Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

01 maj 2014

Soltau - Schleswig - Landskrona - Mantorp - bostaden


Lördag den 26/4 och söndag den 27/4 2014

Efter ett par mysiga dagar hos familjen Röder och deras underbara camping Röders Park, så är det dags att säga farväl till denna "pärla" och dess änder och karpfiskar - samtliga med en oerhörd aptit, så glöm inte att ta med dig extra bröd när du åker hit...!
20 mil från Soltau ligger en annan "pärla", som blivit ännu bättre sedan sist vi var här. Det är ställplatsen i Schleswig, som ligger 29 km söder om staden Flensburg på gränsen mellan Tyskland och Danmark.
Vi har övernattat på denna ställplats ett antal gånger och senast var när vi var på väg till Spanien i början av september 2013. Det är för övrigt tack vara våra norska vänner Annvor och Einar fra Sandnäs, som vi har hittat hit och vill gärna rekommendera våra läsare att besöka denna lilla charmiga stad med dess mycket fina ställplats.
Ställplatsen var fram till i höstas en stor grusplan med markerade tomter, men i vinter har det verkligen hänt saker här. Platsen är helt omgjord och nu har man lagt plattor runt hela ställplatsen. På dessa kör man när man åker in och ut, men husbilen parkerar man sedan på grus. Tömningsstationen är helt ny och även infarten till ställplatsen är ny.
Den nya tömningsstationen på ställplatsen i Schleswig. Det är mycket gott om plats även för mycket stora husbilar.
Betalar gör man hos hamnkaptenen i bottenvåningen på detta hus. Han håller öppet mellan kl. 08-10 och 16-18 och priset är 14 Euro per dygn och inkluderar både obegränsad el (10 amp) och internet. Log in uppgifter får man om man säger till om det när man betalar ställplatsavgiften. Uppe på första våningen finns det en restaurang med mycket välsmakande rätter och vi rekommenderar gärna ett besök här.
Färskt bröd kan man köpa samtliga dagar i detta lilla kafé, som ligger i direkt anslutning till ställplatsen.
Mitt emot brödbutiken ligger denna inom- och utomhusservering. Här erbjuder man lättare maträtter, vin och öl.
Drygt 150 meter från ställplatsen ligger denna lilla restaurang med både inom- och utomhusservering.
Här är inte utbudet så stort, men det som erbjuds är både vällagat och smakar mera...
Småbåtshamnen intill ställplatsen är ganska stor och här dominerar segelbåtarna.
De markerade tomterna är stora nog att även ge plats åt Kalle och Kajsa...
Om du har tur vid ankomsten till ställplatsen, så är det 1:a parkett som gäller. Det är ganska stor omsättning på platserna, så har man lite koll så ordnar det sig nästan alltid med sjötomt.
Man parkerar i 4 rader och 2 rader till höger på denna bild finner du de eftertraktade sjötomterna.
Schleswig har en mycket vacker domkyrka och vi rekommenderar verkligen ett besök i denna kyrka.
Varje gång vi besöker en kyrka, så har det blivit lite av en tradition att lägga en slant i en sparbössa inne i kyrkan för att få köpa några ljus och tända dessa till minne av föräldrar och vänner som inte längre är i livet.
Inne i den gamla stadsdelen i Schleswig är det gott om gågator...
... och små torg med uteserveringar.
De dagar vi besökte Schleswig ägde en mycket stor medeltidsmarknad rum i direkt anslutning till domkyrkan.
Apropå antikt...
... här rullar en av föregångarna till dagens bilmärke Audi - detta är en gammal Union, som verkligen påminner om en 50-tals jänkarbil. Tilläggas skall är att denna bil verkligen var i "mint condition" !
Vi säger farväg till mor And och hennes 16 småttingar (änder är faktiskt specialister på att stjäla ungar av varandra) och vi längtar redan tillbaka till denna lilla mysiga stad och vi återkommer garanterat, när vi rullar söderut igen på vår nästa övervintringsresa till både Portugal och Spanien i höst, naturligtvis under förutsättning att vi får behålla hälsan även i fortsättningen !

Koordinaterna hit är:
N  54 30 42
E 009 34 11


Måndag den 28/4 2014

Efter dessa sköna dagar i Schleswig, så är det nu dags för oss att rulla vidare norrut.
När vi lämnade Soltau hade vi tänkt stå en natt i Schleswig och därefter övernatta på campingen som ligger intill det östra brofästet vid Stora Bält bron, men vi ångrade oss och det tack vare det underbart fina väder som mötte oss i Schleswig - eller rättare sagt - vi tog det med oss från Soltau...

Målet idag är den mycket fina ställplatsen Lundåkrahamn strax utanför Landskrona. Vi övernattade här även på väg ner till Spanien i början av september 2013 och vi lovade oss själva att återkomma hit när vi är på väg hem.
Tack förresten Nils-Åke och Birgitta för tipset för utan er hade vi nog aldrig hamnat här (det var av dessa två bloggvänner vi köpte vår spanska gasolflaska med tillhörande koppling och "affären" gjordes upp på denna ställplats när vi var på väg söderut i höstas) !
Du kanske undrar varför vi åker över Stora Bält bron i stället för att välja t.ex. Rödby-Puttgarten ?
Anledningen till att vi alltid undviker färjor är att vi en gång råkade illa ut på just denna färjesträcka. Vi hade precis parkerat vår husbil (då var det en 2001 års integrerad Hymer) när en Volvo kom körande på bildäck och parkerade intill oss. Föraren av bilen kastade upp dörren, som han säkert gör oavsett var han ställer sig, (det finns ju folk av den sorten) med resultat att vi fick en mycket stor buckla i vår aluminiumvägg på husbilen. En skada som i princip är omöjlig att åtgärda förutom då att byta hela väggen på husbilen och det brukar inte försäkringsbolag ställa upp på...
Tilläggas skall är att kostnaden och tidsåtgången blir ganska precis densamma oavsett om man väljer Stora Bält bron eller färjan mellan Rödby och Puttgarten !
Infarten till ställplatsen Lundåkrahamn strax utanför Landskrona.
Servicehuset skymtar till höger i bild.
Ställplatsen är indelad i ett flertal sektioner med 5 platser i resp. sektion och till dessa finns det 3 elplatser i varje sektion. Några blir m.a.o. utan el såvida man inte kan komma överens om att ansluta sig till någons elvinda med uttag.
Med hjälp av denna bild framgår det mycket tydligt hur småbåtshamnen/ställplatsen är inrättad.
Högst upp i bild till vänster finns det en stor uppställningsyta för fritidsbåtar. Till höger om denna ett stort antal små fritidshus. Hitom dessa den stora småbåtshamnen och till höger om båtarna ser man lätt dessa sektioner (mellan träden) om 5 platser i varje sektion för husbilar. Längst ned i bild (på grusplanen) finns det mycket gott om extraplatser för husbilar, men på denna avdelning går det dock ej att ansluta sig till el.
Ställplatsen sedd från båda hållen. Tomterna är mycket långa och det är även gott om plats i sidled.
Inne på ställplatsens/marinans område finns det även en trevlig restaurang med både utom- och inomhusservering.
Med hjälp av denna kortautomat gör man rätt för sig. Priset är 150 kronor per dygn och inkluderar även obegränsad el med 10 amp säkring.
Servicehuset med toaletter och duschar är beläget vägg-i-vägg med hamnkaptenens kontor.
Tomterna är stora - vår husbil är exakt 9 meter lång och det är över 3 meter tillgodo framför och bakom husbilen, så här får riktigt stora husbussar även plats.
Dagen lider mot sitt slut och vi sitter utanför husbilen ända fram till dess att solen gått ned borta i väster.
Idag på eftermiddan hade vi hela 23 grader i skuggan !

Koordinaterna hit är:
N  55 51 42
E 012 50 57


Tisdag den 29/4 2014

Idag är det dags att säga farväl till vår gode vän Christer, som bor en bit utanför Göteborg.

Vi träffades  på Camping El Raco i Benidorm i slutet av december i fjol (vi kände inte varandra innan dess) och vi har umgåtts i stort sett dagligen under denna långa tid plus att vi haft sällskap under den hela månad som vår resa tagit från Benidorm och hit upp till Lundåkrahamn i Landskrona. Vi har m.a.o. tagit det mycket lugnt hit upp - det har ju varit en del av helhetsupplevelsen av denna 8 månader långa resa. Vi lämnade ju Sverige den 5/9 2013 och tog äen en månad på oss för att komma ner till Benidorm.
På väg dit ner hade vi sällskap större delen av vägen från ställplatsen i Greven och ner till Benidorm utav våra norska vänner Frank och Karin.

Natten 29/4-30/4 tillbringade vi på husbilsfirman Östgöta campings ställplats i Mantorp.
Om man är kund här och har skaffat deras förmånskort (kostar inget att införskaffa), så betalar man endast 50 kronor per dygn och då ingår el med 16 amp säkring. För icke kunder är priset det dubbla.
På denna ställplats finns dessutom en station för vatten in och ut och toatömning. Dessutom finns här dusch, wc och en tvättmaskin. Det är m.a.o. mycket välordnat här !


Onsdag den 30/4 2014

Idag är det ju "halv dag" på de flesta företag i Sverige och så och på Östgöta camping. Vi passade på att beställa tid för service, fukttest samt några få garantijobb till den 15/5, så snart är vi på rull igen ner till Mantorp.


Torsdag den 1/5 2014

Nog kändes det lite konstigt i morse att vakna upp i vår "ordinarie" bostad i stället för i den andra bostaden, d.v.s. i vår husbil. Efter 8 månaders bortavaro från just bostaden så slår det oss att vi glömt bort hur t.ex. vår TV fungerar, hur tvättmaskinen fungerar, var alla saker står som man behöver osv...
MEN, får vi några dagar på oss så ska vi nog börja känna oss hemma igen !

Vi återkommer om ett tag med en liten summering av dessa 8 månader med tonvikt på alla de underbart trevliga människor (svenskar och utlänningar) som vi mött under denna resa och vilka vägar vi valt på väg ner till Spanien och på väg hem till Sverige igen och varför vi valt just dessa vägar och vad det kostat att t.ex. resa på franska och spanska motorvägar - vi hörs inom kort !

Till dess vill vi redan nu rikta ett stort tack till dig som följt vår blogg och för trevliga kommentarer och SMS resp. mail som vi fått under resans gång !

Vi hörs !
Bosse och Gerd sittandes utanför Christers husbil i Schleswig.


10 kommentarer:

 1. Då får vi säga välkomna hem igen då till Svedala!
  Efter er långa härliga övervintring!
  Vädret är väl inte det bästa nu men vi har haft fint.
  Det har vart kul att följa er på bloggen.

  Ha det gott hemma nu/Kram

  SvaraRadera
 2. Tack ska ni ha !
  Vi har lite "svårt" för att komma igång här hemma i bostaden, men det kommer säkert att ordna sig inom kort.
  Må så gott båda två !
  Kram

  SvaraRadera
 3. Välkomna tillbaks till Sverige. Nästa gång vi åker söderut kommer vi kanske att välja broalternativen då blir det alldeles säkert ett besök i Schleswig som såg trevligt ut. Kramar från oss på Ljusterö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för trevligt välkomnande !
   Vi tycker absolut att ni ska "skippa" Rödby-Puttgarten fram till dess att bron är färdigbyggd.
   Det är trevligt att köra den väg vi numera alltid väljer - "på köpet" får man ju både Kalles och Citti Grossmarkt i Flensburg...!
   Dessutom är ju Schleswig en riktig pärla !
   Kramar från oss två !

   Radera
 4. Trevlig resa ni varit ute på! Välkomna tillbaka till Sverige! Nu hoppas vi på vårvärme snart här :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tackar och bockar !
   Det är ju visserligen bara början på maj månad, men lite varmare kunde det få bli tycker även vi.
   På dagarna är det ju från och till ganska OK, men mornar, kvällar och nätter är det ju riktigt kymigt !

   Radera
 5. VÄLKOMNA HEM! toppen med alla era tips vi försöker välja olika resväg o aktiviteter vid varje övervintringsresa till Spanien (8x2 resor) för att få se o uppleva så ni är en bra inspirations källa ;-) Ha en skön Sverigesommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för er trevliga hälsning !
   Nu ska vi först njuta av den svenska sommaren, men under tidig höst rullar vi ner mot den franska Atlantkusten och följer den hela vägen ner till norra Portugal. Därifrån följer vi deras kust ner till Algarvekusten och där har vi tänkt stanna i 3-4 veckor innan vi rullar upp till Benidorm via Sevilla, Gibraltar och Malaga.
   Om ni finns på plats i Roquetas de Mar vid den tidpunkten (månadsskiftet oktober-november), så vore det trevligt att få träffas och även få tillfälle att få njuta av tapas på "er" favorestaurang där nere vid havet...!
   Vi önskar er en skön sommar !

   Radera
 6. Välkommen hem! Det har varit jätteroligt att följa er resa! Njut av den svenska sommaren hemma nu! Ha det bra!

  Kramar från Maria och Micke med familj

  SvaraRadera
 7. Tack alla fem !
  Slutet på våren och början på sommaren är ju den bästa tiden i Sverige tycker vi, så vi ser verkligen fram emot fint sommarväder här hemma så småningom.
  Kramar från oss två !

  SvaraRadera