Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

22 februari 2016

Heldagsutflykt med "egen" buss till Valencia

Tack vare Camping Raco´s fantastiske chef  och hans initiativ lämnade 59 personer Raco i lördags morse kl. 08.00 med staden Valencia som mål för en helt fantastisk utflykt tvärs över dagen.
Vi var 11 svenskar plus 48 deltagare från England, Belgien och Holland.
Här ser vi vår underbart proffsiga guide med Raco´s chef Georgi i mitten och bussens chaufför - vi hade förmånen att få åka i en helt ny turistbuss av märket Volvo.
Vid ankomsten till Valencia, 154 km norr om Benidorm och Spaniens 3:e största stad med cirka 800.000 invånare i kommunen och cirka 1,6 miljoner i stadens omgivning, så släpptes vi av vid huvudporten till Valencia. Gammalt tillbaks så fanns det en ringmur runt den gamla stadsdelen och kom befolkningen hem för sent på kvällen så släpptes man in in i staden och det trots att man bodde inne i centrum. Redan på den tiden gällde det att passa tider...
En dörr i dörren... Portarna var enormt stora på den tiden och för att underlätta för befolkningen att komma in och för att inte riskera att eventuella fiender passade på att ta sig in, så har man här byggt en dörr i dörren och den är inte mer än cirka 120 cm hög - betydligt lättare att stänga en liten dörr mot en hel ladugårdsvägg...
Här har vi precis kommit in i den gamla stadsdelen - notera de fina balkongerna på husväggen till vänster på bild.
På åtskilliga stora dörrar finns det motiv av olika slag - vissa målade och vissa med järnplattor med olika motiv.
Katedralen i Valencia, La Seu, som ligger vid Plaza de la Reina, är en blandning av inte mindre än 4 olika byggnadsstilar, gotisk, romersk, barock och renässans.
Det ligger ett mycket vackert palats alldeles intill Katedralen och det var tidigare ärkebiskoparnas bostad...
...så praktiskt byggd att ärkebiskopen hade en egen förbindelsegång mellan bostaden och Katedralen. Förmånsvärde fanns väl knappast på den tiden...
Vi hade turen att under några minuter få deltaga i en mässa i den mycket pampiga Katedralen...
...men vår favorit är en annan katolsk kyrka som ligger intill Katedralen...
...med en betydligt vackrare altare och speciellt...
...kyrkans underbart vackra takmålning.
Här har vi kommit fram till det torg där fiskmarknaden ägde rum förr i tiden och då åtskild från den stora köttmarknaden som ägde rum en liten bit härifrån. Anledningen till varför dessa marknader separerades från varandra "stavas" L U K T  eller  S T A N K - allt som såldes på den tiden var väl inte direkt pinfärskt...
Vid det f.d. fiskmarknadstorget ligger Valencias smalaste hus, som är endast 107 cm brett...
...och 5 våningar högt plus bottenvåningen.
Köttmarknaden låg ju separerad från fiskmarknaden, men i sanningens namn så fanns det även en annan köttmarknad här i Valencia och centrum för den var detta torg.
Torget var centrum för merparten av all prostitution i Valencia och här såldes även galärslavar till hugade spekulanter. Rån och överfall var vanligt förekommande på den tiden och speciellt i detta område.
Direkt intill "prostitutionstorget" ligger den mycket stora saluhallen, Mercat Central, som är byggd i Jugendstil...
...och utbudet i denna hall är nåt alldeles fantastiskt stort...
...och det var synd att vi inte hade tid att stanna lite längre här inne för just saluhallar gillar vi båda skarpt !
Vi passerade den ena byggnaden efter den andra här inne i gamla stan (Ciutat Vella) som nästan fick oss att tappa andan..., vilka fantastiska hus det finns här i Valencia !
Efter en kort promenad från gamla stan, där vi lämnar "dåtid", så har vi nu kommit till stadens "nutid".
Den valencianske arkitekten Santiago Calatrava har här skapat ett helt fantastiskt centrum för kultur och underhållning. Från vänster till höger ligger Operahuset, IMAX-biografen, Vetenskapsmuséet, Kongress- och tennishallen samt Europas största akvarium.
Byggnaden som ligger längst bort i bild är Operahuset och hitom ligger IMAX-biografen...
...och till höger om dessa båda byggnader ligger det spektakulära Vetenskaps museet (här syns bara en bråkdel av byggnaden)...
...och nästa byggnad från vänster till höger på ovanstående skissbild är kongress- och tennisstadion och direkt bortom den ligger Valencias fantastiska Akvarium, som är Europas största.

I närheten av detta område kördes 5 deltävlingar i Formel 1 på en 5.440 meter lång stadsbana under 5 år (2008-2012). I tillägg finns det en riktig F1-bana strax utanför Valencia där bl.a. Moto GP körs varje höst (Formel 1 för motorcyklar och världens näst största idrott efter just Formel 1).
Vi väljer att besöka Vetenskaps museet och börjar i dess bottenvåning där det just nu pågår en utställning av figurer i storlekar från några dm upp till över 2 meter...
Den störste av dom alla, självaste Elvis Presley, finns representerad här...
...och det gör även självaste sheriffen...
...och även vi finns med på utställningen...
Vi har besökt Kennedy Space Center i Florida många gånger och vårt största minne därifrån var när vi fick närvara vid en uppskjutning av rymdfärjan, som vi ser en modell av till vänster på bild och den upplevelsen är den största, alla kategorier, som vi någonsin fått uppleva tillsammans !
Raketen till höger är en Saturnus V (Saturnus C-5) som var den raket som användes vid bl.a. de bemannade månfärderna - 110 meter hög, 10 meter i diameter och med en vikt på hela 3.038 ton.
En modell av den bemannade rymdstationen, som ligger i en bana på mellan 340-400 km höjd ovan jorden, finns med som modell i utställningshallen.
Rymden fascinerar oss nåt alldeles otroligt mycket och det tror vi nog gäller de allra flesta människor.
Avstånden är ju helt otroligt stora - en resa med ljusets hastighet i många år tar oss endast en mycket, mycket liten bit ut i rymden och hur många galaxer det finns är det ingen vetenskapsman som vet  - fascinerande, det är bara förnamnet !!!
I resans pris på endast 46 Euro per person ingick även en 3-rätters lunch och här har vi svenskgänget på bild. Totalt var vi 59 personer på resan plus Georgi, vår allas mycket sympatiske chef på Camping Raco.

Vi hörs - till dess, må så gott !


10 kommentarer:

 1. Vilken bra och prisvärd tur! Valencia är en fin stad som vi gillade! Snart är det väl dags för festivalen Las Fallas där igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Valencia kommer vi absolut att besöka fler gånger - vilken fantastisk stad !
   Festivalen börjar i mitten på mars månad, men då har vi redan lämnat Benidorm för Algarvekusten i Portugal.

   Radera
  2. Ok, det ska bli intressant att följa er i Portugal!

   Radera
  3. Vi ser verkligen fram emot den turen för det är 20 år sedan vi besökte Algarvekusten !

   Radera
 2. Valencia er en fin by.. vi var der når vi reiste ned i høst.Det var jo supert å ta buss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi var 59 personer i bussen och samtliga var mycket nöjda med resan. Valencia är ju en helt fantastisk stad - nästan helt i klass med Barcelona, tycker vi !

   Radera
 3. Vilket trevligt initiativ att samla "Racarna " för en utflykt till en så fantastisk stad som Valencia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oss veterligt är Raco den enda campingen i Benidorm som har arrangerat nån liknande resa. Samtliga var mycket nöjda med resan och staden är ju helt fantastisk att promenera runt i !

   Radera
 4. Finns mycket intressant att titta på!
  Kennedy Space var helt underbart att se!
  Var där-89 och längar t Florida igen :-)

  Ha det gott o njut....Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Längta till Florida ? Det gör även vi och dit ska vi återvända fler gånger !!!
   Kram

   Radera