
...då blir det betydligt snällare mot plånboken att slå sig ned på Magnum Bar och beställa ett glas mycket god Champagne för 7,50 Euro per glas !

Adressen till Camping Les Cent Vignes i Beaune är:
10, rue Auguste Dubois
Beaune

Från ett vinområde till ett annat...

Igår, måndag den 2/5, lämnade vi vårt älskade Beaune och rullade norrut upp till vindistriktet Alsace i norra Frankrike. Här har vi 2 favorit orter bland många andra i detta mysiga område som mäter 100 km från syd till norr - från Mulhouse i söder och upp till Strasbourg i norr.
 Våra 2 favoriter här i Alsace är dels byn Ribeauvillé och dels byn Riquiwihr och denna gång valde vi Ribeauvillé. När man anländer till denna by välkomnas man ALLTID av en eller flera storkar.
Denna stork, som bor upp på taket på ett av byns hotell, har full koll på oss och andra besökare. Hotellet är 5 våningar högt och vi befinner oss ca 200 meter från hotellet, men med hjälp av kamerans zoomfiness så kan vi trots avståndet se att storken har FULL koll på oss !
När man promenerar upp på bygatan från byns lilla centrum, så är det första man lägger märke till en av alla de många borgar som finns här i Alsace området. I var och varannan by finns det ett flertal borgar av varierande storlek och standard.
Precis som i staden Beaune i Bourgogne distriktet så är vin det stora numret i Ribeauvillé. Vinbutikerna är många utefter bygatan...
...men till skillnad från Beaune, så finns det här gott om charkuteri affärer som saluför korv- skink och nötköttprodukter. I tillägg säljs massor av egna produkter och många av dessa säljs konserverade i stora glasburkar och innehållet smakar alltid MERA...
Vår absoluta favvo affär i Ribeauvillé är dock denna - här säljs ank- och gåslever, vin och öl som inte säljs i andra affärer. Dessa ölsorter smakar himmelskt gott och håller en alkoholhalt på 7-9%, men trots den höga procenten smakar verkligen dessa öl MERA...
...och apropå smaker, så vimlar det av restauranger i denna lilla by - de kan se ut så här...
...eller så här - med och utan uteservering...
...och så denna, en av de populäraste i Ribeauvillé.
MEN, av alla de superlativer vi nämnt här ovan så är detta dock denna dygnslånga vistelses höjdpunkt här i Ribeauvillé - mötet med vår gamle kompis - Herr Stork,
Vi har (tror vi) mött denne kille eller tjej vid alla våra tidigare besök på campingen. Storken landade 20 meter från vår husbil och vandrade direkt fram till oss och frågade: hur mår ni och välkommen tillbaka till mig och mina storkkompisar...
Adressen till den kommunla campingen i Ribeauvillé är:
(vi har tappat bort GPS-koordinaterna, men adressen funkar ju lika bra)
22 Rue de Landau
F-681 50 Ribeauvillé

Från goda viner till mycket god tysk öl

Idag, tisdag den 3/5, lämnade vi Ribeauvillé och fortsatte norrut de 21 milen upp till ställplatsen i medeltidsbyn Ladenburg, som ligger 10 km från Heidelberg och 10 km från Mannheim.
Varför just Ladenburg ?  Jo, vi har beställt fukttest av vår husbil hos det stora företaget RC Mobil i just Mannheim som är mycket stora återförsäljare av bl.a. Büstner husbilar.
Denna resa skall i normala fall ta max 3 timmar, men idag så hade en olycka med en lastbil verkligen ställt till det för det tog oss 5 timmar att ta oss hit till ställplatsen i Ladenburg - en mycket trevlig ställplats som drivs i privat regi och med en liten reception som är öppen några timmar på fm och på em. Avgiften är 10 Euro per natt och ett snabbt wifi kostar endast 1 Euro per dygn och det för obegränsat surfande. Att fylla färskvatten kostar 1 Euro per 80 liter, för 5 liter vatten betalar du 0,10 Euro och el kostar 0,50 Euro per kWh. Att tömma spillvattentanken resp. WC-kasetten ingår i ställplats avgiften.
Koordinaterna hit är:
N 49 27 57
E 008 36 53
Ställplatsen rymmer 34 husbilar och 2 av dessa platser av endast avsedda för husbilar med släp resp. husbilar som är minimum 10 meter långa - snacka om service !
Ladenburg omges delvis av en mycket gammal ringmur och mitt inne i centrum har man bevarat ett område med utgrävningar som gjordes för några år sedan.
Vi rekommenderar mycket gärna denna ställplats - dels för besök i byn, som ligger endast 500 meter från ställplatsen, men framför allt för att det är cykelavstånd bort till den vackra staden Heidelberg !

I morgon eftermiddag ska vi infinna oss hos RC Mobile i Mannheim för vår årliga fukttest och när den är avklarad, så åker vi de 18 milen rakt västerut till vår favorit ställplats alla kategorier - den i vinbyn Minheim i mellersta Moseldalen.

Vi hörs - fram till dess, må så gott !


4 kommentarer:

 1. Så spännande att följa er.
  Vi kanske gör resan i motsatt riktning till hösten.
  Hälsningar från ett växlande Cumbre, 16 grader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker vi absolut att ni ska göra - ni kommer inte att ångra ert vägval !
   Vi hörs !

   Radera
 2. Kända, härliga omgivningar, bra tips HELA tiden i er blogg, tack! Vilka vägval gjorde ni till Minnheim från Ladenburg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår GPS ville ta oss den norra vägen, halvvägs upp till Wiesbaden och sedan på småvägar rakt västerut mot Minheim.
   MEN, det ville inte vi så vi valde vår GPS alternativa södra väg via Kaiserslautern och strax därefter norrut på motorväg 62 och sista biten på motorväg 1 strax norr om Trier upp mot Koblenz och sedan lämnade vi 1:an vid avfarten mot Klausen och därifrån Panoramavägen ner mot Piesport och därifrån är det ju endast ett par kilometer till Minheim.

   Radera