Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

10 maj 2016

Från Ladenburg via Mannheim till Minheim i Moseldalen

Fukttest i Mannheim

Vi hade av "strategiska" skäl valt ställplatsen i Ladenburg som övernattningsplats och det mot bakgrund av att vi hade beställt tid hos RC Mobile i Mannheim för fukttest av vår husbil.
Från ställplatsen till RC är det endast 10 km och det kändes skönt att inte behöva gå upp alltför tidigt för att ta sig till Mannheim. Med ett stort leende på läpparna lämnade vi RC - det finns inte det minsta spår av fukt i vår husbil !

Vårt kära Minheim med en av Tysklands allra bästa ställplatser

Om vi inte har räknat alldeles fel, så har vi gästat denna ställplats varje år i snart 20 års tid och under åtskilliga år dessutom flera gånger per år.
Bara känslan av att vara "hemma" gör att vi spinner men att dessutom mötas av en knallblå himmel och en skuggtemperatur på 24 grader gör ju att vi myser extra mycket...
 När man som vi har gästat denna vinby så många gånger, så faller det sig naturligt att man lär känna en massa ortsbor - vissa mer och andra lite mindre väl.
En av många familjer vi lärt känna är familjen Christian Diedrich, som är vinodlare sedan flera generationer och som dessutom driver en mindre restaurang i sin bostad.
En mobil nödlösning... Om du kommer till deras restaurang för att äta middag och för att prova vin, så kan det kännas tryggt att veta att det alltid finns ett ledigt bord för just dig...
En annan familj vi lärt känna mycket väl är Jakob Faber med sin hustru Maria, som huserar på byns huvudgata Moselweinstrasse i sitt vackra stenhus - du känner igen huset om du spanar efter en stor flagga som hänger utefter husets fasad i en ställning på vänster sida gatan sett från ställplatsen.
Här har vi precis "landat" hos Jakob och Maria efter att ha ätit middag hos familjen Diedrich.
Jakob och Maria med sin söner är mycket stora vinodlare i denna del av Moseldalen och producerar mycket goda och prisvärda viner.
Samtliga dagar i veckan kan man åka med detta och andra fartyg från ställplatsen i Minheim till huvudorten i detta område, Bernkastel-Kues, som ligger 13 km norr om Minheim. Båten avgår från den lilla bryggan som ligger 300 meter söder om ställplatsen kl, 10.50 och återvänder till Minheim från Bernkastel-Kues antingen kl. 15.00 eller kl. 16.30 beroende på veckodag. Resan kostar 16 Euro per person t/r.
På tisdagar kan man dessutom resa från Minheim söderut till Trier och det är en resa som tar hela dagen i anspråk.
Någon kilometer norr om Minheim passerar man denna sluss på väg till Bernkastel-Kues.
Båtresan tar 1 timme och 30 minuter mellan Minheim och Bernkastel-Kues och här har vi endast 10 minuter kvar innan vi anländer till Bernkastel på den högra sidan floden. På vänster sida ligger Kues.
Floderna Mosel och Rhen, som flyter samman i staden Koblenz cirka 100 km norr om Minheim, trafikeras mycket ofta av kryssningsfartyg som detta. Oftast rör det sig om 7 dygns kryssningar och dessvärre är dessa mycket dyra. Räkna med cirka 20.000-30.000 kronor per person med helpension för en sådan kryssning - en kryssning i Karibien från Miami eller Fort Lauderdale i Florida kostar för 7 dygn cirka 7.000-15.000 kronor per person. men då tillkommer naturligtvis flygresan från Sverige till Florida, men trots detta så är det betydligt billigare att välja Karibien alternativet.
Strax ovanför hamnen i Bernkastel ligger den gamla borgen som nu renoveras sedan ett flertal år.
Ett stort antal fartyg av denna storlek trafikerar Mosel varje dag från maj-oktober och ombord serveras enklare maträtter samt det mesta i dryckesväg.
När man anländer till Bernkastel-Kues, så känner man sig alltid riktigt välkommen. Idag blev vi speciellt välkomnade av detta söta par...
...och dessutom blir man "välkomnad" av de båda damer som driver ett "hål i väggen" på den bortre gatan som leder in i Bernkastel. Menyn består av en sandwich som man delar på mitten och mellan de båda brödskivorna lägger man en tjock skiva ugnsbakad skinka eller en stor och tjock köttfärsbiff och på den smetar man på ett tjockt lager senap - gott, gott, gotti gott gott.
Ett varmt tack vill vi härmed rikta till våra norska vänner Einar och Annvor, som en gång för många år sedan ledde oss hit in till "Mecka"...!
Utefter huvudgatan i Bernkastel vimlar det av affärer, barer och restauranger - turistfälla tycker en del, men absolut inte vi. Vi myser lika mycket varje gång vi kommer hit !
Färgsättningen på husen påminner mycket om husen i byarna i Alsace, t.ex. i Ribeauvillé och i
Riquewihr i mellersta delen av vinområdet Alsace.
Vi sparar det bästa till sist och det är besöket hos vår vän Herbert Thielen-Feilen. Han och hans fru driver, tillsammans med deras son, en stor vingård i Minheim och i tillägg hyr dom ut lägenheter och rum i deras 2 stora villor som är byggda i vinkel och då egentligen är ett enda mycket stort hus.
Dessutom har dom en liten matservering som Herberts fru sköter om och här äter man verkligen mycket gott - deras specialitet är köttfärsbiffar med antingen paprikasås eller svampsås och dessa smakar alltid MERA...!
När du promenerar från ställplatsen och in i byn utefter Moselweinstrasse, så kommer du att stöta på en staty i trä föreställande Herbert i sin krafts dagar - sväng vänster och gå in genom den stora porten intill statyn !
Som framgår av bilden så ser Herbert lite bekymrad ut idag och det beror på att drivaxeln i hans 50 år gamla lilla traktor gått sönder...

Från Minheim till den lilla staden Soltau

Efter 5 härliga dygn i Minheim är det dags att fortsätta norrut och 70 km söder om Hamburg och nära Autobahn A7 finns det en helt underbart fin camping 2 km från centrum av Soltau.
Namnet på campingen är Röders Park och den drivs nu i 4:e generation av Malte Röder med fru.
Adressen hit är: Ebsmoor 8, Soltau.
För att vara säker på att få en sjötomt, så kan det vara en god idé att ringa hit och beställa plats i förväg (alt, maila) och framföra önskemål om att få plats direkt intill den lilla tjärnen som campingen är uppbyggd kring.
Så här fint kan man stå om man beställer plats några dagar före ankomst. Bilden är tagen från fronten av vår husbil...
...och där dyker alltid detta par upp och tigger bröd och i tillägg finns ett stort antal karpfiskar i denna tjärn och dessa - tro det eller ej - tigger även dom bröd genom att sticka upp sina munnar en halv centimeter ovanför vattenytan...
Denna lilla camping håller en mycket hög standard på sina 2 stora servicehus och som grädde på moset håller man även en hög servicenivå i övrigt. Man erbjuder dig som gäst att hyra denna Peugeot för endast 39 Euro per dag - det är vad vi kallar service i överkant !
Dagligen arrangerar man utflykter per cykel - har du ingen med dig, så går det alldeles utmärkt att hyra en för en blygsam summa.
Vi sparar ändå det bästa till sist och det är campingens restaurang !
Maten smakar alldeles utmärkt gott och det oavsett vad du väljer att äta. Igår åt vi deras "Schlemmerteller" och det är ugnsstekt fläskfilé i en gräddig svampsås med råstekt potatis och den rätten är vår absoluta favorit här. I kväll åt vi en underbart god stekt fisk med vitvinssås och till det valde vi bakad potatis.

Vi rekommenderar verkligen ett besök på denna camping när du är på väg söderut eller norrut och färdas utefter Autobahn A7 !!!
Mer om campingen kan du läsa på deras hemsida:
www.roeders-park.de

I morgon, onsdag den 11/5, rullar vi upp till den lilla staden Schleswig, som ligger ca 30 km sydost om Flensburg på gränsen mellan Tyskland och Danmark. Där bor vi, som vanligt, på den mycket fina ställplatsen som ligger i direkt anslutning till den stora marinan i Schleswig.

Vi hörs - till dess, må så gott !

6 kommentarer:

 1. hei mange fine bilder ni har alltid trivelig å lese--vi er nu kommet ut til Rørvik til Karins barnbarn å barn.. i neste veca kommer vi hjem etter å ha vert å besikta husbilen.så åker vi opp til bodæ fær kontrollpå lasarettet blir spennande..ja minheim må jeg få med meg vinfesten i høst det hadde vert trevelig om vi kunne møtes der kram från oss og velkommen hjem

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort lycka till i Bodö - vi håller våra tummar så att dom riktigt knakar !!!
   Kramar från oss
   NB. Det vore skoj hvis vi kunde få till dessa datum i Minheim !

   Radera
 2. Ja ni verkar bara hitta kända ställen!
  Även vädret har ni med er :-)

  Njut....Trevlig Pingsthelg/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, dessa ställen är våra absoluta favoriter och de är svårslagna...!
   Kanonväder har vi haft under nästan hela resan från Benidorm och upp till Tyskland.
   Kram

   Radera
 3. Hej bosse gerd där låg vi 25 till 28 en väldigt fin ställplats hade bra på er resa hem till swedala ing-marie sven mitzi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skoj att ni kom iväg !
   Nu hoppas att vi få se er på Raco till vintern - vi kommer dit och kommer att stå på samma tomt som denna vinter = 611.
   Kramar från oss

   Radera