Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

16 april 2016

Nedräkningen har börjat...

...men inte riktigt ännu

Åtskilliga av de många svenskar som övervintrat här på Raco i Benidorm har redan påbörjat sin hemresa och ett flertal är redan hemma i sina bostäder i Sverige, men vi och våra närmaste grannar här på Raco, Barbro och Ulf från Ljusterö i Stockholms skärgård, ger oss inte i första taget.
Bosse och jag hade tänkt lämna Benidorm i morgon, söndag, men vi har kommit på bättre tankar... och det mot bakgrund av att vädret norrut inte är det allra bästa och är det inte ens i södra Frankrike.
Som det ser ut nu, så rullar vi norrut på onsdag men det kan även bli aktuellt med avresa på lördag eller söndag - vädret norrut styr oss i allra högsta grad.
För ett tag sedan bytte vi hyrbil på Centauro biluthyrning här i Benidorm. Vi lämnade ifrån oss en Ford Focus och fick i stället en Renault Megane med en mycket pigg dieselmotor - en riktigt trevlig bekantskap som vi blir riktigt imponerade av !
Dagens utflykt för oss norrut några mil och delmålet för dagen är staden Denia med sin mycket stora småbåtshamn - en ort som vi besökt ett flertal gånger tidigare.
Staden är dels känd för sin mycket stora småbåtshamn och dels för den del av hamnen som huserar mycket stora yachter från jordens alla hörn.
Men vi två vill gärna slå ett slag för den lilla gamla stadsdelen, som ligger alldeles intill hamnen för här finns det dels gott om hus i alla möjliga olika pastellfärger och dels ett helt "gäng" restauranger, t.ex. denna...
...och t.ex. dessa två.
Men innan vi börjar fundera på att gå och äta en lättlunch så hade vi annat att stå i - min gamla kompis från tidigare besök i Denia har inte rört sig ur fläcken sedan senast, men blir ändå mycket glad över att vi kom förbi idag...
Puben och restaurangen med namnet Jamaica Inn låter ju som en turistfälla, men så är absolut inte fallet. Det är den äldsta puben i Denia och är över 200 år gammal och vi rekommenderar gärna ett besök här och det speciellt om du är förtjust i Tapas.
Ett av många alternativ är en platta med 7 olika sorters tapas + bröd + en skål med senap + 2 olika sorters såser och trots att det inte ser ut att vara så mycket mat på denna bricka, så blev vi "proppmätta" och känner man sig så är det absolut läge för en långpromenad.
Vi går gata upp och gata ned och avslutar med ett besök i den del av den stora hamnen för fritidsbåtar som huserar stora och mycket, mycket dyra yachter. Just denna dag ligger 15 av dessa vackra fartyg förtöjda vid denna hamn.
Här ligger två av de större yachterna...
...och här finner vi en i "mellanstorlek"...
...men det största av dom alla är detta fartyg, som har en besättning på hela 12 personer.

Vi har tur och stöter på hamnkaptenen vid vårt besök och han berättar att av de 15 fartyg som ligger förtöjda här just nu, så har 14 varit stationerade i Karibien under hela vintern. Dit har ägarna, som finns utspridda över en stor del av världen, "dykt" upp med jämna mellanrum med privat flyg för att få njuta av det underbara vädret där under vinterhalvåret.
Från nu och någon månad framåt sker underhållsarbeten i hamnen och ett flertal styr sedan kosan upp till Monaco i slutet på maj månad för då kommer ägarna dit med privat flyg för att titta på deltävlingen i Formel 1 i just Monte Carlo. Bor gör man naturligtvis på sin yacht.
Vi är glada över att endast behöva tänka på vår husbil, personbil och bostad...
När vi besökte Denia i fjol, så hade man inte ens börjat bygga denna stora byggnad eller "fartyg". Nu finns en mycket populär bar och restaurang på den översta våningen och innan vi tog denna bild var hela det övre däcket helt fullt av gäster - kris i Spanien ? Knappast här i alla fall...

Från Denia åker vi söderut till Moraira

Om man är lite envis så hittar man ganska lätt till kustvägen från Denia och ner till Moraira och den vägen väljer vi även denna gång när vi färdas utefter denna kustremsa.
Hamnarna ligger mycket tätt efter denna kust och detta är hamnen i Moraira - inte så stor som den i Denia men ändå ganska imponerande för att vara en hamn i en mindre by.
Inga stora yachter i denna hamn, men ändå ganska imponerande storlek på åtskilliga av båtarna i denna hamn.
Totalt kan nästan 500 stränder i Spanien stoltsera med den blå flaggan och det är var 7:e strand i detta land. Stränderna utefter Costa Blanca, där bl.a. Benidorm ligger, har mycket rent och klart vatten. Denna bild är tagen i hamnen i Moraira och djupet här är nästan 5 meter i den inre delen av hamnen och vi blir riktigt, riktigt glada när vi ser detta.
Varför ?  Jo, vi erinrar oss av egen erfarenhet hur eländigt det var i adriatiska havet från Venedig och ner mot Rimini, Riccione och Cattolica en bra bit in på 80-talet - på den tiden mycket viktiga sommardestinationer för bl.a. våra svenska charterarrangörer. Den turismen dog helt och det bl.a. på grund av detta faktum !
Parallellt med hamnen finner du strandpromenaden och utefter denna formligen vimlar det av restauranger och tapas barer. När vi kom fram till Moraira, så påbörjade vi en mycket lång promenad i ganska hög takt och följde kusten en bit söderut. Vi hade visserligen ätit en tapas lunch i Denia, men vi hade fina minnen från just Moraira i början av februari när vi hade Sverige främmande under en vecka. Vi hade beslutat oss för att "bygga upp" aptiten igen för en tidig middag...
...men innan vi letade reda på vår favoritrestaurang, så måste jag bara få besöka mina gamla kompisar igen för det är ju över 2 månader sedan vi sågs...
Restaurangen vi vurmar för heter Restaurante del Pescador och ligger vid strandpromenaden intill hamnen för fritidsbåtar. Vi är lite tidiga för en gångs skull och det är anledningen till att bara vi två är här - en timme senare var det helt fullt både på uteserveringen och inomhus. Med en skuggtemperatur på hela 25 grader idag och med en luftfuktighet som gjorde att det kändes som om det var 35 grader, så är vi glada över att vi var så tidigt ute...
Till förrätt valde vi räkor i en mild vitlökssås som serverades med ett underbart gott uppvärmt bröd,
 till mellanrätt en fantastiskt god Caesar sallad
och till varmrätt en underbart god grillad fisk - Merluza med tillbehör - som är kolja (kummel).
Hovmästaren hade alla möjliga förslag till dessert, men vi nöjde oss med var sin Espresso och på väg till vår hyrbil, så passade vi på att ännu en gång få fotografera vår absoluta favoritklippa - den i Calpe, som ligger mitt emellan Moraira och Benidorm, och som idag hade ett tak över sig...!

I skrivande stund vet vi inte när vi lämnar Benidorm för det beror på vädret norrut. Vi vill gärna stanna flera dagar i både norra Spanien och i södra, mellersta och norra Frankrike och framför allt vill vi få minst en vecka i mellersta Moseldalen - vi följer väderrapporterna på bl.a. www.yr.no och på www.klart.se

Vi hörs - till dess, må så gott !

8 kommentarer:

 1. Hälsa Barbro och Ulf att dom inte behöver ha någon brådska hem för här på Ljusterö är det ett riktigt "skitväder". Vi går fortfarande med våra vinterjackor på, idag regnar det lika som igår och det är dimmigt och ruggigt. Många kramar till er alla från oss på Ljusterö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej alla 4,
   Vi har hälsat från er och dom är eniga med er (och oss) om att vi väntar med att åka norrut !
   Vi drar från Raco nu på lördag den 23/4 och räknar med att vara hemma igen den 14/5.
   Kramar från oss 2

   Radera
 2. Ojojoj vilken hamn! Önskar er en fin resa uppåt när det väl är dags!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hamnen ska vara den näst största för yachter i Spanien näst efter Puerto Banús, som ligger strax söder om Marbella.

   Radera
 3. Så mycket vackert ni får va med om!
  Gör ingen brådska hemåt,kallt har vi.

  Ha det gott o njut....Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har tänkt ta det med ro på väg norrut och inväntar på så sätt den "riktiga" våren tills vi kommit upp till trakterna av Mosel.
   Kramar från oss

   Radera
 4. Jädrar (whoops) vilka fina hamnar o kustremsan ninfärdades ser intressant ut. Skönt att nya mål lockar nästa säsong, ha det gott på norrut resan, ni har troligtvis en kylslage vår att vänta. Vi är i hemmahamnen sen 1 v tillbaka så vi vet. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då och då tar vi bilen och åker både norrut och söderut efter kusten och hittar ständigt nya pärlor.
   Vi lovar - vi kommer att ta det lugnt uppöver och lämnar Raco på lördag den 23/4.
   Kram

   Radera