Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

27 februari 2016

Från nutid till dåtid

Av två våra svenska grannar här på Camping Raco, Kjell och Solveig, fick vi ett tips på en utflykt som dom inte tyckte att vi skulle missa. Sagt och gjort, vi tog hyrbilen och åkte söderut och strax norr om Torrevieja ligger dessa Cuevas (grottbostäder) som gjort byn Rojales känd.
Grottorna byggdes på 1800-talet och grävdes ut ur det sandstensberg som dom vilar på.
Det finns ytterligare ett stort antal grottor i byns omgivningar, men dessa har förfallit och har även murats igen och dessa byggdes både på 1700-talet och på 1800-talet.
Ni som varit på södra Gran Canaria har säkert varit med på en utflykt upp i bergen för att besöka liknande grottbostäder där - det har vi också gjort för en del år sedan och var därför extra nyfikna på grottorna i byn Rojales.
Vid ingången till detta område finns det en fin skiss och en kort beskrivande text som handlar om detta område. I tillägg en liten bit därifrån finns det en stor tavla som berättar historien (även på engelska) kring dessa grottor.
Här kommer bilder på några på dessa grottor.
Detta är en av de större grottorna.
En av få grottor som var öppna för allmänheten var denna - notera skorstenen på "taket".
Säkert bra drag i denna skorsten som var den största av dom alla.
De flesta av grottorna används idag av konstnärer och vid vårt besök var det 3 personer som arbetade med att dreja krukor och producera diverse lädervaror.
Vi blev mycket förvånade över att det var så pass varmt i grottorna och det trots att ytterdörrarna stod öppna på vid gavel.
Grottorna var mycket i gott skick och här märks det verkligen att innehavarna underhåller grottorna genom att bl.a. kalka väggarna med jämna mellanrum...
...och det märktes i allra högsta drag att konstnärerna var mycket yrkeskunniga.
Ett av de mer udda föremålen som ställdes ut var nog denna vinkaraff...
Det fanns t.o.m. en bar i en av grottorna och vi tror oss veta att bartendern var den som gjorde bäst affärer i Cuevas del Rodeo denna dag...

Vi valde helt enkelt fel dag för det var få besökare och det beror nog på att man håller samtliga grottor öppna endast den första söndagen varje månad. Här du för avsikt att göra som vi och åka hit, så välj då om möjligt den söndagen !
Koordinaterna hit är:
N 38 05 04,2
W 000 43 28,7

Vi hörs - till dess, må så gott !

4 kommentarer:

 1. Vilka coola grottor! Tack för att vi fick följa med på en intressant utflykt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var verkligen intressant att få se dessa grottor. Vilket arbete de som byggde dessa grottor måste ha lagt ned med den utrustning som stod till buds då !

   Radera
 2. Ja vilka vackra grottor de gjort!
  Nåt att besöka när man som ni är där!

  Ha det gott o njut....Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En utflykt som vi rekommenderar er när ni kommer ner för övervintring och gärna då i "kombination" med en lunch på den svenska restaurangen Lilla Svensken, som ligger ganska nära dessa grottor !

   Radera