Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

19 maj 2016

Det börjar närma sig slutet på en nästan 9 månader lång resa

När vi lämnade Ebsmoor Camping i Soltau bakom oss, så såg vi båda verkligen fram emot att få komma till ställplatsen i Scheswig ännu en gång.
Men det ville sig inte riktigt så, för när vi rullade in på ställplatsen visade det sig att här var det minst sagt knökfullt. Det stod t.o.m. 5 husbilar i kö för att få en plats, så vi insåg ganska snabbt att det var lönlöst att hänga här och hoppas på plats.
 Vi rekommenderar verkligen denna ställplats i Schleswig för en eller flera övernattningar och även samhället Schleswig förtjänar ett besök. Dessutom är det mindre än 30 km härifrån och upp till Citti Grossmarkt i Flensburg...!
Koordinaterna till ställplatsen i Schleswig är:
N 54 30 42
E 009 34 07

När vi övernattade 5 nätter på ställplatsen i Minheim, så fick vi av platsvärden Josef Könen den nya ställplatsboken "Top Platz" för år 2016 och efter en snabb koll i den så visade sig att det finns ett flertal ställplatser nära Schleswig.
Vårt val blev denna gång ställplatsen i samhället Friedrichstadt, som ligger mitt emellan ställplatserna i Rendsburg resp. St. Peter Ording. Vi har besökt båda vid ett flertal tillfällen, så därför kändes det helt rätt att denna gång välja ställplatsen i just Friedrichstadt...
...och det visade sig vara ett mycket bra val och det av flera skäl.
Vid ankomsten kör du fram till en bom och strax innan den finns det en automat där du får en biljett.
När du parkerat på din tomt, så promenerar du bort till detta lilla hus och innanför dörren till vänster på denna bild finns...
...det ytterligare en automat och här stoppar du in den biljett du fick vid infarten och så betalar du t.ex. 5 Euro så att "systemet" vet att du har för avsikt att stanna kvar här.
När du sedan har för avsikt att lämna ställplatsen, så stoppar du in din biljett i denna automat ännu en gång och betalar vad det kostar att stå här plus kostnaden för den el du förbrukat. Automaten ger naturligtvis växel tillbaka på instoppat belopp.
Vid utfarten passar du på att tömma spillvattentanken och din WC-kasett under taket på bilden här ovan under tiden du betalar - smidigt som på få andra ställen tycker vi !
Kostnaden för att övernatta här är 13 Euro per natt. El tillkommer med 60 cent per kWh och vatten kostar 10 cent per 10 liter.
Här finns även tvättmaskin, torktumlare, duschar och WC - allt i ett utomordentligt fint skick.
Koordinaterna hit är:
N 54 22 20
E 009 05 09
Detta är en ställplats som vi verkligen vill rekommendera !!!
Det är precis så här som vi vill att en ställplats ska se ut - markerade tomter där man parkerar husbilen på grus och utanför bodelsdörren har man, "på köpet", en alldeles egen gräsmatta !
Långt mellan ekipagen och risken för att bli påbackad av en icke erfaren husbilsägare är närmast obefintlig !
Endast 10 minuters promenad från ställplatsen ligger det mycket trevliga samhället Friedrichstadt.
Från ställplatsen följer du enklast ån på dess högra sida sett från ställplatsen och vips har du kommit fram till dessa hus...
...och där svänger du vänster och promenerar över denna lilla bro som leder direkt in i Friedrichstadt.
Byn stoltserar med ett större antal gator som denna och trafiken här inne i centrum är verkligen minimal och det betyder att vi 2 verkligen trivs.
Vid torget inne i centrum finns det ett flertal serveringar...
...och det gör det utefter nästan varje gata i Friedrichstadt. Fisk och skaldjur serveras och dessa varor kan du även köpa i de små butikerna och ta med dig hem till husbilen.
Byggnadsstilen påminner mycket om den i t.ex. Nyhavn i Köpenhamn och hela denna by Friedrichstadt känns så välkomnande tycker vi.
Om du nu skulle ha sådan otur som vi hade när vi kom till Schleswig och mötas av en fullbokad ställplats, så kan det kanske kännas tryggt att veta att det finns ytterligare ett alternativ här i Friedrichstadt och det är campingplatsen som ligger ett par hundra meter från ställplatsen !

Från Tyskland till Danmark

Förr i tiden åkte vi alltid färja från Puttgarden till Rödby och vv, men sedan 10 år tillbaka har vi ratat den förbindelsen och det har sina randiga skäll... eller snarare gropiga skäl...
När vi hade parkerat vår dåvarande husbil av märket Hymer ombord på färjan, så kommer en Nisse förmodligen tillhörande "leasingmaffian" och slänger upp bildörren rakt in i sidan på väggen på vår husbil - gissa om Bosse gick i taket (inte i väggen dock...).
Sedan dess åker vi alltid över broarna - Öresundsbron och Stora Bältbron och intill den sistnämnda bron har vi hittat en liten pärla till camping...
...och det är Storebaelt Camping, som ligger på den norra sidan bron (Köpenhamnssidan). Detta är en mycket välskött privatägd camping med ett flertal faciliteter, bl.a. en utomhus swimmingpool.
Campingens restaurang drivs av ägarna själva och här serveras både fisk- och kötträtter samt de där underbart goda Smörrebröden man aldrig kan få nog av...
I anslutning till restaurangen finns även en stor uteservering och även privata små lusthus där du kan få din lunch eller middag serverad.
För ett par år sedan byggde ägarna detta hus som ligger i direkt anslutning till restaurangen och här serveras det en mycket stor buffé de lördagar då man erbjuder dans till levande musik från april till oktober och ofta då av stora orkestrar. Ett mycket populärt inslag som rönt stor uppskattning bland campingens gäster, men även av gäster som bor i t.ex. Köpenhamn.
Trots närheten till bron så blir man inte det minsta störd av trafiken. Under denna bro passerar bl.a. Stena Lines fartyg på väg till och från Kiel i norra Tyskland. Denna kväll passerade en mycket stort kryssningsfartyg bron vid 23-tiden på kvällen och det var minsann ett mäktig syn i mörker.
Så här fint till ligger Storebaelt Camping & Feriecenter - välkommen hit du också !
Adressen hit är:
Storebaeltsvej 85
DK-4220 Korsör

När du läser detta inlägg, så har vi precis kommit hem till vår bostad efter en nästan 9 månader lång resa. Frågan är väl egentligen om vi har kommit hem... det är väl snarast så att vi precis lämnat vårt hem - husbilen - och just flyttat in i vår tillfälliga bostad...

Om vi får ha förmånen att få behålla vår hälsa över sommaren, så har vi för avsikt att ge oss ut på en ny 9 månaders tur med start i slutet av augusti i år - vi längtar redan dit...!

Vi hörs - till dess, må så gott !

6 kommentarer:

 1. Blå himmel ser det ut att vara så ni vale rätt tidpunkt att åka norrut! Och förstår att ni känner er hemma i husbilen, inte konstigt när man lever så stor del av året i den! Önskar er några fina månader i Sverige och sedan en ny fin tur!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kändes faktiskt lite konstigt att flytta in i "ordinarie" bostad efter så lång tid i husbilen !
   Nu hoppas vi alla på en riktigt fin sommar i Sverige.

   Radera
 2. VÄLKOMNA HEM till korttidsboendet, eller hur man säger ha-ha! Ska sätta mig i lugna hörnet i trädgården nu och njuta av er senast inlägg. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korttidsboendet Lena, jaa, den var fin...!
   Vi önskar er båda en riktigt fin sommar !
   Kramar från oss

   Radera
 3. Välkomna hem då till det korta boendet!
  Ni har ju ett långt fin boende söderut.

  Ha det gott o njut.....Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska ni ha !
   Det ska bli skönt att få landa här hemma, men "snart" är det dags igen...
   Kram

   Radera