Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

09 februari 2016

Besök på en Bodega och en loppmarknad plus en härlig lunch uppe i bergen

Alla ni som följer vår blogg undrar säkert varför vi inte skrivit något på hela 4 veckor !?!?
Jo, faktum är att först drabbades Bosse av en "grym" förkylning och därefter drabbades jag på samma sätt och sedan var det Bosses tur igen och nu är det min tur på nytt. Däremellan har vi haft långväga främmande under 8 dagar och det gudskelov mellan 2 av dessa senare förkylningar.
MEN, nu är vi äntligen på "hugget" igen och ni som inte har hört något ifrån oss under denna långa tid vet nu varför - när vi båda blir förkylda, så blir vi det rejält och då orkar vi inte ens skriva ett mail eller ett SMS och ändå mindre skriva på vår blogg !

Ett par gånger varje vinter brukar vi köra en rundtur upp i bergen som innefattar rubrikens "ingredienser" och nu har vi precis varit ute på en ny härlig tur med vår hyrbil, som vi nu haft i drygt 3 månader.
Denna gång körde vi turen i motsatt riktning mot hur vi brukar köra - ombyte förnöjer...
Från Benidorm åker man lämpligast riksväg  N332 (betalfri) förbi badorten Calpe och vidare den korta biten upp till byn Benissa där man svänger vänster och fortsätter bort till byn Xalo.
Byn Xalo är i första hand känd för sin stora Bodega där man själv bestämmer vilka viner man önskar prova. Det är m.a.o. ingen ur personalen som serverar utan det gör man själv av ett urval av de viner som saluförs här - tänk dig detta förfaringssätt i Sverige om det nu skulle finnas en Bodega i vårt land...
Vill du läsa mer om denna Bodega och se en film från området ?  Gå in på www.bodegasxalo.com och vänta en liten stund, så startar en 3 minuter lång film som visar Xalo, vinfälten i området och själva Bodegan !
Varje lördag äger en mycket stor loppmarknad rum i Xalo och det direkt utanför Bodegan. I detta stånd säljer man allehanda nötter och godis och det gör man i och för sig på alla marknader här nere.
Att samla på gamla amerikanska registreringsskyltar verkar vara på modet här nere och böcker om mega artisten Elvis Presley likaså och det trots att han varit död i snart 40 år - är det fler än vi som är 100% på det klara med att Elvis är den största artist (oavsett musikgenre) som någonsin gått i ett par skor...?
Gamla kaffekvarnar och gamla strykjärn är ett stående inslag på just denna loppis marknad.
Gamla barndomsminnen dyker upp - både mina och Bosses gamla släktingar "skrinnade" med hjälp av liknande medar...
Fler barndomsminnen dyker upp i form av gamla telefoner - 3 av dessa modeller hade vi hemma när vi växte upp...
På de allra flesta loppisar och marknader här nere finns det alltid en Churreria...
...d.v.s. ett gatukök som friterar Churros och dessa underbart goda bakverk doppar man i varm choklad eller i varm chokladsås - hur gott som helst !
En churro består av en friterad deg baserad på vetemjöl eller potatis och är nära besläktad med amerikanska dougnuts och portugisiska farturas.
Från Xalo åker vi vidare västerut på väg CV715 mot byn Parcent och fortsätter sedan på smala alpvägar mot byn Tarbena och mitt emellan dessa byar ligger vårt huvudmål denna dag...
...nämligen restaurangen Coll de Rates som ligger 780 m.ö.h. och med en vidunderlig utsikt över bergen och ner mot kusten. En typ av bergsrestaurang som man ofta hittar i framför allt södra Tyskland, i norra Italien, i Schweiz och i Österrike.
Här har vi precis parkerat vår hyrbil och promenerar de få stegen upp till restaurangen...
...och dess stora uteservering. När vi lämnade Xalo var det hela 22 grader i skuggan, men när vi nu kommit upp på denna höjd över havet så blåser det en aning och dessutom är tempen endast 16 grader. Vi väljer därför att sitta inomhus vilket är lite synd just med tanke på den vackra utsikten.
Vi vet precis vad vi ska äta, men ägnar ändå igenom restaurangens omfattande matsedel...
...till dess att vi ser denna skylt på väggen intill oss. Haxe är en rätt som vi alltid äter på en restaurang som ligger alldeles intill de båda ställplatserna i byn Ernst i Moseldalen.
Schweinshaxe är ett sätt att tillaga fläsklägg genom att grilla hela läggen rå till skillnad från rimmad. Vid tillagningen lämnas svålen kvar på köttet och den blir av detta tillagningssätt härligt knaprig.
Denna rätt är vanlig i södra Tyskland och i Österrike och den serveras med surkål och ibland även med knödel.
Vi ändrar oss dock och väljer restaurangens paradrätt - hemlagade rullader med en härlig fyllning och med en underbart god sås till. Om du besöker Coll de Rates, så välj denna rätt - du kommer inte att ångra dig !
En av våra absoluta favorit desserter är Apfelstrudel med vaniljglass och vispad grädde, men efter att ha sett våra bordsgrannars jätteportion av denna dessert så avstår vi - proppmätta som vi är av de underbart vällagade rulladerna...
 Från restaurangens uteservering har man en underbar utsikt över delar av Spaniens mycket levande landsbygd. Tänk vilken skillnad mot vad fallet är i vårt hemland, Sverige. Där har vi ju verkligen en underbart vacker landsbygd, men dessvärre nästan helt avfolkad i stora delar av landet !

Koordinaterna till Restaurang Coll de Rates är:
N 38 43 25,6
W 000 03 38,6

Vi avslutar dagens inlägg med en bild på en Schweinshaxe:


 Vi hörs - till dess, må så gott !                                                                                                  

8 kommentarer:

 1. Trist med sjukdom, men skönt att höra att ni mår bättre! Det verkar finnas typ ALLT på den där marknaden, haha. Churros provade vi, men var inte så förtjusta i faktiskt. Men man kan ju inte gilla allt ;) Apfelstrudel låter godare (tror jag?) Har det bra där nere i södern! Här i Stockholm är det mörkt och regnigt och man är supertrött trots att man sover jämt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är allt som det ska igen - skönt !
   Churros kan vara gott nån gång, men nån vana har det inte blivit...
   Apfelstrudel rekommenderar vi verkligen !

   Radera
 2. Usch för förkylningar som drabbar oss alla!
  Peppar peppar har vi klarat oss än!
  Underbart att få läsa er reseberättelser.

  Ha det gott o njut..Här snöar det,Usch!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas verkligen att ni slipper förkylningseländet - det gör ingen människa glad !
   Kram

   Radera
 3. Åh vad gott att få tysk mat i Spanien! Schweinshaxe är supergott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ska du veta att i grannbyn Alfaz del Pi, som ligger 4 km från Benidorm, finns det en tyskägd (ägaren och hans fru säger att dom inte kommer från Tyskland utan från Bayern...) restaurang som serverar de mest underbart goda wienerschnitzlar man kan tänka sig.
   Minst lika goda som de bästa i Tyskland och i Österrike !!!

   Radera
  2. Husbilspraktikan18 februari 2016 13:00

   Åh, då får vi tanka fullt i Hymern till helgen��

   Radera
  3. Låter som en god idé.
   Välkomna hit !!!

   Radera