Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

14 januari 2016

Visningsresa

När vi ser ordet Visningsresa i någon annons, så tänker vi tillbaka på de mycket påkostade annonser som fastighetsbyrån Svenska Lloyd hade i Sveriges största tidningar på 80-talet. Det rörde sig då i huvudsak om lägenheter, radhus och villor som man förmedlade i badorten Torrevieja, som ligger en timmes bilresa söder om Benidorm.
I söndags tog vi med oss våra vänner Hanna och Roger på en "visningsresa" ner till La Manga (söder om Torrevieja), Guardamar (norr om Torrevieja) och La Marina (norr om Torrevieja).
Jag och Bosse har besökt dessa platser ett flertal gånger, men Hanna och Roger hade hört talas om campingarna i La Manga och i La Marina samt ställplatsen i Guardamar, men dom har aldrig besökt dessa platser.

Här kommer våra samlade intryck av dessa 3 övervintringsalternativ.

CAMPING CARAVANING LA MANGA
Campingen ligger längst ned och något till vänster om den landtunga som sträcker sig uppåt och norrut på den vänstra bilden. Klicka på bilden så förstoras den liksom övriga bilder på vår blogg !
Det finns ett flertal tomtstorlekar att välja mellan och väljer man den största, så finns det plats även för en stor amerikansk husbuss. Vatten och avlopp finns vid de flesta tomterna.
På denna camping får även MYCKET stora amerikanska trailerhusvagnar plats och ett flertal av dom vi såg var t.o.m. större än de största amerikanska husbussarna.
Campingen ligger direkt intill innanhavet Mar Menor (se bilden högst upp) och väg mellan campingen och havet saknas till mångas glädje - ganska så ovanligt i Spanien även om det finns ett antal campingar som liknar denna i det avseendet.
Alldeles intill badstranden ligger campingens restaurang med både utom- och inomhusservering.
Till lunch äter man med förkärlek Tapas som serveras på detta sätt - det finns ett 15-tal olika Tapasrätter att beställa och dom smakar alltid mera och billigt är det dessutom...
Vid vårt besök i La Manga passade vi naturligtvis på att köra landtungan så långt det går, d.v.s. 20 kilometer norrut och halvvägs på väg dit upp så passerade vi detta fartyg som är en känd fiskrestaurang.

Sammanfattning av Mar Menor och Camping Caravaning La Manga som övervintringsort:
* campingen är välskött och håller bra standard,
* samtliga svenskar vi talade med vid detta besök och vid Bosses och mitt besök tidigare (och även några engelsmän) var mycket nöjda med denna camping och dess personal,
* den enda och för oss stora nackdelen är (som fallet med La Marina Camping - se inlägget längre ned på sidan) att den ligger "mitt ute i ingenstans", men om du är medveten om detta faktum och kan "stå ut med det" så är campingen lämplig som övervintringsplats även om vi absolut inte skulle kunna tänka oss att stå här en hel vinter,
* ytterligare ett "minus" är alla de små stugor och små bungalows som finns inne på området - standarden på dessa lämnar en hel del övrigt att önska och ger ett "skitigt" intryck  på en i övrigt bra camping,

Prismässigt talar vi om samma pris som vi betalar på Raco i Benidorm och som på de flesta övriga campingar från Benidorm och ner mot Marbella.

STÄLLPLATSEN CAMPER-PARK SAN FULGENCIO NÄRA GUARDAMAR
Detta är en relativt liten ställplats nära samhället Guardamar som inte faller oss på "läppen".
Till dess fördel ska sägas att det finns ett mindre servicehus inne på ställplatsen med duschar och WC samt diskmöjligheter. Dessutom är det promenadavstånd till båda Lidl och Mercadona för inköp av bl.a. livsmedel.
Prismässigt står sig denna ställplats väl då både el (5 amp säkring) och WiFi ingår i dessa 12 Euro per natt...
...och stannar du längre än bara några dagar, så är priset 10 Euro per natt inkl. el och WiFi och stannar du betydligt längre än en vecka så blir priset ännu lägre !
MEN, nu är det slut med superlativerna för så här trångt känner inte vi för att stå någon längre tid.
Nån vecka kan ju vara OK men inte någon längre tid. Här är det så trångt att det nästan är en omöjlighet att ta sig ut härifrån då avståndet mellan bilarna verkligen är ett minimum - man måste helt enkelt be grannen flytta på sig för att komma härifrån...
Den enda vägen där det var lite bättre med plats för att kunna backa ifrån platsen är på mitten av ställplatsen, men vad hjälper det de som står på vägarna till vänster resp. höger om dessa husbilar för där är problemet detsamma som på den övre bilden.
Hanna avslutar med att säga till mig - nu drar vi härifrån och vovven Vera håller med...

Sammanfattning av ställplatsen San Fulgencio i Guardamar som övervintringsplats:
* tänk inte ens tanken att stå här en hel eller delar av en vinter och det p.g.a. de små tomterna,
* har du för avsikt att använda ställplatsen någon eller några veckor, så är det helt OK - tycker vi,
* till ställplatsens fördel kan dock sägas att priset vid en längre vistelse nästan är oslagbart då både el och WiFi ingår i ställplatsavgiften,

CAMPING LA MARINA ETT PAR KILOMETER SÖDER OM BYN LA MARINA
La Marina har totalt 400 tomter för uppställning av husbilar och husvagnar och i tillägg finns det hela 64 bungalows att hyra. Tomtstorlekarna är 3 till antalet och är 60, 80 och över 100 kvadratmeter stora. Vatten finns vid varje tomt, men spillvatten får man tömma i en liten brunn som finns vid varje tomt - det går alltså inte att koppla en slang från husbilen och direkt ner i avloppet, som vi kan göra på Raco Camping i Benidorm.
De största tomterna ÄR stora och t.o.m. något större än tomterna på vår camping Raco - bredden är densamma, men tomterna är ännu längre här.
Till campingen hör ett mycket stort poolområde och det finns även en inomhus swimmingpool i tillägg.
Servicebyggnaderna med duschar och WC håller mycket hög standard och allt är mycket välstädat och fräscht.
Alldeles intill infarten till campingen ligger dels den stora och trevligt inredda inom- och utomhusrestaurangen...
...och i den andra änden av huset ligger campingens livsmedelsaffär och i den kan man även köpa nygrillad kyckling samt pizzor. Just detta att kunna köpa en nygrillad kyckling när man inte känner för att laga mat själv eller för att gå ut på restaurang och äta - det saknar vi på "vår" camping Raco i Benidorm !
Till höger på bild ligger campingens Reception och hitom den ligger den lite enklare lunchrestaurangen på La Marina.
Solen har gått ned och klockan har blivit mycket och här sitter vi vid utomhusbaren på La Marina och grunnar på de intryck vi redovisat här ovan. Som ofta när man ska jämföra olika camping- och ställplatser med varandra, så är det ju svårt att värdera den ena mot den andra och du som tycker annorlunda mot vad vi gör ska naturligtvis fortsätta att göra det.

Sammanfattning av La Marina Camping som övervintringsplats: 
* campingen är välskött och håller en mycket hög standard,
* de svenskar och några tyskar vi talade med när Bosse och jag var här under 2013 och 2014 var mycket nöjda med denna camping och dess personal,
* campingens restaurang håller en hög standard,
* det enda negativa som finns att säga om denna mycket välskötta anläggning är att den "ligger mitt ute i ingenstans" - vi skulle absolut inte kunna tänka oss att övervintra här i 5-6 månader och det p.g.a. av läget. Byn La Marina ligger visserligen bara några kilometer norr om campingen, men dit har vi ingen större längtan...

Prismässigt talar vi om samma pris som vi betalar på Raco i Benidorm och som på de flesta övriga campingar från Benidorm och ner mot Marbella, d.v.s. cirka 12-15 Euro per natt exkl. el - på Raco betalar vi 14 Euro per natt.

Efter att ha besökt ett stort antal campingar och ställplatser mellan Calpe i norr och Marbella i söder (en sträcka på 600 km) under förra vintern, så finns det enligt vårt sätt att se det inte någon camping eller turistort (i kombination) som kan konkurrera med Raco Camping och Benidorm och dess grannbyar Albir och Altea - här finns verkligen ALLT, så i förrgår bokade vi samma tomt som vi står på denna vinter för kommande vintersäsong 2016-2017 !

Vi hörs - till dess, må så gott !

11 kommentarer:

 1. Hej på er gerd bosse hanna roger det är bra att ni reka så vi kan få tips nästa år för då är vi på g hör att ni har det bra här hemma är det kallt skall bli 15 minus till helgen hälsningar Ing-Marie Sven mitzi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej alla 3,
   Vi ser fram emot att få välkomna er hit ner !!!
   Kramar från oss

   Radera
 2. Bra och utförligt reportage av er!
  Vi längtar också till El Raco :-)

  Ha det gott o njut....Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för berömmet !
   Det ska bli skoj att få välkomna er hit ner till Raco när ni jobbat färdigt - ni kommer inte att ångra val av övervintringsort törs vi lova !
   Kram

   Radera
 3. Tur att det finns folk som tycker olika annars skulle vi inte få plats på Raco ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi håller verkligen med er, för både ni och vi vill ju ständigt återvända till just Raco år efter år !

   Radera
 4. Alldeles utmärkta tips till oss som rullar. Ställplatsen funkar bra för max en vecka. Men har ni inte en jättehusbil? Vi kör med lagarvaran 7.5 m, då kommer man hyfsat in. Tack för en trevlig blogg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för berömmet !
   Vår husbil är 9 meter lång och det funkar bra för det allra mesta. Har man däremot en husbil som är över 9,5 meter så funkar det bra på många ställplatser, men däremot inte på åtskilliga campingar i södra Europa !

   Radera
  2. Har lyckats ta oss in på en bra ställplats i Calpe. När vi ska ut i morgon får vi hänga upp hojarna efter utbackning! Livat är ordet! Lite spännande ska det vara...Solan

   Radera
 5. Hej Gerd
  Har följt din trevliga blogg under en tid och har tänkt att åka mot Benidorm för att anlända ca 28 feb tror du att det finns lediga platser på El Raco vid den tiden. hälsn Gösta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gösta,
   Det tror vi helt säkert att det gör !
   Vi finns kvar här på Raco vid den tidpunkten, så skriv gärna en kommentar på vår blogg några dagar före er ankomst - vi kollar gärna bokningsläget samma dag och återkommer med en kommentar om platstillgången !
   Välkommen till Raco !

   Radera